Chytej.cz

Všeobecná diskuze

V diskuzi je 128.437 příspěvků, z toho 128437 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:55® Kazan

David Havlíček> jj, proto píšu že nemá na drtivé většině šanci vyrůst a když už má tak ji za mlada někdo zmasí:-)

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:54® Scanix
Scanix

Kazan> no tady bychom se mohli zabyvat otazkou, jaka je pravdepodobnost, ze tam takova ryba zije :-)

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:52® HaD
HaD

Kazan> na svazovce by to muselo být 1: milionům? miliardám? nemožné? Taky by se musela v úvahu brát rozloha revíru. množství potenciálních stanovišť, průměrné a aktuální množství potravy apod.

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:52® osprey
osprey

Scanix> Kdybys tam jel znova, bude to chtít hlavně hodně dobře vybírat den.

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:50® HaD
HaD

Scanix> Petře, já se nechci dohadovat, ale ta čísla jsou moc nepřesná. Především má smysl dívat se tak 5 let zpátky – dříve se tam moc nelovilo a pochybuju, že se vědělo o každém ulovení – ta štika bylo prostě menší. K tomu bych vypustil období prosinec až duben – nemyslím si, že by se v tuto dobu vláčelo a dírky jsou něco jiného atd. atd. Navíc vůbec nikdo netuší, kolikrát se na prutu již ocitla a třeba to utrhla, spadla apod.

Až znovu pojedeš, dej echo a přidám se. Ale že by se chytila hned znovu nevěřím, to už by byla moc velká dávka štěstí. Každopádně žrát musí a to nejméně několikrát týdně. Když se do toho okamžiku trefíš něčím, co nezná nebo ji nasere a protáhneš jí to před hubou, tak možná… :-)

Tento příspěvek byl editován 29.9.2011 12:53:57 uživatelem HaD.
Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:49® Kazan

Scanix> byl by poměrně zajímavý teoretický výpočet pravděpodobnosti ulovení takové štiky na svazovce. Pokud vezmeme v úvahu že taková ryba prakticky na drtivé většině svazových revírů nemá vůbec šanci vyrůst.....:-|

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:47® Scanix
Scanix

David Havlíček> jestli tam nekdy pojedu znova a chytim neco zajimaveho nevim, ale pokud bych chytil tuhle potvoru, tak se nad tim budu muset znova zamyslet :-)

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:42® Scanix
Scanix

osprey> David > jasne, vsak je to jen priblizne nastineni, vubec nevim, kolik lidi ta lovilo a kdy, tohle je cista matematika, pocet uloveni ku pocetu vsech dni, nic vic a nic min. Kazdopadne to dava urcity obraz, pravdepodobnost bude v realu mnohem mensi, protoze tech lovcu byly urcite stovky a ne jeden clovek, tim padem i ten pocet dochazek za 11let bude vice jak 4tis, to vy jen majitel a ta stika :-)

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:39® HaD
HaD

osprey> tak tak, to jsem tím tak nějak chtěl říct. Tím ale vůbec nechci úlovek znevažovat. Jen je třeba si přiznat, že ta pravděpodobnost je prostě jiná, než třeba někde na Vlkově :-) Je to prostě jiná škatulka. Já třeba ty štiky ze srazu taky mám v jiné škatulce, než ostatní „svazové štiky“. Vážím si jich, ale jinak. V hlavě mi zůstanou především kvůli okolnostem ulovení, než kvůli velikosti (kdyby měl o 20 cm míň, vzpomínal bych na ně možná stejně rád)

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:19® osprey
osprey

Scanix> Slyšel jsi výraz „vážený průměr“. Určitě ano. Jsou doby, kdy se o tu rybu nikdo nepokouší nebo ona nebere – vyškrtat. Jsou doby, kdy je naděje hodně malá (letní vedra apod.).

To je jako pravděpodobnost nalezení křemenáče v lese, kdy přepočítám počet hub na hektary porostu a opomenu, že ty houby rostou pod břízami nebo osikami.

Skoro všechny svoje velké ryby jsem chytil velmi rychle. Musel ale být ten správný den.

Čtvrtek 29. září 2011 ve 12:07® HaD
HaD

Scanix> matematiku jsem nestudoval, ale nemělo by se do těch „výpočtů“ uvažovat jen počet dnů. kdy jí někdo lovil? Každý den to rozhodně nebylo :-)

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:50® Scanix
Scanix

David Havlíček> nemyslim si, ze by to takhle fungovalo, tu jistotu nema ani ostrileny lovec, navic tenhle pohled na vec jsem vubec do rovnic nezanasel, bavil jsem se o obecnem lovci.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:49® Scanix
Scanix

David Havlíček> Davide, predne jsem uvedl, ze je to zjednoduseni, studoval jsem 5let matematiku na Zapadoceske univerzite, nechtej, abych to bral nejak vazne. Jen jsem statisticky zadefinval pravdepodobnost na uloveni te konkretni ryby na jeden den, pravdepodobnost, ktera platila jen pro tech 11let co uz ubehlo. Analogicky se bude priblizne rovnat te, co bude pro jeji uloveni i nadale az do smrti dane ryby. Tech 100 vychazek na dany revir ti tu pravdepodobnost moc nezvysi je to zlomek z tech 4015 dni, navic se pravdepodobnost jevu, ze ji ulovis behem 100dni pocita jako pravdepodobnost zavisla a jeji vyjadreni je vzorec o 100 nasobcich dilcich pravdepodobnosti, mechme to byt, chtel jsem do tech dohadu o nicem v nest trochu vedy, ale stejne to nikam nevede.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:46® HaD
HaD

Scanix> myslíš, že když tam teď strávíš 99 dnů, že ji ani jednou nechytneš? Bez ohledu kolik rybářů tam už lovilo? Já myslím, že zrovna Ty jí několikrát chytíš. A znám rybáře, u kterých bych vsadil cokoliv, že jí nechytí ani za 1000 vycházek.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:40® HaD
HaD

Scanix> pravděpodobnost trochu znám, přesto si myslím, že do rovnic dosazuješ špatná čísla.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:39® Scanix
Scanix

David Havlíček> no nebude tak vysoka, ver mi, ono se to nezda, ale je to tak, tech lidi tam lovilo uz stovky, mozna i vice.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:38® JHolc

Hecht> Tak to je hnus. Ale víc než to pytlačení mi vadí ten nezájem pytláka. Nechat to tam ležet několik dní a ani se nepodívat, případný úlovek nechat chcípnout na šňůře… Taky jsem pytlačil, ne že ne, ale ráno před rozedněním šla šňůra z vody – děj se co děj.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:37® HaD
HaD

Scanix> legrace to rozhodně není, ale šance 1 ku 200 při 100 vycházkách je prostě nesmysl.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:37® Scanix
Scanix

David Havlíček> jeste doplnim pouzitou literaturu http://cs.wikipedia.org/…%9Bpodobnost :-)

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:30® Scanix
Scanix

David Havlíček> Ono stasticky by ta stika byla ulovena vicekrat, kdyby fungovalo to, co tvrdis ty, ale nefunguje, stojim si za tim, ze to neni legrace tam chytit peknou rybu a velka prevelika nahoda, kdyz zrovna tuhle.

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:28® Scanix
Scanix

David Havlíček> Davide neblazni, je to hodne nahrubo, ale jsou to dny, kdy zije v rybnicku, ryba ma tak min 13–14let.

Jinak k tomu 100× lovu je sance nizsi nez 0.4%, spravne se to pocita jak tzv. zavisla pravdepodobnost, tedy pravdepodobnost, ze ji chytnes prvni den z tech 100, pak pravedepodobnost, ze ji nechytnes prvni a chytnes druhy, atd, proste to pronasobis 0.004 * (1 – 0.004) * … pro tech 100 dni, dostavas se na cislo mensi nez je soucet tech jednodenich pravdepodobnosti, ktere se takhle scitat nedaji. Matematika je exaktni veda, rybarina uz tolik ne, ale kdo vi :-)

Čtvrtek 29. září 2011 v 11:06® HaD
HaD

Scanix> nejsem tedy matematik, ale ta procenta jsou myslím nesmysl. Nemůžeš přece srovnávat počet dnů jejího života v tomhle rybníčku s počtem ulovení (který navíc nebude zahrnovat všechna ulovení a všechny ztráty této ryby utržením, vyháčkováním apod) a atd. a z toho vypočítavat pravděpodobnost ulovení. Nehledě na fakt, že v těch číslech je i zima, dírky apod. Kdybys to převedl na hodiny a srovnal to s těmi dvěmi, které jsi tam lovil, byla by ta čísla ještě dramatičtější, nicméně realitě na hony vzdálená. Matematika je neúprosná, ale musí se správně používat.

Já si naopak myslím, že pokud bys byl na tom revíru lovit 100×, je šance, že ji ulovíš NĚKOLIKRÁT 100%

Tento příspěvek byl editován 29.9.2011 11:09:01 uživatelem HaD.
Čtvrtek 29. září 2011 v 10:48® Scanix
Scanix

Noodling> nehodnotim a ani se nezastavam systemu, jakym tam hospodari na sve soukrome vode. Vychazel jsem ze zkusenosti lidi, co tam jezdi leta, to bylo to tvrzeni o tezke vode. Ja osobne jsem si tam zachytal napoprve a to dost pekne, takze to nemuzu objektivne posuzovat. Tato konkretni ryba byla chycena po 16, zajimalo by me treba po kolikate byl uloven kterykoliv kapr na nejakem kaprodromu, ale to sem nepatri. Nejsem si jist, ze venovat cas o uloveni konkretni ryby ti proste bude stacit, zjednodusene tu mame 11let, kdy kazdy rok ma 365dni (ignoruju prestupne roky), tedy 4015 dni na uloveni, ulovena byla v 16ti dnech, pak tedy vychazi v jednoduchosti sance cca 0,004%, ze ji ulovis v jednom dni. I kdybys na tom reviru byl tedy 100× lovit, byla by tva sance 0.4%, tedy stale hodne nizka. Byla to skutecne velka nahoda, ze jsem ji na tu jednu vychazku behem 2h lapil, proto to ma pro me velkou hodnotu, alespon matematicky :-)

Tento příspěvek byl editován 29.9.2011 10:50:44 uživatelem Scanix.
Čtvrtek 29. září 2011 v 8:25® džigit

hecht> taky jsem pár podobných udělátek a ´„zapomenutých“ bójek při první plavbě odstraňoval :-(( Lidi jsou hovada/autoři/Všude kecají,že není ryb a povolenka je drahá,ale masařit jakýmkoliv dovoleným i nedovoleným způsobem jim cizí není…

Středa 28. září 2011 ve 23:36® mvincik
mvincik

Alivio> Určitě hezký zážitek pro lovce, jen si myslím, že po takovém boji by pro tu fišku už asi bylo lepší svobodu ji nedávat… Pochybuji že by se zotavila, ale kdo ví!

Tento příspěvek byl editován 28.9.2011 23:36:20 uživatelem mvincik.
Středa 28. září 2011 v 19:50® Shrek
Shrek

laskut> tak to je borec, myslím si, že by mi praskla záda vejpůl. Gratulace.

Středa 28. září 2011 v 18:47® hering
hering

mannice> Už jsem je upražil na sádlíčku :-D Ba né,do chovného pstruhového potoka nepatří,ale kdyby jich bylo na desetkrát se s autem otočit,tak bych se s takovou násadou točil dokud by bylo co odvážet :-)

Středa 28. září 2011 v 18:43® hering
hering

cormoran> Ano,míříš správným směrem :-((

Středa 28. září 2011 v 18:36® HaD
HaD

Noodling> 1. Podepisuji

Středa 28. září 2011 v 15:57profil byl smazán

hering> nooo to je paráááda teda,škoda že sem nemoh jít taky :-> .Doufám že ty okyše si mi připravil na příjezd k nějakýmu fleku :-))