Vyhledávání
Přívlač a dravci
V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Sobota 11. května 2013 v 11:27® Segoves
-
skwor> co třeba tenhle na první pohled nevypadá zle http://www.norstream.cz/item.php?…
- Sobota 11. května 2013 v 11:09® skwor
-
Fryw, kubas> Taky jsem teď koukal po něčem novém na potoky na pstruhy. A asi to odchytám s tím TD 2,4m 14g, protože z klasických UL jsem si tak nějak nevybral…
- Sobota 11. května 2013 v 0:14® _Beny
-
Když to tady tak čtu, tak taky něčim přispěji.
Dneska jsem taky držel Daiwu Exceler 240cm v 10–40g a další gramáže…už si nepamatuju, prošlo mi rukou asi 12 prutů. Nakonec jsem pořídil tento kousek na štiky a candáty. Cormoran TR4 240cm 8–45g.
Odkaz jen pro info:
http://www.cormoran.de/…ts-model.htm?…
Tento příspěvek byl editován 11.5.2013 00:17:21 uživatelem _Beny. - Pátek 10. května 2013 ve 23:24® Fryw
-
Scanix> Dobrá. Já vlastně o něčem do těch 15 gr. přemýšlel jen kvůli možnosti že se zahákne taková ryba kterou jsem ještě nikdy na vláčku nechytil
A to asi není rozumny uvažování…
- Pátek 10. května 2013 ve 23:19® kubas
-
Scanix> Jo vlastně máš pravdu… Tím pádem to byla ta 225cm, kdo už se v tom má vyznat že
. To staré ULXko jsem měl na mysli tu 213cm verzi, ta 240cm se mi už taky nezamlouvala… A to je ten problém, chtěl jsem něco ve 240cm a v té délce se mi nejvíc líbí zatím ten nový Exceler.
- Pátek 10. května 2013 ve 23:14® Scanix
-
kubas> tohle je tezke, me ta 240 prisla uz dost zvejkozni, 210 je urcite lepsi, jinak tohl ULX Spin se dela tusm jen 185, 213 a 225.
- Pátek 10. května 2013 ve 23:13® kubas
-
Scanix> Mám radši delší prut a to ULXko ve 240cm se mně tolik nelíbí už. Měl jsem to v ruce a popravdě ta starší verze mi přijde povedenější. Asi né nadarmo stojí o „pár“ peněz víc, i když už je dávno na světě „nástupce“
.
- Pátek 10. května 2013 ve 23:08® Scanix
-
Fryw> tak ja treba moje „UL“, tedy 4g a 2,5" kopyto odlovim na Destinky 270cm 2–14g, coz je trosku hutnejsi vec, ktera zvladne i 7cku wobler, ale stejne tak smacka 5–8cm na 2g, ostatne svoji prvni metrovku (108cm presne
Tento příspěvek byl editován 10.5.2013 23:09:29 uživatelem Scanix.)v proudu jako krava jsem s 0.14mm mono jsem dal do 10+min
- Pátek 10. května 2013 ve 23:03® Fryw
-
Takže myslíte že bych se nemusel prutu do 10 gr. bát?! Návrhy vypadaj dobře, ještě je čas, třeba se rozhodnu pustit trošku víc, ať mám aspoň nějakej ucházející kousek.
- Pátek 10. května 2013 ve 23:01® Scanix
-
kubas> a co tohle? Cormoran ULX Ultra Light Spinning
http://cz.daiwa.info.pl/…pinning-test
- Pátek 10. května 2013 ve 22:58® kubas
-
Fryw> Dneska jsem si osahal tento prut v nové verzi a už vím, co si pořídím po výplatě
. http://www.rybarska-specialka.cz/…-2-10g-15858
- Pátek 10. května 2013 ve 22:45® Scanix
-
Fryw> tak predne si s cenou kolem 1000 nemuzes moc vyskakovat a koupis tedy neco na zpusob chvejivky ci pickeru do rekneme tech 10g a nebo neco „tuzsiho“ do reknem tech 15g. Jinak velka ryba, stika, se da vytahnout na cokoliv, spis je dulezity vlasec, zrejme budes pouzivat nejakou 0.12 az 0.14mm, tedy shanis prut na UL, smacky a dalsi mikromrdky na hlavickach do kolika gramu max 3, rotacky 00 a 000 nebo naopak chces neco trosku robustnejsiho na gumky s hlavickami spise 3–6g. Pokud do UL, tak bych volil prut Cormoran ULX ve 213cm 1–9g, ta nova verze je paradni, cena je sice vysi, ale zase ten pozitek z lovu to vyrovna viz http://www.rsp-fishing.cz/…3m-1-9g-akce Pokud neco na hrubsi veci, tak bych zvolil treba Team Dragon viz http://www.rsp-fishing.cz/…m-3-14g-akce
Tento příspěvek byl editován 10.5.2013 22:46:50 uživatelem Scanix. - Pátek 10. května 2013 ve 22:17® Fryw
-
Ahoj, omlouvám se, ale do vaší odborné debaty vám vstoupím celkem ohranou otázkou. Mám vlačák 10–30 a chtěl bych něco jemnějšího na sezónu. Představa je něco do 1000 kč, délka asi 2,10–2,40. Nástrahy – menší smáček, malý twister, případně malá rotačka. Cílová ryba – duhák, okoun, jelec. Voda – menší řeky co mám v okolí (Oslava, Jihlava, hlavně..). Otázka je gramáž. Říkal jsem si že bych vzal něco uplně jemného abych opravdu cítil nástrahu , něco třeba do 7g. Ale zase na té Jihlavě často chytím štiku, tak přemýšlím jestli to nebude až moc jemný proutek. Pak je možnost něco do 15 g, to by bylo „bezpečnější“, ale mám obavu aby to nebylo už zase moc hrubé a ve finále bych stejně chod nástrahy moc necítil… Díky za vaše názory. (přestava je zatím něco levného od mikáda…)
- Pátek 10. května 2013 v 18:58® Scanix
-
Piscicapus> a nejak hodne na sever by to bylo…to chvalim, to bych jel hned taky…jinak az se zatoulas, tak si zamuliplikujes dosytosti
- Pátek 10. května 2013 v 16:41® Piscicapus
-
David H.> jako zástupce nenáročných a nevyhraněných beru všechno, co za to stojí, aby to stálo (za to).
Ale jinak ano, obojí má své opodstatnění a obojí také používám ke své plné spokojenosti.
Ale ještě musím dodat, že MP je lepší, skoro ve všech ohledech…
- Pátek 10. května 2013 v 16:38® Piscicapus
-
Scanix> no jo, jazyk. Tak o něm nic nevím, ale znáš mě…
No a dovolená je pro letošek jasná, jede se na sever. Má milovaná vzala jednu dávnou výzvu nedávno zcela vážně a už učinila veškeré kroky k tomu, aby to bylo jisté.
Možná, ale to už opět pouze slibuji, se mi podaří na pár dní se zatoulat směrem k tobě. V tom případě asi tušíš, co by následovalo… - Pátek 10. května 2013 v 15:36® HaD
-
peta128> melír!
- Pátek 10. května 2013 v 15:24® peta128
-
David H.>Bruneta
- Pátek 10. května 2013 v 15:19® HaD
-
Piscicapus> to už je skoro jako jestli je lepší zrzka nebo bruneta
DD Jak jsem psal regulusovi – jsou techniky a situace, kdy mi vyhovuje více smekáč, někdy více multík. To, že jsou oblasti, kde MP vyniká, o tom není sporu. Ale někde zase vyniká smekáč. Ostatně proto se taky vyrábí obojí. Chápu, že existuje jistý „fanatismus“ pro jedno či druhé. Ten je ale myslím lichý
Stejně jako jsou zarytí harleyáři versus silničáři, appláři versus androidáři apod. Ideální je vždy mít obojí podle potřeb si moci vybrat to, co je v danou chvíli vhodnější. Pro někoho, kdo ale celý život chytá smekáčem, může být multík za trest. Byť je fajn.
- Pátek 10. května 2013 v 15:15® HaD
-
regulus> Já ale vůbec nechtěl říci, že je lepší to či ono. Jen píši o tom co vyhovuje mě
Co se té rychlosti týká, tak vůbec nejde o vedení nástrahy, ale o rychlost, která je někdy potřeba ihned po záseku nebo v průběhu zdolávání. Nástrahy vodím spíše tak pomalu, že by mi stačilo muškařské kolečko
- Pátek 10. května 2013 ve 14:15® Scanix
-
Piscicapus> Ty Jardo, co ten jazyk
Btw. uz planujes dovcu na pozdni leto az pdozim
- Pátek 10. května 2013 ve 12:15® Piscicapus
-
David H.> jak již bylo zmíněno, není potřeba pozorovat nástrahu, protože je průběh náhozu slyšet.
Při běžném provozu ani není potřeba přibrzďovat cívku palcem. Proč také. A argument o délce náhozu je naprosto lichý.
Samozřejmě připouštím, že riziko zamotání je u MP vyšší než u SN, ale toto je jediné mínus, protože pak jsou už jen samá plus.Ano, máš pravdu, MP na jedno otočení kličkou navine oproti SN méně návinu. Ale o kolik cm a nakolik je to podstatné.
Krátká klička není problém, dá se pořídit delší.Nakonec je to jedno jestli mám naviják nad či pod prutem. Důležitější jsou jiné podstatnosti.
A stejně je MP na normální i těžší přívlač lepší než SN. Téměř ve všem. A basta…
- Pátek 10. května 2013 ve 12:05® regulus
-
David H.> rychlost převodu je zase jiná záležitost. Multík ve většině případů navíjí pomaleji než smekáč a to ještě jak kterej. Zatímco u většiny multíků je poměr zhruba 5,5:1, tak u smekáčů obvykle 6,5:1 i víc a pokud máš větší smekáč tak je jeden ovin obvykle delší protože má cívka větší průměr. Jsou ovšem i multíky s rychlejším převodem. Např. ABU C3 má převod 5,3:1 a ABU C4 převod 6,3:1 a ABU REVO STX-HS má převod 7,1:1, u jiných výrobců je to nejspíš podobný.
Popravdě ne vždy je nutný nebo vhodný nástrahu vést rychlostí prchající rybky, někdy je lepší zase pomaleji, ale to už se dostáváme úplně někam jinam. - Pátek 10. května 2013 v 11:50® regulus
-
David H.> nemá cenu tu diskutovat na téma co je nebo není lepší, někomu prostě multík nevyhovuje a někomu jo.
Pokud se týká nočního lovu, tak mám uši a dá se docela slušně odhadnout, kdy už nástraha „přistává“ ze zvuku cívky a taky to při dopadu šplouchne, navíc na sumce chodím s relativně většíma nástrahama, teda alespoň já, takže riziko zamotání je docela malý a když už se stane, není to žádná tragedie, rozmotáno za pár vteřin.
Pokud se týká přesnosti, tak nahodím s multíkem přesněji než se smekáčem, ale vůbec ne z důvodů, že by multíková sestava byla přesnější, ale protože su na to zvyklej, kdežto na smekáč už ne, alespoň s vláčecím prutem. Myslím pochopitelně já s multíkem a já se smekáčem a ne já s multíkem a někdo jinej se smekáčem.Pokud se týká té kličky, tak pochopitelně každýmu vyhovuje něco jinýho, k většině multíků se dá koupit větší klička, např. http://www.abugarcia.com/…ower-handles . Mě třeba vůbec nevyhovují hodně prohnutý kličky co dělá Daiwa, ba přímo mě to tak sere, že se mi s tím blbě chytá. Je to těžce individuální záležitost, bavili jsme se tu o tom v zimě se Sethym, to co někdo prakticky nevnímá, může jinýmu vadit.
Řekl bych, že používání čehokoliv k čemukoliv je otázkou zvyku a samozřejmě hodně individuální záležitostí, zrovna tak je to s používáním multíků tomu nebo onomu způsobu rybolovu.
- Pátek 10. května 2013 v 11:24® HaD
-
regulus> tak přeci jen toho mám se smekáčem odházeno naprosto neporovnatelně víc, takže s ním jsem jaksi výkonnější po všech stránkách. Jestli si vzpomeneš na Jestřabky, kdy jsem tam kosil štiky, tak s multíkem jsem házel až k druhé straně a půl metru od rákosí, tedy hodně daleko a poměrně velmi přesně, nicméně např. tam ten multík nebyl moc dobrý – bylo to prostě pomalé a štiky jsem díky tomu ztrácel. Nemohl jsem je dohnat… Až se smekáčem jsem je začal chytat lépe.
- Pátek 10. května 2013 v 11:19® HaD
-
Navíc mi při sumcovláčce nevyhovuje malá klička. Na jerky je hlavní práce v prutu a multíkem jen dovíjím, u sumcovláčky je to hodně i o navíjení. Asi záleží na vedení, ale na to, co používám já, to není moc praktické a multík je i pocitově pomalejší. Pravda je, že mám jen vajíčko a větším se točí o něco lépe, ale stejně to není pořádná klika jako u sumčího smekáče. Vláčel jsem i giga věci se sumcovým multíkem se šňůrou 80kg, ale to už je zase jiná kapitola a tam to bylo především proto, že jsem v této kategorii příznivce multíků a s giga sumcovými navijáky jsem na tom bídně – takřka nepoužívám.
- Pátek 10. května 2013 v 11:13® HaD
-
Piscicapus> u hodně dlouhých hodů sleduji očima nástrahu a když je nad hladinou, tak dobrzdím cívku palcem. Potmě to neuvidím a budu muset odhadovat = buď budu házet kratší hody, což někdy, alespoň v mých podmínkách, potřebuju, nebo přijde na řadu motačka. Na noční sumcovačku mě osobně multík prostě nevyhovuje. A mít rozdílnou sestavu na noc a na den je schýza
Tento příspěvek byl editován 10.5.2013 11:13:51 uživatelem HaD. - Pátek 10. května 2013 v 10:19® Piscicapus
-
David H.> vysvětli mi, prosím, proč by po tmě nešlo s MP nahazovat stejně daleko a přesně, navíc bez zamotání, jako za dne?
Jediné, co až tak moc dobře s MP nejde, je nahazování spodem, ale když se chce, tak i toto není problém.
Vím, že to jde. - Pátek 10. května 2013 v 9:42® HaD
-
Palivec> hele brouku pytlíku, přijeď se předvést. Mimo teorie zatím od tebe neviděl ještě nikdo nic.
- Pátek 10. května 2013 v 9:41® HaD
-
regulus> no nevím jestli potmě dokážeš házet s multíkem vždy stejně daleko, přesně a bez zamotáni jak se se smekáčem. Myslím že ne.