Chytej.cz

Sumcařina

V diskuzi je 35.126 příspěvků, z toho 35126 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 9. srpna 2007 v 0:57® jiris
jiris

HaD / asi si taky na ty sumejse vemu gumu 8-(

Středa 8. srpna 2007 ve 22:38® Bobr-007

HaD,pepino99: A co kdybyste nám/neznalím/ ukázali jak správně sumce uvázat? myslím třeba nějaké foto té gumy atd. atd. Mysleno pro dobro sumíců :-)

Středa 8. srpna 2007 ve 22:04® pepino99
pepino99

kandat75> jsem stejně jako HaD na 100 procent přesvědčen že neexistuje šetrnější uchování a zacházení s rybou než uvázání na gume. Spousta lidi to nezná a namísto toho používají lano. To může být problém! Kdybys někdy viděl jak vypadá tlama velkého sumce jistě bys nenapsal to o skřelích, tím jsem si jist. HaD: možná je to ale dobrý námět co třeba zařadit a vysvětlit v druhém dílu ...... :o)))

Středa 8. srpna 2007 ve 20:23® marven

malovec: ty taky žiješ ja myslel že seš zasipanej hoblinama.nedáš osobě ani vědět tak jak o výkendu jak natom bude počasí?

Středa 8. srpna 2007 ve 20:04® kandat75
kandat75

Odsuzoval. Ale priznam se ze bych sem kvuli tomu nepsal. Asi me o tom co delate nepresvedsis ze je pro tu rybu dore. Jen vim na 100% ze kvuliu fotce bych tohle nikdy nedelal. Jinak DVD je vazne dobry!!!! A snad se z nej naucim chytit sveho prvniho sumce

Středa 8. srpna 2007 v 19:55® HaD
HaD

kandat75> Zda chcípnou, či nechcípnou – to jistě nevím, ale praxe ukázala, že několik ryb po puštění bez tohoto opatření zemřelo. A zemřely jen díky tomu, že byly vysílené po souboji ihned puštěny a díky nedostatku sil se nedokázaly zaparkovat do míst s dostatkem kyslíku. Zkrátka padly na dno do bahna a udusily se. To je bohužel realita, kterou si málokdo je ochoten připustit a navíc třeba i na veřejnosti. A tato trpká zkušenost nás k tomuto řešení dovedla. A jsem hluboce přesvědčen, že uvázání na gumě rybě pomůže puštění přežít a navíc ublíží podstatně méně, než uchování ve vezírku, byť eko. A ten bys jistě neodsuzoval…

Středa 8. srpna 2007 v 19:46® kandat75
kandat75

HaD- Nikdy jsem sem nepsal tak to se asi opravdu nezname. Asi do roku 2002 jsem si bral od vody vetsinu ryb co jsem chytil. Pak se to ve me nejak zlomilo. A ted vetsinu ryb az na tech 5 kousku poustim. Ale nikoho neodsuzuju kdyz si vezme nejakou rybu domu. Jak vis ze ty ryby po tvem odbornem pusteni nechcipnou????? Nechci se s tebou hadat a ani te urazet ale nechapu jak clovek kterej dokaze takovou rybu npustit ji zaroven tohle udelat

Středa 8. srpna 2007 v 19:28® HaD
HaD

kandat75> jen tak, někoho mi připomínáš. No přesvědčovat Tě nebudu. Je to věc každého a jeho svědomí. Každý se může svobodně rozhodnout co bude dělat a co ne. Já to co dělám, tak dělám na základě zkušeností s vědomostí, které jsem získal praxí a od svých kamarádů. Ty se mnou o tom diskutuješ na teoretické úrovni, ale praxi neznáš. Dnes jsi přesvědčen, že bys udělal to a to a zase naopak neudělal to a to. Já byl kdysi přesvědčen, že první velkou rybu sejmu a budu mít na zdi trofej. A byl sem o tom přesvědčenej a toužil po tom jako malej kluk a kdyby mi kdokoliv cokoliv vykládal, stejně bych si vedl svou a byl přesvědčen, že to tak bude. A ono tomu tak nakonec nebylo a jsem dnes rád…Tento příspěvek byl 8.8.2007 v 19:30 editován administrátorem HaD

Středa 8. srpna 2007 v 19:23® kandat75
kandat75

Tak sumce jsem jeste nechytil nepocitam tri kousky okolo 55 cm na feeder Nevedel a jsem z Prahy. Muzu vedet proc se ptas od kud jsem??:-)

Středa 8. srpna 2007 v 19:20® HaD
HaD

kandat75> mluvím o sumcovi. Víš že může umřít? Odkud jsi?

Středa 8. srpna 2007 v 19:19® kandat75
kandat75

HaD – Asi jsem nejakej divnej rybar. Nemam touhu se nekomu chlubit fotkama. Ja vim ze jsem tu peknou rybu chytil a kdyz mi to nebude verit tak je to holt jeho smula.

Středa 8. srpna 2007 v 19:15® kandat75
kandat75

Nechytil. Kapr 80 cm je mala ryba???? Tu jsem chytil

Středa 8. srpna 2007 v 19:12® HaD
HaD

kandat75> už jsi někdy takového sumce chytil? A víš o tom, že když zdoláš velikou rybu a hned jí pustíš, tak ji mnohdy můžeš nevědomky zabít?

Středa 8. srpna 2007 v 19:07® kandat75
kandat75

HaD – Ver mi ze kvuli fotce bych s rybou tohle nedelal!!!!!!Ne­rikam ze vse poustim cca 5 ryb rocne si necham. Ale tohle opravdu ne.

Středa 8. srpna 2007 v 19:03® HaD
HaD

kandat75> a až ulovíš sumce, kterej bude mít skoro 100 kg, tak si na to světlo kvůli fotce budeš taky chtít počkat, protože ve tmě je to dost technickej problém. Každej si na to chce počkat, a kdo říká že ne, tak to říká jen proto, protože to nezažil.

Středa 8. srpna 2007 v 19:01® HaD
HaD

kandat75> skřele jsou nedotčeny. Jestli jsi někdy viděl jak to v hubě ryby vypadá, tak Ti musí být jasné, že to lze protáhnout mimo skřele a těch se guma vůbec nedotkne. O tom, zda je to rybě příjemné bych se nevyjadřoval, protože pokud ulovíš např. dravce na přívlač, tak mu potrháš na několika místech tlamu a zranění je mnohonásobně větší, než otlačenina od gumy. Stejně tak vezírek z ryby setře sliz, odře ploutve a hojení a vzpamatovávání se z takové situace je pro rybu mnohonásobně náročnější, než od uvázání na gumu. Osobně jsem ho také odsuzoval, ale s nástupem gumy, jsem názor změnil.

Středa 8. srpna 2007 v 18:51® kandat75
kandat75

Asi se v tom moc neviznam ale ryba ma ve skrelich dost krve ne??? A neni ji skoda trapit jen kvuli fotce??!!

Středa 8. srpna 2007 v 18:45® Malovec
Malovec

kandat75> Když je to dobře provedené a ryba na tom není uvázaná dlouhou dobu jen třeba přes noc , tak je to rozhodně šetrnější způsob než třeba vezírek.

Středa 8. srpna 2007 v 18:37® kandat75
kandat75

Ta guma se mu zrejme vede hubou a skrelema ven?? Ale to asi pro tu rybu taky neni moc prijemne???

Středa 8. srpna 2007 v 18:35® HaD
HaD

kandat75> zřejmě proto, že jsme je před focením či puštěním měli na gumě. U nás je to zakázano.

Středa 8. srpna 2007 v 18:29® kandat75
kandat75

HaD- Tak jsem si koupil vase dvd a dneska na nej kouknul Je opravdu super!!!!!!!!! Jen me zarazilo ze na konci dvd maji nekteri sumci u hlavy kus provazu. Muzu vedet proc???? DIK

Středa 8. srpna 2007 v 10:54® HaD
HaD

Taz66> NOSNEJ DO ŘITNÍ PLOUTVE, DALŠÍ DO HŘBETU A TŘETÍ DO PRSNÍ PLOUTVIČKY

Středa 8. srpna 2007 v 10:14® Taz66

HaD> je to na přehradu takže mírně tekoucí/stojatá

Úterý 7. srpna 2007 ve 13:49® permoník
permoník

tommy78> taky nevím, já nastražuju přesně podle článku od HaDa, jen nepoužívám 3 trojhýky, ale buď jen dva a nebo jednohák a trojhák

Úterý 7. srpna 2007 ve 13:47® permoník
permoník

Tak nic nejde mi vložit fotka :-| ale jinak jak už sem psal 117 cm :-)

Úterý 7. srpna 2007 ve 13:47® permoník
permoník

Taky se pochlubím, ze soboty na Berounce

Úterý 7. srpna 2007 ve 12:44® tommy78

permoník> Jo díky. Mě totiž říkal jeden starý rybář že ta ma chyba byla v tom že prý jeden hák musí být zespodu že prý sumec jede na rybu zespodu tak proto tys měl úspěch a ja dvakrat nic.. Ale nevím jeli to tak s tím sumcem.

Úterý 7. srpna 2007 ve 12:42® tommy78

JPfish> tak takovou mam jenom štiku a pak nic vetšího. dík

Úterý 7. srpna 2007 ve 12:32

tommy 78 )99cm

Úterý 7. srpna 2007 ve 12:29® tommy78

JPfish> Jak byl velkej ten na fotce. Vubec nemam představu…????