Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 1. ledna 2003 v 11:00® Vaclav

Láďa: My jsme byli včera mezi 10.30 a 13.30 také na rozlučce se sezónou, ale rybu jsme nevytáhli. Já měl sice dva záběry na 5 cm fluo zelené banjo, z toho jeden poměrně pořádný úder do nástrahy, ale soupeře jsem nezdolal. Bohužel se na Ohři zkazily oproti uplynulému víkendu podmínky – Skalka začala intenzivně vypouštět, voda se přikalila a o několik stupňů se ze dne na den ochladilo. Navíc včera vál na Chebsku docela ostrý severovýchodní vítr, takže u vody to chvíli bylo spíš za trest než pro potěšení. Ale konec sezóny je konec sezóny, to se holt nedá nic dělat. Spravil to pak horký čaj s rumem…

Středa 1. ledna 2003 v 10:45® Vaclav

Všem: Vážení kolegové, kamarádi, přátelé, každému z vás přeji klidný a úspěšný nový rok 2003. Přeji vám trochu toho osobního štěstí, a především pak zdraví, protože na něm všechno stojí. Stojí na něm celý náš osobní život a vášeň, kterou společně sdílíme pro rybolov. Pokud by zdraví nebylo, jistě by se vytratila i ta vášeň… Jako provozovatel Chytej. cz si velmi vážím vašich návštěv a zapálení pro stránky internetového rybářského impéria Chytej. cz. Děkuji všem.

Středa 1. ledna 2003 v 10:37® Vaclav

Mirek: Díky za informace, i za pěkný popis řeky. Láďa: Spojení na dr. Káninského mám, ale nevím, jestli ho mohu jen tak rozdávat, takže počkám, jestli na tvůj dotaz zareaguje v diskusi. Je stálým návštěvníkem Chytej. cz.

Úterý 31. prosince 2002 ve 20:10® Mirek

Láďa: Rád doplním informace o Ohři č.16 jak se zmínil Václav. Od Kynšperka až po Citice protéká řeka Poměrně příjemnou , zalesněnou krajinou. Převažující rybou je proudník, tloušť,místy plotíce, cejn, parma, lipan. Vyskytuje se štika, okoun. Stav před Sokolovem popsal přesně Václav. Přímo ve městě je řeka silně zanesena. Pod autobusovým nádražím je velmi slušný výskyt parem a to i trofejních.(Letos parma 91cm). S odchodem ze Sokolova získává řeka na kráse i bohatosti obsádky. Protéká až do Lokte hlubokým, zalesněným údolím. Je poměrně nepřístupná. Výskyt štiky, okouna, tlouště,proudníka, lipana, parmy,méně candáta, plotice. V samotném Lokti od hluboké, tiché vody až po nádherné lipanové pásmo pod městem. Výskyt trofejních tloušťů, krásných lipanů, štiky, okouna . Václav: K té šňůře- většina univerzálních prutů je značena v rozsahu AFTMA 5–6. V zásadě, lehčí šňůra ti bude lépe létat na větší vzdálenost, hůře se bude ovládat na krátko a naopak. Pokud je značen striktní pětkou, určitě bych ji použil. Můžeš použít WF šňůru č.6. Ta nezatíží tolik prut, lépe se hází, zase padá trochu hlučněji, dá se použít jenom z jedné strany. Všem:Přeji hezkého Silvestra, do nového roku hlavně dobré zdraví a to ostatní již příde.

Úterý 31. prosince 2002 v 16:37® Láďa

Ahoj Tak jsme se byli rozloučit s vodou. Původně jsme chtěli zajet na Jizeru nebo Labe,ale po včerejším vydatném dešti jsme měli strach co se týče hladin řek. A dobře jsme asi udělali,protože Vltava stoupla asi o 1,5m a je příšerně kalná,ale rozlučka proběhla i s malým ohníčkem a buřty. Co se týče ryb,tak ani záběr,ale o to vůbec dnes nešlo. Poslední den rybaření(vláče­ní)nám vyšel podle představ i se sněhem. U vody bylo krásně. Přejeme Všem spravný směr do roku 2003 a hodně radosti z rybaření.

Úterý 31. prosince 2002 ve 12:33® Láďa

Václav: Děkuji za informace. Koukám že horní tok máš skutečně dobře zmapovaný. Určitě se tam vypravím,ale chtěl bych získat i informace i o soutoku s Labem. Je možné získat spojení na dr. Káninského?Jinak přeji hezký Nový rok a do roku 2003 mnoho krásných úlovků.

Úterý 31. prosince 2002 v 10:40® JardaX

Václav: díky za radu, pořídím si oboje, poslední dobou je Jizera fakt čistá a to ne jenom v zimě.

Úterý 31. prosince 2002 v 7:44® Vaclav

Láďa: Já znám dobře horní Ohři, tedy tu od Chebu až třeba po Loket. V Chebu a pod Chebem je převážně cejnové pásmo (jsou zde štiky, okouni, candáti, boleni, tloušti, parmy, zřídka sumci – spíš malé exempláře do 1 m). Několik kilometrů pod Chebem už je pásmo parmové, zřídka lipanové. Hlavní rybou je zde tloušť, ovšem chytit se zde dají třeba i štiky do 65 cm, zřídka pstruh. Před Sokolovem už je Ohře poměrně regulovaná, protéká nevzhlednou průmyslovou krajinou, alespoň jak je vidět z vlaku, když kolem projíždím (lépe by asi poreferoval Mirek). Kolem Lokte se pak už zase jedná o krásnou řeku místy s hloubkou i přes 3 m, kde jsem před čtyřmi roky prohrál souboj se zubatou metrovkou. Dál to znám jen málo (párkrát jsem tam byl), rozhodně ne tolik, abych mohl radit. Ale třeba dr. Káninský chytá dolní Ohři, možná on ti poradí.

Úterý 31. prosince 2002 ve 3:47® tkrizak

Zdravim vsechny nadsence do ryb mam otazecku. Chtel bych se zacit venovat muskareni a proste nemam naprosto zadne skusenosti. Pokud by mi mohl nekdo poradit,co pro zacatek zakoupit a vubec neco napsat o tomhle bajecnem stylu rybolovu. predem dekuju za email zemanydes@sez­nam. cz

Pondělí 30. prosince 2002 ve 20:11® Láďa

Ahoj chlapi Chtěl bych získat nějaké informace o Ohři. Jelikož pocházím z Prahy,tak nevím o této řece vůbec nic a chtěl bych příští vláčecí sezonu zkusit lovit občas právě na Ohři. Přívlač provozuji již dva roky. Nejčastěji chodím na Berounku 1,2 a 3,Labe a poslední dva měsíce i na Vltavu. Z těchto řek mám celkem slušné úlovky. Můžete mi někdo z Vás poradit ,kdo má zkušenosti s touto řekou. Díky.

Pondělí 30. prosince 2002 v 19:31® Vaclav

Jarda Dotlačil: Jak pletenka, tak vlasec mají své výhody (i nevýhody). Díky pletené šňůře máš mimořádně čitelný kontakt s nástrahou, okamžitý kontakt s rybou, můžeš s ní daleko nahazovat, lépe zasekneš rybu na větší vzdálenost a nakonec zachráníš větší množství vláčecích nástrah, které taháš u dna. S pletenkou však budeš mít o něco větší problémy než s monofilním vlascem v zimním období, já osobně ji nepoužívám ani v čirých, čistých vodách. Tady vždy nasadím čirý vlasec, který je pod hladinou co nejméně vidět.

Pondělí 30. prosince 2002 ve 14:38@ Karlos

BASS:Tahle rákoska stojí v Praze 1990,– ale nevím jestli jde ještě sehnat. Je to fakt pěknej proutek,dost jemnej. Měl jsem v ruce katalog Shimana na příští rok a dělají ho i v třímetru.

Pondělí 30. prosince 2002 ve 13:58® Bass
Bass

J. Kudela: Ovšem, že ti rád pomůžu a pokud to bude v mích silách, tak i poradím. V téhle cenové relaci je prutů poměrně dost, ale ten nejsolidnější co mi v poslední době padl do oka je Schimano Solstace Zander. Stojí 2590.- a za ty peníze je opravdu velmi solidní. Na můj vkus má sice trochu slabou rukojeť, ale co vadí mě, může tobě přímo vyhovovat. Potom jsou taky krásný pruty od Abu, ale teď nevim z hlavy ty názvy. Jinak, volil bych asi gramáž do 30 g. Jestli nechytáš ve vyloženě silně proudnej vodě, tak 30 g je přímo ideál.

Pondělí 30. prosince 2002 ve 13:35® Bass
Bass

MAF: Vypadá to brachu, že jsi mně odhalil. Všechno nasvědčuje tomu, že v tom kalendáři jsem to opravdu já. To jsi mně teda dostal. A já hlava dubová jsem na ten kalendář koukal v Tescu, janomže tam měli poslední, takovej odrbanej kousek, tak jsem si ho nekoupil. Doufám že ho teď ještě někde seženu.:-) Je vidět, že domácí povinosti jsi plnil taky statečně a Ježíšek se ti tím pádem po zásluze odmněnil. A co je to vůbec za proutek ? .:-) Škoda že neznáš ty pruty od Berkleyho. Ty by ti padly do oka, tim jsem si jistej. Do teď jsem měl B. Serie One a musim říct, že je to fakt " PAN " prut. Ovšem to co přines Ježuch, je nářez. Schválně se na něj zajdi podivat někam do kšeftu. Je to takovej ten s titanovejma očkama.

Pondělí 30. prosince 2002 ve 13:12® Vaclav

Karlos: Díky za ten článek, dostal jsem ho. V klidu si ho prostuduji. Mám z toho všeho velkou hlavu, to víš, až dosud jsem téměř výhradně dělal jen přívlač, a jako doplněk plavanou (a v květnu a červnu položenou kvůli úhořům).

Pondělí 30. prosince 2002 ve 13:10® Vaclav

MAF: Díky za cenné rady, určitě se jich budu držet, protože si chci odpustit zbytečné startovací chyby a neduhy. Teď čtu knihu „Jak se loví s muškou“ a je tam pro mne celá řada cenných informací a praktických zajímavostí. To víš, muškařský začátečník… Píšeš o tom, jak ty ryby začaly při oteplení v závěru roku brát. Je to úplná pravda, i když včera jsem na velké wobblery nechytil nic (jen se mi zatím otočila asi čtyřicítka štika), stejně jako můj kamarád, který tahal gumy. Já chytil tu štiku v neděli na Ohři, o den později byla tady ulovena štika 100 cm na střapatého jiga a vzápětí o 150 metrů výš téměř 90 cm candát. Zítra jdeme s kamarádem na rozlučky, jdu tentokrát s marmyškami a malými banji, předpokládám, že si vzhledem k výraznému oteplení (dnes je v Chebu +11°C!!!) nějaké ty okouny vytahám.

Pondělí 30. prosince 2002 v 10:49® JardaX

zdravím všechny. začínám s přívlačí a chtěl bych touto cestou požádat o radu, jestli zvolit šnůru nebo vlasec? Případně jakoukoli radu. Chytám na Jizeře 1, občas Labe, menší rybníky a pískovny. díky

Pondělí 30. prosince 2002 v 10:49@ Karlos

MAF:Ty se máš ale to vázání je docela zábava,zvlášť v zimě když nemůžeš k vodě. Našel jsem na netu tu tvoji Nepostradatelnou. Alespoň myslím že je to ona podle popisu i názvu. Václav:Poslal jsem ti majla na Tiscali,došlo ti to?

Pondělí 30. prosince 2002 v 10:10® MAF
MAF

For All:Jelikož zítra už tady nebudu,chci Vám všem popřát do Nového roku spoustu zdraví,osobního i profesního štěstí.Úlovky z říše snů a spoustu krásných chvil při „našem“krásném koníčku.

Pondělí 30. prosince 2002 v 10:02® MAF
MAF

Václav+Karlos:Pokud máte zájem o jakékoliv mušky a streamery dejte vědět,můj dvorní vazač Vám uváže opravdu vše co si jen budete přát. Poslední tři roky už váže jen do Německa a do vybraných muškařských obchodů,myslím že má velmi,velmi rozumné ceny.

Pondělí 30. prosince 2002 v 9:58® MAF
MAF

BASS:Ty brácho ty jsi byl fakt moc hodnej a já si myslel,že ten nejhodnější jsem já:-)) . i když doma mají občas jiný názor. Prut od Berklyho jsem nikdy v ruce neměl ale věřím že je to fakt požitek. Nejlepší věc co jsem dle mého názoru měl v ruce byl Loomis,to byla opravdová lahůdka,avšak cena byla sakra hořká. Já dostal proutek na ultralehké vláčení,už se těším jak ho na jaře vytáhnu na ty „puntíkatý“kra­savce,no pak ještě pár patlíků „voňavek“od pana Berklyho a nové „laso“na muškaření takže jsem byl asi fakt hodnej:-)) . Jo abych nezapomněl,chtěl jsem se tě na něco zeptat,dostal jsem taky kalendář od Kajmana a je tam nějaký lovec s okounem 46 ze Mže4 tak mě tak napadlo jestli to náhodou nejsi ty?Pokud ne tak se omlouvám že jsem tě „křivě obvinil“:-))

Pondělí 30. prosince 2002 v 9:51® MAF
MAF

Václav:Dodatečně gratuluji k tomu „krokodýlovi“je to neuvěřitelné jak ty ryby ožily potom oteplení. Včera jsem byl na Berounce svěkem ulovení štiky 114cm na rybku a bolena 81 cm na stříbrnou rotačku. Já byl bohužel jenom divákem,ale za to jsem si užil jiných radovánek zůstali jsme s kámošem viset u vody a musel nás vytáhnout traktor z nedaleké vesnice,prostě paráda,celkem to vystihlo charakter mého podzimního a zimního chytání:-)) ). Co se té šňůry týče(mohuli zasáhnout do diskuze)bral bych raději pětku,ta šestka pokud máš pětkovej prut bude hůře odhazovat,poznáš to až budeš chytat na Ohři a budeš muset házet poměrně daleko,po pár hodinách budeš mít ruku jako z olova to mi věř. Každý ušetřený gram je znát. Pokud budeš chytat na krátkou nymfu tak to samozřejmě tak navedí,ale u dlouhých hodů a dlouhém chytání je to sakra znát. Ještě malá rada,být tebou tak přes zimu párkrát někam vyrazím(já chodil na hřiště nebo do tělocvičny)na­trénovat házení(my jsem třeba házeli na „čepici“)budeš to mít na jaře o něco jednoduší. A ještě bych chtěl podotknout že je lepší začít(zní to paradoxně)chytat „těžší vodu“získáš tam návyky, které na velké otevřené vodě nezískáš např. koukat za sebe a kolem sebe,zkracovat šňůru,vyhýbat se překážkám,nahazovat spodem nabo bokem atd. samozřejmě ti nechci nic vnucovat je to jen můj názor a „učební praktika“mého učitele,kterej se už na mě bohužel dívá jem z muškařského nebe

Pondělí 30. prosince 2002 v 8:06® Vaclav

Karlos: Ano, to Shimano má značenou čistou pětku. Takže jako muškařský začátečník zjišťuji u zkušenějších, co si mohu dovolit.

Neděle 29. prosince 2002 ve 22:45

Karlos:Letos mě na podzim pěkně školili lipani a tak jsem taky šáhl až na dvacítku. Než se mi podařilo aspoň něco uplantat tak jsem si několikrát nehezky vynadal. Kupodivu mi to sem tam i vzali,ale žádný z místních velikánů,pár jich mělo kolem 35,ale jinak samí nudlíci.

Neděle 29. prosince 2002 ve 22:36@ Karlos

Bass:No ještě že nemuškaříš. Takže jezdíš Mercedesem?:-) Jarda:No je to věda,takové jepky 18–20 to vůbec nechápu jak to někdo zvládá tak pěkně umotat.

Neděle 29. prosince 2002 ve 22:34

BASS:Píšeš,že znáš pár pěkných a kvalitních prutů do 2500,–. Já totiž silně uvažuju nad tím že si na novou sezónu pořídím nový proutek a tato cenová kategorie by mi docela vyhovovala. Mohl by jsi mi nějaké poradit?Měl jsem představu o prutu asi tak 270 a do 40g. Předem díky.

Neděle 29. prosince 2002 ve 22:28® Bass
Bass

Lukáš: Za ty boty a naviják se omlouvám, ale nemyslel jsem to v žádném případě nijak zle. Chtěl jsem ti jenom uvézt nějaký příklad a asi jsem se nechal příliš unést. Chtěl jsem jenom na co nejbanálnějším příkladu ukázat, že za všechno se dá najít náhrada, která svůj účel splní a přijde samozřejmě laciněji. Asi to ale nebyla ta nejlepší volba.:-) Berkley pro mně není ani náhodou nová značka. Jak co se týče prutů, tak nástrah. A už právě proto s tebou souhlasit prostě nemohu. Za každý prut který mám, jsem mohl mít minimálně dva jiné. Takhle mám ale Berkley a vím, že je to to nejlepší, co jsem si mohl dopřát. A za ten pocit to stojí. Aspoň pro mně.

Neděle 29. prosince 2002 ve 22:22

Karlos:Jo no,to vázání není žádná sranda. Lehčí vzory se docela dají,ale třeba takové chrostíčí pupy-na to už se musím pekelně soustředit,aby k něčemu byly. S tou reklamou to je pravda,ale proč taky ne,když autoři jsou majitelé Hendsu. Používáš od nich něco na vázání?Jinak dík za porovnání.

Neděle 29. prosince 2002 ve 21:38@ Karlos

Václav:Určitě můžeš ale chce to nejdřív vyzkoušet jak to bude lítat. To Shimano má značenou rovnou pětku?

Neděle 29. prosince 2002 v 19:24® Vaclav

Karlos: Mohu na muškařský prut s třídou 5 použít i šestkovou plovoucí třídu?