Vyhledávání
Sumcařina
V diskuzi je 35.126 příspěvků, z toho 35126 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Sobota 28. května 2011 v 10:56profil byl smazán
-
osprey> Jasně, ale to že tomu známému se tohle povedlo spíše ohromilo všechny rybáře od Riumar až po Ampostu.Protože většina lidí, nebo tuzemského obyvatelstva v Riumar, Deltebre a Ampostě jsou rybáři a živí se tím. Chytají do sítí jak na moři, tak v deltě a na řece.S velkými loděmi i s menšími.Od delty cca 30km do vnitrozemí je minimálně 8 výkupen mořských ryb,langustýn,krabů a všech mořských mušlí.Jsou to klasické burzy.Ty sladkovodní ryby se také vykupují,ale ne v takové míře.A když tam nějaký tybář přiveze přepravky s karasy stříbrnými a kapra,tak jejich využití je na přípravu silného rybího vývaru který se dává do paelli.Asi více zamrzí,když víš že takoto končí i velcí kapři 10–12kg.Ale člověk to musí brát s nadhledem, je to jejich práce a catalánci nejvíce jedí právě ryby a rybí pokrmy.
- Pátek 27. května 2011 ve 20:32® osprey
-
Fishing Team Romeo> Já nevím, jestli bych si chtěl takhle vydělávat. Chytím dost ryb i tady v Čechách, možná by to dalo i na malý byznys, ale připadal bych si hnusný sám sobě. Ryby nedávám, nepůjčuju, neprodávám, nesměňuju, jen sem tam nějakou sežeru.
Zaplať pánbůh zatím chytám ty ryby pro zábavu. Až budu muset pro obživu, nechám prut doma.
- Pátek 27. května 2011 v 17:52® mako
-
Nazdar sumcaři, nevíte někdo jak to teď jde na Ebru na horní ? Za týden razíme … -o))) a snad to bude lepší než loni v dubnu na dolní …
- Pátek 27. května 2011 ve 14:56profil byl smazán
-
osprey> No to by asi Míro byl fakt slušný busines .
Přitom mě ta ryba až tak chuťově nenadchla.Třeba takový candát je stejně chutný.Nevím co na tom vidí!Kapr se ve výkupně Cofraria platí max. 2eura a to už je super cena.Taky se platí i 40centů!Candát ten jak kdy,ale max,5eur za kilo.Sumec je neprodejný!Bluefish max 7eur/1kg. Ale k té lubině,jeden můj zmámý je to asi cca 4 roky natrefil hejno lubin na moři.Byl po prsa v moři aby dál dohodil.Chytal na rapalu.Za 3 hodiny jich nachytal fakt hodně a některé i velké 12kg.Za ty 3 hodiny si vydělal a te´d už to nevím přesně,ale buď 1200,nebo 1400 euro.
Romeo
Tento příspěvek byl editován 27.5.2011 15:00:27 uživatelem . - Pátek 27. května 2011 ve 12:46® Sumík
-
Ahoj! Z těch levnějších ti ještě můžu poradit tohle http://www.tomi-korda.cz/…t-2-4m-3-3m/?… http://www.tomi-korda.cz/…pro-cl-452l/?… http://www.hobby-g.cz/…mm-300m.html?… . Není to na věky,ale vydrží to 2m rybu.
- Pátek 27. května 2011 v 11:49® timbab
-
Fryw> Dobrej smekáč je Tica cybernetik,to už psal osprey.Ale tebe dost limitují finance.
- Pátek 27. května 2011 v 11:44® Fryw
-
Tady je zmiňovaný sumčák mivardi v setu i s multiplikátorem okuma, za 1600. Ale okuma nemá kovovou cívku, tak myslím, že by to byly vyhozené peníze za naviják a lépe by posloužil i levnější smekací s kovovou cívkou.. http://www.rybarske-nej.cz/…pro-xp-452-l
- Pátek 27. května 2011 v 11:43® timbab
-
Fryw> Myslím že pruty v těchto cenách budou dost podobné.Něco vyber a kup-zas tak výrazné rozdíly tam nebudou.
- Pátek 27. května 2011 v 11:37® Fryw
-
Zdravím, při prohledávání webu jsem narazil ještě na dva modely levných sumčáků.
Prut MITCHELL Challenge http://www.rybarske-nej.cz/…boat-240-270
sic očka připravená na pletenku, zesílená spojka…
nebo Fanatic Catfish 2,7 m 200 – 400 g http://mivardi.cz/…tdetail.aspx?…
Oba pruty jsou za velice přijatelnou cenu.
Ale, není to tak, že u tak levného vercajku jsou ty rozdíly naprosto minimální? První prut co jsem hodil níž byl pilkr, tyhle dva se prezentují jako čistě sumcové…Líbí se mi mitchell, díky informaci že má spevněnou spojku a očka která by měla bez problémů vydržet i pletenku..
- Pátek 27. května 2011 v 9:59profil byl smazán
-
sgt.mooody> Omlouvám se.. Já to prostě zase tak neřeším, délky a váhy. Tenhle nebyl nijak velký…cca jako já, čili 187cm takže to byl gigantický obr
Váhu nevím a už tuplem nechci střílet od pasu! Romeo
- Pátek 27. května 2011 v 7:21® sgt.mooody
-
Scanix> Ale právě i ten proutek tam chybí.
- Pátek 27. května 2011 v 0:01® Venca Zelenka
-
Fryw> Na pletence, návazcovce a obratlíku nešetři. Jestli si vzručný a máš přístup k soustruhu tak si ten prut můžeš udělat elegantní plný laminát a ušetřený peníz vraz do šňury a navijáku.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:58® Fryw
-
Já jsem rád za každou informaci a co jsem objevil tento web, tak ho sleduji každý den. Jsem přítel teorie
Baví mě cokoliv co se týče přírody a rybolovu a nenechám si ujít možnost kdykoliv se o čemkoliv poradit. Např. než jsem se vypravil na uhoře tak jsem měl přečtené a vyslechnuté kde co a stejně jsem zde pokládal ty nejtriviálnější dotazy, protože vždy je co se učit a vždy je možnost zkušenosti a znalosti konfrontovat a dělit se o ně. Dnes mám dost v nohách protože jsem si byl obhlídnout Mariánské udolí, při procházce pozoroval krásné jelce v potoce a pak, díky žízni tímto způsobené jsem zašel na
. Jsem rád, za to co jsem se dnes dozvěděl a hlavně jsem rád, že mám zase o čem přemýšlet. Taky mi tu byla učiněna nějaká nabídka ke koupi použitého sumčáku, což musím nutně zvážit a vyspat se na to. Děkuji a dobrou noc. Pokračování příště
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:42® osprey
-
Fryw> Rozhodně to neber, že tě tu koupem. Já jako admin jsem rád, že tu jsi a máš k nám tolik důvěry
Ale jak říkám, jde o to rozhodnutí. Sumec ti to neutrhne v prostém tahu – ostatně brzdou kroutíš ty. Ale odře ti to o kameny, zajede někam kde se zamotá…
Pokud to nemá o co odřít a kde se zamotat, pokud za ním můžeš jet na lodi nebo běžet po břehu, hned je to lepší.
A nemysli si, každý rok se urve dost sumců, jenom se s tím lidi moc nechlubí. Stokilová šňůra nutná není, většina lidí má 60 – 90 kg, ale ta nosnost tam často není, platí to pro novou a neodřenou šňůru atd.
Zajdi sem zítra, on tu bude nějaký praktik a ne jen redaktor, co chodí na sumce s vláčákem.
Dobrou.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:38® Venca Zelenka
-
Fryw> Něco málo by jsi mohl ušetři ve výprodejích na e-shopech jsou tam starší modely, které ti plně postačí. Poslal jsem ti fotky, ten žlutý prut jsem koupil za 1600 a nemám obavy, že by nevydržel velkou rybu. Pletenku by jsi mohl pořídit kolem 600 a navijáklevný a dobrý??????? Já si na zkoušku letos koupil WFT no mono 80 stál kolem 2000, ale nemůžu říct kolik vydrží, to musím teprve vyzkoušet.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:38® Fryw
-
Co se týče silonu tak to byla první věc o které jsem dost pochyboval že na ní budu trvat. A co ten prut co jsem hodil, kdybych si nemohl dovolit nic lepšího, tak radši vzít tu 300 g nebo to vyjde stejně?
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:32® timbab
-
Fryw> Myslím že ty navijáky jsou dost podobné ale nevím nikdy jsem je neviděl.A vlasec bych nebral,to je lepší přišetřit např na tohle http://www.adler-wft.cz/eshop.php?…
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:25® Fryw
-
Jen pro případ, pokud bych se ještě úplně nechtěl vzdát toho návrhu co jsem hodil na začátku diskuse, tak bych měl sáhnout po kterém z navrhovaných navijáků a po kterém silonu? Já si pamatuju pěkné video které je tady myslím na webu, jak se vydali do Kazachstanu na jesetery a měli pletenku o nosnosti 40 kg a komentovali to že to je „výbava na jakoukoliv rybu“ tak mě ty stokilovky docela zarazily…jasně, to jsou jen mé domněnky nepodložené žádnou praxí z chytání velkých ryb. Ale ten nedostatek praxe je důvod, proč se tady snažím získat co nejvíce teoretických znalostí
Tento příspěvek byl editován 26.5.2011 23:26:45 uživatelem Fryw. - Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:18® timbab
-
Fryw> Je to těžké-ta investice do jednoho prutu se vším všudy je vážně aspoň kolem těch 5000,– jak psal osprey
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:15® Fryw
-
timbab – je to těžky, rád bych vybíral podle něčeho jinýho než podle peněz, ale…
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:11® timbab
-
Fryw> Sumec selektovat nejde-často se stane že na 15 cm plotici to veme 150 a třeba parťák chytnul na 35cm lína sumce 70 čísel.Ty úlovky na feeder nejsou přímo cílené-vytáhnu i spoustu ježdíků,úhořů,parem,cejnů atd-prostě lov na rousnici.
Je to i kvůli trojhákům ale i kvůli vytažení ryby z vody-nepůjdu na sumce s výbavou které nevěřím a budu spoléhat na to že to sežere „jen“ metrovka.Pokud to chceš zkusit tak chytej na rousnice a ono se něco chytí.To že si příští sezonu koupíš lepší je taky blbý-tahle sestava budou vyhozené peníze.Prostě buď do toho půjdeš se vším všudy nebo se na to vykašli.Ona ta sumcařina v ČR bývá dost nevděčná. - Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:10® osprey
-
Scanix> Jo snažil jsem se. Zrovna tu není žádný sumceř, který by to udělal za mě.
Mimochodem, vyprávěl mi loni kluk, jak vodil ve Francii hodinu sumce na stokilové šňůře a pak ho utrh. A jindy se vyndá ryba přes 2 metry na kaprový prut s třicítkou vlascem.
Tady prostě nejsou měřítka.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:10® Fryw
-
Je mi to jasné. Já budu ten kdo bude stát na rozhodnutí a ten kdo přebírá veškerou odpovědnost. Jen si chci o tomto mém problému trošku pokecat, abych měl víc námětů k přemýšlení. Uvažované revíry jsou zatím takové, kde budu mít poměrně velké manévrovací možnosti a nejspíš i možnost loďky, nebo se bude dát chodit po břehu či trošku rybě vstříc do vody…záměrně neuvažuji nad revíry o kterých vím, že bych nemohl dát rybě ani metr…
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:01® Scanix
-
osprey> to jsi napsal vazne moc pekne…
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 23:00® osprey
-
Fryw> Selektovat se dá výběrem nástrahy a místa. Ale stoprocentní jistotu jak velký ti zabere nemáš nikdy.
Jak už jsem psal – nikdo ti nemůže přikázat, s jakým cajkem máš na toho sumce jít. A to srovnání s kapry moc nesedí – rozdíl je v počtu záběrů. Kapra si chytím snadno. Sumce ne.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:56® osprey
-
Fryw> Jsou vody, kde je velký sumec fakt třeba jen jeden a když ho zabiješ, najednou není proč tam chodit.
Na tu otázku ti neodpovím. Zatím jsem sumce neutrhl. Lezu kvůli nim do vody, měl jsem nohu sešitou trojhákem s ocasem stopadesátky, udělám v podstatě cokoli rozumného, abych vyhrál.
A stejně je pravděpodobné, že jednou padnu na rybu, kterou nezvládnu.
Výběr cajku je moje odpovědnost. Výběr tvého cajku zase tvoje. Pokud žádáš o radu, přenášíš tu odpovědnost na nás a já ti prostě neposvětím polovičaté řešení, i když s tou tvojí sestavou většinu ryb asi s přehledem zdoláš.
Když si ji koupíš, bude to tvé rozhodnutí a nikdy nebudeš moct říct „oni mi to poradili“.
A mimochodem – když je na prutu napsáno „do 180 g“, vypovídá to o něm hodně málo. Kamarád Prutos i já máme pruty Penn do 120 g – různé modely. Jsou naprosto neporovnatelné.
U sumcařiny rozhoduje síla spodního dílu a celková křivka prutu, ne kolik gramů pověsíš na ten horní.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:50® Fryw
-
Nesrovnávam sumce a kapra, ale výbavu x možnou rybu. Je určitě spousta lidí co jde na kapra s 20 vlascem a nějakým lehkým teleskopem. Taky jsem psal přívlač, kde to asi nebude taky růžový když to urve větší ryba..Tak to „naddimenzování“ sumcařské výbavy je hlavně kvůli používané montáží – trojhákům? Když bych neměl výbavu, u které by byla malá možnost rybu urvat, tak bych použil jednohák. Jako nástrahu uvažuju chomáč rousnic, případně menší rybu… P.s. a jak selektuješ menší větší? Dá se říct, že když použiju rousňáka nebo malou rybku, tak je vysoká pravděpodobnost, že to vezme právě nějaký ten metrový?
Tento příspěvek byl editován 26.5.2011 22:54:46 uživatelem Fryw. - Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:40® timbab
-
Fryw> No když upálíš sumce s trojhákama v tlamě tak ho nejspíš odsoudíš k smrti.A srovnávat kapra se sumcem je taky trochu mimo.Mám spoustu sumců do metru na feeder.Na ty větší bych si s ním netroufl ani náhodou.
- Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:36® Fryw
-
Díky. Ono je do zahájení ještě pár dní a třeba ještě něco přibude na kontě, ikdyž to nevidím růžově. Uvidím jak to bude. Určitě nad tím ještě pořádně zadumám. Jen taková obecná úvaha. Nemůmžu sice vůbec srovnávat, protože jsem nikdy sumce nevytáhl (co jsem si myslel do nedávna, kdy mě děda vyvedl z omylu, a prý jsem jednoho malinkyho fousáčka vytáhl na jihlavce jako malej, ale to jsem zapomněl už…), ale i tak si trofnu srovnávat. Když srovnám kaprařinu a sumcařinu. Tak jeden pohled…výbava. Při kaprařině se můžou chytit naprosto úžasné kusy kaprů, a přitom jen málo % rybářů chodí k vodě s výbavou určenou na ty kapitální, byť může přijít. Je to spíš jen taková glosa…že si všímám toho, že na kapry se jde v podstatě s čímkoliv a na sumce s pletenou 100kg šnůrou. To stejné vláčka, UL a může po tom skočit vlastně cokoliv. Je to tím, že ztratit opravdu velkého sumce je mnohem horší než přijít o slušnou štiku nebo kapra?
Tento příspěvek byl editován 26.5.2011 22:37:40 uživatelem Fryw. - Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:26® osprey
-
Fryw> Tady jde o to, jestli chceš tu stodvacítku anebo dvoumetrovou rybu. Já sumce vláčím, často s pruty do 60 g. I s takovým se dá vyndat ryba kolem 150 cm, jak v praxi doložili mnozí kolegové. I já mám sto sedmdesátku s prutem do 80 g a šňůrou na 24 kg. Ale potřebuješ mít kliku. Já ji měl.
Pokud chceš sumcařský cajk, tak prut zkus třeba tyto:
http://rybar.braunstar.cz/…ter-x-waller
http://rybar.braunstar.cz/…fish-premium
http://rybar.braunstar.cz/…-0m-150-300g
Podle mě se dá set sumcařiny koupit tak kolem 5000 Kč komplet (počítám i minimálně 2 montáže s trojháky Owner, šňůru a návazcovou šňůru).
Pokud chceš šetřit, asi nešetři na navijáku. Ta Tica je stroj, co používají i zkušení sumcaři a vydrží roky.