Chytej.cz

Sumcařina

V diskuzi je 35.126 příspěvků, z toho 35126 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 8. února 2011 ve 20:30® marven

wallys> čoveče ty ma š starosti:-)

Úterý 8. února 2011 ve 20:28® wallys
wallys

HaD> páč nevyvezeš, nezaplaveš a ani moc daleko nenahodíš … Pokud nejdeš přes zákazy a na některých vodách to ani dobře nejde páč tam máš hned RS a dává ti co proto

Úterý 8. února 2011 ve 20:25® HaD
HaD

wallys> proč bys měl bejt v pytli???

Úterý 8. února 2011 ve 20:23® wallys
wallys

HaD> to ano ,ale když chytáš převážně na malém toku či rybníku a koupíš si multík tak jsi v pytli a klacky máš doma v koutě a nechytáš nic :-(( a co znám i kluky odnás co jezdí po či Ebro tak vpohodě tahaj sumíky nad 2m či 100kg na Cibernetiky jako na multíky

Úterý 8. února 2011 ve 20:17® HaD
HaD

wallys> jj, ale nikdy neříkej nikdy a i když máš v plánu chytat na malý řece, není vyloučeno že o pár měsíců později Tě kámoš nevytáhne na přehradu nebo někam ven. A pak jsi v pytli. Proto říkám „když už, tak už“ :-)

Úterý 8. února 2011 ve 20:12® wallys
wallys

HaD> takže bude záležet na tom kde kdo chce chytat a podle toho si vybrat výbavu .. pokud malé toky a rybníky kde je zákaz zavážení nastrah tak dle mého smekač a pokud má kolem sebe vody s povolením zavážení a přehrady či chce jezdit i cizinu tak multík . tudíž se nedá jeden či druhý upřednostňovat a říci že je lepší .

Úterý 8. února 2011 v 19:49® wallys
wallys

HaD> samolzřejmě to se může stát neříkám že ne .. a vůbec se nechci hádat .. kvalitní smekač je lepší než tuctovej multík a pokud má celokovové tělo silnou hřídel a mosaz pajšl tak se nic nestane . a stejně zde není zas tolik vodních ploch abys to vyvážel nad 200m takže i ta menší kapacita je vpohodě .

Tento příspěvek byl editován 8.2.2011 18:52:00 uživatelem wallys.
Úterý 8. února 2011 v 19:45® HaD
HaD

Jose.Pepe> i když to utáhneš na max, vždy se to může velmi ztuha odvíjet – je to jen brzda. Ale maximální utažení by mělo znamenat, že to půjde opravdu mimořádně ztuha.

Úterý 8. února 2011 v 19:42® HaD
HaD

Jose.Pepe> většinou okolo 200–400 g se zátěží mezi 100–250g. U podvodňáku mezi 30–50g.

Úterý 8. února 2011 v 19:40® HaD
HaD

wallys> už jsem viděl jak smekáči chroupaly střeva na rybě okolo 25 kg. Ale i u multíku, jen ta ryba měla okolo 70–80 kg :-)

Úterý 8. února 2011 v 18:37® wallys
wallys

Bubla> no tak to nic já beru i děcka takže zdunit se nemůžu .. užijte si to :-)

Úterý 8. února 2011 v 18:28® Bubla
Bubla

wallys> ted sem mluvil s Liborem a v patek je tam nakej candrbal a Petra je prihlasena do nake souteze.tak dem v patek a rovnou se zdunime.

Úterý 8. února 2011 v 18:10® Jose.Pepe
Jose.Pepe

ještě bych se chtěl zeptat, když se u MP utáhne brzda naplno, tak už byse snura nemela odvijet nebo ne? protože jsem ted videl MP wft offshore lw ld 30 a u toho při dotazene brzde, když se zatáhlo cca 1m od MP tak se cívka točila sice ztuha ale točila, je to tak správně?

Úterý 8. února 2011 v 18:04® wallys
wallys

Bubla> oki tak mě popř. pak dejte vědět páč tam jedu s rodinou :-)

Úterý 8. února 2011 v 18:02® Bubla
Bubla

wallys> musim se dohodnou s Liborem.ani nevim kdy to zacina?

Úterý 8. února 2011 v 18:00® wallys
wallys

Bubla> ahoj Ondro kdy byjste tam jeli ? páč já tam budu v sobotu ..že bychom mohli dát řeč :-D

Úterý 8. února 2011 v 17:58® wallys
wallys

HaD> jo Dejve to chápu mám ji postavenou taky na multících ,ale jen jsem psal postřehy a rozdíly .. a záleží na tom kdo a kde chce a bude chytat … a odpovídal jsem na reakci .. páč znám spoustu lidí co smekače používaj a nevím o případech že by je někdy nějak při rybaření zničili tedy pokud jim nespadli či si je nepřejeli i s hůlkama :-D a taky lidi co chytaj převážně na území MRS a multíky díky řádu nemohli využívat a po pár výpravách je prodali

Úterý 8. února 2011 v 17:29® Jose.Pepe
Jose.Pepe

ahoj, chci se zeptat jak velký kačeny používáte na bojku s nástr.rybou 20–30cm?? A jaký velikosti podvodních splávků s nástr.rybou 20–30cm? díky

Úterý 8. února 2011 v 17:28® HaD
HaD

wallys> tomu rozumím, ale stejně nevidím důvod, abych sumcařinu stavěl na smekáčích. Jako doplněk na určitou siuaci – OK. Jako primární naviják určitě ne. Můj názor.

PS: nemluvím o skládání navijáku, ale o možném poškození. Přeci jen ulomit kličku, nebo překlapěč je snazší, než něco ulomit na multíku.

Úterý 8. února 2011 v 17:25® HaD
HaD

Bubla> jasně že budu :-)

Úterý 8. února 2011 v 17:18® Bubla
Bubla

HaD> aha.ja jenom ze sem u nich neco objednaval a pak mi prisel mail od tebe.na for fishingu bedes asi vsechny dny ne?ja bych se asi dohod s Liborem a dorazil s nim.

Úterý 8. února 2011 v 15:24® wallys
wallys

HaD> no když se kouknu na rybářský řád MRS tak v 70% multík ktom velkých vodních ploch nevyužiješ páč zavážení a lov z lodě je zakázán ( proto chytáš max na délku odhozu nebo max do 150m a na to již taky potřebuješ dobrej prut na dobré zaseknuti ).. k tomu transportu … do obalu na pruty líp složím a hlavně rychleji naviják než u multíku odšroubuji a překlopím kličku :-D a pokud se v dnešní době kouknu na material a kvalitu spracování smekačů tak to je opravdu vcelku jedno … a v poslední době opět a to i na Dyji 7 chytám na krátko a nebo z lodi tudíž tu kapacitu 250m tufky co mám na multících nevyužiju . P.S. mám 6ks Shimano TLD a dva smekače shimano Big Blue XL takže nejsem smekačovej maniak :-)

Tento příspěvek byl editován 8.2.2011 14:26:17 uživatelem wallys.
Úterý 8. února 2011 v 15:14® HaD
HaD

wallys> napsal jsi „ale krom té kapacity a delší životnosti a menšího tlaku na cívku u multíků než u smekačů je to vlastně jedno“. Když k tomu přidám to kroucení šňůry (i když z části řešitelné), horší transport (větší riziko poškození v báglu), horší manipulace při vábničce apod. tak nevidím jediný důvod, proč sumcařinu na smekáčích stavět. Snad jen v případě, že opravdu potřebuješ daleko nahazovat nebo potřebuješ být extrémně rychlý při navíjení.

Kdy se objevíte?

Tento příspěvek byl editován 8.2.2011 14:14:58 uživatelem HaD.
Úterý 8. února 2011 ve 14:59® wallys
wallys

wallys> tudíž asi nejvěčí vada na smekačích je malá kapacita cívky a pokud někdo vyváží přes brzdu tak kroucení pletenky ,ale když to člověk dělá při otevřeným odklapěčem a molitanem v prvním očku prutu od navijáku tak i to kroucení vlasce není … Takže otázka multík či smekač bude pořád omílána a řešena ,ale krom té kapacity a delší životnosti a menšího tlaku na cívku u multíků než u smekačů je to vlastně jedno … tedy myslím u sumcařiny … páč všechny multíky co se prodávají jsou a byli dělány na mořský rybolov a trochen bojovnější a rychlejší ryby než je sumec velký :-)

Úterý 8. února 2011 ve 14:49® wallys
wallys

Venca Zelenka> no netuším kde jsi na to přišel ,ale snad krom čechů věčina sumcařů v evropě a hlavně Italů chyta převážně na smekače a je jedno na jakou značku .. nechytaj na tak velké průměry pletenek jako našinci a jde jim to velmi dobře a ryb nad 100kg mají nesčetné množství :-)

Úterý 8. února 2011 ve 14:46® wallys
wallys

HaD> čus Dejve .. dojedem s rodinkou v sobotu ..takže ti je předvedu :-D a pokecáme :-)

Úterý 8. února 2011 ve 14:45® wallys
wallys

Ondras> Tica cybernetic GG100 je dobrá volba ,ale bacha jsou ve dvou provedení převodů,ber ty s menším převodem … jinak ten spinfisher je taky good reel ,ale co už je dělají v číně tak to není na věčné časy .. nebo jdi do shimana thunnus 16000 ten jse i na sumce i kapry a dokonce jsem vyděl chytat na shimano LC .. takže výběr je velký ..

Úterý 8. února 2011 ve 14:43® HaD
HaD

Ondras> Já jsem obecně odpůrce smekáčů. Nevyhovují mi, proto zkušenosti s konkrétními modely nemám. Chytal jsem zatím jen se starými Shimany a pak ještě s jedním, ale už si nepamatuju značku.

Úterý 8. února 2011 ve 14:41® HaD
HaD

Wallys, Bubla> No asi to budu muset vidět, když mi to vezmete sebou, budu rád. Díky :-)

Bubla: v našem objektu je dočasně sklad a vyřizujeme objednávky. Nic víc.

Úterý 8. února 2011 ve 13:45® Srneček
Srneček

Ondras> tak to je těžký! Buď to chceš na sumcařinu, nebo na kaprařinu! Na sumcařinu nešlápneš vedle u Penn Spinfisher nebo u Tica cybernetic GG100.

Tento příspěvek byl editován 8.2.2011 12:46:59 uživatelem Srneček.