Chytej.cz

Sumcařina

V diskuzi je 35.126 příspěvků, z toho 35126 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 19. ledna 2012 v 11:52® osprey
osprey

Mikyška> Tam bude záležet na váze cívky. Sedmitisícovka ji má velkou a objemnou, takže potřebuje adekvátní zátěž. Na plážích používají olova 150 – 200 g.

Tady jde spíš o situace, kdy potřebuješ rybu někde stůj co stůj udržet nebo bys lovil v tom zahraničí. A nebo klidně i na vábničku z lodě.

Díval jsem se na Shimana, co se s nimi vláčejí tuňáci. Jednak to stojí ranec, dál je to všechno na pravou ruku a ještě je to bez řadiče a já nikdy bez řadiče nechytal. Nevím, jestli by se mi to pasovalo a vyzkoušet není kde. A protože je to hudba vzdálené budoucnosti, tak se s nákupem netrápím a jenom sbírám rozumy.

Středa 18. ledna 2012 ve 22:32® Mikyška
Mikyška

osprey> Jj, Davidovi sem vracel woblera loni v Brně na výstavě.

Taky je rozdíl v tom co budu házet do vody u nás ve snaze dostat aspoň metrovku a tím co bych nasadil v zahraničí. Vim že sem s tim zkoušel házet víc věcí. Možná i sedmičkoveho slidera. Až mi rozmrzne rybník u baráku, tak to můžu zkusit znovu a pokusit se aspoň přibližně změřit kolik sem hodil.

Středa 18. ledna 2012 ve 20:47® osprey
osprey

Mikyška> No, výhledově jsem právě uvažoval, že bych s tím takhle vláčel, kdybych jel někam ven. Nebo u nás za povodně, v tom proudu je to taky dost o síle.

Vzpomínám, jak se David proběhnul s šedesátkou bolenem…

Středa 18. ledna 2012 ve 20:08® Mikyška
Mikyška

osprey> No já to zkoušel jako alternativu na sumcovláčku na Pád pro případ že by táhli cípalove a sumci do nich bušej. Tak se upíchnout s lodí na vhodnym místě a zkusit je na vláčku.
Třeba při klasický sumcařině mi ta klika na pravo sedí. Zkoušel sem na levo a nebylo to ono. A ten vláčkařskej pokus byl taky takovej neuhlazenej.

Středa 18. ledna 2012 v 19:50® osprey
osprey

Mikyška> Se sedmitisícovkami se hází – třeba při plážovém rybolovu. A lítá to z nich hodně daleko. Potíž je, že kromě jediného typu je to všechno na pravou ruku.

Ale šlo mi o to, že moje Abučka mají maximální brzdnou sílu 15 liber, což není moc a když se kouknu na osu, víc bych je ani nezatěžoval.

Takže jsem zvažoval jeden kousek na festovní zdolávačku se šňůrou třeba na 40 kg. Proto mě zajímalo, jak se v praxi osvědčuje velikost 7000.

Ale nepospíchá to. Když vidím, kam se asi tak letos dostanu, tak si myslím, že můj zájem je ryze teoretický.:-)

Středa 18. ledna 2012 v 19:43® Mikyška
Mikyška

osprey> Nemáš zač. Svou roli v to m taky bude hrát prut. S tim wobem to byl jen pokus na sumcovym klacku. A ani ta šňůra nebude to pravý vořechový. Pokud by si ho chtěl otestovat, tak ti ho klidně půjčim. Občas jezdim do Tábora. Tak kdyby si tam někdy jel za šéfem , tak se můžeme domluvit. Možná se ukážu i na výstavě.

Jinak mi to nedalo a našel sem katalog Kajmana z března 2007 a tam je typ kterej má v popisu že s ním jde nahazovat a ve výbavě centrifugální odhozovou brzdu. To bych moh naskenovat a poslat mejlem.

Úterý 17. ledna 2012 ve 23:25® osprey
osprey

Mikyška> Já právě uvažoval o něčem, co by dobře házelo, ale bylo výkonnější než velikosti 5000 a 6000.

I tak díky.

Úterý 17. ledna 2012 ve 22:58® Mikyška
Mikyška

osprey> Nemám moc s čím porovnávat. Mám jen ty Abučka a Tldéčka. Ještě sem měl v ruce pár dalších multíků mích kolegů, ale s těma sem neházel a neriskoval zamotání na výpravě. Jinak nemám problém s 150 gr olovem přehodit Lužnici. Pod Táborem. Házel sem i třeba toto.http://www­.tropicliberec­.cz/voblery/i­llex-vobler-jerk-freddy-17cm Ale to už tak neletí. Na rozdíl od Tldčka je házení jednoduší. Nechá se celkem snadno nastavit odpor při uvolnění cívky bez nutnosti zásahu do nastavení brzdy. Možná tam budou nějaké prvky podobné jako u klasický C 3. Tu sem měl v ruce jen jednou v krámu a konstrukčně tam podoba nějaká asi bude. Jinak Ambassadeur 700 Používám na menších lokalitách nebo na vábničku. Vejde se na ně 150m 0,60 tuf line a nebo 130 m 0,75 pover pro. Jinak na ně mám ryby jen do cca 120 cm. Tak zatím bez problému.

Úterý 17. ledna 2012 v 9:11® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

dobre rano :-(( w škole som :-((

Úterý 17. ledna 2012 v 1:34® osprey
osprey

Mikyška> Jak bys, prosím tě, ohodnotil Ambassadeur 7000 z hlediska nahazování a z hlediska využití při sumcařině?

Úterý 17. ledna 2012 v 0:12® Mikyška
Mikyška

MatesKGB> Taky záleží na velikosti a kapacitě. Já radši nahazuju s 7000 ambassa­deuerem a cca 130 m pletenky na cívce než TLDéčkem a 250 m na cívce. Prostě to padne líp do ruky a i váhovej rozdíl je znát. A podobný je to i s prutem. Třeba se sportexem se mi hází dobře a se sengrem to de hůř. I tam je váhovej rozdíl. Prostě je rozdíl házet se sestavou která má 1,5kg a se sestavou která má jednou tolik.

Pondělí 16. ledna 2012 ve 20:15® timbab
timbab

MatesKGB> Hlavně musíš po dopadu zastavit cívku jinak máš paruku.

Pondělí 16. ledna 2012 ve 20:01® MatesKGB
MatesKGB

Mikyška> Když se nahazuje multákem tak se musí přibržďovat cívka, nebo v čem to je těžší?

Pondělí 16. ledna 2012 v 19:15® Mikyška
Mikyška

ras2ta> Ještě je dobrý si zjistit než se pustíš do nákupu multíku jestli na revírech na kterých předpokládáš že budeš lovit je povoleno zavážení. Pokud ne, tak by pro tebe byl lepší asi smekáč. Nahodit se nechá i s multíkem, ale chce to cvik.

Pondělí 16. ledna 2012 ve 13:58® timbab
timbab

MatesKGB> Jj většina multíků se používá tak že máš prut otočený očky k sobě.Ale např dva Cormorany jsou dělaný aby šli použít jako smekáč.A myslím že ještě jeden Penn(WFT).

Pondělí 16. ledna 2012 ve 13:27® osprey
osprey

ras2ta> Ono je víc oček obecně lepší na rozložení síly po křivce blanku. No a u multíkoprutu je opravdu lepší, když se ta šňůra nedostane do kontaktu s blankem.

Jsou ale i multíkopruty s méně očky a na lehčí přívlač dokonce udělali takové, že se vlasec jakoby obtočí kolem prutu a většina oček je pak pod blankem. Ale moc se to neujalo.

Pondělí 16. ledna 2012 ve 12:23® MatesKGB
MatesKGB

ras2ta> Všude se píše a říká, že když máš málo oček tak při zdolávání ryby se u prutu s málo očky dotýká šnůřa povrchu prutu což tomu prutu asi moc nesvědčí při zdolávání. Samozřejmě je při zdolávání prut otočen očky nahoru. Podrobnější info sem určitě napíše někdo kdo tomu rozumí a má s tím zkušenosti, také by mě to zajímalo…

Pondělí 16. ledna 2012 v 11:23® ras2ta
ras2ta

MatesKGB> a muzu se jeste zeptat proc je lepsi miz k multaku hulku v vice ocky?

Pondělí 16. ledna 2012 v 11:07® ras2ta
ras2ta

MatesKGB> jo diky.az pujdu nakupovat tak sejeste ozvu…

Pondělí 16. ledna 2012 v 8:00® MatesKGB
MatesKGB

timbab> AAAAAAAha tak toho jsem si nevšimnul, nemám se sumci zkušenosti letos chci začít jak kolega. Zatím mám jen teoretické znalosti, ale díky za novou informaci. Myslel jsem, že na vechyn multáky musí být víc oček a prut musí být otočeny…

Pondělí 16. ledna 2012 v 8:00® MatesKGB
MatesKGB

timbab> AAAAAAAha tak toho jsem si nevšimnul, nemám se sumci zkušenosti letos chci začít jak kolega. Zatím mám jen teoretické znalosti, ale díky za novou informaci. Myslel jsem, že na vechyn multáky musí být víc oček a prut musí být otočeny…

Pondělí 16. ledna 2012 v 7:26® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

dobre ranko :-)

Pondělí 16. ledna 2012 ve 3:46® timbab
timbab

MatesKGB> Multík,který má v odkazu se používá pod prutem jako smekáč.

Neděle 15. ledna 2012 ve 23:30® MatesKGB
MatesKGB

ras2ta>K tomu prutu se multak moc nehodi, potrebujes prut s vice ocky.

Neděle 15. ledna 2012 ve 21:11® lunimus

Venca Zelenka> tak to je potom o inom a ak si môžeš pod barákom spraviť úplne nový základ, potom si kľudne môžeš spraviť aj 3× také akvárium :-) určite by som však ten betón robil „vodotesný“ za pomoci vodného skla, i keď chceš dovnútra dávať laminát … budeš mať zdvojenú istotu nepremokavosti :-)

Neděle 15. ledna 2012 ve 21:03® Venca Zelenka
Venca Zelenka

lunimus> Jedová chýše (barák) je tak o 100 roků starší jak já, ten žádné izolace nemá, dělal jsem v obýváku krb a jedniná izolace bud asi jenom pod ním.

Neděle 15. ledna 2012 v 18:20® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

timbab> ja už len sumce a vláčka :-) len zo začiatku sezóny ak sa nemože ešte vláčiť a ani chytať sumce na rybky tak chytám na plavak a tak ale keď začne sezona ta len prívlač a sumce :-) len nastrahovky chytam :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 17:49® timbab
timbab

TOMMY CATFISH> Jo,já už skoro nevláčím.

Neděle 15. ledna 2012 v 17:44® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

timbab> ale nazbieraju sa ale už vtedy nebudem mocť chytať na prívlač

Neděle 15. ledna 2012 v 17:41® timbab
timbab

TOMMY CATFISH> No vidíš :-))