Chytej.cz

Všeobecná diskuze

V diskuzi je 128.446 příspěvků, z toho 128446 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 14. srpna 2015 v 15:43® BigMike

Tuhle jsem psal dotaz na nějaká místa ohledně bochnatky americké, v Lužnici je jí víc než vody – dnes přišlo vyjádření od člověka nanejvíš povolaného tak to sem dávám:

Vážený pane, kolega z Fakulty rybářství mi přeposlal Vaši zprávu s dotazy , týkajícími se bochnatky. Naše skupina se jejím výzkumem zabývá už řadu let (od roku 2003, kdy se poprvé masově objevila na Třeboňsku, poslední 4 roky máme výzkumný grant). Její výskyt v českých zemích se datuje od přelomu 19. a 20. stol., ale až v posledních 10–15 letech dochází k skutečně hromadnému výskytu. Původní je v severní Americe, odkud byla zavlečena zřejmě lodní dopravou. Dnes se šíří v řadě zemí světa, příčiny neznáme.

Zoologicky patří do kmene Mechovci (Bryozoa), což jsou jednoduché vodní organismy (většina druhů žije v mořích, u nás asi 14 sladkovodních druhů, z nich jenom bochnatka americká tvoří velké nápadné kolonie, ostatních druhů si běžný návštěvník vody nevšimne.

Přezimuje ve stádiu tzv. statoblastů, což jsou rozmnožovací tělíska, sotva viditelná jako malé černé tečky. Jimi se bochnatka i šíří – jsou totiž opatřené mikroskopickými háčky, takže se mohou zachytit třeba na loďky, stejně jako na peří vodních ptáků, rybářské náčiní, plavky rekreantů, srst koupajících se psů atd. aniž by si toho kdo všiml a na nich přenesena do další vody. (například před týdnem jsem ověřoval její výskyt na Sázavě, odkud nám taky byla hlášena. Hovořil jsem tam s paní, která tam koupala dva psy a se třemi rybáři – všichni mi sdělili, že před několika dny byli na nádržích na Třeboňsku, kde je bochnatka hojná). Přenos je možný i vysazováním ryb z vod s bochnatkou (ryby polknou statoblasty pasivně s potravou a nestráví je, ty pak odejdou trávicím traktem do vody). Statoblasty „vyklíčí“ následující rok v době, kdy voda dosáhne 20 st. C – je teplomilná (konec června- zač. července), rychle vyrostou různě velké rosolové kolonie, na jejich povrchu je vrstvička vlastních živočichů, kteří produkují rosol, někdy jen slabou vrstvu, někdy mnoho kg (největší námi nalezená a zvážená kolonie měla 71 kg). Koncem srpna a v září kolonie odumírají a rozpadají se (mají 98% vody), někdy mrtvá hmota rosolu (bez povrchové vrstvy živočichů) vydrží do zimy.

Potrava: bochnatka je tzv. filtrátor, filtruje z vody mikroskopické částice, bakterie, řasy, sinice. Prostředí: vyskytuje se ve vodách málo znečištěných. Pokud jsme ji našli v intenzívně obhospodařovaných vyhnojených rybnících, bylo to výjimečně, v případě, že byl rybník ten rok málo vyhnojen, nebo propláchnut přívalovými dešti. Vyskytuje se tedy hlavně v čistších vodách – rekreační rybníky, pískovny apod. a svou filtrací vlastně k té čistotě ještě přispívá.

Pokusně jsme prokázali, že ryby ani kachny kolonie bochnatky nežerou.

Zda vylučuje do vody nějaké vlastní zplodiny zatím nevíme (snažíme se to zjistit), v akvarijních pokusech s bochnatkou však ryby nejevily žádné známky intoxikace, i když byl v akváriu takový objem bochnatky (v poměru k objemu vody), který v přírodě nemůže nastat. Malé rybky někdy vlezou dovniř do velkých kolonií bochnatky a nenaleznou cestu ven – pak samozřejmě v rosolu uhynou z nedostatku kyslíku.

Při hromadném výskytu může dojít k ucpání česlí nebo potrubí rosolem kolonií. Intenzita výskytu na jednotlivých nádržích mezi jednotlivými roky značně kolísá – někdy z nádrže, kde byla jeden rok nebo několik let velmi hojná, v příštím roce téměř není a objeví se zase někde jinde.

Chemické analýzy bochnatky jsou taky předmětem našeho výzkumu – vzorky bochnatky lyofilizujeme a posíláme na Farmaceutickou fakultu do Brna na rozbory. Pro zajímavost – příbuzné mořské mechovky obsahují látky s perspektivním využitím v medicíně.

Protože sledujeme také výskyt a šíření v našich vodách, budeme vděčni za každou informace o jejích nálezech, kterou pošlete na adresu kolegyně ing. Balounové (baloun@zf.jcu.cz) .

Další případné Vaše dotazy rádi zodpovíme.

S pozdravem

Josef Rajchard

doc. RNDr. Ing. Josef Rajchard, Ph.D.

vedoucí katedry biologických disciplín

Zemědělská fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Čtvrtek 13. srpna 2015 v 17:34® Nerodia
Nerodia

http://www.novinky.cz/…beslavi.html

Čtvrtek 13. srpna 2015 v 17:01® Nerodia
Nerodia

http://tn.nova.cz/…em-lomu.html

Středa 12. srpna 2015 v 18:31® spike
spike

David H.> Trika chytej :-) když už jsou čepice

Středa 12. srpna 2015 ve 13:03® Draky
Draky

David H.> Asi se ptá, jestli už sis pral nebo čekáš na Pavlu. :-))

Středa 12. srpna 2015 ve 12:44® HaD
HaD

spike> jaký trika?

Úterý 11. srpna 2015 v 17:51® spike
spike

David H.> A jak jsouna tom trika :_)

Úterý 11. srpna 2015 v 7:58® Jax
Jax

David H.> ten vodní stav kde je měřen?I na to sucho se mě zdá 30 cm dost málo

Pondělí 10. srpna 2015 ve 20:23® HaD
HaD

Jax> A co na tom nechápeš?

Pondělí 10. srpna 2015 v 19:27® Jax
Jax

David H.> Jo dík na stranky sem koukal jen nějak nechápu ten vodni stav v cm.

Pondělí 10. srpna 2015 ve 14:15® Mysak1

David H.> Nechej nějaký do Olmica,

Pondělí 10. srpna 2015 ve 13:11® HaD
HaD

Jax> http://www.pla.cz/…l/sap/cz/PC/

Pondělí 10. srpna 2015 v 10:49® Jax
Jax

Zdravím, nemáte někdo aktuální foto nebo alespoň info o stavu vody na Labi kolem Pardubic(Srno­jedy,Přelouč)­.Díky

Pondělí 10. srpna 2015 v 10:11® HaD
HaD

Jak psala Pavla, už jsou zase čepice :-)

foto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115261.jpg
Pondělí 10. srpna 2015 v 10:03® HaD
HaD

CeP> o tom absolutně nepochybuj!!!

Neděle 9. srpna 2015 v 11:49® Filo

CeP> Taky jsem pro.

Tento příspěvek byl editován 9.8.2015 12:50:31 uživatelem Filo.
Neděle 9. srpna 2015 v 9:44® skwor
skwor

CeP> Určitě.

Neděle 9. srpna 2015 v 9:41® CeP
CeP

Zajímalo by někoho témátko ve fóru „Revíry na sucho“ s aktuálním stavem vody či odhalenými zajímavostmi?

Jako např:

foto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115221.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115222.jpg
Sobota 8. srpna 2015 ve 13:49® Nils Master
Nils Master

BigMike> jo jo, ta je najednou všude… je to hnus

Sobota 8. srpna 2015 ve 12:54® BigMike

Nám se zase na Lužnici s úbytkem vody přemnožila bochnatka! Dnes jsem si byl prošlápnout vodu a nestačil jsem naprázdno dávit – kam jsem šlápl, všude na dně rosol – bochnatka! Hnus! Prostě kolonie bochnatky po celém dně, na každém kamenu, u břehu, všude… Ať mi nikdo neříká, že není v ničem škodlivá, kor když je americká stejně jako mandelinka bramborová! Jo, imperiálisti!

foto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115197.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115198.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115199.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115200.jpg
Sobota 8. srpna 2015 v 9:20® skwor
skwor

BigMike> Podplamatka, viz. Nerodia. Na berounce častější než obojková.

Sobota 8. srpna 2015 v 8:25® Nerodia
Nerodia

BigMike> Užovka podplamatá (Natrix tessellata)

Sobota 8. srpna 2015 v 8:15® BigMike

skwor> co to je za plaza? Místní?

Sobota 8. srpna 2015 v 5:54® Nerodia
Nerodia

Když vidím jak je Labe na minimu( http://www.novinky.cz/…-minimu.html) tak mě napadlo jestli by se nenašel někdo v okolí Labe kdo by se podíval po krabovy čínském?

Pátek 7. srpna 2015 v 18:28® skwor
skwor

Dneska bylo počasí na to se vyvalit na mělčinu a zůstat ve vodě :-)

foto/diskuze/vseobecna/2015/th-img115186.jpg
Pátek 7. srpna 2015 ve 12:36® HaDová
HaDová

Oblíbené čepice CHYTEJ.CZ z mikrovlákna jsou opět skladem!

Úterý 4. srpna 2015 v 15:39® Nils Master
Nils Master

Petr11111> já v Chorvastku chytal normálně na splávek, nejlépe u nějakých skal a podobně… a za nástrahu to chce nějakýho šneka nebo škebli, prostě maso…Žádný povolení jsem neměl…

Prut určo seženeš, teleskop koupíš v každém rybářství… bude mít skladnost tak do 50cm a roztáhneš ho na 3 metry… (80 cm je blbostm chtěj aspon 2 metry délku po rozložení)

Úterý 4. srpna 2015 ve 14:52@ Petr11111

Ahoj, chtěl bych se zeptat na dvě věci. Nejsem rybář, tak se předem omlouvám, že to nevím a budu rád, když mi někdo odpoví.

1. Když pojedu k moři, můžu s malým klukem chytat ryby ze břehu (řekněme cca do 20cm velké, které hned pustím) nebo budu potřebovat nějakou povolenku? Pokud ano, tu koupím kde a co to cca stojí? Jde mi o to, abych nedostal nějakou blbou pokutu…
  2. Dá se koupit nějaká malá teleskopická udice cca 30cm, kterou roztáhnu třeba na ±80cm. Nechtěl bych v autě tahat metrovou a větší, když ani nevím, jestli ho to bude bavit.

Díky.

Petr

Úterý 4. srpna 2015 v 10:46® HaD
HaD

vac6> www.jestrabice.cz

Pondělí 3. srpna 2015 ve 22:06® vac6

nějaký typ na dobrý rybaření s chatkama?