Chytej.cz

Všeobecná diskuze

V diskuzi je 128.437 příspěvků, z toho 128437 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 26. srpna 2009 v 11:18® HaD
HaD

skwor> to musí být tedy vláčkařský ráj a měl bys chytat metrovky jak na běžícím pásu. Kde to přesně je?

Středa 26. srpna 2009 v 11:16® HaD
HaD

hraji> dovolím si malý postřeh ze Skandinávie. Zůčastnil jsem se tam semináře o populaci velkých pstruhů v řece Vindelelven. Opravdu VELKÝCH pstruhů. V té lokalitě jsou ryby i 8kg těžké. Do nedávné doby se bez skurpulí braly a nikomu to nepřišlo divné. Ale začali ubývat. Viděl jsou zdokumentovaného pstruha uloveného celkem 5× v průběhu dvou let. Měl okolo 4–5 kg. Potěšil tedy v tomto období 5 rybářů. O tom, že je potěšil opravdu hodně, není třeba spekulovat. Na poslední fotce ale visel s podřízlým krkem na stromě. Nikoho dalšího už tedy nepotěší, znovu se nerozmnoží. To rozmnožení za něj udělají další, kteří zbyli a příroda si s tímto aspektem jistě poradí, pokud nebudou vybiti všichni, ale než zase taková další ryba naroste, bude to dlouho trvat. Na tom se myslím shodneme. A už na to přicházejí i zde, v zemi rybářské hojnosti. Naštěstí snad včas.

Stejné je to v tomto případě. Z biologického hlediska si myslím, že opravdu rozumný argument chybí, naopak možná vše hovoří pro to, aby byl takový sumec zabit. Z rybářského hlediska jsou ale argumenty myslím jasné. Zkrátka tato ryba už nikdy nikoho nepotěší a k vodě myslím všichni chodíme s nadějí, že chytíme tu velkou, životní rybu, která v nás vyvolá pocit štěstí. Žádný pokrm na světě takový pocit vyvolat nedokáže. Maximálně pocit dobrého jídla. Ale tato ryba ani tento pocit nepřinese.

Středa 26. srpna 2009 v 11:13® kety.vydra
kety.vydra

Piranha> Ujišťuju tě že nemám masařské sklony.Zřejmě jsem se tady odkryl víc než je zdrávo a teď se ti do mě dobře trefuje,že.Ale to bys tady musel takhle „odpálit“ víc lidí.Já si aspoň na nic nehraju a nejsem pokrytec.Tady se to jenom schovává za frázi – Jo,vzal jsem si pár cejnů na salát a na karboše.Asi by sis měl znova přečíst fórum – Co už jste tento rok zmasili?

Já to udělal a zjistil jsem,že bavit se s tebou na této úrovni nemá smysl…

A cos napsal,že je třeba mydlit sumce od 50 do 100 cm,protože ty nejvíc pleněj…No to kardinální blbost,cos vypotil.To mi připadá jako bys byl jejich největším bijcem a při jejich kuchání jsi asi zjistil,že mají v sobě víc rybek než ostatní dravci.To bys v téhle velikosti musel likvidovat i štiky,candáty a boleny…

Středa 26. srpna 2009 v 10:43® skwor
skwor

osprey> Já na to koukám takhle radikálně, protože tady v okolí to už je docela na hraně. Na řece jsme zhruba před dvěmi třemi lety nemohli jít na úhoře. Prostě nezabral, všechny ulovené ryby byly sumečci do půl metru (Berounka). Ostatně známí feederaři jich dneska napráskají za večer při obyčejném feederu na červy víc než je zdrávo. O Záplavách se zmiňovat nebudu, to je celkem známá aféra. Navíc na řece je to už vidět i na úbytku ostatních ryb. Ježdíka už nechytneš, tloušti mizí rychlostí blesku. PS: Na dvou z těch vodách už sumcům míru zrušili, na jednom dokonce i dobu hájení. Chytit vousáče, dám mu za uši.

Tento příspěvek byl editován 26.8.2009 10:43:40 uživatelem skwor.
Středa 26. srpna 2009 v 10:39® Piranha
Piranha

Libor> diskuze je od toho, aby se diskutovalo a ne se to hazelo za hlavu a delala se tady z diskuze zoo jako onehda :-)) )

Středa 26. srpna 2009 v 10:38® Piranha
Piranha

kety.vydra> mne fuk ze mas sklony k masarine, znam lidi co takovou rybu nikdy nechytli, ale jsou zastancem toho ze je to trofejni ulovek a ten si zaslozi uctu.Kdyby ses dozil 100 let a ja prisel s tim ze ses starej a zbytecnej a strelil te do hlavy tak se to taky nebude libit plno lidem, je to hloupe prirovnani, ale je to tak.Co je na tom ze je to ryba, je to zivej tvor, starej a starsi mozna jak ty, zasluzi si bejt raritou na onom reviru a hlavne zivou raritou.

Skwor> Lukasi mas pravdu ze je sumcu jako sr… treba na labi 9,8,7,6,5,4,3­,2,1 mraky, ale myslim si ze by se to melo regulovat na opacnym konci vyvoje.Ne mydlit 140+ ale 50cm – 100cm, tech je tam opravdu hodne a tyto velikosti nejvice pleněj.

Středa 26. srpna 2009 v 10:04® osprey
osprey

skwor: Víš, ještě před několika tisíci lety do toho rybám člověk moc nekecal a fungovalo to bez problémů. V současnosti vznikla jakási podivná pseudorovnováha vytvořená soustavným vměšováním se člověka (lov, vysazování kapra, úpravy vod,…) a ta holt moc stabilní není. Ono ani není nic, co by ji stabilizovalo.

Pokud bychom dnes nechali vody na pokoji (což je holý nesmysl), zase by se to srovnalo. Samozřejmě by přibylo dravců a dorůstali by větší velikosti, sežrali by víc ryb a nakonec i svou vlastní omladinu. Samoregulace je mocná čarodějka…

Ve výsledku by ve vodě nebylo víc ryb, ale byly by větší a musely by se víc ohánět, aby se uživily. Náznak tohoto stavu je vidět na severu Evropy (víc štik, větší průměrná velikost, hubenější, ochotněji berou).

Středa 26. srpna 2009 v 9:54® skwor
skwor

Sumců je. Kdyby se teď pustil každý, nechci vidět jak to bude vypadat za pár let.

Středa 26. srpna 2009 v 9:40® Libor
Libor

Nechte sumce sumcem, podle řádu má rybář právo si rybu ponechat, rozhdl se tak a je to jeho věc. Chytíte-li takovou rybu sami, pusťte ji.

Středa 26. srpna 2009 v 9:34® inspo

hecht> To věštění by bylo lepší :-) .

Středa 26. srpna 2009 v 9:34® hraji
hraji

mekvak> a jsi schopen uvést jediný opravdu hodnotný argument z hlediska biologického nebo rybářského, proč by se měl takový sumec pustit? Já si naopak myslím, že se jeho nevrácením nic závažného nestalo a rybí obsádka neutrpěla žádnou zásadní škodu

Úterý 25. srpna 2009 ve 23:39® hecht
hecht

inspo> Tak to by se mohlo jednat o věštění , nebo o otočení kalendáře o jednu stránku dopředu. B -je správně :-)

Úterý 25. srpna 2009 ve 23:38® mekvak
mekvak

kety.vydra> Pokud by si vzal třeba 2 metrový sumce, tak podle mě skoro nikdo ani necekne. Ale „veterán“ přes 2m si už opravdu zaslouží svobodu.

Úterý 25. srpna 2009 ve 23:32® 1Mara
1Mara

kety.vydra> Každý normální rybář ví že starý maso stojí za houby , a dokonce to přiznal i týpek ze slovenska co byl nedávno v TV se sumíkem 252cm (tuším) že už to neudělá že to maso stojí za starou bačkoru . Takže si myslím že u mně a mého názoru je to vůl páááč ho hodí do popelnice . Petrův zdar .

Úterý 25. srpna 2009 ve 22:54® kety.vydra
kety.vydra

Piranha> Mi to připadá jako odsuzování lidí,co jedí ryby.Já je jím taky…Myslím si,že tady se jde bavit pouze o tom,že jsou rybáři,co ryby nejedí a nevemou si,pak ti,co si ji vemou,ale s rozumem-podle potřeby,no a pak masaři.Za sebe můžu říct,že dřív jsem brával víc ryb,ale za těch téměř 20 let jsem se dostal do stavu,že nemusím mít všechno a myslím,že umím rybu pustit.Beru to jako vývoj rybáře.Myslím,že spousta z nás začínala „od děcka“,takže pamatují doby,kdy byli mladí a měli radost z každé ulovené mírové ryby a donesli ji domů,kde byli pochváleni.No,a pokud u rybařiny vydrželi dodnes,tak za léta se poměry změnily,zjistili,že už nemusí nosit tolik ryb domů,že se dají i pouštět,aby ještě trochu povyrostly…Člověk se považuje za pána tvorstva,ale už zapomíná,že je součástí přírody a většinou stojí na vrcholu potravního řetězce.Já opravdu nechápu rybáře tvého typu (sorry),co hned musí odsoudit druhého za to,že si (takovou) rybu vezme.Já ho dokážu pochopit,třeba proto,že nikdy takovou rybu nechytil a chtěl si ji vzít domů.taky jsem ještě takovou rybu nikdy nechytil a vzal bych ji taky,za to se nestydím.Jestli to nakonec nebude o tom poznání-zjistí třeba,že taková ryba už není dobrá,a pak,pokud by podruhé takovou chytil,měl by to s jejím puštěním dalako snažší…

Úterý 25. srpna 2009 ve 22:34® Kubah

1Mara> To byli samí zavistivci :-)

Úterý 25. srpna 2009 ve 22:32® 1Mara
1Mara

Hany> No má na to samozřejmně právo , ale schodou okolností jsem se teď vrátil z Hracholusek a asi z 10 rybářema jsem otom mluvil a všichni to odsoudili , že taková stará a trofejní ryba má patřid spět vodě a né na talíř . No nebudu to pitvat a přeji mu radost , ale určitě když by se nadním zamyslel jak dlouho tam žil tak by mu určitě nechutnal . To není závist a já osobně mu ho přeju , ale živého .

Úterý 25. srpna 2009 ve 22:28® Kubah

Toho sumce tahal 2,5 hodiny, s focením a měřením by se do vody dostal tak po 3 hodinách, to by nemusel vydržet. Taky bych ho fláknul.

Úterý 25. srpna 2009 ve 22:26® 1Mara
1Mara

kety.vydra> Neodsoudím , ale on mu život nedal a protože se po Hracholuskách toulal mnoho let ( dá se říct skoro 30–40 let ) tak je to ubohost sním takhle zacházet a sníst :-(( . toť vše .

Úterý 25. srpna 2009 ve 22:00® Piranha
Piranha

kety.vydra> odsuzuju to jako sportovni rybar, ano ma na to BOHUZEL pravo.

Úterý 25. srpna 2009 v 19:55® kety.vydra
kety.vydra

Piranha> Už jsem to psal do „Krátkých zpráv“ – Tak co je,extrémisti­.Odsuďte ho…Má na to právo,tak o co ti jde…

Úterý 25. srpna 2009 v 15:53® Tommy
Tommy

Libor> Taky mě dalo to sesumírovat :-D Ale ortodoxní chyť a pust nejsem

Úterý 25. srpna 2009 v 15:37® Libor
Libor

Sander> znáš to, uvidím jak to vše stihnu a fišle jsou mazaný:-) Tommy> líbí se mi ten tvůj slogan: Rybařina není nachytat, ale zachytat.

Úterý 25. srpna 2009 v 15:29® Sander
Sander

Libor > šak jsi mi psal, že to dnes napravíš. Tak držím palce.

Úterý 25. srpna 2009 v 15:28® Tommy
Tommy

Libor> To je škoda páč na ty vaše fotky se dá koukat,tak nebuďte líní pánové ať se máme my ostatní na co čučet :-D

Úterý 25. srpna 2009 v 15:25® Libor
Libor

Tommy> Sander> začínám bejt taky línej, dlouho jsem do Zlovu nic nedal.

Úterý 25. srpna 2009 v 15:19® Tommy
Tommy

Sander> Tak dobře no :-)

Úterý 25. srpna 2009 v 15:11® Sander
Sander

Tommy > to je proto, že ti nejlepší jsou líní je sem dávat – až na Libora.

Úterý 25. srpna 2009 v 15:10® Tommy
Tommy

Sander> Co tak koukám po fotkách tak Ty,Libor a scanix máte nejlepší

Úterý 25. srpna 2009 ve 14:58® Sander
Sander

Tommy > leda by chtěl někdo nějakou mou fotkou dotovat, moc pěkných bych dohromady nedal.