Chytej.cz

Všeobecná diskuze

V diskuzi je 128.437 příspěvků, z toho 128437 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 19. října 2006 v 15:08® zany

Frk> proč????co a čemu škoděj ??????????

Čtvrtek 19. října 2006 ve 14:49® Sander
Sander

Bobo > ehm, promiň, spodní odstavec je též pro raracha, už jsem se nechtěl dívat, kdo z vás psal ohledně dozoru při nasazování…

Čtvrtek 19. října 2006 ve 14:40® Sander
Sander

Rarachu, to jsi to teda dopracoval. Měl jsem o Tobě jiné mínění, ale jediný, kdo se maže hovnem, jsi právě teď ty, pokud hodláš najíždění duháků do rybiček srovnávat s motáním se kaprů a cejnů mezi hejnem potěru… Příklad – kolik se na Lipně uloví kaprů a cejnů na živé rybky, když jsou tedy takoví rybožrouti? A kolik duháků?? Řekl bych asi 1 ku 10000 v průběhu dvaceti let!
I když, možná jsem Tě špatně pochopil. Jen jsi napsal, že najíždí do hejn. Otázkou je, zda z tisíce pokusů něco uloví U duháka bude procento úspěšnosti někde mnohem výše. Ale abych to uvedl na pravou míru, potočák, lipan, střevle, vranka, mihule, rak, atd. jsou v trávicím traktu duháka běžnou věcí. I když, 14 let „bádání“ holt asi nestačí. V tom případě se omluvám.

Bobo > to by šlo, ale pak si zde o mně budou na svaze vyprávět, že s nimi lezu k vysazování, abych přesně věděl, kde jsou a mohl na ně hned odpoledne jít. Neboj, takoví už tu taky byli…
A vůbec, jsou tam študovaní lidi, ať si v tom udělají pořádek sami, bez pomoci laiků.

Čtvrtek 19. října 2006 v 10:20® rarach

Sandere: Nemaž se tím hovnem čím dál víc, nesmrdí míň. Každou rybu naučíš na rohlík i potoka i lipany, proč zabrala jedna z největších štik na kuličky do polévky, proč candoši berou kolínka, kukuřici atd., protože se přispůsobí. Sedni jednou na kolo až se bude vysazovat a dohlídni na ně, máš na to právo. Já s Bobem si na to berem volno a radši to rozvezem s nima. Duhák potokovi tolik nekonkuruje, protože se krmí zcela jinak a hlavně je daleko méně ryb, takže se v pohodě uživý všichni. Viz Ohře pod Nechranicema. Ješte jsem neviděl duháka co by šmejdil pod kamenama a hledal ukryté potoky, že najíždí do hejn potěru… a která ryba ne, to dělají i cejni a kapři.

Čtvrtek 19. října 2006 v 7:39® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

sander: Kdyby jsi četl co jsem psal, dočetl by jsi se, že Tvůj pohled je zkreslený (ne)hospodařením Vaší MO. Jinak štik i duháků jsem kuchal dost a NIKDY jsem v duhákovi nenašel pstroužka či lipánka. Například letos jsem z jedné velké tůně na pstruhovce vytahal dost štik a duháků – zatímco duháci byli narvaní hmyzem, štiky byly nacpané vrankami. Ať budeš psát cokoli, tak srovnání metrových štik s duhákem bude vždy přehnané. Pochop, že PD nemůže za idiocii hospodáře Vaší MO a že stejné škody může v podstatě napáchat každá ryba.

Středa 18. října 2006 ve 22:53profil byl smazán

Sander:pokiaľ budem chcieť ísť zachytať si bielu rybu,tak pôjdem o pár km ďalej a budem ťahať tlouště a ostroretky,ale na mimopstruhovej vode.Možno sa mi podarí aj duhák,ktorého tam občas vysadíme,na pstruhovky dávame iba potočaka,plus sa vysadzuje aj střevle obecní,kôli úživnosti…Ináć na muchu nemám problém toho „vychcaného“ jalca chytiť a preto táto ryba nie je pre mňa atraktívna,aj keď v mimopstruhovke mi vôbec nevadí a skôr mi vadí to,že niekto sa ulakomí a vezme si ho.Má samozrejme na to právo a ja som posledný,ktorý mu môže do toho kecať,pretože ja nejakú tú rybu za sezónu takisto vezmem.Samozrejme sa nejedná o ryby ako je jalec a podobne-:)

Středa 18. října 2006 ve 22:45® Sander
Sander

Luban > mě nenaštveš :-) Ostatně zabít ty tlouště musíš, nemám Ti co vyčítat. Ale rád Tě v tom podpořím, až na to místo půjdeš potřetí či počtvrté, budeš velké tlouště asi postrádat, když to tam bude bez ryby…

Středa 18. října 2006 ve 22:41® Sander
Sander

Rarach > nech to být. Co se duháka týče, jsem ztracený případ, který místním způsobem hospodaření nelze napravit. Tento pohled si vytvářím 14 let a už od mých prvních lovů, v asi 8 letech, mi bylo nějaké divné, že z jedné 15m dlouhé tůně se dá vytáhnout i okolo 80ks této ryby. Však také ta tůň po jejich totálním vychytání zela prázdnotou. Místo bylo úplně vydrancované, občas se chytla jen plotička či trofejní řezan. Ještě když jsem za sebou tahal kačera jsem duháky začal nenávidět…

Středa 18. října 2006 ve 22:40® kkarlos
kkarlos

Sander, Rarach> asi to bude vychovou, mam take radeji duhaka nez tlouste… ale pokud Sander chyta duhone porad… a tlouste j pro nej zajimavejsi a slozitejsi ho ulovit tak at… :-) jen asi budes mit problem s prezentaci pac vetsina rybaru ma radsi duhaka… :-)

Středa 18. října 2006 ve 22:39profil byl smazán

sander:zajtra idem mušiť na jednu vodu „lipňového charakteru“ a som presvečený,že jalca do 50cm určite nejakého chytím…V tom problém nevidím,skôr ho vidím v tom,že nechytím žiadného lipňa a asi by som mal ďaleko väčšiu radosť,keby som tam chytil jedného toho hnusného nepôvodného duháka,ako desať pôvodných,krásnych a bojovných pôvodných jalcov.Pokiaľ budem mať náladu to fotiť,tak uvidíš nad svojimi fotkami vykuchaných nepôvodných duhoňov pár fotiek jalcov,ktoré vyhodím ako škodnú…

Středa 18. října 2006 ve 22:26® Sander
Sander

Rarach > tlouště z toho vynech. Ono přelstít tuto rybu přes 50cm dlouhou není žádná sranda, oproti duhákovi, který, když tam je, se naučí téměř na vše. Proto také většinu největších úlovků duháka mají na svědomí pstruhovkoví kapraři – viz Vltava. Živí se duhák rybičkami? Živí, a jak, chráněné druhy nevyjímaje. Živí se duhák hmyzem a vůbec vším, co se ve vodě hýbe, včetně žab a raků? Živí, a jak! Tak jak můžeš napsat, že nekonkuruje potočákovi??

Co se týče kanálů a všech možných odpadních stok, duhák je tam (alespoň v našem případě) poměrně hojně zastoupen a na tom svinstvu si doslova hoví. Jediné, s čím s Tebou souhlasím, je nasazování „nedotáhnuté“ do konce. Toho jsem si vědom a již několikrát jsem na to místní členy upozornil. Jenže jsou závislí na přístupu k vodě, je to holt snažší jich vysypat 150 5m od auta.

Středa 18. října 2006 ve 22:07® rarach

Sandere, Sandere: Naběhl jsi na vidle a máš propíchnutý ego a ouha ono začíná smrdět. Vysazený duhák sežere lecos, od vajglů až po ty málé ryby, stejně jako tloušť, který jako náhodou nejlépe roste u výpustí s kanalizace atd. (bohužel stejné návyky má lipan). Bobo duháků i štik vykuchal dost, tak jako jich hodně chytil a předpokládám, že ho hodnotil i z hlediska soupeření na prutu… a já taky a nikdy… nikdy jsem v něm nenašel malého potoka a víš proč? Protože potokovi prostě tolik nekonkuruje a nemá potřebu ho vytláčet ze stanovišť, je to cesťák a ryba proudů, konkuruje spíš lipanovi. Navíc jde do vody většinou v tržní velikosti a čas na adaptaci má minimální, navíc pokud je do vody sypán jak píšeš, je totálně v řiti a napospas, to ale není jeho chyba, to je chyba a hlavně lenost organizace co ho vysazuje, kdyby se vaničkoval po celám toku po pár kusech na tůň, žádnou neplechu by nepáchal a stal by se zdatným protivníkem pro každého rybáře, už proto, že je svým způsobem života nesmírně ostražitý. Vůbec mi navadí , že ho zabiješ, ostatně proč ne, je to chutná ryba, ale chovej se k němu jako poraženému protivníkovi, ono tlouště by jsi asi nesežral, vono žrát třiceletou krávu asi taky není žádný med.

Středa 18. října 2006 ve 22:04® Sander
Sander

srami > není pstruhovka jako pstruhovka. Dříve to zde bylo moc krásný, ale pomocí bagrů se to prakticky změnilo na MP s téměř stojatou vodou, jen je to zde stále vedeno jako P voda. Co zde pak chceš mít za ryby ? Potočáka či lipana snad? Neblázni. Potom se ale nediv, že je to tu samý tloušť a kapr. Vždyť na MP je to přece normální.

Středa 18. října 2006 ve 21:52® Sander
Sander

Bobo > proč by bylo srovnání štiky a duháka demagogií? Byl to sice jen příklad, štika byla první rybou, co mě zrovna napadla, ale to vnímáš snad problém v tom, že štika Ti sežere větší ryby a duhák menší? Či jich štika sežere víc? Nevyjde to v globálu nastejno, když se duhák bude živit malými potočáky a lipany?
A vůbec, kuchal jsi někdy duháka? Nahlídl jsi někdy do jeho útrob, co měl ráno k snídani? Asi by ses místy divil…

Středa 18. října 2006 ve 21:33® Frk
Frk

zany8999> 3tí rok, lekníny v půl metru a ty bacha na larvy vážek.......

Středa 18. října 2006 ve 21:21® BigMike

Co tam maj co vůbec dělat? Prapůvodně, když tu ještě nebyl život, tak tam také nebyly!!!
A šlo to!!!

Středa 18. října 2006 ve 21:20® srami
srami

Jenom přispěju svou troškou do mlýna. Sice ted žiju v jížních čechách a o duháky tady není nouze ale když chodím na severní moravu tak většinou chytám potočáky a když chytnu pěkného duháka tak je to spíše za odměnu a je pro mě vzácnější. A co se týče jelců tak Sander Ví jaký mám na to názor alespon co se týče P vody a nechchtěl bych to dále rozepisovat

foto/diskuze/vseobecna/2006/th-img9576.jpg
Středa 18. října 2006 ve 21:20® BigMike

Kulva, pote a vymlátíme ty ryby z vody docela!!!

Středa 18. října 2006 ve 21:09® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

osprey: Ale to je konkrétní případ, podle kterého nelze paušalizovat postoj k duhákovi. Jak by se potom mělo pohlížet na kapra? Postavit si názor na jedné mizerně hospodařící organizaci, je minimálně omezený rozhled. O porovnání štiky s duhákem ani nemluvím…

Středa 18. října 2006 v 17:56® hajan

To je nějakýho povyku pro pár zmasakrovanejch duhuňů. Já ve skrytu duše věřím, že ve skutečnosti, má Sander tyhle rybky docela rád.:D) Akorát trochu jinak a jinde, prostě jim to dává najevo po svým. :-)) )

Středa 18. října 2006 v 17:49® fikus
fikus

Sander> názor na duháka Ti neberu i když jej mám odlišný jako ty a velmi podobný jako rarach. O DOST zjednodušeném názoru raracha bych taky velmi pochyboval je jen trochu víc impulsivní, ale přehled má celkem dobrý. Ovšem věř, že teď už je velmi klidný. Před dvěmi lety když jsem začal přispívat na Chytej mi dával jinou „sodovku“ za mnohem bezvýznamnější prohřešky. :-)

osprey> ano, přesně tohle to ve mně vzbuzovalo a v kombinaci s hanlivými výrazy na adresu duháka jsem se začal ptát..... opatrně

Středa 18. října 2006 v 17:39® osprey
osprey

Bobo: On do tý vody čučí už asi 10 – 15 let. Když to tam nasypou (Volyňka je říčka jako nic), za dva dny není v tůních co žrát. Nemusíš být studovaný ekolog. Já obhájil diplomku z ichtyologie a z toho, co jsem se učil o produkci a biomase vím, že každé takové nasazení vysoko překračuje normální kapacitu každé menší vody. Sice se se Sanderem občas pohádám v otázce formy, ale ten jeho postoj má bohužel reálný základ.

Středa 18. října 2006 v 17:36® osprey
osprey

kontrast, nazlátlé,… Píšu jako prase. Slibuju, že se polepším.

Středa 18. října 2006 v 17:35® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Sander: Porovnávat duháka se štikou je MÍRNĚ řečeno demagogie, která Ti na rybářském serveru sotva projde. Oháníš se tím, že duhák škodí ekosystému… OK, zřejmě se opíráš o nějaké studie, můžeš je doložit, nebo prostě jen fabuluješ?

Středa 18. října 2006 v 17:35® osprey
osprey

Sander: Jde spíš o to, že svůj vztah k duhákům velmi nevybíravým způsobem prezentuješ. Proto jsem se ozval, když rarach přešel na podobnou notu a v přibližně stejném duchu se vyjádřil o tloušťovi. Lidi tady vnímají kontast tvých fotek s krásnými rybami a likvidačních komentářů nad úlovky duháků, které mnozí z nich nepovažují za takový plevel. Asi jako máme my v oblibě to naše krásné natlátlé řasy blijící vodní prase s červenými ploutvemi.

Takže nic ve zlém – každý to vidí jinak a pokud se veřejně prezentuješ, musíš očekávat i zájem veřejnosti o svoje počínání. Ta fotka klidně mohla budit dojem, že jsi na pstruhové vodě lupnul duháka na housku, zmasil a ještě šoupnul na web. Naštěstí se fikus ptal hodně opatrně…

Středa 18. října 2006 v 17:23® Sander
Sander

fikus > dobrá, mě jen štve, že kdykoli se zmíním o duhákovi, je z toho akorát hádka, protože na něj mám odlišný názor. Asi na to koukáš ze stejného pohledu jako rarach, který napsal, že „když budu chytat sportovně, budu rád, že tam duháci jsou“. Jenže to mě z pohledu raracha, jakožto uznávaného muškaře, poměrně šokolvalo. Jeho pohled na tuto situaci mi přijde DOST zjednodušený. Vždyť přece nejde o to, jakým způsobem ty ryby chytám. Jde o to, zda tam má ta ryba co dělat a jaké důsledky znamenají pro pstruhový ekosystém přece! Stejně tak tam kromě duháků můžu vysadit tunu metrových štik a když je budu chytat sportovně, mám být rád, že tam jsou??

Středa 18. října 2006 v 17:17® fikus
fikus

Sander> zas se tak nečerti, z předešlých příspěvků mi připadalo, že byl chycený na P revíru. To proto jsem se tak vyptával. Nic proti nemám. Naopak, jak jsem již psal, umíš hezky fotit a chytáš nádherné ryby. Tvé fotky si rád prohlédnu.

Středa 18. října 2006 v 16:55® kubajzs
kubajzs

muhehehehehe

Středa 18. října 2006 v 16:52® Sander
Sander

fikus > vláčený velký goldkopf s ocasem z marabu, 30cm před ním broček, plavačkový prut 4.20m, 0.12 vlasec, uloven 300m pod vtokem pstruhové Volyňky do Otavy, zhruba 100m pod chráněným pásmem. Čas 16:30, doba zdolávání 4 minuty… Stačí?! Tyhle ryby mi nestojí za to, abych k nim popisoval způsoby a místa lovu! Plavačkový prut a 3.60 feeder používám pro tento druh vláčení často. Krátký vláčák 2.70m mi prostě nesedí.

Středa 18. října 2006 v 16:11® fikus
fikus

Sander> na goldkopa? Aha, tak to jo, já jen, že ve fotce Z lovu máš ty pstruhy vyfocené vedle plavačkové udice se smekacím navijákem. Trochu mne to překvapilo, tak jsem se raději zeptal.