Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Neděle 26. července 2009 v 10:45® Sander
Sander

Magnusak > co se lovu na položenou týče, zde nemáš výbavu tak brutálně předimenzovanou, takže neúspěch může být daný třeba špatným krmením, chybnou koncovou sestavou nebo vychytanou vodou. Vlasec na 7kg je přibližně 0,25mm pokud se nemýlím, to by se ještě dalo skousnout. Mrkni na ten obrázek, tohle je základní sestava při lovu klasickou položenou. Vzdálenost od gumičky k háčku nedělej delší než je délka krmítka. Jako nástrahu můžeš použít cokoliv, kostňáky, kukuřici, žížaly, rohlík…

Co se návnady (krmení) týče, dám ti sem také jednoduchý návod na směs, kterou nic nezkazíš. Zajeď někam do prodejny krmiv pro dobytek, kup třeba pětikilovku kukuřičného šrotu (stojí asi 6Kč/kilo), k tomu v rybářských potřebách balík suché směsi (bývá okolo 2–3kg, cena ±100Kč) a smíchej ji s tím šrotem. Krmení by na stojaté vodě nemělo lepit a krmítko by jsi měl vždy vytahovat prázdné. Sypké směsi docílíš tak, že použiješ k navlhčení méně vody. Teď v létě je to celkem dostačující.

S tou plavanou to bude malinko horší. Pevný splávek na 14g používají ti, co chytají na živé rybky štiky :o) Pokud použiješ vlasec do průměru 0,18mm, bude ti to dobře házet i se splávky do 2–3g. Pokud ale používáš splávek klouzavý (anglán), tak tam je to trochu jinak. Kdyby jsi chtěl, mohu ti o tom také poskytnout pár informací. Neboj se experimentovat s velikostí háčků, já osobně mám raději při plavané háčky menší. Výborná nástraha jsou kostňáci a rohlík.

Tento příspěvek byl editován 26.7.2009 10:50:22 uživatelem Sander.
foto/diskuze/zaciname/2009/th-img25421.jpg
Neděle 26. července 2009 v 10:22® Magnusak

zdrar rybari Dlouho jsem tu nebyl ale ted uz mam zase net tak se muzu radit a ptat protoze chodim na ryby uz jakou dobu a stale nic nevim co delam spatne snuru mam do 7 kg hacek myslim cislo 4 (vysokej asi 1,5) oluvka kolem 25g a pridal jsem k tomu i krmitko ale bez uspechu a na druhym prutu mam splavek na 14 g a navnada je vetsinou nejaka zizala nebo kukurice nebo si doma delam testo.a na tezko kdyz chytam tak jsem si koupil nejaky protejnove kulicky jsou orandzovy…bud mam smulu nebo muzete mi nekdo poradit co a jak mam zlepsit…dik a lovu zdar

Sobota 25. července 2009 ve 21:40® Black11
Black11

Naprosto.

Sobota 25. července 2009 ve 12:44® lubo OV
lubo OV

No skusme tedy napřed to ujasnění, jak píše Klon. Jestli jsem Blacka11 z dřívějších přizpěvků pochopil správně, tak by se chtěl zaměřit na kaprové ryby. Tedy převážně kapra. A právě s tím má problém, protože místo kaprů má záběry hlavně od bílé ryby, což ho otravuje. Black11: je to tak správně?

Pátek 24. července 2009 v 19:49® Black11
Black11

ok. Knihu již mám…

Pátek 24. července 2009 v 11:22® Klon
Klon

Black11> Prosím tě.Určitě ti přeju vše nej do začátku rybařiny,ale kup si nějakou knihu a studuj. Máš velké nedostatky a hlavně nemáš jasno co chceš chytat. Bílá ryba se chytá jinak než přímá kaprařina apod.Na každou rybu kterou chceš cíleně chytat,musíš přispůsobit techniku a typ montáže.Jsou neskutečné typy návazců,vázaní,mon­táží apod.Od nejjemnějších až po extrémní.

Určitě ti všichni rádi poradí a já taky,ale musíš si předem ujasnit co chceš lovit,jakým způsobem atd. Nemůžeš přece chtít chytat plotice na tvrdší kaprový prut a kaprový háček velikosti 2,který ještě k tomu není nejlepší.Tento háček se kaprovi akorád zařezáva při zaseku i při následném tahu víc a víc do tlamy a akorád ho potrhá.Ten se používá s určitou montáží,aby se dobře natočil a zapíchl se do spodního pysku ryby.

Já osobně hodně přemyšlím a koncové udici,protože poranit rybu se mi nechce,proto se musí přemyšlet nad vším možným.jestli je voda kalná,čistá,stojatá či tekoucí,vzky nebo ne a podle toho volím.

Čtvrtek 23. července 2009 ve 22:59® osprey
osprey

Black11: Položenářská klasika. Ber to tak, že chytáš de facto s kaprovým cajkem, takže těch bílých ryb nechytneš tolik, kolik bys mohl a tomu krvácení při vyndávání kapráku se nediv.

Myslím, že se ti vyplatí počkat na Libora. Mezitím se dívej, jak chytají ti, co toho nachytají víc. A snaž se ujasnit si, co od chytání chceš (hodně ryb, málo ryb – ale velké, jen kapry, různé druhy,…). Podle toho pak budeš postupně upravovat svoje nádobíčko.

Čtvrtek 23. července 2009 ve 22:45® Libor
Libor

Black11> na Turyňský rybník jezdím na jaře,srpen uteče a za chvilku jsou tu vánoce a po nich se tam v březnu můžem potkat a pokecat:-) . Ukážu ti moje háčky na plavačku a na feeder, třeba ti to pomůže.

Čtvrtek 23. července 2009 ve 22:25® Black11
Black11

mám na celé cívce stejný vlasec a pouřívám 0.25

Čtvrtek 23. července 2009 ve 22:21® osprey
osprey

Black11: Tohle je klasický kaprák. Pokud na to sekneš plotici nebo podobnou rybu (a musí to být tak trochu sebevrah, většina jich takhle velký hák nedobere), nediv se. že krvácí.

Teď jsem přeměřoval svoje oblíbené vzory, tak tuhle velikost používám jen na kapry tam, kde se do nic musím opřít.

Můj standardní háček na kapry má mezi 13 – 15 mm a háčky na bílou rybyu jsou ještě o dost menší, tak kolem centimetru (záleží na tvaru).

Já ale chytám na feeder nebo plavačkovým prutem. Protože ty asi chytáš s klasickým teleskopem a silnějším vlascem, tak na kapry ten háček snad ani nezmenšuj, ale pokud si chceš zachytat bílou rybu a moc ji nepotrhat, použij menší a tančí háčky.

Jak silný vlasec používáš (hlavní a návazec)?

Čtvrtek 23. července 2009 ve 22:13® Black11
Black11

Už sem psal : chytam na kukuřici, kůrku od chleba a nějaký ty kuličky… Vždy to kombinuji. A krmím …

Čtvrtek 23. července 2009 ve 21:21® lubo OV
lubo OV

Black11> na co chytáš ?

Čtvrtek 23. července 2009 ve 20:24® yerrx
yerrx

Black11> krmíš?

Čtvrtek 23. července 2009 ve 20:13® Black11
Black11

snažím se chytat kaprovité ryby… Jenže cejni jsou strašně nenažraný a jdou po tom pořád.

Čtvrtek 23. července 2009 ve 20:02® yerrx
yerrx

Black11> na cejny je to podle mě zbytečně velké, ale samozřejmě záleží na nástraze

Čtvrtek 23. července 2009 v 9:27® Black11
Black11

Tak tady jsou ty háčky, vyfotil jsem je na pravítku pro lepší představu… Ale krvácejí jenom menší ryby jako cejn a plotice u těch větších skoro nic.

foto/diskuze/zaciname/2009/th-img25380.jpgfoto/diskuze/zaciname/2009/th-img25381.jpg
Středa 22. července 2009 ve 22:36® osprey
osprey

Black11: Říkám o rybařině, že je to nejušlechtilejší týrání zvířat. Ano zraňujeme a občas i zabíjíme.

Já nejsem chyťapusťák. Jenom beru poměrně málo ryb, protože je chci hlavně CHYTAT. A brzy bych neměl co. Dokonce jsem došel tak daleko, že občas prostě nechytám – dívám se na ryby jak plavou, jak chytají jiní anebo chytím pár ryb a stačí mi to, i když bych dokázal víc. Lidi, co si berou ryby sem tam na jídlo neodsuzuju, dělám to taky. Nesmí se to ale přehánět a jsou druhy, které je lépe nebrat.

Pokud ti krvácí většina ryb, pravděpodobně používáš zbytečně velké háčky. Zkus je vyfotit třeba na prstě, my ti to tu okomentujeme.

Tento příspěvek byl editován 22.7.2009 22:38:12 uživatelem osprey.
Středa 22. července 2009 ve 21:32® Scanix
Scanix

Black11> kdyz se pichnes do prstu, tak ti taky tece krev, ranka se rybe zaceli, je to zkratka dan za to, ze se nechala chytit a tak trosku vec, ktera rybarinu radi mezi konicky jako je myslivost a nikoliv sport.

Středa 22. července 2009 ve 20:44® Black11
Black11

osprey> tak dneska na Turyňském rybníku vzali 4 cejni a 1 plotice. Všechno jsem to pouštěl…

Jo a mám dotaz : Vždycky když rybě vyndavam háček tak jí teče potůček krve z tý ranky. Tak jesli je to normální…

Středa 22. července 2009 v 18:29® lubo OV
lubo OV

osprey> máme stejnou filosofii

Středa 22. července 2009 ve 13:08® osprey
osprey

Black11: Kdyby sis ji nechal, nikdo by tě asi nekamenoval. Ale já se naučil dělit ryby na ty přírodní, co rostou dlouho a vysazují se maximálně jako ročci – ty se snažím pouštět jak jen to jde a pak na ty, co se sypou do řeky každoročně „hotové“ (kapr a duhák) a ty, když mám chuť, v rozumné míře beru.

Středa 22. července 2009 v 11:03® Black11
Black11

Váhu měl rybář vedle, tak jsem ho požádal jesli by my jí půjčil …

Tento příspěvek byl editován 22.7.2009 11:03:53 uživatelem Black11.
Úterý 21. července 2009 ve 22:59® osprey
osprey

Black 11: Gratulace. Pokud jsi tu parmu ale vážil doma, tak je jí škoda.

Úterý 21. července 2009 ve 21:57® lubo OV
lubo OV

Black11> no a pak že to nejde. Že ty jsi nás jen zkoušel :-)) )

Úterý 21. července 2009 ve 21:31® Black11
Black11

Tak dneska jsem byl na Berounce a chytil jsem 2 podoustve + plotici cca 27 cm, ale vrchol byla parma 51 cm, 1,5 kg…

Pondělí 20. července 2009 v 10:48® lubo OV
lubo OV

osprey> OK

Pondělí 20. července 2009 v 10:25® osprey
osprey

lubo OV: Neboj. Kdyby v každém článku musely být jen originální myšlenky, nebylo by co číst. Přidej tam jeden dva zážitky z praxe – ty jsou vždycky originální a vtahují lidi do děje.

A pomůžu ti s čímkoli bude třeba.

Pondělí 20. července 2009 v 9:58® lubo OV
lubo OV

osprey> Jistě, on to zpočátku Black vlastně neupřesnil, co chce chytat. To až potom a tak jsem přidal svou trošku do mlýna :-)) Na procvičení bych na začátek taky radil spíše kombinaci červ-zrnko bonduelky-červ, případně pařený rohlík. Jinak díky, už jsem i uvažoval, že skusím něco napsat o mé specializaci – lovu kaprů na feeder. Ale bál jsem se , že se pak dočtu, že jsem to opsal z článků od sousedů a nikomi nevymluvím, že takto chytám o dost dříve, než to vyšlo jinde. Ale s tím se asi musí vždy trochu počítat :-)) Dosud jsem vždy psal články spíš typu jak vyrobit…, nebo jak používat… Popsat přímou techniku lovu jsem ještě nezkoušel. Až se k tomu dostanu, dám ti to napřed přečíst.

Tento příspěvek byl editován 20.7.2009 09:58:46 uživatelem lubo OV.
Neděle 19. července 2009 ve 23:47® osprey
osprey

lubo OV: Máš absolutní pravdu. Já se snažil mu pomoct, aby mu bralo cokoli. Když projdeš úroveň jeho příspěvků, tak nevím, jestli tam může sedět celý den, jestli používá prak a raketu atd.

Jinak jsi to napsal moc hezky a myslím, že když to vezmeš jako základ, trochu to doplníš, přidáš pár zkušeností z feederu a nějaké foto, tak ten článek máš a David ti bude dost vděčný, když ho tu vyvěsíš. Já bych si to taky rád přečetl v rozvinutější podobě. Letos jsem rybám moc nedal a z kaprů mám asi 3 násaďáky:-))

Kdybys chtěl, klidně tě s tím popostrčím.

Tento příspěvek byl editován 19.7.2009 23:49:55 uživatelem osprey.
Neděle 19. července 2009 ve 23:12® lubo OV
lubo OV

Safra, jak to tak po sobě čtu, to už by bylo snad i na článek. Škoda že neumím psát tak čtivě a srozumitelně jako osprey :-)) ))))