Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 20. července 2013 v 11:28® gavlos
gavlos

jepice> taky moznost :-D

Sobota 20. července 2013 v 11:25® jepice-zruseno

Tak bohužel většina v gramážích, která mi zrovna teďka po včerejším lámání nevyhovuje. Asi si koupím ještě jeden dvojdíl a až ho zase zlámu, bude o něco větší výběr :-D

Sobota 20. července 2013 v 11:04® gavlos
gavlos

jepice> zadej na googlu ctyrdilny privlacovy prut…a pak seznam zbozi..je jich tam dost

Sobota 20. července 2013 v 11:02® gavlos
gavlos

jepice> http://www.podberak.cz/…-10-30g.html

Sobota 20. července 2013 v 10:57® jepice-zruseno

Už se to tu možná řešilo, ale nevíte o nějakým 4dílným vláčáku? U muškařiny je to dnes běžná záležitost i v cenách těsně nad 1000 kč, čekal jsem, že nástup vláčecích 4dílů bude následovat a vono ne a ne.

Sobota 20. července 2013 v 10:40® Martin K.

Místa jsem samozřejmě nemyslel. Měl jsem na mysli jen obecná sdělení typu jaký stav sumců tam asi je a podobně. Takovéto výpravy jsem již podnikal, ale bez zásadnějších výsledků. Díky za odpověď :-)

Sobota 20. července 2013 v 8:53® jepice-zruseno

Draky> Já jsem narovnal již spoustu háčků. Byly mezi nimi i drahé. Záleží, na co je který háček konstruován. Muškařské tiemco z velmi tenkého háčku je konstruováno na to, aby bylo lehké a suchá jepice plavala – proto stojí třeba 4kč, ale přesto se dá narovnat o rybu. Podobně třeba háčky na lov s patentkou nebo i třeba tenký owner trojháček na UL přívlač. Jsou to kolikrát tenké velmi ostré drahé háčky, ale větší rybu tak nemůžou dobře udržet. Jinak souhlasím, nemá cenu vybírat dle ceny

Pátek 19. července 2013 ve 20:46® Kazan

Palivec> prakticky by to asi bylo nejlepší řešení, kup si nástrahu a k tomu si vyber příslušný háček dle svých požadavků. Sám víš ale jak to je, 95% lidí vůbec nějaký háček řešit nebude, hlavně že se mu nástraha líbí a ve vodě se řádně mele :-)

Pátek 19. července 2013 v 16:02® Scanix
Scanix

Martin K.> necekal bych, ze ti nekdo poradi misto, nebo ti neco doporuci, takove veci se proste verejne nesdeluji a jen opravdu dobrym pratelum a i tehnd je na miste opatrnost. Byt tebou, tak proste vyrazim parkrat na vytipovane misto podle google maps a uvidis, zkusenosti a mista musis najit sam…

Pátek 19. července 2013 v 11:29® troutkiller

mvincik>Já když potřebuju jednohák tak dám gumu,wolfram a streamerovej jednohák.Jednoduché a rychlé.

Pátek 19. července 2013 v 11:20® Martin K.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s vláčením sumců na Berounce? Předpokládám, že nejvíce sumců je na Berounce 1 – 2. Stejně tak tam asi je velká koncentrace rybářů.. Rád bych se tam někam vypravil, ale rozmýšlím Labe X Berounka.

Děkuji

Pátek 19. července 2013 v 10:21® mvincik
mvincik

troutkiller> Já dávám Ownery a no problém. Jdou mi do obloučků rotaček i případně do kroužků(i na woblerech). :-) Jde mi především o to, že na některých, především P vodách je to dnes povinnost, a tak když jdu do obchodu a chci rotnu, koukám automaticky po té, na které jde bez problémů vyměnit ostří. Proto bych byl rád, kdyby byla podobná možnost i u rotaček Emte. Když budu chytat veliké ryby, výměnu za jednohák bych osobně neřešil.

Pátek 19. července 2013 v 9:58® Prichy
Prichy

Palivec> Vem sirku, zlom jí na půl, a pak znova a znova. Potřebná síla bude vždy dvounásobná než u předchozí poloviny. U třech sirek budeš potřebovat 3násobnou sílu. A pak si přestav, že máš sirku, která je v původní délce, ale její cca polovina bude 3 násobně silná. Co myslíš, jaká bude potřebná síla ke zlomení tohoto „sirkového speciálu“.

1. stejná
  2. větší
  3. menší.

A vůbec …kdo budete mít chuť tipněte si také. Ať v tom Palivec není sám.

( jinak je to samozřejmě jen jedna z možností zatížení háčku.....ryba nás samozřejmě neposlechne a nebude tlačit jedním směrem, bude kroutit, trhat cokoliv)

Pátek 19. července 2013 v 7:33@ Palivec

Prichy> Toto jsi nenapsal ty? „Je jím prostá fyzika potažmo vektorové rozložení sil. U trojháčku je prakticky vyztužené ramínko díky třem na sebe napájených paralelních „drátků“. To ovšem u jednoháčku není. Z principu, musí být tedy jednohák daleko kvalitnější než trojhák.“ (Středa 17. července v 17:24® Prichy). Asi mám halucinace, já to stále vidím. Podívej se i ty. Možná to taky uvidíš. (Středa 17. července v 17:24® Prichy). Opakování – matka moudrosti.

Pátek 19. července 2013 v 7:29@ Palivec

Kazan> Já mám jednoháky i na některý velkých plandách. Samozřejmě, že nejsou malé, ani slabé. Na rozdíl od toho, co na použil výrobce, mi tyto háčky ryba ještě neohnula. Je na místě otázka (opakuji), či by neměly být nabízené nástrahy na vláčení bez háčků. Jaký to má smysl, koupit vobler s pofiderními háčky a hned překovávat? Akorát se píchnu…Jako před chvílí.

Čtvrtek 18. července 2013 ve 21:59® Kazan

Palivec> ale tady nikdo netvrdí že trojhák nemá větší chytlavost, jen je třeba si uvědomit vícero věcí. Pokud se někdo rozhodne si naprat na rotnu jednoháček je to jeho věc a musí počítat že tam bude nižší účinnost. Mimochodem před dvěma lety jsem cvičně udělal nějaké woby s jednoháky (není to žádná novinka používá se to už x let) a je tam prostor pro experimentování a nechá se poměrně účinně chytat. O tom že to méně ničí podmírovky žádná.

Tento příspěvek byl editován 18.7.2013 22:02:17 uživatelem Kazan.
Čtvrtek 18. července 2013 ve 12:03® Prichy
Prichy

Palivec> Nejen, že jsem nikde nepsal o třech hrotech, dokonce jsem nikde nepsal ani o dvou. Jen jsem psal, že část háčku ( u trojháku) je díky trojitému drátku „za vodou“. Jde tedy o situaci, kdy ryba visí na jednom háku ze tří, tahá, kroutí, dělá výpady atd. Jinak jsem si plně vědom, že u kroužek háčku není pevně ukotven, čili plně tato velmi jednoduchá fyzika fungovat nebude.....přesto selským rozumem ( u tebe věřím, že je) dojdeme asi k podobnému výsledku. No a jestliže budeš mít i tak jiný názor, naučím se s tím prostě žít.

Jen tak mimochodem, připoměl jsi mi, že mám ještě nezprovozněný měřící tahový přístroj s digi tenzometrem…teď se se třeba hodil :-D …budu ho muset najít.

Čtvrtek 18. července 2013 v 10:57® Mory
Mory

Palivec> No mně to zas tak nesmyslné nepřijde. Když vezmeš trojhák, zahákneš ho za jeden hrot, tak síla, kterou budeš muset vyvinout, aby došlo k deformaci, bude určitě menší než kdyby byl trojhák zaháknut za hroty dva. Tento efekt je dle mého názoru skutečnš možno označit za vektorové rozložení síly.

Čtvrtek 18. července 2013 v 6:34@ Palivec

Prichy> To vypadá spíš na nemyslení, než na myslení. Vektorové rozložení sil a „myslení“, že pracují všechny 3 hroty a síla je vektorově rozložená a lehčeji stravitelná, hahahaha.

Čtvrtek 18. července 2013 v 6:32@ Palivec

Kazan> Trojhák se kdysi dávno začal používat proto, že pravděpodobnost záseku na některý ze 3, 6, či 9 hrotů je větší, jako na 1,2 či 3 hroty. Teď objevovat důvod k používání trojháků je minimálně srandovní.Stejně jako objev žárovky a Ameriky. Jednoho Cimrmana už máme.

Já skočil na „závodnické“ jednoháčky na rotačká a plandavkách a jednožnačně se projevil skokově rozdíl.

Čtvrtek 18. července 2013 v 6:27@ Palivec

Prichy> Nepoužívej radši kecy o vektorovém rozložení sil, škodíš si tím…

Čtvrtek 18. července 2013 v 6:25@ Palivec

Scanix> Používat levnou nástrahu, která je levná díky šmejdům háčkům, taky není výhra.

Středa 17. července 2013 v 19:12® Prichy
Prichy

Kazan> Ahoj, já myslel spíš z hlediska rozložení sil při zdolávání…ale máš pravdu, takto jsem nepřemýšlel ;-)

Středa 17. července 2013 v 18:56® Kazan

Prichy> trochu přihodím, kvalitních jednoháčků se dnes díky kaprařům sežene daleko větší množství než kvalitních trojháčků. Háček s úzkým očkem ponechávám navlečený v místě kde se nepřekrývají oba drátky kroužků. (nelze u všech, některé se překrývají po celé délce, takže v některém bodě jsou kolikrát i tři drátky nad sebou, nechá se to řešit odštípnutím kusu drátku) Nevím jestli jsem Jardo dostatečně správně pochopil co myslíš rozložením sil na trojháčku versus jednoháček ale při záseku je podle mě lepší jednohák, protože síla záseku se nedělí mezi tři hroty (což v praxi bývá poměrně vyjímečné, spíše mezi dva) ale plně jde do jednoho bodu. Ještě bych přihodil jeden poznatek, je lépe nahrazovat trochu větším jednoháčkem než byla velikost trojháčku, rotna je pak stabilnější v chodu a zlešuje se i pravděpodobnost záseku fišle.

Středa 17. července 2013 v 17:24® Prichy
Prichy

Debata se nám začíná pěkně rozjíždět. Abych to trochu zamotal, přidám ( kromě problému, jak vlasně na „tlustý“ kroužek, nasadit jednoháček) další aspekt. Je jím prostá fyzika potažmo vektorové rozložení sil. U trojháčku je prakticky vyztužené ramínko díky třem na sebe napájených paralelních „drátků“. To ovšem u jednoháčku není. Z principu, musí být tedy jednohák daleko kvalitnější než trojhák. Souhlas se Scanixem většina normálních rybářů vybalí nástrahu a hází do vody.

Tento příspěvek byl editován 17.7.2013 17:26:30 uživatelem Prichy.
Středa 17. července 2013 v 17:15® troutkiller

mvincik>Koukni se kolik stojí kvalitní jednoháček s velkým očkem které lze dát do kroužku na trojháček.Mám jich hrst z Illexu ale samostatně sem je nikde neviděl:-((

Středa 17. července 2013 v 17:07® Scanix
Scanix

Tak predne, spouste lidi, podle me tak 99% nakupujicich, chce nastrahu vzit a rovnou lovit, tocit trojhak ci jednohak na to urcite nechteji. Navic cena haku na nastrahach je casto dost nevyznamna a prave proto se tam rvou takove mekke shity, ono dat tam 2× onwer za 25+ a razem je o 50 a vic drazsi cela nastraha…nemluve o tech pidi krouzcich, ktere se casto natahnou jen pri krivem pohledu…

Středa 17. července 2013 ve 14:24® mvincik
mvincik

BoBo-Falknow, Prichy> Také se přikláním k tomu kroužku. Nebude pak problém si ten háček případně vyměnit za jakoukoliv svou volbu, ať už jedno či trojhák.

Středa 17. července 2013 ve 14:17® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Prichy: Přesně jak píše Kazan – žádný trojháček, žádný jednoháček, JEN kroužek. Každý ať si tam dá, co je mu libo :-)

Středa 17. července 2013 ve 12:22® Scanix
Scanix

mvincik> no lepsi by to bylo oboje, ale co nadelas, rybam neporucis…