Chytej.cz

Všeobecná diskuze

V diskuzi je 128.436 příspěvků, z toho 128436 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 3. února 2014 ve 23:12® ladamaj
ladamaj

jepice>já se z tebou nepřu jen vím jak to chodí psal sem zde o Tice a ta se sem dovážela z Polska bez certifikátu ale takových je spousta co sou padělky a kolikrát o tom člověk ani neví.Jezdil sem jako dodávka rybářského zboží do kamenných obchodů pod jedním zde členem mám u něj více jak 30000 ale zjistil sem že je problémoví no asi sedí.Byl z Plzně pěkný klouček ani nevěděl s kým má tu čest ale to mne už netrápí je tam kam patřil a já o spoustu znalostí se naučil.

Pondělí 3. února 2014 ve 22:55® jepice-zruseno

ladamaj> Originál Viva? :-D V tomto případě je originál nejlevnější, kopírovat by se ho nevyplatilo. Leda by v Indii kopírovali Číňany …

Pondělí 3. února 2014 ve 21:04® double-j

cormoran> sry, bylo to pro billy717, uklepl jsem se v nicku ;-)

Pondělí 3. února 2014 ve 20:35® ladamaj
ladamaj

jepice>ano ale aby to skutečně originál opravdu byl.

Pondělí 3. února 2014 ve 20:33® ladamaj
ladamaj

džigit>proč bych to dělal ten certifikát mám uložený jak bude čas tak naskenuji a pošlu na ukázku.

Pondělí 3. února 2014 v 19:19® jepice-zruseno

ladamaj> Mě to jen mrzí s tím navijákem. Zrovna firma Viva dělá asi mraky navijáků s nálepkama zavedenějších firem, takže proč si za míň peněz nekoupit !originál". Sloužil několik let docela dobře a do věčných lovišť odejde kvůli takovýmu „kurvítku“.

Pondělí 3. února 2014 v 18:27® džigit

ladamaj> Láďo Láďo, Ty nas zase balamutiš.

Pondělí 3. února 2014 v 18:25® cormoran
cormoran

double-j> Zdravím kolego. Asi si sedím na kabelu, ale nějak si nedovedu dohledat souvislost na tvou reakci:-)

Pondělí 3. února 2014 v 18:22® cormoran
cormoran

ladamaj> Otázka trochu mimo soutěž. Proč mícháš olovo s cínem? Kvůli úspoře olova?

Pondělí 3. února 2014 v 17:43® double-j

cormoran> nejsem si jistý, ale myslím si, že zakladateli ČRS byl pražský spolek. Tuším, že jsem k té informaci přišel v časopise Rybářství, když jsem nedávno četl o historii cajku atd. Vznikli někdy okolo 1880–1890, jestli mě paměť neklame..

Tento příspěvek byl editován 3.2.2014 16:44:29 uživatelem double-j.
Pondělí 3. února 2014 v 17:19® ladamaj
ladamaj

džigit>proč ne už sem to tak koupil v kamenném obchodě a jde o velký naviják 6000 jde použít i na sumce ale já ho mám na kaprařinu a bez problémů.Jinak byl i na kontrole v servisu a bez vůle vše ok.Jinak při kupování takových navijáků bys měl dostat od tici originál průvodní list a pokud ne tak jde o padělek to se zde také ukázalo a bylo to z Polska.

Pondělí 3. února 2014 v 16:17® džigit

ladamaj> tica s doživotní zárukou?!? :-O Tak tu bych rád viděl…

Pondělí 3. února 2014 v 16:00® ladamaj
ladamaj

jepice>naprosto souhlasím proto kupuji ne zrovna nejlevnější tica,gvantum.Takové značky mám a doživotní záruka,servis vietnamce nebrat a ty levné šméčka čína ani zadarmo spoustu sem jich zde opravoval ale je to pakárna.

Pondělí 3. února 2014 ve 14:11® jepice-zruseno

ladamaj> Podle mě je uplně jedno, jestli to dělá čína nebo malajsie. Z podobnejch odlitků se frká dneska hafl věcí, až mě to děsí. Nejde jenom o složení, ale i o to, kde má ta forma jaký díry a jestli to nebude mít moc bublin. Když se to podělá v navijáku za pár stovek, tak se vcelku nic neděje, když ale se ale někomu urve alternátor značky Vikä a projede za jízdy kolem dokola celým motorovým prostorem od auta, tak je to horší…

Pondělí 3. února 2014 ve 13:57® ladamaj
ladamaj

cormoran>jde o slitinu ale složení nevím a stačí aby došlo trošku k jiné dávce a je to jak píšeš drolí se.Jde o podobnou věc jako když mícháš olovo s cínem na hlavičky zátěže,míchám to spoustu let ale od oka a také se mne stalo že se to rozpadalo,drolilo jde o hodně podobnou věc dnes dělá spoustu věcí čína i pro šímo.

Pondělí 3. února 2014 ve 13:49® cormoran
cormoran

jepice> Doufej, nic jinýho už ti teď nezbyde:-))

Je vidět, že se v tom šťouráš a máš přehled. Nevím sice z čeho to kolečko bylo, ale doufám, že ostatní moje navijáky podobnej matroš nemají. Některý části ozubenýho kolečka jsem drolil mezi prsty.

Pondělí 3. února 2014 v 11:39® billy717
billy717

Nevie niekto náhodou, ktorý rybársky spolok je najstarší v Česku a Slovensku? Hľadal som na nete ale nič 100% som nenašiel. Vopred vďaka

Neděle 2. února 2014 ve 21:36® jepice-zruseno

cormoran> Ono to koležko je z odlitku zřejmě nějaké zinkové slitiny (zamak či jak se tomu říká). Jednak může být nekvalitně odlité to kolečko už při výrobě, ale také tato slitina časem křehne. Dělaly ze z toho ty šikmý západky do fabek (ne ty na klíč, ale ty na kliku). U nás doma i u kamaráda všechny popraskaly během jednoho roku. U těch navijáků to může být stejné – 5 let se nic neděje, a pak to najednou odejde. V mým případě odešel i zub na tom kolečku na hlavní ose, který toto pohání. Jinak v navijáku až na vůli na kličce nebyly žádný známky používání. Vzhledem k ceně to byl držák. Teď jen doufám, že můj novej Fin-Nor, kterej má stejnej oscilační systém, to má z něčeho kvalitnějšího :-D

Tento příspěvek byl editován 2.2.2014 20:37:37 uživatelem jepice-zruseno.
Neděle 2. února 2014 ve 21:03® Tomik
Tomik

Teďka byl ve zprávách na nově ToRo a sosal tam slivku..:-D

Neděle 2. února 2014 ve 20:11® (...Candouš...)
(...Candouš...)

ladamaj> Ok, díky..Ono mě napadlo že i ten vlasec by zestárnul a prasknul..

Neděle 2. února 2014 ve 20:07® ladamaj
ladamaj

(…Candouš…)>osobně sem několik prutů dělal a použil tu nit kterou sem zalakoval a zalil vše pryskyřicí nebo epoxidem.Dělám to i na zakázku a nikdo si nestěžoval,pokud to jde používám nit s hedvábím a příměsí silonu už ji tak koupíš ale i klasickou ty chloupky se zalepí.

Neděle 2. února 2014 v 19:55® (...Candouš...)
(...Candouš...)

(…Candouš…)> čím..:D

Neděle 2. února 2014 v 19:43® (...Candouš...)
(...Candouš...)

Ahoj, Hoši co myslíte čým je lepší vyvázat očka klasickou nití,nebo vlascem? Vlasec mě napadl proto, že není takový třapatý jako nit..Chci si to sám převázat us tarého vláčáku, na kterej chytam hodně málo..Díky za odpovědi..

Neděle 2. února 2014 v 16:50® cormoran
cormoran

jepice> Viva navijáky na tenhle komponent nejspíš dost trpí. Měl jsem ho šest, možná i víc let a dostával zprvu čoud na vláčce, pak na fídru a nakonec šel na plavačku.

Tenkrát jsem koupil v akci dva (jeden si vzal kamarád) ze sedm stovek a nebýt toho ožvejkanýho kolečka, točí další sezónu. Kamarádovi odešel půl roku po mém. Za ty prachy ale milionovej naviják.

foto/diskuze/vseobecna/2014/th-img104650.jpg
Sobota 1. února 2014 ve 14:28® Alov
Alov

Dle četnosti přibývajících for soudím, že zima je v plném proudu :-D

Pátek 31. ledna 2014 v 18:48® jepice-zruseno

Ještě to rozpadlé kolo oscilačního systému (klasický S systém). Vpravo kuličkové ložisko, na kterém bylo ozubené kolo oscilace uloženo v rámu navijáku.

Tento příspěvek byl editován 31.1.2014 17:49:54 uživatelem jepice-zruseno.
foto/diskuze/vseobecna/2014/th-img104635.jpg
Pátek 31. ledna 2014 v 18:44® jepice-zruseno

Provedl jsem pitvu jedné „mrtvolky“ navijáku. Před časem jsem se ptal, jak funguje ten jednocestný systém. Vše je vidět z příložených fotografií, páčkou ovládání zpětného chodu otáčíme tu plastovou klec s válečky. Další zajímavosti navijáku Viva Aesthetic RD je poškození převodu oscilace zpětného chodu. Výrobce tuto možnost poškození zřejmě předvídal, neboť jedno ze dvou kuličkových ložisek umístil na pomocné ozubené kolo oscilace. Zajímavostí je, že druhé kuličkové ložisko je na ose rotoru, je poměrně velké a je uložené v mosazném pouzdře. Žádné další ložisko na navijáku nenalezneme, osa velkého ozubeného kola je uložena ve dvou poměrně velkých mosazných pouzdrech. Po X letech používání, včetně střední a těžší vláčky jsem vyjma rozšmelcovaného systému oscilace nenašel žádná opotřebení. Zajímavé, že? Další zajímvostí je, že je na rotoru napsáno 8 bearings. Celkem jsem našel dvě kuličková ložiska, 1 válečkové (onen systém blokování z. chodu) a tři kvalitní mosazná futra. To je tedy 6ks, možná jsem ale něco vynechal, protože jsem se nešťoural v držátku kličky a v zadní brzdě.

Pro mě z toho vyplývá zásadní zjištění: naviják makal téměř bez kuličkových ložisek velmi slušně i při zátěži a selhal kvůli dílům z křehké zinkové slitiny. Naviják má hrozné množství dílů, při rozebírání na mě skákala kdejaká pérka a vypadávalo kde co, což jej činí v terénních podmínkách prakticky nevyčistitelným.

Ač se jedná o Čínskou firmu, nabízející levné zboží, předpokládám, že podobná potíž může nastat i u dražších výrobků renomovaných firem (sama Viva pro některé firmy navijáky vyrábí).

Napadají mě dvě zásadní otázky: Je nějaký racionální důvod kupovat v nižší cenové relaci naviják za např. 1500, když může vydržet pravděpodobně stejně dlouho, jako jiný za 600? A druhá otázka: Prož je v navijáku tolik zbytečných dílů? Staré navijáky měly dílů několikanásobně méně a i při zachování moderních prvků by takto jednodušeji šly pravděpodobně vyrobit i navijáky nové.

foto/diskuze/vseobecna/2014/th-img104631.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2014/th-img104632.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2014/th-img104633.jpgfoto/diskuze/vseobecna/2014/th-img104634.jpg
Pátek 31. ledna 2014 ve 14:36® OBr
OBr

jepice> já se toho nebojím, já rentiérem budu jen ve snu a z toho se vždycky probudím… horší to bude s prostěradlem, ale to se vypere ;-)

Pátek 31. ledna 2014 v 0:33® jepice-zruseno

OBr> Bojím se, že až budu rentiérem, budu mít problém udržet stolici, natož pilník nebo šmirgl… :-(

Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 21:24® BigMike

Tak to je slovo do pranice. Davide, nevíš o někom s kamerou a výhledově troškou času?:))