Vyhledávání
Všeobecná diskuze
V diskuzi je 128.437 příspěvků, z toho 128437 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:53@ ???
-
tomchamik. ja jsem asi urcite na tve strane (pokud se jako nerybarka muzu takhle vyjadrit), ale ty jsi aspon dost informovany. Ja mam mozna (spatny) pocit, ze nekteri lidi svou neznalosti muzou zpusobit vic skody nez uzitku, a to se tyka i nekterych chyt a pust. Nejsem vubec proti rybarine, ale s co nejvice informacema.
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:45® kelt
-
Musím konstatovat, že se ve mně na základě Vaší sofistikované debaty hnulo svědomí a rozhodl jsem se pro nákup podložky na ryby, Nicméně po shlédnutí několika nabídek mne odrazuje poměrně vysoká pořizovací hodnota této rybí podložky.. No uznejte sami.. www.bilezbozi.cz
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:42® tomchamik
-
pupak> To jistě,ale k vodě si jdeme zachytat,a když berou tak to je radost a přeci si neřekneme,dneska berou,jdu dom,přijdu až nebudou brát
Takže zůstávám a chytám,ryby se snažím co nejšetrněji pustit a osobně si myslím,že dělám lépe,než si vzít ty 2 ryby,nebo naplnit limit 7kg a jít za hodinu dom.
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:33® pupak
-
ekolozka> dik moc pokusim se s tim poprat sam
) funkcni mail jsem ti na sebe poslal
tomchamik – jedina moznost je prestat se chovat u vody jak na zavodech, jak pise Osprej nehonit si sve ego stovkama ryb . . .
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:29® tomchamik
-
pupak> jistě,to taky zmiňuji,ale jestliže tedy chceme to nejlepší pro ryby tak přijdem o zálibu,a co teď?
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:29@ ???
-
pupak. ja ti neco na tohle tema preposlu – das mi nejaky kontakt? nebo ja jsem na: lentau@seznam.cz Jsou to odborne studie a vsechno v anglictine, ale nejaky souhrn s radosti prelozim.
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:26® pupak
-
tomchamik> nejlepsi moznost z pohledu ryby je ji nechytat!
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:25® pupak
-
ekolozka> nejsme v Kanade, zde zajima urcitou skupinu rybaru pouze to, jestli rybu sezeru nebo pustim a podle toho posuzuji kvalitu rybare
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:23® tomchamik
-
Chyť a pusť je určitě nejlepší možnost lovu z pohledu ryby.Tady má při dodržení základních pravidel největší šanci.Otázkou další je,jak moc je to etické,toto probírám dost často a asi všichni už jste asi dostali otázku:proč tedy ryby chytáte,když je pouštíte,pro tu rybu je to jistě stres a tak když ty ryby tolik miluješ tak je netahej za hubu ven. Na to je těžká odpověď,prostě jsem lovec a lovím a pak mám na rozmyšlení zda rybu vezmu,nebo jí dám svobodu. Jestliže je ryba chycena čistě a není poškozená při focení,není vyválená v písku a listí(jak to často vidíme)tak klidně odpluje a žije dál.Vždyť někteří rybáři co chodí na určité místo chytí rybu i několikrát za sezonu a můžou porovnat její váhu a míru. Spíš je otázkou etiky používat přiměřenou montáž,když chci rybu pouštět,dříve jsem chytal štiky tak jak jsem se to naučil od starejch rybářů,pěkně prošít rybku trojháčkem a po záběru si dát v klidu cigáro.A ouha,štika neměla míru a tak následovala operace trojháku,žel většinou z jícnu a to málo která přežila.Dnes máme větší zkušenosti a tak(vláčkaři prominou)chytám na jeden jednoháček a sekám po záběru,a štiky jsou chycené za kraj. Další věc,co jsem se rozhodl dělat,je to,že ryby co chci vyfotit vyfotím hned,nebudu čekat na ráno a světlo,stejně vim jaká ta ryba byla a dnes je dost kvalitních foťáků co udělají hezkou fotku i v noci a tak odpadne sakování a vázání ryb přes noc. Samozřejmostí je dnes kvalitní podložka a nepatlání ryb suchou rukou. Některé ryby mohou být po souboji vysílené a určitě šokované,ale osobně se domnívám,že při zkrácení procedury s dokumentací a šetrným a hlavně co nejkratším pobytem ryby na břehu,ryba odplouvá a její šance na další život jsou velké.(rozhodně o 100%větší než v mrazáku)
- Pondělí 25. února 2008 ve 14:15@ ???
-
pupak a osprey, diky za odpoved. Mne prijde dobry, ze o tom aspon uvazujete, nikdo neni 100%. Ja jsem prisla na hodne informaci na podobnem blogu z Kanady. Tam se dela do tehle problematiky hodne studii (napr. vydej energie lovene ryby, hromadeni kyseliny mlecne ve svalech ci znizena schopnost „chytapustene“ ryby uniknout dravcum, vliv teploty vody na zpusobeny fyziologicky stress apod.) a podle reakci na tom blogu, tak to (aspon nektere) rybare dost zajima a nekteri jsou i ochotni zlepsit praktiky. Takze ja bych to nakonec tak cerne nevidela, mnozna, ze se mentalita casem zmeni i u nas. Tak jeste jednou diky.
- Pondělí 25. února 2008 ve 13:41® CeP
-
pupak, osprey> moc pekne jste to napsali kluci. ja se tahle vyjadrit neumim, takze jen prizivnicky podepisuju obema. :-'
- Pondělí 25. února 2008 ve 13:33® pupak
-
osprey – podepsal bych se i pod tva slova – sam mam maslo na hlave taky . . .
- Pondělí 25. února 2008 ve 13:10® osprey
-
pupák: Pod to, cos napsal, se podepíšu. Ale i to je problém – celé jaro mydlí plavačkáři i feedraři (já ostatně taky) bílé ryby vytahující do přítoků přehrad. Svým způsobem taky nic moc etického. Jak jsem níže napsal – jedinec s vysokou dávkou rybářské etiky je zcela ojedinělý zjev a má-li se jednat o mimořádně úspěšného rybáře s celoroční aktivitou, pak bude na hraně etiky balancovat prakticky pořád. Pro mě je třeba neetické nachytat během tříhodinového plavačkového závodu 700 ouklejí jen proto, abych byl lepší než ten, co jich má 650… Pro někoho je to báječný pocit a nezbytný krok na cestě ke stupňům vítězů. Jenže já ani nevím, jestli mám právo takhle tady kecat, když sám mám máslo na hlavě (viz třeba moje focení štik).
- Pondělí 25. února 2008 ve 13:01® osprey
-
Ekoložka: Bylo by to krásné, v mnohém prospěšné, ale většina lidí tě s tímto názorem odkáže kamsi, protože mnozí z nich jsou po jistém váhání ochotni připustit maximálně to, že ryba je živý tvor. Navzdory tomu, že jsem ichtyologii studoval, sám nemám v mnoha otázkách jasno a tak dělám jediné – snažím se pomalu omezovat počet úlovků a pokoušet se o chycení obtížněji ulovitelných ryb. A moc mi to nejde – je zábavnější chytat než přemlouvat k záběru nějakou vychytralou potvoru.
Osvícený informovaný rybář vědomě se snažící chytat tak, aby neublížil, je nedostižný ideál. Ono to ani nejde. Proto taky nikdy nebudu ryzí chyťapusťák – občas mám v ruce rybu v takovém stavu (někdy i mou vinou), že je lepší ji zabít.
- Pondělí 25. února 2008 ve 12:57® pupak
-
ekolozka> Preklad zahranicnich odbornych studii kde s C&R maji vicelete zkusenosti, nebo aspon odkaz na ne, by mozna nekterejm rybarum co veri v samospasitelnost C&R a povazuje ho za nejvyssi moralni metu by pomohl hlavne mlade rybarske verejnosti trochu otevrit oci a hodne by to pomohlo i nam odpurcum, kteri tvrdime, ze dulezitejsi je zacit se u vody chovat podle etiky a nelovit ryby hajene, ve treni ci jinak nashromazdene v urcitych usecich rek nebo rybniku se slovy JA RYBY POUSTIM TIM JIM NESKODIM.
- Pondělí 25. února 2008 ve 12:39@ ???
-
ahoj vsichni rybari, musim se priznat, ze sama jsem nerybar, ale snad si muj prispevek prectete. Zajimal by mne nazor vas vsech, zda si myslite, ze znalost o rybi fyziologii a ekologii by mela byt soucati rybariny? Existuje dostatecna osveta, napr. o umrtnosti zpusobene jako dusledek chyt a pust? Muze to byt i 30% podle zahranicnich studii, a je to hlavne dusledek pouzivani urcitych technik a vybaveni, ale take neznalosti o tom, jak ty ryby vlastne funguji. Myslite si ze to je problem? Reaguji na zaklade hovoru se svou dloholetou kamardkou, ktera se nedavno dala na rybarinu (praktikuje hlavne chyt a pust), ale vlastne o tech rybach (krome toho, jak je chtynout) o nich nic moc nevi. Zajimal by mne nazor sirsi rybarske komunity. Dekuji
- Pondělí 25. února 2008 v 8:49® osprey
-
Pepos 93: Hezká fotka toho lovícího dravce. Mimochodem – v anglicky mluvících zemích se mu říká osprey
- Neděle 24. února 2008 ve 22:10® rarach
-
Musím ocenit fotku Dama v můj lov, když šahat na tlouště, tak jedině v rukavicích,protože tak je to spravne, tak to ma byt.
- Neděle 24. února 2008 ve 22:05® dam
-
Sander> díky
- Neděle 24. února 2008 ve 21:36® skwor
-
Sander> Uvidíme…
- Neděle 24. února 2008 ve 21:34® Sander
-
skwor > podle mého soudu, jak je vidíš, je to sranda. Takové fleky tu byly ještě nedávno také, ale dnes už je to minulost.
- Neděle 24. února 2008 ve 21:31® skwor
-
Sander> Nikdy jsem jí nechytil, ale dneska jsem viděl hejno asi dvaceti ryb kolem půl metru. Ale je to v místě s velkým proudem, takže to žádná sranda nebude…
- Neděle 24. února 2008 ve 21:28® Sander
-
skwor > noo, tak to jsi si nasadil laťku, z mého pohledu je to mnohem těžší, než vyžehlit tlouště 50+. Ale pokud tam ty parmy máte nahusto, tak proč ne
- Neděle 24. února 2008 ve 21:26® skwor
-
Sander> Šmejdi to jsou!
Proto se příště chystám na parmy.
- Neděle 24. února 2008 ve 21:24® Sander
-
dam > paráda
skwor > pokud jsi byl na stejném místě jako včera, dalo by se to předpokládat, jinak je to docela podpásovka od těch tloušťů
- Neděle 24. února 2008 ve 21:04® skwor
-
Sander> Čistá nula! Nechápu…Příště beru feeder a zkusím parmy.
- Neděle 24. února 2008 ve 20:26® Sander
-
skwor > tak jak dneska?
- Neděle 24. února 2008 v 18:58® skwor
-
Kazan> Štěstí se asi unavilo
Na tom fleku bych ho nečekal…
- Neděle 24. února 2008 v 18:54® LojzaRybka
-
pepos.93>na nechrankách hnízdí orlovec říční,takovej lov jsem tam už viděl,je to supr pokoukáníčko,jednou sebral i racka
- Neděle 24. února 2008 v 18:23® Kazan
-
skwor> gratulace k té ,,pajsce,, teda já na tom dřu jak kůň a ty si jen nahodíš a je tam