Vyhledávání
Všeobecná diskuze
V diskuzi je 128.440 příspěvků, z toho 128440 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pátek 31. ledna 2014 v 18:44® jepice-zruseno
-
Provedl jsem pitvu jedné „mrtvolky“ navijáku. Před časem jsem se ptal, jak funguje ten jednocestný systém. Vše je vidět z příložených fotografií, páčkou ovládání zpětného chodu otáčíme tu plastovou klec s válečky. Další zajímavosti navijáku Viva Aesthetic RD je poškození převodu oscilace zpětného chodu. Výrobce tuto možnost poškození zřejmě předvídal, neboť jedno ze dvou kuličkových ložisek umístil na pomocné ozubené kolo oscilace. Zajímavostí je, že druhé kuličkové ložisko je na ose rotoru, je poměrně velké a je uložené v mosazném pouzdře. Žádné další ložisko na navijáku nenalezneme, osa velkého ozubeného kola je uložena ve dvou poměrně velkých mosazných pouzdrech. Po X letech používání, včetně střední a těžší vláčky jsem vyjma rozšmelcovaného systému oscilace nenašel žádná opotřebení. Zajímavé, že? Další zajímvostí je, že je na rotoru napsáno 8 bearings. Celkem jsem našel dvě kuličková ložiska, 1 válečkové (onen systém blokování z. chodu) a tři kvalitní mosazná futra. To je tedy 6ks, možná jsem ale něco vynechal, protože jsem se nešťoural v držátku kličky a v zadní brzdě.
Pro mě z toho vyplývá zásadní zjištění: naviják makal téměř bez kuličkových ložisek velmi slušně i při zátěži a selhal kvůli dílům z křehké zinkové slitiny. Naviják má hrozné množství dílů, při rozebírání na mě skákala kdejaká pérka a vypadávalo kde co, což jej činí v terénních podmínkách prakticky nevyčistitelným.
Ač se jedná o Čínskou firmu, nabízející levné zboží, předpokládám, že podobná potíž může nastat i u dražších výrobků renomovaných firem (sama Viva pro některé firmy navijáky vyrábí).
Napadají mě dvě zásadní otázky: Je nějaký racionální důvod kupovat v nižší cenové relaci naviják za např. 1500, když může vydržet pravděpodobně stejně dlouho, jako jiný za 600? A druhá otázka: Prož je v navijáku tolik zbytečných dílů? Staré navijáky měly dílů několikanásobně méně a i při zachování moderních prvků by takto jednodušeji šly pravděpodobně vyrobit i navijáky nové.
- Pátek 31. ledna 2014 ve 14:36® OBr
-
jepice> já se toho nebojím, já rentiérem budu jen ve snu a z toho se vždycky probudím… horší to bude s prostěradlem, ale to se vypere
- Pátek 31. ledna 2014 v 0:33® jepice-zruseno
-
OBr> Bojím se, že až budu rentiérem, budu mít problém udržet stolici, natož pilník nebo šmirgl…
- Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 21:24® BigMike
-
Tak to je slovo do pranice. Davide, nevíš o někom s kamerou a výhledově troškou času?:))
- Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 20:58® OBr
-
BigMike> ta pracnost mě taky napadla…na druhou stranu, až budu rentiérem, tak se budu takhle mazlit s kouskem dřeva klidně celý den a asi mě to neomrzí
Doufám, že to zdejší šikovné ruce vezmou jako výzvu a něco natočí
- Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 20:49® BigMike
-
Kouká se na to dobře, to jo! A ne že bych chtěl nějak rýpat, proti gustu žádný dyšputát, ale přijde mi to sakra pracné a to při využití komplet dílny! A to jsou tam skoky ve střihu. Z násady od koštěte nebo lopaty to nasekám 2× rychleji, při využití balzy za stejnou dobu a s kostrou v celku udělám w.3! Budu muset jednou také něco natočit, než zchromnu:))
Tento příspěvek byl editován 30.1.2014 19:50:13 uživatelem BigMike. - Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 20:36® jepice-zruseno
-
Chorchus> No já se s tima woblerama tak nepářu, takže mi jsou míň líto, než některý koupený. Akorát teda podle toho vypadaj no
Nejoblíbenějším mým modelem je „pstruh obecný“, kdy na balzu udělám černou a červenou fixkou tečky, nalakuju lakem na nehty, za 20 minut to uschne a můžu jít chytat. Akorát teda když to vezme kudla nebo sumeček, tak z toho zbyde právě jenom ta drátěná kostřička. Ale přidám ještě jeden poznatek – špatně nalakovanej a tudíž nasáklej wobler mnohem dál lítá
- Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 20:11® Chorchus
-
jepice> souhlas, hodně dobré video. Je z něho patrná zásadní věc – když urvu woba za 200 czk, je mi to moc líto, když urvu woba, kterého jsem si sám dělal, vzpomenu na to, jak sem se s nim nadupkal – jsem k..wa strašně, ale strašně nas..ný.
- Čtvrtek 30. ledna 2014 v 16:57® OBr
-
David H.> nejsem od „fochu“, ale přijde mi i střih(nebo jak tomu vy profíci říkáte) dobře udělanej, takže mě to fakt nenudí.
A taky jsem zaznamenal pár drobných, ale krásných náhodných vychytávek, jako že soustruží z hranolku, kdy po dokončení krásně využije krajní hrany ke stabilizaci obrobku, aby do něj mohl dělat značky a dírky přímo naproti sobě… takový věci, co spolu na první pohled nesouvisí, ale nakonec se ukážou jako nesmírně pomocné, to je paráda
- Čtvrtek 30. ledna 2014 v 16:52® melicharl
-
http://www.lureparts.nl/…hroefogen-uk tady mi je dali kluci v diskuzi…výroba woblerů…ale cizina
- Čtvrtek 30. ledna 2014 v 16:50® melicharl
-
David H…v tom videu jsou ty očka,ale u nás v republice asi těžko
- Čtvrtek 30. ledna 2014 v 15:54® HaD
-
OBr> taky jsem na to čučel až do konce. Vyrábět asi nebudu, ale je to poučné a pěkné.
- Čtvrtek 30. ledna 2014 v 15:44® OBr
-
jepice> tak tohle je po hodně dlouhé době video, které jsem dokoukal až do konce a bez přeskakování, parádní!
- Čtvrtek 30. ledna 2014 ve 12:32® HaD
-
jepice> krásná práce
- Čtvrtek 30. ledna 2014 v 11:31® jepice-zruseno
-
David H.>
Chorchus> Já to také dělám s kostřičkou, protože používám většinou balzu. Ale zkoušel jsem již oreno z tvrdšího dřeva, očka pouze zalepená do dževa bez kostřičky a uplně v pohodě to nějakou 20ku vlasec přežije, řekl bych i silnější a drží to. S tím závitem to bude ještě lepší. Záleží ale na kvalitě dřeva no. Tady na videu a spoustě dalších to dělá pomocí těch oček se závitem. - Středa 29. ledna 2014 v 19:03® Chorchus
-
jepice> nejsem nějaký odborník na woby, dělám si slidery ze dřeva na kopírce, rozříznu ho podélně na bachoru a dovnitř vložím kostru z 9-ky osteofixu, který na obou koncích několikrát otočím. Bachor zalepím epoxidem. Když už by se stalo, že to povolí ve dřevě, pořád drží kostra s trojháky. Je to rozhodně bezpečnější a přijde mi to i méně pracné.
- Středa 29. ledna 2014 ve 14:41® HaD
-
jepice> Asi to lze, ale nemyslím, že je to nejběžnější praxe. Přeci jen ta pevnost bude nižší.
- Středa 29. ledna 2014 ve 12:14® jepice-zruseno
-
David H.> Když je vobler z tvrdšího dřeva, tak se to používá. V podstatě se dá udělat uplně jednoduše jerk bez lopatky na soustruhu, naflákat do něj 3 očka zalepený epoxidem a de se chytat. Jeden pán si dělal takhle woblery na sumce z násady od smetáku, pak tomu opálil hřbet a ani nevím, jestli to lakoval. Ale sumce na to chytat uměl a drželo to. Já nad tím docela uvažju – je s tim málo práce, a když se tomu udělá pilníkem ta hlava stylem ORENO, tak to jde i do hloubky a trochu to chodí.
melicharl> Mívaj to v krámech typu obi. Sháněl jsem větší na něco jinýho, ale měli tam i malý využitelný na voblery. Já jsem to dělal tak, že jsem udělal očko z tlustšího drátu, zkroutilto a tim zkrouceným zalepil epoxidem do předvrtané dírky, taky to drží.
- Středa 29. ledna 2014 v 11:28® HaD
-
melicharl> to se dělá spíš kostřičkou, ne?
- Středa 29. ledna 2014 v 7:51® melicharl
-
David H.>na přidělání trojháčků.
Odesláno prostřednictvím aplikace SmartChytej. - Úterý 28. ledna 2014 v 11:33® HaD
-
melicharl> na co konkrétně?
- Úterý 28. ledna 2014 v 9:00® melicharl
-
chlapi,mám na vás prosbu. Nevíte někdo,kde seženu očka se závitem na výrobu woblerů?
Odesláno prostřednictvím aplikace SmartChytej. - Pondělí 27. ledna 2014 ve 21:01® dam
-
David H.> radši to už ani neříkej…jsem z toho dost mimo…znali jsme se velmi dlouho…snad mu je v rybářským nebi dobře
- Pondělí 27. ledna 2014 v 19:08® HaD
-
Strašná zpráva pro rodinu, kamarády a známé Rudolfa Bayera, rybáře tělem i duší, který celý život zasvětil rybám, přívlači, závodní přívlači. Dnes okolo oběda… těžko se to říká, protože je to k neuvěření, zemřel. Čest jeho památce.
- Pondělí 27. ledna 2014 ve 12:04® BigMike
-
Na dráze si dávám šít na měřenku, narostl jsem tak nějak všelijak, dodám rozměry a stejně třeba netrefí střih a to sako je trošku divné, bundošky jakbysmet:)) Ale to se vstřebá, u vody a do přírody muší bejt vše pohodlné a na chlup! Loni jsem si kupoval parku přes net a kupodivu to vše klaplo, 100% spokojenost s jednáním, velikostí, délkou rukávů… Na moje obvyklé poměry při kupování čehokoliv to byl zázrak.))
- Pondělí 27. ledna 2014 v 11:24® Scanix
-
Fryw> jj, souhlas, oni ale casto maji uvedeny i ty rozmery rukavu, pres prsa apod., ale to jsou stejne kolikrat lzive informace
- Pondělí 27. ledna 2014 v 0:24® Fryw
-
To nejen v USA. Rád využívám e shopy ale u oblečení si prostěn netroufnu. I taková ptákovina jako je tričko…mám tady ve skříny různý velikosti.. Když jdu koupit tričko, tak nikdy nevím jaká velikost mi vlastně bude.
- Neděle 26. ledna 2014 ve 23:25® feederman
-
Scanix> To vidíš na fotce tam. Jako je, ale rukávy mi jsou krátké když dám ruce před sebe nebo nahoru jako při nahazování potřebuji tak 3cm navíc na rukávech
- Neděle 26. ledna 2014 ve 22:57® Scanix
-
feederman> chapu, takze to byla US velikost LARGE a tobe neni pri 175, to je zvlastni, merim 183 a v vetsinou mi LARGE je dobre, maji v tom fakt bordel
- Neděle 26. ledna 2014 ve 22:52® feederman
-
Scanix> Ahoj, já mám 175cm, ale byla tam ve slevě o 50% a známý koupili všechny 3 s tím, že mi tu jednu zaslali do ČR s tím, že když mi nebude prodá se, protože to nikdy nekoupíš tam za ty hříšný prachy jako tady…
Tento příspěvek byl editován 26.1.2014 21:53:50 uživatelem feederman.