Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.096 příspěvků, z toho 77096 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 25. ledna 2013 ve 23:52® emperor

Nazdar, otazka na majitelov Zaubera. Pozorovali ste volu na kluke uz od novoty? Ja som kupil 4000-ku na privlac a zda sa mi ze kluka vakluje viac ako na 3× lacnejsej Ecusime 3000, ktoru mam asi 2 mesiace.

Středa 23. ledna 2013 v 1:25® regulus
regulus

Scanix> těžko říct uvidíme, ale docela věřím, že na této bázi (pokud jsem to dobře pochopil, předpokládám, že se jedná o splétaný nanovlákna) se těch „šňůr“ objeví postupem času víc. Nebo taky někdo přijde na něco úplně novýho, novej materiál, nový technologie zpracování, kdo ví.

Úterý 22. ledna 2013 ve 23:07® Scanix
Scanix

regulus> no ten nanofil, az se vychyta, to je asi takovej hybrid budoucnosti, kdo vi…ma to nosnost silenu, ja mam 0.10, kde uvadeji cca 6kg nosnost, ma podle me vic, sumik 118 v proudu jako krava nemel nejmensi sanci co koliv udelat, jako fakt.

Úterý 22. ledna 2013 ve 22:37® regulus
regulus

Scanix> on je to jenom obchodní kolotoč, myslím si, že nějaký výrazný novinky ve vlascích asi nebudou, ten materiál má prostě jakýsi parametry a i když nějaký vývoj jistě je, tak to určitě nepřinese zlepšení parametrů o desítky procent. je ale fakt, že člověk by měl alespoň sem tam něco jinýho vyzkoušet, já su v tomto docela konzerva.
Pokud se týká nanofilu, tak ten jde tak nějak okolo mě, nenašel jsem důvod ho ani vyzkoušet. Na plavačku ani muškařinu na návazce mi to zrovna vhodný nepřipadne nebo spíš mi stačí vlasec 0,10 nebo 0,12 na tenčí nechytám a UL vláčka je u mě tak trochu v koutku, ne že by vůbec, ale popravdě velmi málo. Pletenky taky moc neřeším, abych řekl pravdu mám raděj vlasec než pletenku i když třeba u sumcovláčky je ta pletenka jasná.

Tento příspěvek byl editován 22.1.2013 21:38:01 uživatelem regulus.
Úterý 22. ledna 2013 v 19:19® troutkiller

S tím Trautenbergem si tu někdo dělá prdel né????

Úterý 22. ledna 2013 v 15:49® Scanix
Scanix

regulus> jj, naprosto souhlasim, taky se ale rad necham presvedcit o kvalite ci vhodnosti jineho produktu, dnes jsem taky jinde, nez pred par lety, i sortiment se obmenuje a co se tyka Stroftu, tak kvalitativne sel trosku dolu, ale porad je na unosne mire. Jsou jiste i jene mozna lepsi vlasce pro to ci ono. Jde o to si to osahat, udelat zkusenosti a mit z toho nejaky dojem. Ti co hledji dnes to maji snazsi, mohou si ledacos precis, ale muze to byt i zavadejici. Kazdopadne je porad co zlepsovat, ja napr. vloni sel do nanofilu, lita to naprosto uzasne, jen ta odolnost pri oteru ci v uzlu je tarka nulova, ale zase pokud jsou podminky a pouzije se bezuzlove vazani, tak to drzi jako blazen. Nicmene mam k tomu vyhrady a zatim posilhavam po dalsich novinkach. V pletence jsem zatim nejvic verny Power Pro pri sumcovlacce, ale jsou tu vlastovky, ktere ukazuji, ze by tady mohlo dojit ke zmene, uvidime, zatim mam plne naviny :-)

Úterý 22. ledna 2013 v 15:33® regulus
regulus

Scanix> já bych řekl, že naprostá většina lidí co už nějakej čas chytá, má svůj ne snad oblíbenej, ale spíš osvědčenej vlasec nebo vlasce, ale i pletenky, který používá. Každej má trochu jiný priority, někdo pořád hledá něco novýho a lepšího, jinej se „smířil“ s tím co mu vyhovuje. Ti co začali chytat nedávno ještě třeba hledají, ale nakonec stejně jako všichni ostatní se dostanou do stádia, že dost bylo výzkumů a zkoušek, tohle mě bohatě stačí.

Alespoň já používám FC a normální vlasec zcela účelově, tam kde potřebuju abych měl míň průtažnej vlasec a šlo to rychleji pod vodu, používám FC, pro normální vlasce a pletenky mám zase jiný důvody a tyto důvody je nutně nemusí slučovat s tím co si myslí ostatní. A myslím si, že tak to je správně, je dobrý o tom diskutovat, třeba i napsat ty svoje důvody. Jak jsem už psal, dlouhodobě kupuju vlasce Spoma a i když se tu o Stroftu hodně psalo, nikdy jsem ho nevyzkoušel, takže ani nemůžu říct jakej je a věřím, že je dobrej, když si ho spousta rybářů chválí. Je to jako s pletenkama, kolik už tu bylo názorů, jedni konkrétní typ vychvalovali až do nebe, zatím co jiní to samý zatracovali.

Tento příspěvek byl editován 22.1.2013 14:34:05 uživatelem regulus.
Úterý 22. ledna 2013 v 15:03® Scanix
Scanix

regulus> jinak prave u tech nizsich prumeru je to tezky, lepe drzi fluocarbon, kterej vice snese oder, ale je krehci, nepruzi tolik a snese mensi zatez…osobne jsem se prave ustalil na tom Stroftu, da se sehnat jeste rozumne a i kdyz je treba si davat bacha, kde se nakupuju, nekdy je totiz ten nataceny lehce shitozni, podobne jako nektere znacky pletenek, ktere z navinu stoji za prd, ale objednane pres ebay jsou v cajku ;-)

Úterý 22. ledna 2013 v 15:01® Scanix
Scanix

regulus> raptor je pro me nedostatecnej vlasec, ale je levnej a na to dost lidi slysi ;-)

Mimochodem byl i v duelu: http://www.chytej.cz/…ger-steelon/

Úterý 22. ledna 2013 ve 13:14® regulus
regulus

toro> tak tuhle čtyřbarevnou srandu dělali soudruzi z NDR taky, tetička někdy aktivně přivezla i to co jsem si neobjednal, většinou to byly „lana“ průměrů 0,35 – 0,45 mm, který jsem nikdy nepoužil a dodnes mi leží v šuplíku, nějak mi je líto to z nostalgických důvodů vyhodit. Pokud si vzpomenu, vezmu to v březnu na velerth sebou, jen tak pro zajímavost. Docela by mne zajímalo, jaké důvody vedli výrobce k tomu, že tohle vyráběli.

Úterý 22. ledna 2013 v 7:26® toro
toro

regulus>Z dávné historie si také pamatuju na dédéerácké Lesky. Silon byla klasika. Vzpomínám, jak někdy V 80. letech, jeden montér z Adastu dovezl z montáže v Brazílii několika kilometrový návin vlasce Grilon o průměru 0,20mm. Vlasec byl reflexně pestrobarevný – každých cca 10 cm se měnil jeho odstín (žlutá, zelená, modrá, červená a znovu žlutá). Měli to namotané snad všichni členové naší organizace. Ten vlasec byl absolutně hladký a nešel přetrhnout! A také bylo zajímavé, že svitavským pstruhům bylo zcela fuk, jaká barva byla navázaná těsně před nástrahou. Někteří starší členové ho mají na svých Stabilech, Tapech a MKáčkách namotaný dodnes a mastěj na něj kapry, přestože vlasec má na hřbetě víc než třicet křížků…

Úterý 22. ledna 2013 v 0:58® regulus
regulus

toro> já jsem za dávných časů používal výhradně východoněmecký vlasce Acano Supra, tetička bydlela v Teplicích a já vždycky jen napsal, jaký chcu síly a kolik a ona mi je dovezla, netuším, jestli se to prodávalo tam, nebo to kupovala v NDR. Po revoluci se z NDR stalo NSR a já začal řešit, co na navijáky. Zatímco dřív to bylo jednoduchý, měl jsi na výběr Silon a možná Leska, takže vlasně jen Silon, bylo najednou na pultech hejno vlasců a všechny byly podle prodavačů ty nejlepší. Někdy tuším v 92 nebo 93 roce jsem na chvíli odběhl k bobkařině a nechal si tenkrát v Gammarusu namotat cívky vlascem, jehož název si už po těch letech nepamatju, kdysi jsem to měl někde napsaný. Byl fakt super a když jsem si za tuším dva nebo tři roky nechal namotat to samý, tak to bylo o poznání horší. Proč to netuším, bu´d to bylo něco úplně jinýho a udělali ze mě vola nebo se ten vlasec tak strašně zhoršil. Jak jsem už psal v tom prehistorickým fóru, používám řadu let Spomy i když to určitě není to nejlepší, ale je to zatím furt stejný jak to bylo a tak vím na čem jsem.

Mimochodem, u tenkých vlasců pod 0,2 mm je pro mě stěžejní právě ta síla, když chci chytat na 0,12mm, tak to přece nemůže mít 0,16mm a to jestli to udrží 3,2 nebo 3,8 kg je mi úplně u zadku, samozřejmě to nesmí praskat jako zteřelý nitě, u silnějších vlasců je pro mě zase důležitější ta nosnost, ono jestli to má 0,28mm, 0,30mm nebo 0,35mm je ve finále už jedno. Za ty roky co chytám na to co chytám, jsem si zvyknul, jak moc můžu zabrat aby to neruplo a nemám důvod měnit.

foto/diskuze/privlac/2013/th-img91634.jpg
Úterý 22. ledna 2013 v 0:43® Scanix
Scanix

toro> no to je fakt :-))

Úterý 22. ledna 2013 v 0:33® toro
toro

Scanix> Ono výkyvy o setinku se asi úplně ovlivnit nedají. Ani papež nese.. na milimetr přesně (a to je taky Germán)…:-D

Úterý 22. ledna 2013 v 0:29® toro
toro

regulus> Vše je relativní. V tom fóru o pevnosti vlasců jsou vzpomínané testy, které Kajman prováděl v laboratoři silonky v Plané/Luž. Nakoupili jsme tehdy v různých prodejnách po republice asi 30 druhů vlasců o průměru 0,25mm. Měřila se pevnost v tahu, pak v uzlu a skutečný průměr (na šesti místech v na dvou metrech vzorku). Nejlepší parametry měl tehdy vlasec od Frause a naopak téměř na konci žebříčku byl vlasec fy Lovy. Bylo z toho tehdy velký pozdvižení, protože se jednalo o jeden a tentýž materiál, který oba dovozci měli ze stejné firmy a dokonce i ze stejné várky kilometrových návinů. Na cívky po 100m to každý z nich přetáčel až ve své firmě. Dodnes nikdo neví, jestli mělo vliv na kvalitu špatné uskladnění v maloobchodě(vliv UVzáření, velké teplo, zima…)nebo se jednalo o zmetek z výroby. Rozhodně výsledek testu ovlivnil zvýšený (ne)zájem zákazníků…

Úterý 22. ledna 2013 v 0:25® Scanix
Scanix

toro> to on i ten stroft je o nejakou desetinku silnejsi, nez je uvadeno ;-)

Pondělí 21. ledna 2013 ve 23:38® regulus
regulus

toro> Raptor je extrém a neuvěřitelnej shit. Naletěl jsem přes asi 7 rokama, viz tohle prehistorický fórum http://www.chytej.cz/…a-a-pevnost/ a mladej si ho koupil loni a nakonec ho vyhodil asi po měsíci taky.

Pondělí 21. ledna 2013 ve 22:40® toro
toro

TJSS>Pruty s „chvějivou“ špičkou byly šlágrem devadesátých let. Dovážely se hlavně z Polska. Tehdy jsem ještě chytal přívlačovou ligu a nebylo závodníka, který by alespoň jeden kus nevlastnil. Šlo o vláčecí pruty s vlepenou citlivou špičkou, která měla za úkol odhalit velejemné záběry menších ryb (tlouštíků a okounků). Záběry sice odhalily, ale na druhou stranu často podélně praskaly právě v místě lepení. Postupně je vytlačily a nahradily klasické UL pruty.

Pondělí 21. ledna 2013 ve 21:43® TJSS

Zdar kolegové, mám dotaz:) Jakej je rozdíl mezi klasickým vláčákem a „chvějivkou“ ?? to je špička s odlišnou akcí ? jaký plní účel? Dííkkkyy

Pondělí 21. ledna 2013 ve 21:29® Char
Char

toro>Raptor používám několik let a jsem celkem spokojenej až na to kroucení dobrej vlasec za pár kaček :-)

Používám na vláčku průměry 0.18 až 0.22mm

Tento příspěvek byl editován 21.1.2013 20:33:29 uživatelem Char.
Pondělí 21. ledna 2013 ve 21:01® toro
toro

Scanix> Ještě k tomu Raptoru. Uváděný průměr je dost podhodnocený. Např. 0,24mm má po změření ve skutečnosti 0,26mm. Nedělám si iluze, že to tak je i u dalších vlasců (alespoň u těch levnějších). U pletenek je to to samé v bleděmodrém…

Pondělí 21. ledna 2013 v 16:16® sethy
sethy

skwor> Jo ono se to blbě testuje na životní rybě. Peťa tam těch „kosatek“ má mraky, když jednu dvě urve, nic se nestane.

Pondělí 21. ledna 2013 v 16:15® sethy
sethy

Scanix> Šak já mu věřím, proto tam mám pletenku :-D
Ale jasné, na pstruhy mám taky takové pavučinky jako ty.

Pondělí 21. ledna 2013 v 15:59® skwor
skwor

sethy> Když jsem naposled vyzkoušel maximální výdrž vlasce, tak mě to stálo stodvacítku štiku :-D Takže od té doby s citem :-)

Tento příspěvek byl editován 21.1.2013 15:01:53 uživatelem skwor.
Pondělí 21. ledna 2013 v 15:52® mvincik
mvincik

sethy> Taky jsem toho byl svědkem. Petr je prostě ďábel! :-D

Pondělí 21. ledna 2013 v 15:14® Scanix
Scanix

sethy> tak jde o to, ze musis verit svemu vybaveni a problem je, jak jsi i videl, ze ten prumer dela na ochytane rybe velky dojem, navic lehka nastraha neklesne s vetsim primerem jak ma, mel jsem problem i s 0.16 lovit stejne jako s 0.14. Taky bych radeji pojistil silu a odolnost aspon s 0.18, ale ;-)

Pondělí 21. ledna 2013 ve 14:51® sethy
sethy

Scanix> Nutno podotknout, že jsi jeden z mála co na plno využívá nosnost vlasce. Já jsem nikdy neviděl nikoho kdo se do 0,14ky opírá tak jak ty, když má na konci cca 60 duhoně v proudu.
Já se takhle opřu minimálně do 20ky :-93;

Pondělí 21. ledna 2013 v 11:27® Scanix
Scanix

toro> jj, ten raptor jsem zkousel taky, ono v silnejsich prumerech je uz vic dobrych konu i nektere feederove vlasce jsou fajn…ale treba 0.14mm Stoft drzi jak dabel, mam na nej stiku 108 a na 0.16 sumika 108 a sel ven na dech :-)

Pondělí 21. ledna 2013 v 10:02® dam
dam

toro> si nemohl dospat?:-) Brácha je prostě brácha… Já jsem testoval kde co, ale prostě jsem se vždy vrátil ke Stroftu a už to asi měnit nebudu…

Pondělí 21. ledna 2013 v 7:26® toro
toro

Scanix> Stroft je opravdu Nej… Osobně mám dobré zkušenosti i s podstatně levnějším vlascem – Esox Raptor. Je také oděruvzdorný, slušně drží a minimálně pruží. Navíc je zhruba za třetinovou cenu oproti Stroftu. Brácha na něj (0,24 mm)loni zdolal z boatu sumce 170+, přičemž narovnal trojháčky zn.Owner.