Chytej.cz

Slovensko

V diskuzi je 1.090 příspěvků, z toho 1090 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Neděle 15. ledna 2012 ve 22:44® lunimus

LuboO> to je jasné, že to bude hlavne o skúšaní, ale sú určite veci, ktoré sú už teraz všeobecne známe a je zbytočné vymýšľať niečo nového, resp. niečo, čo už bolo skúšané, ale zavrhnuté :-)

.. podobne ako napr. pri leteckom modelárstve je jednoznačne daný profil krídla, resp. vedomosť, že vrchná plocha krídla musí byť dlhšia ako spodná … a celková plocha krídla hovorí o nosnosti, svoje hovori aj polomer zaoblenia … atď :-)

Woblery chcem robiť jedine pre svoje vlastné použitie. Mám dosť dobré zamestnanie na to, aby som mal ambíciu sa začať živiť veľkovýrobou rybárskych nástrah :o)

… a čo sa týka mojich woblerov, ktoré by som vyrobil ako neskúsený rybár, možno budem mať šťastie, že budú pre ryby natoľko neokukané, že po nich skočí každá a možno budú tak nanič, že na príslušnej vode zahynú všetky ryby od smiechu, že čo sa to medzi ne dostalo :o)

Neděle 15. ledna 2012 ve 21:55® LuboO
LuboO

lunimus> poradim ti jedno, zacni od zaciatku citat diskusiu Domaci vyrobu wobleru, stahuj si info odtial, postupne toho budes mat na knihu. Je tam ozaj vsetko. A este jedna vec, myslim to dobre, najprv musis na vlastnej kozi, ci vo vlastnych rukach vyskusat, ako wobler chodi, ako pracuje, ohmatat si ho, dostat ho do prstov. A vediet, co chces robit, ci pre seba, alebo vo vacsom. Ak pre seba, tak co budes chytat, ake velke rybky budes struhat, ake typy. Tazko ti niekto poradi optimalny typ, lebo kazdy ma ten svoj. Su take tri – styri zakladne typy, od toho sa odrazit a skusat. Co sa tyka tych technickych veci, tvar, dovazenie, okostrenie, lopatka, zakladne info ti povedia, ale potom uz len sam skusat. O tom to je. O skusani.

Tento příspěvek byl editován 15.1.2012 22:00:18 uživatelem LuboO.
Neděle 15. ledna 2012 v 19:38® lunimus

TOMMY CATFISH> Tak to sa moc teším, keď článok vyjde :-) … a dúfam, že aj ja sa budem môcť jednoho dňa pochváliť funkčnými hračkami, na ktoré sa bude dať aj reálne loviť :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 18:30® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

lunimus> mam pre teba dobru sprawu :-) niesom expert na výrobu ale tak som napísal článok – dnes som ho práve prepísal do wordu :-) a zajtra alebo neskôr ho posielam ospreyovi a newiem kedy víjde ale bude :-) potom si prečítaj :-) to je návod na výrobu jedného známeho typu voblera :-) tajomstwo wiac neprezradím :-) wšetko potrebné nájdeš v článku :-) a dúfam že budú priaznivé odpovede :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 18:26® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

LuboO> som vychodniar :-) Z Prešova :-) ja už struham dosť dlho no tak niečo cca 3 roky ale pred 2 rokmi to už stálo zato :-) úspechy tak väčšinou chytám na Toryse a tam je len väčšinou jalec a sem tam ostriež a kopec mrien :-) toho roku tých jalcom bolo neúrekom na moje voblery ale všetko malé lebo nikto nechytá takmer CHYŤ A PUSŤ :-(( je to smutne aj mrenu som chytil na moj wob ale len jednu mreny chytam na gumy a celkom mi to ide :-) pridawam dôkaz :-)

foto/diskuze/slovensko/2012/th-img46859.jpgfoto/diskuze/slovensko/2012/th-img46860.jpg
Neděle 15. ledna 2012 v 17:52® lunimus

páni … ako bývalého modelára ma celkom zaujíma tvorba vlastných woblerov … viete mi dať nejaké základné tipy, ako rozložiť hmotnosť, tvar, lopatka atď? … ono určite to bude zvlášť zo začiatku pokus/omyl :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 17:49® LuboO
LuboO

TOMMY CATFISH> tak ty nie si vychodnar. Pekne wobleriky robis, aj ja nieco struham, ale teraz som dlhsie nie, no zacnem. Potom pridam fotky. A uspechy?

Tento příspěvek byl editován 15.1.2012 17:49:56 uživatelem LuboO.
Neděle 15. ledna 2012 v 17:45® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

lunimus> vlastno vyrobené :-) tak tak :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 17:41® lunimus

hehe … no ja tiež tomu alkoholu moc neublížim … ale úplný abstinent rozhodne nie som :-) … btw. na tých fotkách máš vlastnú tvorbu?

Neděle 15. ledna 2012 v 17:26® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

LuboO> :-D tak nejako :-) ale ja nepijem alkohol len sem tamm a to veľmi zriedka :-)

foto/diskuze/slovensko/2012/th-img46850.jpgfoto/diskuze/slovensko/2012/th-img46851.jpg
Neděle 15. ledna 2012 v 17:20® lunimus

heh … to aby sme sa rozumeli … nechcem pustat vsetky ryby do radu … milujem ryby na tanieri, ale odhadujem to tak, ze minimalne 2/3 pustim naspät do vody … a sem tam urcite nieco vezmem aj ked nebude ryba poranena :-) Napr niektore z nasich ryb som este nikdy nejedol a chcel by som ich ochutnat, takze niektore budu mat skratka smolu :o) ale rozhodne nie som ziaden mäsiar, ktory musi brat vsetko doradu, co zavadi o hacik :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 17:15® LuboO
LuboO

TOMMY CATFISH>

foto/diskuze/slovensko/2012/th-img46849.jpg
Neděle 15. ledna 2012 v 17:13® LuboO
LuboO

ake pekne rozlozenie, zapad, stred a vychod

Neděle 15. ledna 2012 v 17:10® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

lunimus> možme debatovať :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 15:31® LuboO
LuboO

lunimus> rozmyslam, co by si s tymi sumcekmi robil, vzhladom na priemernu velkost 20 cm ich je v 7 kg uz asi dost. Hodinu by si ich chytal a tri hodiny cistil. Co sa tyka inych ryb, je to pekne, ze chces vsetky pustat, ale nevidim v tom problem, zobrat si domov aj inu rybu ako sumceka, pokial dosahuje lovnu mieru, resp. tvoju lovnu mieru, napokon zakon ti to povoluje. Su rybari ortodoxni masiari, ktori beru uplne vsetko a ortodoxni C&R, ktori zasadne vsetko pustaju. Extremiznus nie je dobry v ziadnom smere a v ziadnom odvetvi. Tym poraneniam ryb je tazko zabranit, trochu pomoze dlhsia prax, vediet, kedy rybu zaseknut, aby to nemala pomaly v hrubom creve, aj ked to tazko niekedy odhadnes. Scasti pomozu aj bezprotihrote haciky, ktore su dost popularne, je to setrnejsie pri odkvaceni ryby, aj z mikiny ide lahsie von, aj z prsta. A ak sa ryba zazerie, lahsie sa ho casom zbavi.

Neděle 15. ledna 2012 v 8:56® lunimus

LuboO> To je fakt, že by nás to nebavilo denne mať za hodinku ulovených 7kg sumčeka … a je možné, že na iných vodách by sa dalo takto ťahať iné ryby ako hovoríš, ale z tých by som väčšinu pustil späť do vody. Vlastne všetky s výnimkou tých, čo nemajú predpísanú lovnú mieru a vzhľadom na poranenia od háčika by im už nebolo pomoci. Lenže u sumčeka na chorvátskom kanáli by som sa nehanbil zobrať ich aj 7kg, pretože sú tam desne premnožení a vytláčajú ostatné pôvodné druhy. Ale na chorvátskom kanáli sú aj krásne šťuky (nežerú sumčekov) a pred príchodom sumčekov tam boli aj krásne kapre …

Čo sa týka povoleniek, tak v BA II. ma to vyjde na: 17,–€ registrácia 20,–€ členský poplatok 73,–€ zväzová povolenka 2× 3,50€ pre deti registračný poplatok 2× 20,–€ pre deti zväzová povolenka

16,–€/3roky poplatok na Mú

Pre deti chcem celozväzovú preto, že na ryby budem chodiť ja kvôli nim, nie oni kvôli mne :-) a keď chodíme na chalupu chodíme spolu, takže spolu pôjdeme aj na Hron :-)

Neděle 15. ledna 2012 v 6:42® LuboO
LuboO

lunimus> s tym sumcekom by ta to rychlo prestalo bavit, aj deti. Dostatok zaberov dosiahnes aj na inej vode, ked mierne prikrmis aj kusok od brehu a nabehne ti tam ploticka alebo ina biela ryba. Okrem toho, sumcek ma mozno dobre maso, robia z neho perkelt, ale ma aj na prsnych a chrbtovej plutve fest ostre trne, a to by mohol byt pri detoch problem. Okrem toho nema supiny a je pekne klzky.

Ak by si chcel vlastnit aj miestnu povolenku BA5, musel by si byt jej clenom a nemozes byt clen v dvoch MsO, mam pocit. Inak ta rybacka je tak draha, aku drahu si ju robia rybari. Jasne, ze tie zakonne poplatky musis zaplatit, RL, clenske, povolenie. Ale ostatne je uz na rybarovi, kolko zainvestuje. A nie vzdy je to najdrahsie to najlepsie. Pre konkretneho rybara. A co sa tyka tych hostovaciek, mna stoji povolenka v nasej MsO 104,50 €, ale na inych povolenkach som vlani minul dalsich cca 100 €. Cize dost. A to mam zvazovku.

Sobota 14. ledna 2012 ve 23:32® lunimus

btw. pokiaľ viem, tak každá Bratislavská oblasť je samostatnou organizáciou :-) … a neviem o tom, že by medzi sebou mali nejaké mimoriadne dohody iné ako medzi ostatnými organizáciami :-)

Sobota 14. ledna 2012 ve 23:29® lunimus

LuboO> No pekne … na stránke SRZ BA V sa píše, že povolenka pre nečlena miestnej organizácie je 7,– € čiže ak je to na deň, tak sa mi oplatí kúpiť aj tu miestnu povolenku … alebo budem musieť oželieť „chorvátsky kanál“ … tam je brutálne premnožený sumček americký … údajne sú zábery do 10s od nahodenia, čo by moje deti mohlo dosť baviť :-) … navyše sumček má údajne veľmi chutné mäso

Sobota 14. ledna 2012 ve 23:11® LuboO
LuboO

Ja neviem presne, ako to mate v BA rozdelene, ale ak su BA2 a BA5 samostatne MsO, a ta voda je miestna, musis si kupit hostovaciu povolenku, ktorych ceny su rozne, ale pohybuju sa od 7 do 10 €. Na den, samozrejme. A k tomu prirataj aj deti, takze to vyjde dost draho.

Sobota 14. ledna 2012 ve 23:07® lunimus

LuboO> Chalupu mám v Dolnom Piali – kúsok od Kalnej nad Hronom … chodíme tam takmer každý víkend, takže už som obzeral pár revírov aj tam :o)

Čo sa týka legislatívy, myslím, že dôležité otázky už mám zodpovedané. Hlavne to, že budem platiť veľa a nič neušetrím, mi je úplne jasné :o)

V tomto okamihu mám jedinú otázočku, na ktorú je zrejme odpoveď individuálna pre každú miestnu organizáciu. Som z BA II. v tomto regióne si chcem vybaviť celozväzovú povolenku, čiže môžem chytať ryby na všetkých vodách zväzu BA II + na všetkých vodách s celozväzovým povolením … chcel by som však loviť aj na konkrétnej jednej vode v regióne BA V (u mojich svokrovcov), ktorý ale nepatrí do celozväzovej vody … link na SRZ BA V je http://srzbratislava5.sk/…daj-povoleni koľko budem platiť za povolenie loviť v BA V. ak už budem mať zaplatenú celozväzovú povolenku v rámci BA II. ?

Sobota 14. ledna 2012 ve 22:50® LuboO
LuboO

lunimus> kde pri Leviciach mas chalupu? Inak kukal som na tu vystroj, to, co ti pisal osprey je pravda, mozes mu verit, to ako by si bol na lane s niekym Demjanovho alebo Psotkovho formatu. Inak v tej legislative a papieroch uz mas jasno?

Sobota 14. ledna 2012 ve 22:32® lunimus

No … čo sa týka vercajchu, tak zatiaľ nič moc … máme (spolu so synom a dcérou) 2 udice s navijákmi … už sme ich rozoberali v sekcii začiatočníkov, čiže nič moc, ale chytať sa s tým dá, minimálne na začiatok :-) mám tiež jeden bambusový bič, pár háčikov, plaváčikov, nejaké kŕmitká, pean, nejaké gumené nástrahy (dostal som ako bonus spolu s jednou udicou), jeden pean a to je asi všetko :-)

k vyrazeniu na ryby mi chýba už len podberák a rybársky lístok. Lenže ten je pre celú rodinku trochu nákladnejší, takže musím trochu popresúvať finančné zdroje, ale to už nejako vyriešim :-)

Sobota 14. ledna 2012 ve 22:17® LuboO
LuboO

lunimus> parada, tak sa pridas na nejaku akciu aj s detmi a aspon bude prdel, trochu to tam umravnia. A na tej stranke, co som ti pisal, tak tam ti urcite poradia. Ale aj tu, poznam tu zopar chalanov a su to vsetko absolutne v pohode ludia. A vercajk co? Ako si na tom?

Sobota 14. ledna 2012 ve 22:14® lunimus

LuboO> absolútny nováčik znamená, že som nikdy v živote nebol na rybách :-)

… vždy som po tom túžil, už ako malý chlapec, ale v časoch, keď som bol malý bolo možné v mojom veku loviť ryby len v rámci klubu a v mojom okolí žiaden nebol … no a chodiť na druhý koniec Bratislavy bolo v mojom veku nemysliteľné … ale nie som tu, aby som nariekal, že mi niečo ušlo … spomínam to len preto, že túžba loviť ryby vo mne žije od malička :-)

Moje deti majú 9r, 6r a 2r. Chytilo to najskôr najstaršieho no a dcéra chce všetko, čo môže aj Kubko :-) Najmenšiemu je to zatiaľ úplne jedno, ale časom ma to neminie ani u neho :-)

Sobota 14. ledna 2012 ve 21:33® LuboO
LuboO

lunimus> co to znamena absolutny novacik? Ze si nikdy este ryby nechytal, alebo si bol vlani 2 – 3×, alebo ako to myslis? A deti mas ake stare?

Sobota 14. ledna 2012 ve 21:25® LuboO
LuboO

lunimus> poslal som ti postu, kukol si?

Sobota 14. ledna 2012 ve 21:11® lunimus

heh … tak to sa teším, že som takto výrazne rozšíril rady Slovákov :-) Bohužiaľ sa zatiaľ nemôžem podeliť s rybárskymi zážitkami, ani skúsenosťami … som absolútny nováčik :-)

moje deti akosi chytilo rybárenie, akurát nemám vo svojom okolí nikoho, kto by ich brával na ryby. Keďže loviaci do 15r musí mať so sebou iného plnoletého rybára, v našom prípade sa ním stávam ja :-) … a tu som, aby som načerpal aspoň nejaké teoretické skúsenosti, kým prvý krát pôjdem na ryby :-)

Sobota 14. ledna 2012 ve 20:09® LuboO
LuboO

lunimus> takze uz sme tu traja slovaci a mozme debatovat:DD

Sobota 14. ledna 2012 v 10:55® lunimus

Tak by sme to mohli možno trochu oživiť :-) Som spolu s deťmi začínajúci rybár a tak zháňam všetky možné informácie a prešiel som už desiatky rôznych serverov a tento portál sa mi páči zo všetkých najviac :-) Len škoda, že silnejšie Slovenské zastúpenie tu chýba :-)

Čo sa týka mojich začiatkov, je síce fakt, že lepšie je 1× vidieť, ako 100× počuť/čítať, ale v mojom prípade to bohužiaľ nie je celkom možné. Nemám vo svojom okolí nikoho, s kým by som mohol chodiť aj s deťmi na ryby, takže som odkázaný hlavne na samoštúdium a pokus/omyl Ale verím, že aj vďaka Vám všetkým tých omylov bude minimum :-)