Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 29. července 2009 ve 21:08® Cudla
Cudla

Klon> to víš taky by mě to bavilo občas povodit nějaký to „selátko“.ale nejezdím na dlouhodobý výpravy tak člověka potěsí každá šupina která zabere.sice jde většinou do vody,ale pocit kdy se hejbaj špičky na fidorce,nebo ti šlukne mouchu z hladiny to je k nezaplacení.

Středa 29. července 2009 v 9:32® Robur
Robur

Klon, to jako, že si ty bobky ještě označíš čísly fixem /nejlépe dipovým/ ? "-)

Tento příspěvek byl editován 29.7.2009 09:32:44 uživatelem Robur.
Středa 29. července 2009 v 8:33® Klon
Klon

Libor> Samozřejmě.Já má taky radost s každé ryby,jelikož mé zaměstnání mi dovolí ryby jen víkendově a když chci jet na dýl,tak to znamená dovolená…Není tajemstvím že dovolený je vždycky málo,takže pak mě čekají 16 hodinové směny abych si nadělal nějaké dny na ryby…minulý víkend jsem zrovna byl na plavajdě.rok jsem jí vůbec nedělal a ejhle docela jsem se pobavil.Dokonce jsem chytil i štíhle na housku a to mě překvapilo.Je to taková ta nahoda.Znáš to ne :-)

Úterý 28. července 2009 ve 23:25® Libor
Libor

Klon> kdybych nechodil do zaměstnání a měl milion času, možná jo:-) , já se naučil radovat z každý ryby, i cejna, v tom mam výhodu.

Tento příspěvek byl editován 28.7.2009 23:26:58 uživatelem Libor.
Úterý 28. července 2009 ve 23:05® Klon
Klon

Cudla> A co to takhle stížit??? Co takhle chytit kapra za každých podmínek a kdykoliv a zrovna na tu 24 kouli :-) V tom je pro mě kaprařina uchvatná…

Úterý 28. července 2009 ve 22:30® osprey
osprey

Black11: Barva těla nehraje u ryb roli. Pstruh obecný je vybarvený od stříbrné přes všechny odstíny žluté až po hnědou a na Korsice existovala i černá forma. A maréna by byla „bílá ryba“ jako řemen.

Plevelná ryba je dnes snad už jen střevlička východní.

To jsou právě ta nedorozumění, na základě kterých ti pak každý radí něco jiného.

Nicméně setrvej tu s námi, my už tě k poznání dokopem:-))

Co budeš chytat, to si nakonec stejně vybereš sám.

Úterý 28. července 2009 ve 21:07® Cudla
Cudla

Black11> Na plevel a ušlechtilou rybu si to rozdělil člověk.Naopak dobrej rybář je u mě ten co dovede chytit rybu za každé situace a nacokoliv.Je to jedno zdali toje cejn,plotice,ka­ras,štika atd.....v tom je rybařina krásná ,nevíš co ti tahá za nástrahu.Fláknout tam 24 kouli a čekat dva dny až ti to zapípá a pak to stejně pohnojíš to není pro mě

Úterý 28. července 2009 ve 20:57® Sander
Sander

Black11 > to tě na tom netu teda pěkně ojebali.

Kde jsi dělal rybářské zkoušky?

Úterý 28. července 2009 ve 20:46® Black11
Black11

Ńa internetu jsem si našel, že kapr, parma a ryby podobného vzhledu ( především barvy a tvaru těla ) jsou kaprovité a cejni, plotice, podoustve jsou bíle ryby ( jinak řečeno plevelové )

Tento příspěvek byl editován 28.7.2009 20:48:31 uživatelem Black11.
Úterý 28. července 2009 v 17:20® osprey
osprey

Black11: Nevím, čemu říkáš kaprovité ryby, ale mě tím trvale mateš. Právě cejni, plotice a podobně Jsou KAPROVITÉ ryby. (čeleď kaprovití – Cyprinidae).

Co kromě kapra je tedy podle tebe ještě kaprovitá ryba? Kapřice?:-)

Úterý 28. července 2009 ve 13:39® Robur
Robur

Magnusak, německé ryby dodržují určitá pravidla. Pokud chceš lovit úhoře např. 90 cm, je třeba mít prut 9 metrů, nejlépe dělený bič

Úterý 28. července 2009 v 11:49® Magnusak

JaV8m vsem Chlapy moc dekuju urcite to semnou bude na dyl.ted musim vstrebat informace z toho vseho co jste mi napsali. Nebydlim totiz v Cechach ale jsem v berline je tu plno mist kde seda chytat .Nejcasteji chodim na velke jezero je tom voda cista dno misty bez travy.3–5 metru od brehu je melko tak kolem 2 m a pak je velka propast kolem 15 metru cca…chytil jsem tam v noci jen uhore a to taky jenom kolem 30cm.prut mam 3 m.

Úterý 28. července 2009 v 10:08® stupy
stupy

začinajici rybaři se dobře nauči spravně seknout, vytahovat atd.rybu.Na dolni Bečvě http://lov-prodejryb.cz/ vlastni skušenost

Tento příspěvek byl editován 28.7.2009 10:09:18 uživatelem stupy.
Úterý 28. července 2009 v 9:09® Libor
Libor

Black11> musíš to brát jak to je, na Záplavech to znám a cejnů se jen tak nezbavíš. Kapr se tam chytit dá. Osobně je mi jedno že tahám na plavanou cejna za cejnem, o to je pak větší překvápko když najedou kapři. Jsou metody jak se cejnům vyhnout, jak už ti psali jiní.

Úterý 28. července 2009 v 8:43® Black11
Black11

Teď pojedu 3.8 na chatu k Hracholuskám. Takže vždy vyjdu kopec a budu chytat na přehradě.

Úterý 28. července 2009 v 8:40® Black11
Black11

osprey> Takhle. V tuto chvíli je mi to celkem jedno, ale psotupem času bych se chtěl zaměřit na kapry a kaprovité ryby… Ale ne na bíle ryby. Ale mě cejni trápi především na Záplavech ( Turýňský rybník ) … A chtěl bych se jich zbavit…

Jo a všem díky za radu.

Pondělí 27. července 2009 ve 23:16® Klon
Klon

Black11> Pokud se chceš věnovat doopravdy kaprařině,tak musíš počítat,že je to doopravdy finančně hodně náročné.

nechci tě zde strašit,ale tenhle rok jsem se vypravil na 3 výpravy a každá trvala týden…Celkova cena těchto výprav mě vyšla cca 15 000 kč a to si boilies,pelety apod dělám sám,takže i levněji… nepočítám do toho jídlo,to bych ohodnotil na 1000 kč/týden…ale to jsem si dělál i brámboráky :-)

Pondělí 27. července 2009 ve 22:43® osprey
osprey

Black11: Vidím, že jsi v nejlepších rukou:-)

Já to naopak pochopil, že chceš chytat kaprovité ryby (kapry, cejny, líny,…). Takže jsem radil takový jednoduchý univerzální přístup.

Tak hodně zdaru na těch kaprech. Ty já mám jen jako vedlejšák.

Pondělí 27. července 2009 ve 21:51® yerrx
yerrx

Black11> boilie si můžeš uvařit doma, vajco sojová mouka krupice, nějáká příchuť(třeba puding, nebo si můžeš koupit dip), cukr sůl(lépe mořská). uvaříš usušíš

Pondělí 27. července 2009 ve 21:03® Sum Sum
Sum Sum

Black11> swinger funguje na principu číhátka které se při záseku vypne a nemotá se do šňůry a u většiny můžeš nastavit zátěž podle síly vln větru atd.

Pondělí 27. července 2009 ve 14:47® lubo OV
lubo OV

Black11> pokud jsi začátečník, boilies budou u tebe vyhozené peníze. Vzhledem k jejich nekřesťanské ceně, bych se v prvé řadě zaměřil na celkovou filosofii lovu kaprů, jejich poznání, poznání jak se krmí, kdy se krmí, jak je hledat, atd.

Pondělí 27. července 2009 ve 13:54® Black11
Black11

Jo a dotaz : jak funguje swinger ?

Pondělí 27. července 2009 ve 13:49® Black11
Black11

ok,díky za radu. A o boilies jsem přemýšlel , ale nyní jsou strašně drahé…

Pondělí 27. července 2009 v 10:47® Klon
Klon

Black11> Jestli tedy chceš cíleně chytat kapra jak jsem pochopil,tak se musíš nějak zbavit bíle ryby.chce to ale upravit nástrahu,návnadu i montáže…Předem upozornji,že ti sem napíšu,jen nejduležitější věci pro lov kaprů:

Návnada: Pokud budeš zakrmovat,vyplatí se krmit kukuřicí a nastrahou na kterou budeš chytat.Nepřidávej zbytečně např. konopné semínko,krmítkové směsy,řepku apod.to láká menší ryby.Dále se vyplatí dělat i falešné krmné místo.to znamená že udělaš 2 krmná místa a tam kde máš to hlavní,tak tam nahazuješ.Ještě se vyplatí nahazovat 1–2 metry od krmného místa,protože kapr se zdržuje poblíž a do hejna bílé ryby nepůjde.půjde až tam nebudou a to tam už pro něj nemusí být nic zajímavého.

Nástraha: Chytaní cíleně kapra bych zkoušel přemýšlet o Boiles.Bílá ryba na něj nejde ( velikost ),nahazuje se s ním lépe apod.Nějaké foukané kukuřice a jiné bobule jsou právě dobré na bílou rybu.

Montáž : pro začátek bych zkusil nějakou jednoduchou průběžnou.Např unikovou montáž ( koncové olovo na bočním přívěsu )Návazec bych zvolil s klasické pletenky ( pokud je voda čistá,zvolil bych fluocarbon )navázat s tylen na podvaz.Háček vol podle velikosti boilie a dravosti ryb.Pokud jsou opatrne,zvol místo velikosti 2 vel.4,ale pozor při zdolávání,je větší šance že ho vyřízneš.Proto pak zdolávej pomalonku a nepospíchej a při záseku mín razance…

Tot jsou takové ty základy k zamyšlení..Je to ho samozřejmě víc,protože zaleží,jaké je dno vody,jestli je čistá kalná,teplota apod,ale to až příště:-)

Pondělí 27. července 2009 v 9:07® lubo OV
lubo OV

Black11> pokud děláš vše podobně, pak souhlasím s Ospreyem. Chce to najít „kapří“ místo. Tak šup do plavek a prošlápnout dno revíru :-)) ))

Neděle 26. července 2009 ve 20:03® Black11
Black11

To je jasné. Já na to netlačím. Jen se rád něco nového dovím.

Neděle 26. července 2009 v 18:06® osprey
osprey

Black11: Chce to vybrat to místo. Můžeš chytit jen ty ryby, co tam jsou. A nepospíchej, nemusí z tebe být do týdne mistr světa. Ryby chtějí čas.

Neděle 26. července 2009 v 17:58® Black11
Black11

Ok. Ohleddně krmení to dělám podobně ,ale na háček dávám navíc kukuříčné kuličky. A ohledně trefování se také tefuji na stejné místo. Ale co… i když berou bíle ryby tak také mám radostm ale kapřika bych uvítal mnohem víc. ale podle toho co jsi psal nic extra špatně nedělám.

Neděle 26. července 2009 v 16:29® lubo OV
lubo OV

Black11> OK. Takže já ti popíšu, jak jsem dnes chytal dopoledne. Možná při porovnání se svým lovem najdeš řešení. Chytám sice pouze na feeder, to v tuto chvíli není rozhodující. Rozhodující je, že se tak jako ty zaměřuji cíleně pouze na kapra (vzhledem k jemné feederové výbavě chytám cíleně kapry 40 – 60 cm). Vybral jsem si místo kde dno je sice bahnité, ale se stěrkovou vyvýšeninou (malou lavicí) s hloubkou 1m. A na to štěrkové dno jsem házel. Obyčejně na celém revíru berou kapři velmi brzy ráno cca od 4h do 8 h, ale tentokrát začali až o půl deváté a čím bylo tepleji, tím častěji přicházely záběry. Prostě si asi počkali, až se voda na té mělčině trochu ohřeje a pak se tam šli krmit. Protože jsem stál pouze a výhradně jen o záběry kapra, zakrmil jsem JENOM kukuřicí. A to JENOM to štěrkové místo. Ani o metr vedle a NIČÍM jiným. Protože jsem stál jen o záběry kapra, do krmítka (feederový košík) jsem dával JENOM kukuřici a nic jiného (pouze otvory košíku jsem vždy ucpal trochou lepivého šrotu, aby kukuřice při náhozu nevypadla). Protože jsem stál pouze o záběry kapra, dával na háček JENOM kukuřici a nic jiného. Krásná velká zrna obyčejné kukuřice, stejné jakou jsem i krmil. A protože jsem stál JENOM o záběry kapra, nastražil jsem tu kukuřici mimo háček (tzv. „na vlas“). Nevím proč, ale takto nastražené kukuřici si cejni a jiná drobotina většinou nevšímají. To byla moje dnešní taktika lovu. Celkem jsem měl 9 kaprových záběrů, na prutu jsem měl 8 kaprů a zdoláno bylo 7 kaprů, protože jeden mi zajel do potopeného stromu. Omylem se ještě oběsila i jedna vetší plotice, ale to byl taky jediný záběr od bílé ryby. PS. jednoho kapříka 49 cm jsem si vzal, protože toho, co jsem měl nachystaného doma pro sebe na oběd mi zabavila tchýně :-))

Tento příspěvek byl editován 26.7.2009 16:33:31 uživatelem lubo OV.
Neděle 26. července 2009 v 11:44® Hora
Hora

Magnusak> určitě jsi se musel trochu splést,jak píše Sander.Splávek na 14 g je trochu moc.Sežeň si něco takového jak je dole na fotu v gramáži 1,5,nebo 2 g,vlasec 0,18 mm,háček menší,řekl bych,že by měl stačit č. 8–10.Jako nástrahu použij kukuřici z plechovky nebo hnojáky,masáky nebo jejich kombinaci(kuku+ma­sák,hnojku +masáka).Na krmivo bych doporučoval partikl(vařenou pšenici,řepku,ko­nopí,popřípadě kukuřici).Jinak si tady přečti tenhle článek tady http://www.chytej.cz/…ebo-nezname/ ,dá Ti aspoň nějaké základy k plavané.

Tento příspěvek byl editován 26.7.2009 11:46:26 uživatelem Hora.
foto/diskuze/zaciname/2009/th-img25422.jpg