Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 19. června 2013 ve 12:28® Bigpista
Bigpista

Začínám uvažovat o nějakém proutku na jerky. Předpokládám, že to bude dost okrajová záležitost, tak bych do toho nechtěl nacpat moc peněz. Jaký názor máte třeba na tenhle? http://www.rsp-fishing.cz/…-00m-40-120g

Případně nějaké alternativy? A jaký na to naviják? V multíkách se absolutně nevyznám. Nebo existují i jerkové pruty na smekáč?

Středa 19. června 2013 v 0:54® 13thFace
13thFace

Fryw> Jsem hrdej na to ze jsem cech… Ale nejsem hrdej na to co se deje kolem me… Nemyslim jen v rybarine, myslim celkove… Je to den ode dne horsi a horsi a delame si to sami… No nic pryc s placem a navrat k optimismu:-) pojedu na ryby a vydejcham ten hnus:-D

Středa 19. června 2013 v 0:22® HaD
HaD

Tomik> zítra :-)

Úterý 18. června 2013 ve 23:46® Tomik
Tomik

David H.> Přijeď..:)

Úterý 18. června 2013 ve 22:48® Fryw
Fryw

13thFace> V pohodě. Já jen že když už nemáme svoje hospodářství, mohla by alespoň ta hrdost zůstat. Nechápu kde se bere to sebemrskačství… Oba jsme nejspíš češi a předpokládám že nám mamon není vlastní, tak proč to tak říkat, psát a používat… a ne kvůli mě, ale jiným…

foto/diskuze/privlac/2013/th-img99414.jpg
Úterý 18. června 2013 ve 22:14® TJSS

dravec99: Já jsem na tom stejně, tam kde už od zahájení minulej rok přicházel úspěch, tam je dnes totální mrtvo, včetně štik, ale věřím, že se to ustálí. Voda je po povodních stále dost vysoká a ryby se teprve taky určitě berchají, potěr v krajích zůstal, tak věřím, že i ostatní osádka zůstala a že sezóna se ještě rozhýbá… navíc ty vedra…

Úterý 18. června 2013 ve 21:29® dravec99
dravec99

prosím vás poradtě mi někdo jak na okouny v tomto roce nějak se mi to nedaří už nevím co tam mám dat myslím tím hlavně na řekách........ atd moc děkuju :-)

Úterý 18. června 2013 ve 20:22® Martin Chmelík

siri> David Ti už odpověděl za mne. On je totiž problém, že u nás žádná revoluce nebyla. Byl to dlouhodobě připravený proces západem, kdy bylo potřeba v době krize kapitalismu rozšířit obchodní teritorium směrem na východ. A tak se stalo, že šmejdi předali moc šmejdům, tedy svým synáčkům a dalším sympatizantům. Kdyby byla pravá revoluce, všichni šmejdi by byli postříleni, uvězněni a možná by národ do své nové éry měl přeci jen čistší výchozí pozici. Dodnes jsou bolševici ve významných funkcích s rozhodovací pravomocí. Víc k tomu nemám.

Úterý 18. června 2013 v 19:43® HaD
HaD

Tomik> vážně ? To bych chtěl vidět.

Úterý 18. června 2013 v 19:16® Tomik
Tomik

Palivec> Pocházím z kraje, kde mají pstruzi také na růžích ustláno a při tření táhnou taktéž značně vysoko. Letos o Vánocích jsem byl se psem na vycházce omrknout jednu vlásečnici a nestačil jsem se divit…

Úterý 18. června 2013 v 18:42@ Palivec

Tomik> Jak kde a jak kdy. V zemědělské krajině se děje všechno možné. I v pstruhovém potoku, či říčce. Ne všechno má velký spád a ne každá voda skáče po kamení. V kraji, kde žiji, mají pstruzi dobré podmínky pro život a např. táhnou pstruzi na tření z řek a potoků z výšky cca 500 vlásečnicemi na 1500 m. A jaké kusy! Problémem (kromě lidí) jsou primárně přemnožené chráněné vydry, v zimě i kormorán a volavka. Nechejme to už tak.

Úterý 18. června 2013 v 17:45® Tomik
Tomik

Palivec> To právě v řekách a zejména pstruhových takový vliv nemá. Jiné je to u stojatých a pomalutekoucích řekách…

Úterý 18. června 2013 v 17:38@ Palivec

Tomik> No pokud pod párem myslíš dva, tak to je asi málo. Ono je to s tím kyslíkem a teplotou v toku, či v rybníku ve vztahu k živým organizmům ještě daleko komplikovanější (jiné plyny, působeni rostlin, obsah různých látek ve vodě, zákal vody, intenzita slunečního záření a nevím co ještě). Momentálně mne víc zajímá toto:

foto/diskuze/privlac/2013/th-img99399.jpg
Úterý 18. června 2013 v 17:32® Tomik
Tomik

Palivec> Když nadtím tak přemýšlím, stačí koupit pár pstruhů a můžu zkusit kolik °C jim začně vadit i při vysokém množství rozpuštěného kyslíku. Hm…

Úterý 18. června 2013 v 17:09@ Palivec

Tomik> Asi ano, ale právě mudrujeme o teplotě vody. Zcela jistě jinak snáší pstruh 6 mg O2 na litr při teplotě vody 5C a jinak při 20C.A s tím souvisí zřejmě i to žraní. Zdroje na webu uvádějí všechno možné a protiřečí si.

Úterý 18. června 2013 v 17:05@ Palivec

David H.> To bude asi už v rozkladu. Fyzikální chemie mluví o rozpustnosti kyslíku (http://www.fpv.umb.sk/…3.3_7.2_.pdf) ale nehledí na schopnost organismu, vlastnosti bílkovin (koagulace). Když vezmeme do úvahy „Nitru“, kde se píše, že pstruh přežije i když je ve vodě jen 5 mg O2 na litr, mohl by někdo dospět k absurdnímu názoru, že pstruh přežije ve vodě teplé 40C, protože při max. nasycení je v ní ještě 6 mg O2. Ale z praxe víme, že pstruh má problém přežít 20C. Samozřejmě je jakýsi vztah mezi přehřátím organismu a okysličením vody. Ale nebude jednoduchý.

Úterý 18. června 2013 v 17:00® Tomik
Tomik

David H.> Ano, v potocích je to navíc stimulováno pohybem vody, kdy je mnohem větší přenos kyslíku do vody na základě většího rozhraní voda vzduch. Bavíme se ovšem o krajních podmínkách, voda v říčce málokdy dosáhne tak vysokých teplot. Podstatně jiné podmínky nastávají ve stojatých případně pomalutekoucích vodách.

Úterý 18. června 2013 v 16:55@ Palivec

David H.> Nic nového, to je všude, jen ta potřeba pstruha je udávaná různě.
V té práci z univerzity Nitra se udává podstatně nižší nárok a odvolávky jsou na renomované zdroje.

Úterý 18. června 2013 v 16:53® HaD
HaD

Tomik> tzn. že v horské říčce, když bude maximální okysličování a dosáhne se 100% nasycení, bude žrát i při cca 28°C? Říkám to správně?

Tento příspěvek byl editován 18.6.2013 16:57:10 uživatelem HaD.
foto/diskuze/privlac/2013/th-img99397.jpgfoto/diskuze/privlac/2013/th-img99398.jpg
Úterý 18. června 2013 v 16:48® HaD
HaD

Palivec> ono to množství kyslíku neovlivňuje jen teplota. Předpokládám, že je to jako se vzdušnou vlhkostí. Za určité teploty je vzduch schopen pojmout určité množství vlhkosti – tedy při 100% rel. vlhosti má v sobě určité gramy. To je ale maximum, může mít 50% a tedy polovinu. Stejné to bude u vody a kyslíku, ne? Tedy při 16°C je těch 9,7g maximum, může být ale polovic (pokud to laicky řečeno např. ryby nebo chemické procesy ve vodě spotřebují rychleji, než stíhá voda přijímat). Nebo se mýlím?

Úterý 18. června 2013 v 16:48® Tomik
Tomik

Palivec> Pstruzi v pohodě přijímají potravu i při 7 mg/l…

Úterý 18. června 2013 v 16:43@ Palivec

David H.> Asi to není skoková změna, ale ryba potřebuje na trávení kyslík a když ho nemá, netráví a nežera. I v dobře okysličené studené vodě je snad 30× méně kyslíku, jako máme my k dispozici ve vzduchu. Jistý si nejsem ničím, prože před odinou jsem četl vědecký traktát, ze kterého jsem vycházel a teď jsem narazil na jiný a v něm je teplota, co má rád Salmo trutta posunutá o dost výš. www.preveda.sk/…presentation

Úterý 18. června 2013 v 16:43® HaD
HaD

_ANTRAX> uvidíme :-)

Úterý 18. června 2013 v 16:43® HaD
HaD

siri> připravovala tu současnou :-D :-((

Úterý 18. června 2013 v 16:36® _Beny
_Beny

David H.> Na tu vestu a vestobatoh se těším. Klidně bych uvítal, kdyby to bylo před nástrahama… :-)

Úterý 18. června 2013 v 16:29® 13thFace
13thFace

Fryw> ja sem taky cech, nechtel sem aby to vyznelo urazlive, jen jsem to vzal vzorem politiky:-) jestli to nekoho urazi tak se timto omlouvam:-) nechal sem se asi unest…:-)

Úterý 18. června 2013 v 16:22® siri

Martin Chmelík> hmm, copak asi delala tuzemska politicka garnitura pred temi triadvaceti lety? Tedy ta tehdejsi…

Úterý 18. června 2013 v 15:54® HaD
HaD

Palivec> Je to možné. Ovšem s tím kyslíkem – jsi si jistý, že vůbec nežerou, nebo jen příjem omezí? To množství kyslíku souvisí s biochemickými procesy – s metabolismem – jinými slovy, že to nedokáže strávit? Ptám se možná jak jouda, ale v této oblasti jsem dost nepolíben…

Úterý 18. června 2013 v 15:45@ Palivec

Martin Chmelík> Šťastnější ulovili na Vlatvě pod Prahou chatu ze Šumavy.

Úterý 18. června 2013 v 15:42@ Palivec

David H.>Uvědom il jsem si, že to, že za tím chodili byl úspěch. Potočák potřebuje k normálnímu životi 10 až 16 mg kyslíku na litr. Když má voda obsah kyslíku pod 10, tak přestává žrát. A voda měla už ráno 16C, tedy cca 9,7 mg na litr. Asi tá malá nymfa nevyvolá agresivní reakci, při které vezme pstruh i nástrahu, kterou nechce sežrat. Nešlo mi o maso, ale o experiment. Většinou ssebou tahám násttrahy od výmyslu světa. Dnes jsem se dal na minimalismus, ale měl jsem si vzít možná voblery ve stylu vranky, třeba Salmo Bullhead, které mám rád.

foto/diskuze/privlac/2013/th-img99392.jpg