Vyhledávání
Slovensko
V diskuzi je 1.090 příspěvků, z toho 1090 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 14. února 2012 ve 12:56® TOMMY CATFISH
-
lunimus> noo ta to fajn
a celozvezový ?
- Úterý 14. února 2012 ve 12:21® lunimus
-
TOMMY CATFISH> celkom sa vytesujem, lebo zacina byt realne, ze rybarsky listok budem mat uz tento tyzden :o)
- Úterý 14. února 2012 v 11:25® TOMMY CATFISH
-
lunimus> serwis, čo nového?
- Úterý 14. února 2012 v 9:07® lunimus
-
Ahoj
- Úterý 14. února 2012 v 7:47® TOMMY CATFISH
-
zdravím vás chalani
prajem pekný deň
- Pondělí 13. února 2012 ve 20:15® lunimus
-
LuboO> jj .. toto s tebou suhlasim, ale ty si k tomu navijaku povedal, ze sa tam moze motat vlasec … rovnako ja poviem, ze 3mm gulata slucka bude na stand sebevrazdou … ze je to riziko aj na zlanak a poviem ti tiez ze ak to ale budes chciet pouzit na splhaci prusik, ze je to pouzitelne … no a ak sa dotycny rozhodne, ze chce mat adrenalin aj v nedoveryhodnom isteni, tak s tym uz neurobim nic, iba to, ze s dotycnym asi na spolocnom lane nepoleziem
Tento příspěvek byl editován 13.2.2012 20:19:53 uživatelem lunimus.… ale co sa tyka lezenia, musi liezt sam za seba a kvoli sebe … a potom, ked je ochotny podstupit riziko aj v oblasti nedostatocneho istenia, upozornim ho na to, ale je to len jeho vec, co si z toho dotycny vezme … vzdy, ked som robil vycvik, tak som sa snazil vsetkym vstepit max. zodpovednost v isteni. Pocas kurzu, kedy ich mam na zodpovednosti, neexistuje, aby pouzili nespravny material a vysvetlim vsetkym, co je a co nie je spravne. Co si z toho ale vezmu do praxe a co budu pouzivat je opät len ich vec … a pri tom ale musia mysliet na to, ze ked to podcenia a budu z tej skaly letiet dole, budu letiet oni a nie ten, pre koho liezli
… cize ked sa niekto opyta na moj nazor, vzdy doporucim to, co je najlepsie z mojho pohladu, resp. popisem vyhody a nevyhody … ale finalne rozhodnutie je na nom samotnom … a tiez je rozdiel v pouzitelnosti materialu … ci si kupi jeden, alebo druhy navijak, tak sa nebavime o tom, ci to je pouzitelne, lebo aj ten mensi pouzitelny je … pri tej slucke poviem rovno, ze je nepouzitelna – absolutne
- Pondělí 13. února 2012 v 19:25® LuboO
-
lunimus> moj nazor, ktory ti nevnucujem. Ak si sa pytal, ci ludia lezu kvoli sebe, alebo kvoli tym druhym, to ja ako pri rybacke, ci chytam ryby kvoli sebe, svojmu odpocinku, relaxu, naplneniu nejakych starych pudov, alebo kvoli niekomu inemu. Ale s tym navijakom, to je, ako by sa tan iekto pytal, ci ta karabina, skoba alebo slinga je dobra, povies mu, ze je dospely a nech sa rozhodne sam? Mas viac skusenosti, preto poradis, hlavne ked vies, ze tym niekomu zachranis mozno zivot. Samozrejme sa to neda zrovnavat, ale princip je podobny. Preco chytam, to mi je jasne, ale cim budem chytat, tak tam su dve moznosti, bud sa budem ucit sam metodou pokus – omyl, alebo si necham poradit. V rybacke o nic nejde, mozno o par korun, v lezeni to moze byt fatalne. Ja nechcem Tommymu radit, nemam na to kompetencie, ani patent, pisal som mu len svoj nazor. Viem, ze sa vobec nic nestane. Ak nebude spokojny, tak ho streli a kupi vacsi. Ak ti ja napisem, ze sa budem fixovat v 5-ke ceste 3 mm repkou miesto plochej slingy, asi by si bol proti a poradil mi, ze to nie je to prave orechove. Ako vravim, nasledky rozne, ale princip ten isty.
K tym „skopicinam“ na horach, porobili sme hluposti aj my, ked sa teraz nad tym zamyslim, niekedy mi ide mraz po chrbte. A teraz by som to uz neurobil. Cital som mnoho nazorov, ze strach, resp. respekt pred horou, prirodou, cestou, umoznil lezcovi tu cestu, horu zvladnut. Nie pokorit, ale zdolat. A zdolat vlastne sam seba. Lebo podmienky na horach su pre kazdeho rovnake. Len my sme kazdy iny. Joska Rakoncaj povedal peknu vec, vzdy isiel len tesne pred hranicu smrtelneho rizika. Nikdy nie az na nu. Vzdy to mal pod kontrolou. Co sa tyka subjektivnych pricin.
- Pondělí 13. února 2012 v 19:04® lunimus
-
osprey> jj … to mas svätu pravdu … odkedy som sa ozenil, tak uz nerobim pri lezeni ziadne extremy a davam si sakra bacha na sposob istenia, techniku, ale aj vyber cesty a pocasia … svojho casu som robil par posudkov k urazom v horolezectve a spätnu analyzu toho, co sa stalo, ako sa stalo a preco sa stalo … a mozem poedat, ze pri skalnom lezeni – nehovorim teraz o velhorach, kde existuju aj objektine priciny, tak pri skalnom lezeni nepoznam jediny uraz, ktory by nezavinil horolezec sam nejakym zanedbanim bezpecnosti … a kedze sa jednalo aj o fatalne nasledky a viem aka naozaj drobnost tomu predchadzala, tak si fakt davam veeeelky pozor pri lezeni a davam si aj veeelky pozor na vyber spolulezca … inac este plati jedna vec … casto sa ma ludia zvyknu pytat, ci sa nebojim. Vzdy odpovedam tak ako je aj pravda: Ano, bojim sa – a ten strach ma drzi pri zivote. A ak by som sa mal prestat bat, tak prestanem liezt
- Pondělí 13. února 2012 v 18:38® osprey
-
lunimus> Možná něco o odpovědnosti k těm, které, když lezeš někde nahoře, necháváš tam dole.
Dokud jsem neměl rodinu, lezlo se mi mnohem lehčeji (nikdy jsem nebyl horolezec, ale nadělal jsem se ve výškách dost pitomostí).
- Pondělí 13. února 2012 v 17:30® lunimus
-
LuboO> netvrdim, ze mam patent na rozum, takze ma dopln, ak ti tam nieco chybalo :o)
- Pondělí 13. února 2012 ve 14:55® LuboO
-
lunimus> to s tym horolezectvom bolo pekne, ale nie uplne presne…
- Pondělí 13. února 2012 ve 13:21® TOMMY CATFISH
-
lunimus> noo to je w tom že všetko niečo stojí a najme dnes je všetko predražené a to na slovensku ľudí zdierajú aj o posledný cent
- Pondělí 13. února 2012 ve 13:07® lunimus
-
TOMMY CATFISH> ja horolezectvo nerobim preto, aby som sa zranil
… to mas tak, ako raz niekto mudry povedal, ze znakom nedozreteho cloveka je, ze chce pre vznesenu vec vznesene umriet. Zrely clovek chce pre vznesenu vec vznesene zit
… co sa tyka RL, tak setrim, setrim
… uz som zohnal aj brigadu, tak aj makam, makam …akurat dnes ma stiahne autoservis o 350,–€ za garancku, buduci tyzden ideme na lyzovacku, tak padne nejake dalsie Ecko a tiez treba poplatit detom ich kruzky na druhy polrok a vyplata je v pr… a to este nehovorim o hypoteke, splatkach, najomnom, jedle atd
- Pondělí 13. února 2012 ve 12:12® TOMMY CATFISH
-
lunimus>
tak treba kúpiť rybársky lístok a ide sa na to
ja by som horolezectvo nemohol robiť lebo by som sa bal že sa zranim a nebudem môcť chodiť na ryby
- Pondělí 13. února 2012 v 11:03® lunimus
-
TOMMY CATFISH> co sa tyka lezenia, tak dnes uz ani tak moc nie
… volakedy som liezol tak cca za 9 … dnes som rad, ked dam na udicu 6
… odkedy som sa ozenil, tak uz len tak „rekreacne“ … ale je fakt, ze som zacal cca od 11 rokov, takze nieco uz nalezene mam
… co sa tyka toho pomenovalia „rybar“ tak este chvilu je neplatne … este som zatial v zivote nebol na rybach, ale sa chystam
… Domasa nie je zly napad, len to musim nejako sklbit aj s rodinkou :o)
- Pondělí 13. února 2012 v 10:51® TOMMY CATFISH
-
lunimus>
taky si veľký horolezec ?
a rybár ? nezájdeme cez leto na Domašu ?
- Pondělí 13. února 2012 v 10:45® lunimus
-
TOMMY CATFISH> roky skúseností
- Pondělí 13. února 2012 v 8:47® TOMMY CATFISH
-
lunimus> to si dobre napisal s tým horolezectvom
- Pondělí 13. února 2012 v 8:46® TOMMY CATFISH
-
LuboO> noo tak tak
- Pondělí 13. února 2012 v 8:06® lunimus
-
Ono to mas podobne ako ked robim horolezecky vycvik … svojim zverencom skor ako si siahnu na skalu vzdy hovorim, nech si dobre rozmyslia, preco lezu a preco budu liezt. Lebo ak nelezu sami kvoli sebe, ale kvoli niekomu inemu, nech si uvedomia, ze az raz budu z tej skaly padat, budu padat oni a nie ten, pre koho liezli … skratka musia to robit preto, ze to bude bavit ich samych
… a podobne je to aj s rybolovom (len nie s takymi fatalnymi nasledkami) … a uplne identicky aj s vystrojou … s tym navijakom budes chytat ty … ak chces prave ten, co si popisal, tak si ho ber, o tom niet ziadnej debaty
- Neděle 12. února 2012 ve 22:25® LuboO
-
TOMMY CATFISH> ved ked sa ti paci, tak nic neries a zober ho, to nie je dogma, ze musi byt vacsi, kazdy chyta s tym, co mu viac vyhovuje…
- Neděle 12. února 2012 v 15:48® TOMMY CATFISH
-
LuboO>
tak newemm no ale tá 1000 sa mi nejako páči
- Neděle 12. února 2012 v 15:47® TOMMY CATFISH
-
osprey> Tak som ho videl a je väčší
- Sobota 11. února 2012 v 7:59® LuboO
-
TOMMY CATFISH> mam doma od Shimana jednu 1000 a tri 2500, teda 2× 2500 a raz 3000, co je vlastne to iste a mrzi ma, ze nemam aspon 2× 4000, aj UL chytam s 2500, a vobec v tom nevidim problem, skor vyhodu. A na plavak aj feeder by som dal radsej 4000, ono to zase nie je tak markantny rozdiel v hmotnosti a vyhody su na strane tych vacsich. Ved to nie je 10 000ka kaprar.
- Pátek 10. února 2012 ve 20:28® osprey
-
TOMMY CATFISH> A ty si myslíš, že 2000 nebo 2500 je velký naviják?
- Pátek 10. února 2012 v 17:21® TOMMY CATFISH
-
osprey>
no ale na malu udičku nemožem dať nejaký veľký naviják
- Středa 8. února 2012 v 19:54® LuboO
-
osprey> kurna, predbehol si ma
- Středa 8. února 2012 v 17:52® osprey
-
TOMMY CATFISH> Nemusíš. Tisícovka jenom kroutí vlasec, žádnou faktickou výhodu nemá – blbě to z ní lítá, pomalu to navíjí…
Ale pokud ti vyhovuje, neřeš to a chytej.
- Středa 8. února 2012 v 8:36® TOMMY CATFISH
-
LuboO> tak lebo mam udicu 180 cm 1–5 g ta musim mať malý navijáčik k nej
- Úterý 7. února 2012 v 18:02® LuboO
-
TOMMY CATFISH> a preco jedine 1000?