Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 22. srpna 2013 v 9:00® jepice-zruseno

David H.> Máš recht, já chytám dost i na mouchu, takže je mi byl ten rozdíl jasnej už dávno. Akorát takovej ten klasickej trojháček „kovák“ má na takovýto běžný chytání zase výhodu v tom, že se tak rychle neotupí o různé kameny a podobně. Tenkej ostrej trojháček umožní zaseknout rybu i měkkým prutem, na kterém se dle mne dá spíše zdolat i bez protihrotu. Navíc některý ty muškařský háčky drží minimálně stejně dobře, jako protihrotový (alespoň při muškaření). Zvážil jsem pro a proti a asi se budu věnovat spíše lepení. Zkoušel jsem to na Vltavě a normálně to drželo pohromadě. Vylepšil jsem to tak, že jsem ramínko toho muškařského háčku opiloval pilníčkem a je hrubý, takže zpod té niti a lepidla nevyklouzne, když se bude pracovat opatrně s peánem, tak to snad i chvilku vydrží. tím epoxidem se na tom trojháčku dá vyrobit další „korálek“, což nemusí být také na škodu.

Středa 21. srpna 2013 ve 21:12® jepice-zruseno

TJSS> Menší cívka to může do jisté míry taky způsobit, to je pravda.

Středa 21. srpna 2013 v 18:57® TJSS

jepice: díkec, většinou na gumky, ale myslím, že to bude vlascem, je to dragon za pár korun a taky nejmenší možná velikost navijáku, dělal mi to i při normální přívlači, kterou teď provozuji z větším a tam je to ok, i když teda nemám vlasec, ale pletenku… dle mne je to maličkou velikostí cívky .. ?

Středa 21. srpna 2013 ve 12:51® HaD
HaD

BigMike> já mám pocit, že to „lepiči“ lepí vteřiňákem. Já bych to tak udělal. Do bobiny slaboučkou niť, jemně zafixovat, zakápnout vteřiňákem a pak přes něj domotat. A nakonec bych to ještě jednou zakápl.

Pravda ale je, že jsem na lepeňáky chytal a zatím se mi vždy po nějaké době rozpadly. Letovaný ani jeden.

Středa 21. srpna 2013 ve 12:49® HaD
HaD

jepice> taky si myslím, že ty co máš na mysli, jsou pájené cínem. Co vím, jde hodně o teplotu, je zapotřebí mikropájka a není to žádná sranda. Tedy pokud to neumíš. Ale naučit lze ledacos. A není to jen závodnická libůstka – viděl jsem i velké BL letované trojháky a byly neskutečné. Muškařské háčky, které se na to nevíce používají, mají tu ostrost a chytlavost neuvěřitelnou. Vždycky jsem měnil „shitové wmc“ za ownery a myslel si, že je to to nejlepší. Pak jsem ale zjistil, že letovaný háček ze špičkových muškařských jednoháčků je oproti owneru úplně někde jinde. Ten rozdíl mi přijde podobně propastný jako mezi wmc a ownerem.

Tohle se ještě myslím dost podceňuje. Nicméně háček dost významně rozhoduje o tom, zda se ryba dobře zachytí či nikoliv.

Středa 21. srpna 2013 ve 12:45® BigMike

jepice> a nezkoušel jsi nakapat na nitku místo epoxidu vteřiňák? Je to jak beton a na těch pár kousků by ti to mohlo stačit! Prubni a uvidíš!!!

Středa 21. srpna 2013 v 9:33® Scanix
Scanix

skwor> ja jen, ze to kazdy vnima jinak, ono to nikde neni definovane, pro nekoho je UL vse pod jerky 15+ :-)

Úterý 20. srpna 2013 ve 23:01® jepice-zruseno

TJSS> Pavoukuje ti na rotačku, nebo na gumu? Příčin může bejt víc.

1. blbě namotáno – některý vlasce jsou předkroucený, jiný ne a kdo se v tom má vyznat – při namotávání vlasce začnu jakkoliv a když se mi kroutí, tak nějak přetočim tu cívku do jiný polohy
  2. zachytává se a omotává kolem matice brzdy (to asi nebude tvůj případ)
  3. chytáš moc často na rotačku (zde v podstatě není rady ani pomoci)
  4. dovíjíš volný vlasec při chytání na gumu a při potažení, vázce nebo rybě se ti zařízne ovin do spodních ovinů a pak to letí celý ven hnedka při náhozu

5… Dost možná pomůže pouze vyměnit vlasec, případně vyměnit naviják, ale mě často nepomůže ani svěcená voda …

Výborný na to jsou navijáky s krytou cívkou (typ underspin), ale jejich kvalita je obvykle natolik mizerná, že jejich koupi nelze zcela doporučit.

Úterý 20. srpna 2013 ve 22:57® timbab
timbab

jepice> A byl to určitě cín?

Úterý 20. srpna 2013 ve 21:14® TJSS

.. když jste u tý UL, mám ji, ale nějak mi to nejde :-(( pořád mi „pavoukuje“ vlasec … ale poslední zážitek z UL viz foto :-)

foto/diskuze/privlac/2013/th-img101035.jpg
Úterý 20. srpna 2013 v 19:47® skwor
skwor

Scanix> Debatu na téma, kdy je a kdy není Ul na dnešek v plánu nemám. ;-)

Úterý 20. srpna 2013 v 19:24® Scanix
Scanix

skwor> ty, ze nechytas UL a co je podle tebe SSR5 apod :-)

Úterý 20. srpna 2013 v 15:45® skwor
skwor

UL už skoro nechytám, ale tomuhle jsem neodolal.

foto/diskuze/privlac/2013/th-img101020.jpg
Úterý 20. srpna 2013 ve 14:44® jepice-zruseno

Palivec> To se dělá na normálních trojhákách, ale viděl jsem letovaný trojháčky i „cínem“ respektive klasicky pájkou. Nějakým hořákem bych možná i ty malý háčky oddělal. Je to v podstatě závodnická krávovinka na několik rotaček, který se použijou cca 1krát ročně. Trošku jsem předělal technologii vyvazování a lepení epoxidem, tak to nakonec možná i bude stačit.

Úterý 20. srpna 2013 ve 14:06@ Palivec

jepice> To se pájí na tvrdo mosazí. Dá se koupit malý plynový hořák, co se montuje direkt na bombičku plynu, s tím by to mělo jít. A borax (tetraboritan sodný) jako tavidlo a čistidlo…Prodává se i mosazný drát obalený boraxem. Jsou i pájky s nižším bodem tání, jako mosaz, ale jsou dražší.

Pondělí 19. srpna 2013 v 18:44® xxoo

je vidět že mají všichni volno a jsou na rybách :-) a já, prac.vytíženej člověk, když už nemohu na ryby,si ani od Vás nepřečtu novinky :-)

Pátek 16. srpna 2013 v 11:01® jepice-zruseno

Neletuje někdo z vás ty trojháčky? já to zkoušel svázat nití a propatlat epoxidem, ale nějak moc valně to nedrží. Proto se chci zeptat, jakou pájkou to děláte. Pájka doma tak jako tak chybí, tak bych jí možná koupil.

Pátek 16. srpna 2013 v 10:39® jepice-zruseno

David H.> No normálně tlouště a okouny, pstruha na to ještě nemám, ale momentálně vím, že na celým tom našem potoce je cca 1 (jestli se mu ještě něco nestalo).

Čtvrtek 15. srpna 2013 v 11:39® HaD
HaD

jepice> Rozumím. Já myslel, že to tak děláš záměrně – jako chrasťáka.

Co vše na to lapeš?

Tento příspěvek byl editován 15.8.2013 11:39:40 uživatelem HaD.
Středa 14. srpna 2013 v 9:50@ Palivec

Na lanka ocelová i wolframová jsem se už dávno vybodl. Používám kevlar s vpleteným wolframovým, nebo ocelovým drátkem, tenký ocelový anticoro drátek (vysoká pevnost, prakticky jej nevidíš, nekroutí se, je levný, jen uzel na něm neuděláš), na jerk anticoro drát většího průměru (1 mm) a 0,6–0,8 mm fluorcarbonový monofil Berkley. Přes všechny řeči, mi štika ještě neukousla nic z toho, co píšu. Pokud se na monofilu objeví stopy po zubech (bývá to zřídka , používám velké nástrahy, které nemá štika celé v tlamě), návazec vyměním (mám je nadělané do foroty). Mám ještě i nějaké francouzské monofily se zalisovaným drátkem, taky jsou dobré.

Úterý 13. srpna 2013 v 19:08® jepice-zruseno

David H.> Může to trochu chrastit, když se toho tam dá míň a zmáčkne se to tak, aby se v tom třeba korálek mohl pohybovat. Ale nějak moc výrazně to nechrastí – cokoliv s pohyblivým háčkem asi chrastí podobně. No a když se to napěchuje a hodně přimáčkne, tak to nechastí vůbec – podle toho kolik čeho se tam dá to je pak zatížený.

Úterý 13. srpna 2013 v 18:19® HaD
HaD

jepice> chrasti to?

Úterý 13. srpna 2013 v 7:46® BigMike

Draky> v Sobíku v rodinném domě, naproti novým školám. Má tam vždy venku takovou nástěnku. Vejdeš do průjezdu, cinkne zvoneček a doprava.

Neděle 11. srpna 2013 v 0:15® Draky
Draky

BigMike> Pakosta je jakej shop? :-)

Sobota 10. srpna 2013 ve 23:21® BigMike

Draky> kup u Pakosty Techno steel, určitě ho má – nedám na něj dopustit. 5 m, uděláš mraky návazců, paráda! Ale já už u Pakosty nenakupuji.)

Tento příspěvek byl editován 10.8.2013 23:23:51 uživatelem BigMike.
Sobota 10. srpna 2013 ve 12:55® TJSS

Draky> to se ví, každý zboží je job na výdělek, ale dají se sehnat kolem 20Kč po dvou v balení, je jich mraky, různý průměry, nosnosti a dýlky. Kupuju tak za 100Kč dvakrát za měsíc… to víš, řeka :-)

Pátek 9. srpna 2013 v 1:04® jepice-zruseno

Draky> Nevím, ale zase tolik to nestojí. Kupoval jsem balení hotových po dvou krátkých a stálo 22 myslím. I když na dennodenní chytání to nejni.

Čtvrtek 8. srpna 2013 ve 21:53® Draky
Draky

TJSS> jepice> Hm, to neni moc potesujici zprava. Co jsem tak koukal, tak je to docela i draha sranda. Neni lepsi toho koupit par metru a delat si navazce sam?

Čtvrtek 8. srpna 2013 ve 21:49® jepice-zruseno

Draky> Ten Wolfram se kroutí tak, že už žádný lanko nemám, i když jsem jich loni v létě kupoval X. Zejtra odjíždim na závody, tak snad nebudou brát kudly :-) V tomhle pařáku se mi do Prahy na nákup fakt nechtělo. A to těch věcí, který tam možná od kolegů budu somrovat, je víc.

Čtvrtek 8. srpna 2013 ve 21:03® TJSS

Draky-kup si toho víc, po větším tahu/zdolaná ryba, vázka/ se to hrozně kroutí…