Chytej.cz

Začínáme rybařit

V diskuzi je 2.745 příspěvků, z toho 2745 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Neděle 19. července 2009 ve 23:10® lubo OV
lubo OV

Black11>

1) pokud se chceš zaměřit na kapry, není vhodné dát na háček červy, rohlík, kukuřici-bonduelku atd. Tyto nástrahy sebere bílá ryba dříve, než kapr vůbec zaregistruje, že je v okolí něco k snědku. Jako začátečníkovi ti proto doporučuji např. normální běžnou kukuřici (ne tu menší zvanou bonduelku) nastraženou na vlas.

2) to samé platí o návnadě. Dát do krmítka pouze sypké krmení (šrot atd.) sice ryby přiláká, ale opět v první řadě ty drobné, které dno „vyluxujou“ dříve, než krmení stačí kapra přilákat. Je proto vhodné krmit hrubším partiklem, tj. opět třeba kukuřicí. Pokud trváš na krmení pouze krmítkem, přidej kukuřici (nebo jiný hrubší partikl) do toho šrotu. Drobotina ti sice „vyzobe“ ten šrot, ale partikl zůstane. Až na ten partikl kapr při tažení za potravou narazí na tvém místě se zastaví. Jinak pro dopravení návnady-partiklu lze na kratší vzdálenost použít prak a na delší vzdálenost krmící raketu.

3) než se mi podařilo pravidelně chytat kapry, musel jsem pochopit, kdy, kde a jak se krmí. Dle mých zkušenosti kapr pravidelně táhne určitými trasami a to dost pravidelně. Dá se říct, že bývá na minutu přesný. Pokud narazíš na takovou trasu, máš vyhráno. Já takové trasy vyhledávám tak, že sednu na určité místo brzy ráno a jsem tam až do noci. To opakuji několik dní. Pokud kapři nepříjdou, změním flek a začnu znova stejně. Může to někdy trvat déle, než takovou trasu objevíš, ale pak máš absolutně vyhráno. Někdy to je i o náhodě.

Já právě na tom Turyňském rybníku takový flek objevil náhodou a bez jakýchkoliv znalostí revíru hned první den, když jsem tam byl kdysi cca před 9 lety na dovolené. Byla to kombinace štěstí a intuice. Seděli jsme u nějakého rekreačního střediska (tuším se to jmenovalo Záplavy, nebo tak nějak). Prvně v životě jsem tam chytal na feeder a použil jsem tam taky poprvé výše popsaný postup. Zakrmil jsem před lovem pouze kukuřicí pomocí praku (cca 10 m od břehu) a chytal jen tak, bez krmítka. Na háčku taktéž jen kukuřice. Každou hodinu jsem ještě trošku přikrmil. Prvních 6 hodin se nedělo nic. A pak naráz během dvou hodin 9 kaprů. Odtáhli až když mi kukuřice došla a já přestal krmit. Lecos jsem tam tehdy pochopil a začal se věnovat pouze lovu kaprů na feeder. A uvedený postup s úspěchem používám doteď.

Tento příspěvek byl editován 19.7.2009 23:14:05 uživatelem lubo OV.
Neděle 19. července 2009 ve 20:58® osprey
osprey

Black11: To není žádný terno. Pokud nemáš zakrmeno jinak, měl by se obsah krmítka uvolnit a s každým hodem tam dopravíš další krmení.

Neděle 19. července 2009 v 16:36® Black11
Black11

Jj dík, a do krmítka dávám většinou těsto z chleba nebo z rohlíku.

Neděle 19. července 2009 v 10:57® osprey
osprey

Black11: To do začátků bohatě stačí. Dál už je to stejně na každé vodě trochu jiné a ryby se dost učí, takže pak člověk musí hledat to, co ještě neznají.

Důležité není jen, co na háček, ale právě krmení. Nějaké to krmítko, do něj vnadicí směs s tím, co dáváš na háček a pořád trefovat vybrané místo. Postupně by ti měl stoupat počet záběrů tak, jak budou ryby najíždět.

A nepřeháněj to s hrubostí náčiní.

Neděle 19. července 2009 v 9:24® Black11
Black11

Ok, díky. A na ryby myslím na kapry a kaprovite ryby. Teď právě chytám na kukuřici Bonduel a na nějaký ty kuličky + roklík a kůrka od chleba.

Sobota 18. července 2009 ve 22:37® osprey
osprey

Black 11:

A jsme zase u toho – návnadu na koho? Která ryba kdy nejvíc bere?

Ale abych nebyl mrcha:

1. úplně vystačíš s trojicí rohlík, bílí červi, konzervovaná kukuřice. Pokud chceš být in, můžeš zkusit i nějaké ty obarvené kuličky nebo rohlíkové boilie a pokud tam není moc okounů (zažírají se), tak je fajn i hnoják (žížalka z kompostu)
  2. v létě ryby berou spíš ráno a k večeru, ale nemusí to platit vždycky
Tento příspěvek byl editován 18.7.2009 22:38:40 uživatelem osprey.
Sobota 18. července 2009 ve 21:09® yerrx
yerrx

Black11> http://www.chytej.cz/…y/kategorie/

Sobota 18. července 2009 ve 20:08® Black11
Black11

Tak s přsnějšími dotazi:

1. Byl bych rád kdyby jste poradili nějakou návnadu.
  2. V jaký čas nejvíce berou ?
Sobota 18. července 2009 ve 13:30® yerrx
yerrx

Black11> kup si feeder :-)

Sobota 18. července 2009 ve 13:29® yerrx
yerrx

Jak.novi> fakt jo? já na živou chytám už od 12 a nikdy mi nikdo nic neřek…

Čtvrtek 16. července 2009 ve 22:52® osprey
osprey

Black11: S tímhle dotazem by sis naběhl jak pes na vidle. Můžeš totiž dostat tisíc rad, jednu blbější než druhou. Co třeba taková rada, že nejvíc záběrů dostaneš, když nahodíš do vody?

Dám ti ale i jednu rozumnou – používej krmítko a snaž se to házet do stejného místa, aby se ti tam ty ryby sjely. Kdybys chtěl něco víc, ptej se přesněji.

Čtvrtek 16. července 2009 ve 21:30® Black11
Black11

Takže taky začínám s rybolovem. Zatím chytám jen na Turyňském rybníku. Ohledně způsobu chytám na položenou a jako návnadu používám kukuřici, kůku od chleba a různé kuličky. Uvítám jakoukoliv radu. Díky.

Středa 15. července 2009 ve 20:02® Jak.novi
Jak.novi

Mildík> v Črmůžeš na ni chytat odkdy chces. Na Mrs můžeš od 16 let.

Úterý 14. července 2009 v 17:38® yerrx
yerrx

Mildík> já to teda nevím jistě, ale mě se zdá že to už není omezené nikde

Pátek 10. července 2009 ve 12:46@ ???

Jsem ze Středočeského kraje. Zatím díky.

Čtvrtek 9. července 2009 ve 23:23® regulus
regulus

Mildík> prvně napiš odkud jsi, nevím jestli je to všude stejný, v MRS od 16 let, musíš to mít napsaný v BP.

Čtvrtek 9. července 2009 ve 23:00@ ???

Potřebuju poradit od kolika let můžu chytat na rybičku?

Úterý 7. července 2009 v 19:51® yerrx
yerrx

vondras> tys chytl tlouště 70 jo?

Pondělí 6. července 2009 ve 20:50® vondras

všem začínajícím rybářům bych chtěl doporučit před nákupem náčiní několik základních pravidel 1jak budu často chodit k vodě 2kde budu nejčastěji lovit 3co bude mím hlavním stylem lovu kaprařina,pří­vlač,atd 4 kolik peněz chci investovat do výbavy 5 uvědomit si že slušná výbava něco stojí ale zase se časem vyplatí 6 jít se projít kolem vody a pokecat nezávisle s několika rybáři a to doporučuji opakovat několikrát 7 uvědomit si že zkušenosti se skutečně dostávají jenom praxí 8 hodně štěstí při koupi výbavy a ještě víc při výběru kamaráda se kterým budu trávit dost času u vody věřte že to není tak jednoduché jak se zdá !!??

Úterý 30. června 2009 v 16:08® ladamaj
ladamaj

chosebaits>no musím souhlasit protože by mne to taky nebavilo.-)

Úterý 30. června 2009 ve 14:10® osprey
osprey

tajfun: První problém je, jestli vláčíš nebo lovíš na rybku. Druhý problém je, čemu říkáš štika. No a pak je tu otázka vody, kde ji chceš chytat. Pak bys mohl očekávat fundovanou odpověď.

Naproti tomu je holý fakt, že štiku do 70 cm vytáhneš prakticky na jakémkoli klacku s vlascem 0.20 – 0.25 mm. Takže je úplně jedno s čím na ni půjdeš pokud:

1. nahodíš to, co potřebuješ nahodit (nástrahu, splávek,…)
  2. dokážeš v případě přívlače nástrahu rozumně vodit
  3. zasekneš rybu, která zabrala

Z toho vyplývá, že prut by měl být poněkud tužší. Ale to je vážně vše. Znal jsem dvanáctileté kluky s příšerným cajkem, kteří vymydlili nepočítaně štik všech velikostí a v životě si nelámali hlavu s tím, na co chytají.

Úterý 23. června 2009 v 10:36® chosebaits
chosebaits

ladamaj>na vodáh kde kapři bobky znaj stačí krmit i bez partiklu.Já pro změnu znám místa,kde odhodíš jen s pva a pokud koušou,tak je záběr za pár hodin,ale taky nemusím udělat záděr ani za víkend.To je prostě rybařina,kdyby to vždy vše šlo jak po másle,tak by mě to asi nebavilo.

Pondělí 22. června 2009 ve 20:11® ladamaj
ladamaj

chosebaits>netvrdím že krmení partiklu je dobré osobně používám hodně malé množství raději kuku a pš.+řep. také jsem mu tam psal že každý má jiné skušenosti.Jinak jak se ptal krmit jen bojlí o tom bych ani nepsal nesmysl.Po 2stránce jde o to dno já používám sonar takže mám i přehled o tom kdy ryba najíždí mám spoustu času laborovat sem v ID a o víbavě nemluvě včetně skušeností jak jsem psal vydržet.Znám místa na orlasu že přijedu na 17h to nakrmím a záběry začnou už kolem 22h. ale na tak horká místa beru jen opravdové rybáře né masaře tím ale vžádném případě netvrdím že mezi ně patříš.Jednou budeš mít možnost se semnou setkat na Nechrankách pak mužeme polemizovat OK.

Pondělí 22. června 2009 v 19:02® chosebaits
chosebaits

ladamaj> pokud chceš chytat trofejní ryby,tak velké množství partiklu asi není dobrá volba.Pár let chytám na bobky a nějak moc mě nezajímá co tam žije,kord když tam jedu poprvé tak to nemohu vědět.Například,po­jedu někam na moravu,což je přez celou republiku a to abych tam jel tejden před na okuk abych věděl co mám zabalit,nebo jak to mám udělat.Nejdule­žitější je přeci dno a od toho hledám krmné místo.Toto je zásadní věc na celé kaprařině,pak je to jen se jim trefit do chutě a je vyhráno.Samozřejmě je toho trochu víc,ale toto je základ všeho a pak mužeš skoušet návazce,plovoučky atd.Hodně duležitý je věřit a čekat,ono to jednou příde.

Pondělí 22. června 2009 v 18:34® tajfun
tajfun

Ahoj, poradí někdo nejaké to nářadíčko na štiku ? myslím prut naviják nějakou šňůru nebo vlasec děkuji moc

Pátek 19. června 2009 v 15:31® ladamaj
ladamaj

Daweiczek>Ahoj v každém případě se nejedná jenom o krmení bojlím vyzkoušej krmit kukuřicí,pšenicí namočenou min 6hod.,řepkou buď spařit nebo namočit dokud nezačne pukat,pelety nebo granule.Jinak kaprařina je tak obšírná že je třeba zjistit jaké je dno,co za živočichy tam je a potom zvolit jaký příchutě bojlí použít.Mám stím dost skušeností ale všude fuguje neco jiného ale stou pšenicí a řepkou krmit a přihazovat pár koulí bojlí.Já osobně použiju i šrot,chleba(tvrdý drcený a namočený rovněž lze přidat hlínu,písek to proto aby zakrm spadl rychle ke dnu a spodní proud ho neroztahal.To do začátku pokud budeš potřebovat poradit více tak přes skype nebo e-mail držím palce hlavně nic nevzdávej trpělivost přináší ovoce.

Pátek 19. června 2009 ve 13:21® Daweiczek
Daweiczek

Zdravím…Potřeboval bych radu co se týče krmneí boillisem na tekoucích vodách např na Odře…Místo kde bych chtěl vnadit je zhruba 3–4,5 m hluboké a voda je asi 4 km táhlá a skoro stojí…Děkuji předem

Pátek 12. června 2009 v 17:21® ladamaj
ladamaj

jouda.net>zdravím pokud budeš potřebovat poradit tak písni na E-mail a rád poradím.-)

Pátek 12. června 2009 v 16:00® Kubajs
Kubajs

jouda.net:začátky jsou nejkrásnější období chytáš a každá i malá ryba ti udělá nevšední radost

Čtvrtek 11. června 2009 ve 21:32® jouda.net

Jo jo začátky jsou těžké,ale rád na ně vzpomínám.