Chytej.cz

Všeobecná diskuze

V diskuzi je 128.437 příspěvků, z toho 128437 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:17® Alov
Alov

Mimochodem dle mého názoru je lov na rybku at už živou, či mrtvou přirozený.
Pokud s tím někdo má problém, tak at tak nechytá.
Ono pak tyhle diskuse vyvolávají pocit, že nejsme rybáři, ale úchylové. Protože na jednu stranu ryby chráníme a snažíme se vymýšlet další a další způsoby ochrany, a na straně druhé jim pak natrhnem držku hákem, vytáhnem ji z jejího přirozeného prostředí a pak už podle gusta fotíme s prutem v trávě, případně s úspěšným woblerem v tlamě, v horších případech ji líbáme a mazlíme se s ní ve vodě. Ryba si to bezpochyby užívá… Tahle doba je fakt divná…

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:16® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Alov> Ten nepoměr bych nazval „svazobyznys“. Máš pravdu, je to k smíchu.

Osobně jsem také zauvažoval ohledně míry rybičky, nevím jestli bych pro tuto změnu hlasoval…

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:09® Alov
Alov

Tak tu tak pročítám ty vaše návrhy a málem mi zaskočila večeře. Není tady jediný pádný důvod podložený zkušenostma, aby se zaváděla minimální délka nástražní rybky. To by se pak měla zavést i minimální délka rousnice, at se nepoškozují úhoři a nejlépe zavést i minimální počet červíků na háčku, aby se nepoškozovali malé běličky, cejnci, kapříci, parmičky atd atd atd.
V naši republice má většina rybářů problém dodržovat stávající předpisy. Nemyslíte, že by se prvně mělo šlapat po tom, aby se dodržovalo to, co se dodržovat má a pak už možná žádné restriktivní opatření nebudou třeba?
Co takhle dávat masné pokuty a jiné tvrdé postihy? Možná by to mělo na vody mnohem blahodárnější dopad, než nesmysly s minimální délkou nástaržní rybičky…
Jinak souhlas Davidem. Sadit míň kapra a sadit víc dravců. Ten nepoměr je neskutečný…

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:06® osprey
osprey

mvincik> Na tom nic není, lehce zatáhneš a velká tam leží jak špalek. Vláčívám mrtvoly a tam si ji „potěžkáš“ jak nic.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:05® osprey
osprey

David Havlíček> Nemám. Ale prostě nemám sklony napichovat jednu rybu, aby ji sežrala jiná. Navíc to většinou skončí tak, že jsi ji napíchnul zbytečně.

A boiliesmeni chytají sumce docela často.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:02® mvincik
mvincik

osprey> To máš pravdu. Zažil jsem i rybáře, který si při záběru tu rybu tak nějak potěžkal a bud jí to sebral za včasu a nebo nechal popoject… Byli tací, co uměli.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 22:00® 1Mara
1Mara

mvincik> To né , sic jí kudla zmuchlá a bude si jí vozit , ale eliminuje se zažrání a oto tu jde hlavně především :-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:59® HaD
HaD

osprey> na pelety jo? To bych chtěl vidět. Ve Španělsku se jich naházelo do přehrady stovky tun, tak jsou naučení. Máš zbytečnejch pár desítek tisíc abys to u nás zkusil a to si stejně nemyslím, že bys slavil nějaký velký úspěchy?

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:59® osprey
osprey

mvincik> A když vidíš, ža se ti s tím pere nějaká kudla, můžeš jí to i sebrat.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:56® mvincik
mvincik

osprey> Pravda je, že od těch 20 cm by se téměř odrovnalo ničení menších dravců. Přeci jen takovou nástražní rybku malej dravec už nesežere tak snadno…

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:53® 1Mara
1Mara

No každopádně jsem pro když živou tak od 20cm. :-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:52® osprey
osprey

David Havlíček> Nechal bych těch 20 cm. S tím můžeš chytat všude. I šedesátka kudla ji bez problémů dá.

Zatím naše společnost na ten zákaz zralá není. Ale jednou bych ji klidně zatrh. Kdo nechce vláčet, naučí se na mrtvou. Snad jen u těch sumců by to bylo horší, ale ono by se něco vymyslelo. V nejhorším by se to odchytalo na pelety.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:49® mvincik
mvincik

Na Lipně to tak je, jak psal CeP a krok kupředu to je určitě. Ne jednou jsem ale viděl loďaře, jak tam koupou rybky, kterým do 20 cm chybí opravdu hodně… Je to prostě vše na lidech, jak se chtějí chovat.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:47® HaD
HaD

jiris> souhlas. Tu rybku klidně ještě větší, aby šlo skutečně výlučně o sumce a příp. hodně velké štiky.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:34® osprey
osprey

1Mara> No jde o to, že ta nastražená rybka má něco roztrženýho určitě, ten dravec jen když ho chytíš a ještě ne pokaždé.

Já vždycky říkám, že ryby má chytat rybář a ne aby to ta napíchnutá čudla s nasazením života oddřela za něj:-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 21:31® 1Mara
1Mara

jiris> A co říkáš na ty veliké woby co ničí štičkám a candátkům držky ? Mají někdy i druhej trojhák zapíchlej ve voku ? To se ti zdá být v pořádku ? Já abys teda věděl , chytám na to i nato , ale pro mě osobně je způsob na živou rybku efektivnější než roztržený držky ryb . Neber to jako nějaký útok , spíš jen můj názor :-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:46® Kazan

jiris> jasně že orientační, otázkou je jak velká je chyba. Co se týká RS nemůže stát 24hod. u vody a ještě k tomu každému za zadkem, je to těžké:-|

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:37® jiris
jiris

Kazan> to je druhá část problematiky, kde není RS tam to bude fungovat jak říkáš ty. Tam kde je, pomohlo by to.

O skutečném stavu odnesených ryb, ten nebude přesný nikdy, vždy jen orientační.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:31® kerob
kerob

jiris> akoratze privlac musis aspon trosku umet. Na rybicku dokaze chytat snad i orangutan…

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:25® Kazan

skwor> ono to máš jedno, mě chodí od brauna akce do pošty, takže jsem to viděl co bylo k mání, nakonec i Olda sem někde dával tuším včera odkaz

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:23® skwor
skwor

Hm, odkaz nejde…

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:22® Kazan

jiris> s tím omezením kusů už to tu bylo s kaprem, a jak to dopadlo, bralo se to bez psaní. To už je podle mě lepší když se napíše skutečný stav odtažených ryb.

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:22® skwor
skwor

Kazan> Já vím. Ale musím říct, že jsem byl rád, že tohle http://rybar.braunstar.cz/…pin-vyprodej- jsem objevil až doma. Protože vidět tu cenovku tam a mít ty pruty na dosah, tak ten 8–35g jede se mnou a můj starý TD SE by už asi byl tady v bazaru :-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:20® jiris
jiris

David Havlíček> aby bylo více dravců. 5 ks dravých ryb na povolenku ročně. Zvýšit lehce míry. Zvýšit míru nástražní ryby na 20 cm.

A vody by byly plné až po okraj :-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:19® Kazan

skwor> nebyl by jsi první ani poslední kdo bude dojíždět;-)

Čtvrtek 23. června 2011 ve 20:19® jiris
jiris

David Havlíček> je to tak, mrtvolky by ubyly. Ale když je rybář hovado, zdecimuje vodu s rybkou i přívlačí… Dnes nepustí štiku 70+ a jiného dravce ani 1% rybářů.

Čtvrtek 23. června 2011 v 19:59® skwor
skwor

Kazan> Mě zkazit nejde :-)

Piranha> Ta škola na mě působila fajn dojmem, jenom to dojíždění každý týden mě docela děsí…

Čtvrtek 23. června 2011 v 19:53® Kazan

CeP> jj, Lipno nejdříve muselo dostat taky pořádně zahulit aby se něco dělo.

Čtvrtek 23. června 2011 v 19:47® CeP
CeP

Kazan> viz. Lipno. mam dojem ze omezeni plati uz dva roky.

421 200 VLTAVA 30 – 32, ÚDOLNÍ NÁDRŽ LIPNO

Od hráze ÚN Lipno až k silničnímu mostu v Nové Peci. Všechny přítoky jsou chovné – lov ryb zakázán. Lov z plavidel, zavážení nástrah i návnad a hlubinná přívlač se povoluje. Hlubinná přívlač je povolena pouze z plavidla poháněného lidskou silou (vesla). Při lovu na nástražní rybičku smí být použita pouze celá rybička, jejíž délka je minimálně 20 cm, zákaz lovu na části rybiček. Zákaz používání dvou bójek pevně spojených spojkou. Zákaz čeřínkování. Lov ryb zakázán:

• do vzdálenosti 100 m od hráze nádrže po obou březích,
  • z pevných i plovoucích přístavišť a ze zařízení veřejné lodní dopravy,
  • ústí potoka Olšina ve Žlábku od 25. 3. do 20. 4. (včetně), a to od vyústění betonových rour po konec rákosového poloostrova (50 m) – trdliště bolena. Zákaz platí i pro lov z plavidel. V úseku nad betonovými rourami po hráz rybníka Olšina celoroční zákaz lovu ryb,
  • v Kyselovské zátoce naproti Dolní Vltavici a v zátoce Hadí Luka naproti Jenišovu včetně lovu z plavidel – chráněné rybí oblasti. Oblasti jsou vymezeny na břehu cedulemi a na vodě v období duben – listopad bójemi bílé barvy.

Používání plovoucích a jiných předmětů označujících krmná místa se zakazuje. Je zakázáno přechovávání úlovků v přítocích do Lipna, mimo vezírek nebo haltýř. Zákaz lovu ze sportovních plavidel včetně plachetnic. Zákaz vstupu na pozemky územních obvodů vyznačených tabulemi. Horní míra u kapra obecného je 70 cm. Každý ulovený kapr delší než 70 cm (včetně) se musí bez prodlení a s maximální šetrností vrátit zpět do rybářského revíru. Kapra nad 70 cm (včetně) je osoba provádějící lov povinna zapsat do oddílu II. povolenky k lovu ryb (Evidence docházky a úlovků) s uvedením data lovu (datum se zakroužkuje), čísla revíru, délky a hmotnosti (hmotnost lze stanovit odhadem). Tato ryba se nezapočítává do sumáře úlovků a docházek. Minimální délka všech druhů ryb, kromě těch, které mají podle vyhlášky č. 197/2004 Sb. určenou vyšší, se stanovuje na 20 cm. Místní povolenky se na tento revír nevydávají.

Čtvrtek 23. června 2011 v 19:20® Kazan

David Havlíček> osobně na rybičku nechytám, ale možná by tomu trošku napomohla nějaká spodní míra, třeba by se nesmělo s rybičkou pod 25cm, pak by se malí dravečci ochránili a sumcaři si přišli na své.

Tento příspěvek byl editován 23.6.2011 19:21:04 uživatelem Kazan.