Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.096 příspěvků, z toho 77096 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 23. září 2013 ve 22:14® xxoo

Dobrý večer,chťel bych poprosit o radu,jaký konkrétni typ prutu si pořídit na přívlač candátu.Využil bych ho za měsíc na Ebru a následně pak doma na Orlíku.Ptám se na konkrétní typ, protože obecně napsat jen gramáž když každý prut je jiný, mi moc nepomuže a nejsem ani fajnšmekr který by odhadnul pocitově v obchodě kvalitu prutu. Předem děkuju.

Neděle 22. září 2013 ve 23:27@ Palivec

OBr> Chech, pokiaľ sa týka tvojho problému, nechápem to. Na prívlač používam výhradne šnúry Berkley. Najstaršiu FireLine mám zo 5 rokov a nemal som dôvod ju meniť. Na druhú stranu zväčša nerežem šnúry o kamene. Ako to robíš? Trebárs pri love šťuky používam návazec z 0,6–0,8 FC o dĺžke cca 50 cm a šnúra nie je v kontakte ani s dnom, ani so zubami ryby…

Neděle 22. září 2013 ve 21:17® OBr
OBr

Palivec> proto to nazývám filosofickým tématem, bude se diskutovat, možná padnou i ostřejší slova a výsledkem bádání může být nečekaně popis, jak si lépe zavázat tkaničku u bot. Jinak díky za odkaz, radši ani neklikám, mám rád ten klid tady…

kubas> vodník mě už taky napadl, protože takhle rychle přefinkout šňůru dovede snad jen ten zelenej záškodník :-)

Neděle 22. září 2013 ve 21:00® kubas
kubas

OBr> Máte tam vodníky :-D ? … Já bych zkusil návazec z vlasce a uviděl bych co a jak, třeba tam máte fakt hódně ostré šutry :-) .

Neděle 22. září 2013 v 18:54@ Palivec

OBr> Tvůj dotaz mi silně připomněl tento, nad kterým jsem kroutil hlavou: http://www.mrk.cz/diskuse.php?…

Neděle 22. září 2013 v 18:34® OBr
OBr

Teď mám z víkendu filosofické téma:

Šňůra (Spiderwire, bílá, 0.17) , cca 2 roky stará, odstřihnul jsem 40m abych vláčel s „čistou“ bez poškození. Tahám woblery u kamenného dna, bez vázky, najednou velmi jemné ťuknutí, jako od okouna na gumu a vytahuju utrženou šňůru. Tohle se mi opakovalo několikrát za sebou, vždy utržené pár centimetrů nad woblerem. Poté, co jsem o něj definitivně přišel, protože se vynořil v půlce řeky a já ho už nedoběhl, jsem přešel na gumy. Tam se žádné podobné utržení nekonalo, jen o napevno zaseknutý kámen nebo kmen…

Jsem z toho volaký zmetený, protože jsem kontroloval šňůru a žádné známky poškození nejevila, občas se to takhle utrhlo 2× po sobě. Když chytám v kamenitém dně třeba v Norsku, tak tam je poškození jasně patrné a konce šňůry často odstřihávám.

Dostal jsem se do nějaké low-cost části šňůry? Řezaly to kameny? A nebo tam máme štiky, který jedním stiskem šnůru přestřihnou?

Kdybych to před každým hodem nekontroloval, tak neřeknu… co si myslíte?

Tento příspěvek byl editován 22.9.2013 18:36:19 uživatelem OBr.
Sobota 21. září 2013 v 8:42@ Palivec

jepice> A co Venca Klaus a jeho parodie na Masarykovo „nebát se a nekrást“? Venca Klaus to transformoval na vzletné a povzbuzující „nebát se a nakrást“.

Pátek 20. září 2013 v 19:04® jepice-zruseno

Palivec> Jo jo, měl jsem kdysi smáčka, kterej totál ztvrdnul. Vyčořil jsem ho před dvěma lety na druhý lize. Bylo tam dost lidí, kteří to používali, byly to nějaký uplně mikro smáčci. Mimo závody bych to asi fakt nevyužil. No abych to dokončil – prostě sem to někomu zčořil, když jsem dělal rozhodčího. Ten jeden smáček bez tý flaštičky totálně ztvrdnul a byl k ničemu. Byl asi z toho. Ponaučení: krást se nemá …

Pátek 20. září 2013 v 15:05@ Palivec

Palivec> olizovaly

Pátek 20. září 2013 v 15:04@ Palivec

jepice> Berkley má „škrobové“ jen některé nástrahy. Ty co nepáchnou po organických rozpouštědlech. Vosí larvy, pulce, larvy pakomára a pod. Ty má v nádobkách, v dipech, aby byli vláční. Na suchu vyschnou a drobí se. Nejsou ze škrobu, ale škrob je výchozím materiálem. Celou technologii neznám a je asi chráněná. Ftalátů je celá famílie. Wiki o nich píše dost: http://cs.wikipedia.org/…Ftal%C3%A1ty

Jak jsem už napsal, dojde možná k zákazu používání. Časem. Jako malý kluk jsem sypal brambory DDT, dělali to všichni. Dnes se to ani nevyrábí. Potom se na změkčování plastú a barev používali bifenyly. Krávy to olizovali napajedla natřená těmi barvami a bylo to i v másle. Doposud je Zemplínská Šírava zamořená bifenyly z Chemka Strážské. Roky jsem otamtud tahal krásné candáty. I s bufenyly…

Pátek 20. září 2013 ve 12:31® jepice-zruseno

Palivec> Nikterak detailně se v tom nevyznám, ale to co je v těch gumách je podle konzistence opravdu nějaký ftalát, ale nevím který. Obezně se dělej podle nějakýho navázanýho řetězce a podle rozpustnosti ve vodě. Ty „středně rozpustné“ ftaláty jsou sice zkoro nerozpustné ve vodě, o to hůř se jich ale tělo zbavuje a zřejmě páchají největší problémy. Některé ftaláty jsou docela dobře biodegradovatelné, což ale neznamená, že nevaděj. O tom, že berklej dělá nástrahy, alespoň některý, ze škrobu, jsem někde četl. Jestli je to něčím měkčený nebo ne, to ale nevím – je dost možné, že ano. Nemám s nimi ale zatím moc zkušeností. Nemám ale pocit, že by ráčci berkley byli ze škrobu. Pokusím se někde vypátrat víc. Možná je to i důvodem poněkud vyšší ceny těch nástrah berkley. Výrobce maxxo lze pak podezírat, že vyrábí levně a „chemicky“ ale cenou kopíruje nástrahy berkley.

Když už jsi nakousl tu rtuť: donedávna byla velkým problémem absence čištění spalin v krematoriích. Bylo na to uděleno spousu výjimek a např krematorium v ČB muselo jednu pec vybavit čistícím zařízením a zbylé odstavit. Vyfiltrované složky se odstraňují jako nebezpečný odpad, dřív to šlo vše do vzduchu, většinou přímo ve městech. No to už s přívlačí nesouvisí, jen taková zajímavost.

Pátek 20. září 2013 v 11:56® jajco
jajco

skwor> To jsou,speedmaster a pár meppsek pro synátora jsem objednal.Kuva,to je začátek rybářské kariéry.

Pátek 20. září 2013 v 11:32® skwor
skwor

jajco> Jj, komplet. Na ty slevy jsem taky koukal, to jsou na ten prut hodně pěkný peníze.

Pátek 20. září 2013 v 11:17® jajco
jajco

skwor> To je celá rukojeť i s tím šroubovacím předkem?

Pátek 20. září 2013 v 11:16® jajco
jajco

skwor> O.k. Ono se to od nové verze moc lišit asi nebude.V tropicu mají výprodej,tak asi něco vyberu pro syna.

Pátek 20. září 2013 v 11:15® skwor
skwor

jajco> 48cm

Pátek 20. září 2013 v 11:14@ Palivec

Ještě k jedům: Jedy v těle: Čechy ohrožuje rtuť. Z RYB a plomb. http://relax.lidovky.cz/…/zdravi.aspx?…

Pátek 20. září 2013 v 11:10@ Palivec

jepice> Berkley má část produkce z biologicky odbouratelného materiálu vycházejícího z kukuřičného škrobu. V nich organická rozpouštědla nejsou. V těch „obyčejných“ smradlavých organická ředidla jsou. Jako změkčovače většinou ftaláty. Čím dál, tím víc odsuzované svimstvo. Nakonec bude jejich používání zakázané. Stejně jako byly kdysi jako změkčovadla plastů a barev používané dnes zakázané bifenyly.

V Česku je v populaci výskyt ftalátů mimořádný: Podle loňského měření odborníků ze Státního zdravotního ústavu se přitom ftaláty objevují v těle Čechů výrazně častěji a ve větší koncentraci, než je průměr v Evropské unii. Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 120 českých dětí i jejich matek, vyplynulo, že mají české děti naprosto běžně v moči kolem 50 mikrogramů tohoto jedu na litr moči. Po celý rok. S výjimkou jednoho chlapce byla ale všechna měření pod limitem 500 mikrogramů. Ten je ovšem stanoven jen pro jeden nejtoxičtější druh. Zdroj: http://relax.lidovky.cz/…/zdravi.aspx?…

Pátek 20. září 2013 v 9:08® skwor
skwor

jajco> Starou verzi Ti během dne změřím.

Pátek 20. září 2013 v 8:43® jajco
jajco

Ahoj vespolek.Potřeboval bych radu ohledně délky rukojeti Speedmastra v délce 2.4metru.

Čtvrtek 19. září 2013 ve 21:37® jepice-zruseno

ladin76> Ty rozpouštědla nepůsobí akutní problémy, ale spíše chronické, navíc působí bezprahově. Vzhledem k tomu, že to používám hodně zřídka, ani nepočítám stím, že by se mi něco stát mělo. Na druhou stranu mě pořád zajímá, který ftalát v tom je. Některý jsou bezpečnější, jiný méně. Obávám se, že to může mít podobně neblahé účinky, jako věci, se kterými se s mí dle bezpečnostního listu pracovat pouze v rukavicích. Možná bych řekl, že to při utržení může v ekosystému působit horší věci, než ta olověná hlavička (kvůli čemuž někteří lidé hysterčí a např. myslivci nesmí u vody používat olověné broky). Vím, že i normální tvistři jsou „mastný“. Ale tohle mě až udivilo.

Čtvrtek 19. září 2013 ve 21:16® ladin76
ladin76

jepice> chytám na to léta a nic se mi ještě nestalo Tak se neboj ani Tobě se nic nestane

Čtvrtek 19. září 2013 ve 20:49® jepice-zruseno

Neví někdo přesně co za měkčidla se dává do „gum“? Jestli na tu můžu hrabat… Teď už je přeci jen chladnější období a taky u nás na přehradě se smí vláčet až od září, a to už ty okouni tolik na rotačky nekoušou. Tak jsem začal nasazovat gumy. Kromě klasickejch tvistrů zkoušim i smáčky a v poslední době jsem pořídil nějaký ty zelený ráčky. Větší jsou ve flaštičce Berkley, jsou na nich nasypaný dle mne zbytečný třpytky, ale jinak se jich moc neštítim. Menší jsou nějaký Maxxo nebo jak se to jmenuje. Je to pytlík plnej těch ráčků a taky plnej ftalátů. Když na to hrábnu a umastim si od toho ruku, tak to pak rozmaže i nápisy na tom pytlíku, ve kterým to je. Když to hodím do vody, tak to udělá takový mastný voko, že se okamžitě rozjede všechno listí a bordel na hladině. Okouni na to berou, ale nevím, jestli si je příště koupím – nějak k tomu pociťuji odpor. Co si o tom myslíte vy?

Čtvrtek 19. září 2013 ve 20:41® gavlos
gavlos

hodne povedene..hlavne ten jeronimo bass…ale petibaba za woba je hooodne :-((

Čtvrtek 19. září 2013 ve 20:35® gavlos
gavlos

http://m.youtube.com/results?…

Čtvrtek 19. září 2013 ve 13:59® HaD
HaD

skwor> mno, asi jsem se špatně vyjádřil – když jsem druhou řadu zkoušel, padal ten prut méně na špičku. Takže je možná těžší, ale zdálo se mi, že lépe vyvážený.

Čtvrtek 19. září 2013 ve 13:56® skwor
skwor

David H.> Fakt? Já mám první i druhou sérii (nejnovější neznám, proto se ptám) a starší je určitě lehčí.

Čtvrtek 19. září 2013 ve 12:08® HaD
HaD

Pecky> no jsou ale sakra lehčí, než ta první série. Z ní stále jeden mám.

Pátek 13. září 2013 v 16:01® Nils Master
Nils Master

Ráno na Podhraďák!!!

Snad nás bude aspoň jak loni…

Čtvrtek 12. září 2013 v 19:32@ Palivec

meklos> Asi dobrý prut,ale ne pro mne. Koupil jsem takový, či velmi podobný před 5 lety. Přesvědčil mne na kup jedn ze závodních vláčkařů. Mám dojem, že byl vítězem jakéhosi otevřeného mistrovství Česka v tom roce.Nezvykl jsem si na skeletor, mám radši pruty s jinou charakteristikou. Udělal jsem výjimku, protože nemám ve zvyku prodávat vercajk a po měsíci jsem ho prodal za 60% ceny. A nějak mi nechybí.