Vyhledávání
Sumcařina
V diskuzi je 35.126 příspěvků, z toho 35126 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 18. července 2006 ve 12:01® Pytel
-
regulus: nikdy jsem multik nedržel v ruce tak nevim ani jak to funguje a nahazovani si ani nedovedu představit
tak mně to je tak zajimalo…dík za odpověď
- Úterý 18. července 2006 v 11:56® regulus
-
Pytel> stejně jako se smekacím, s některejma nástrahama i o něco málo dál. Nefunguje to s lehkejma nástrahama asi do 7–10g. Záleží na prutu a hlavně jak to umíš, síla silonu na rozdíl od smekacího nehraje roli. V některých případech se s tím prý dá nahodit i mnohem dál než se smekacím, ale není to moje zkušenost.
- Úterý 18. července 2006 v 11:49® Pytel
-
by mně zajimalo kolik se da s multikem tak nahodit?
- Úterý 18. července 2006 v 11:44® regulus
-
fila> Konkrétní multík na sumejše ti neporadím, to nechám na jinejch, ale poradím ti s tím nahazováním. Kup si 100m toho nejlacinějšího silonu tak 0,30–0,40, mulťák dej na nějakej lehčí prut, navaž tam přiměřený olovo ±30g nebo i víc podle velikosti toho multíku, sedni si k nějakýmu rybníku a pečlivě trénuj. Nahazovat musíš trochu jinak než se smekacím navilákem, ne tak švihem. Prutem musíš nahodit táhle a měl by „zastavit“ asi pod úhlem 45st. To nejdůležitější. Mulťák má kromě odstředivé brzdy i mechanickou (takový kolečko obvykle u kličky, nemyslím hvězdicovou nebo pákovou brzdu)viz přiloženej obrázek – šipka, přibržďuje se tím cívka, aby se nepřetočila. Začni s víc utaženou a postupně povoluj. Palcem lehce přibrzďuj cívku, před dopadem do vody to palcem přibrzdi víc. Zku*víš tak 100 až 200m silonu, ale naučit se to dá za den, jen si vždycky musíš uvědomit, co držíš v ruce. Jo a vem si na ten tréning sebou nůžky a kudlu. Je naprosto neuvěřitelný, jakej chuchvalec se na tom dokáže namotat.
- Úterý 18. července 2006 v 11:40® Pitsman
-
fila: určitě s multíkem nic nepokazíš a rozhodně vydrží víc než smekáč…naučil sem se s multíkem i nahazovat a nemužu si stěžovat…
- Úterý 18. července 2006 v 11:19® fila
-
Pitsman>Ahoj, dík za radu a jdu 100pro do multiku.
- Úterý 18. července 2006 v 11:10® Pitsman
-
Ahoj, mám Okumy Axeon-vyšší řada než Oryx, nejsou špatné-mám je na kaprařinu a dávám je pryč kvůli jejich robustnosti-jsou to vážně silové navijáky,ale též bych na sumce raděj volil multík…Co se týče toho Oryxu myslim, že ten by to asi dlouho nezvládal…
- Úterý 18. července 2006 v 11:03® fila
-
HaD>.Ahoj.Mam z multiku trochu strach(nahazování),ale je mi jasný, že na sumce je nejlepší.Můžeš mi prosím poradit konkrétní výrobek kolem 2500kč a prut do 2000kč?Prodavačům nevěřím, už jsem si naběhl.Na sumce chodím jen v čechách a chytám na podvodní splávek. Rybky do 35 cm a nahazuji tvou metodou.Teprve začínám a na příští rok si chci pořídit slušnější výbavu.Dík Petr.
- Úterý 18. července 2006 v 10:12® HaD
-
fila> bohužel ne…smekáče na sumce moc v lásce nemám
- Pondělí 17. července 2006 ve 23:03® kamet
-
Lukasek> mohu ti nabidnout seaFinder 480 stejne parametry jako 125 novy rychlostni cidlo teplotni cidlo a baterka v cene v pripade zajmu me kontaktuj- podstatne levnejsi
- Pondělí 17. července 2006 v 17:26® fila
-
Zdravím, je zde někdo, kdo má OKUMU ORYX a používá jí na lov sumců ?
- Pondělí 17. července 2006 v 16:32® Hrouzek
-
to byla nehorázná prdel, jsme fotili zrovna nějaký sumce cca 30m od prutu a všichni jsme byli vlezlí po pás ve vodě, já jen tak prohodim pár slov, že by ted moh přijít záběr ne
a jen jsem to dořekl,tak záběr jako p.. Kámoš tak vystartoval z vody, to jsem ještě nezažil bosej přes balvany, běžel a řval při tom jak šakal bolestí, než k tomu doběhl,tak záběr byl tak brutalný,že nejdřív s tim sumec nehorázně mlátil a pak se otočil a rozjel se, prut se ohejbal čim dál víc a najednou se ozvalo křup a stojan ustřelenej a už se prut valil do vody málem ze skaly,ale naštěstí to kámoš stihnul,ale stejnak jsme ho nedostali, byla to pěkná ryba, při záseku skákal jak kamzík s tim prutem
A dobrý bylo,když jsme pak zjistili,že to celé je natočené na kameře, i jak jsem ze začátku říkal,že by mohl ted přijít záběr - Pondělí 17. července 2006 v 16:22® Hrouzek
-
za určitých jo.. Nám jeden sumec zlomil stojan,jak se do toho opřel:o))
- Pondělí 17. července 2006 v 16:21® HaD
-
Hrouzek> za určitých okolností dá, tomu věř
- Pondělí 17. července 2006 v 16:19® Hrouzek
-
nevsázel bych moc na záběry, ale spíš na ten boj a jestli si ho tahal 10minut,tak to musela být velká ryba a určitě ne nějaká 160ka…
malej sumec dokáže udělat záběr jak velkej a naopak… ted jsem jich na ebru viděl asi 60 (70%přes den) , a po 10záběrech jsem přestal hádat jestli tohle je od velký ryby a tohle od malý, protože to se nedá..
- Pondělí 17. července 2006 v 16:11® HaD
-
Hrouzek> nejhorší je, že na záběr od český dvojky čekám dost dlouho a když už přišla, tak jsem první ani nesekal ten den já, druhá mi to druhej den urvala a třetí (po deseti minutách) jsem sekl blbě (byl sem z toho urvanýho úplně mimo). A že to byly všechno hodně podobný ryby z TOP třídy v ČR vím na 99%, protože ten záběr byl od všech stejnej. To nějaká 150tka neudělá…
- Pondělí 17. července 2006 v 16:08® Hrouzek
-
Poslední věta je přehnaná, ale bylo to dost krutý, když člověk chytal 2kapry 4hodiny, pak je pověsil na dva pruty a do 30minut na tom loncovali dva malý šašulové
- Pondělí 17. července 2006 v 16:05® Hrouzek
-
kdo si počka ten se dočká, čim déle budeš čekat tim se ti pak bude zdát větší
My jsme ted na ebru byli po 2 dnech tak zhejčkaný, že jsme sumce do 180 už přestali fotit, kolik jich bylo :o)A na malý sumce do 150 jsme už hrozili kudlama, když nám žrali pracně ulovené nástražáky.
))))))))))))))))
- Pondělí 17. července 2006 v 16:00® Hrouzek
-
HaD- aspon, až zdoláš přes 2 z ČR, budeš mít z něj větší radost.
- Pondělí 17. července 2006 v 15:58® pepino99
-
HaD> no ale nafackovat ti mohu já Hiiiii :o)))
- Pondělí 17. července 2006 v 15:24® HaD
-
Padis>
- Pondělí 17. července 2006 ve 14:54® Padis
-
HaD to bude v poho však jim ještě určitě dáš co proto.
- Pondělí 17. července 2006 ve 14:49® HaD
-
Scanix> jo, byl to hroznej pocit…ale je to život a jeho škola
) revír nemohu říct
- Pondělí 17. července 2006 ve 14:30® Scanix
-
HaD: Tohle fakt zamrzi, asi to zazil kazdy. Skoro se mi chce ti kondolovat, ale aspon vis, ze tam nekde je ten peknej sumis. To jste byli nekde u vas na Luznici nebo jste podnikli vypravu jinam? Jen jsem zvedavej, protoze bych se rad porozhlidnul po jine vode, letos na Hnevkach je to bida, sami dorostenci a nebo proste vubec nic.
- Pondělí 17. července 2006 ve 13:15® HaD
-
Během několika posledních dnů jsem se vypravil na sumce. Celkem jsme udělali s parťáky 5 záběrů od opravdu velkých ryb. Z toho nebyly 3 vůbec zaseknuty a dvě ano. První jsem zasekl já. Po asi 10 minutách souboje šňůra povolila a mě se podlomila kolena. Myslel jsem že mě raní mrtvice, protože rybu jsem tipoval přes 2 metry, resp. min. 50 kg. Návazcová šňůra bílé barvy (znalci budou vědět, o jakou značku se jedná) nevydržela sumčí kartáče. Celý roky propaguju lov s bužírkou a teď jsem byl línej návazec „pogumovat“ a takhle to dopadlo. Druhý den přišel v podobnou dobu taky záběr Štěpánovi a ten mu jen srovnal ruce a záda a vypnul se. Prostě žalostná bilance. Škoda slov. Nejraději bych si nafackoval.
- Pondělí 17. července 2006 ve 12:17® pepino99
-
HaD> no dyt bylo taky na čase :o))))
- Pondělí 17. července 2006 v 11:46® HaD
-
HI! konečně zase na netu
- Pondělí 17. července 2006 v 8:54® Candátoman
-
No já byl v sobotu a nic! Jeden proutek na podvodní splávek a druhý bojka (činka). V noci byla docela kosa, tak jsem to už ve 23.00 začal balit. HaD: ty nové průjezdy na zátěž se osvědčily. snažil jsem se to pomocí druhéhu prutu přitahovat opatrněji než obvykle a řekl bych, že se mi kotevní kámen již po dně neposouval.
- Pondělí 17. července 2006 v 8:48® Petas
-
pepino99> ,,,
- Pondělí 17. července 2006 v 8:36® pepino99
-
Tak přes víkend nigdo nic ???????? Já včera s HaDem a Evžou nula bodů. Vlastně jedna stržená ryba :o((