Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, všechny máte přečteny.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 30. března 2012 v 15:57® sethy
sethy

SURF> Nene, to co popisuješ je mnohem méně úspěšné.

Pátek 30. března 2012 v 15:57® sethy
sethy

mvincik> Nene, to co popisuješ je mnohem méně úspěšné.

Pátek 30. března 2012 v 15:45® troutkiller

SURF>Doufám že se z toho Sumce skokana lovec aspon pěkně posral!Nenapadá mně nic jiného než ho pustit páč k ničemu jinému ta ryba neni!

Pátek 30. března 2012 v 15:42® troutkiller

SURF>Zdarec lovče:-) Wob dobrej na daleké náhozy,tenhle je zvlášt dobrej tam kde to rychle teče.Jinak to lanko sem loni uplně přestal používat páč je děsná pakárna to jeho rozplétání při výrobě návazcu:-(( Zlatej Bunge Steel od Cormošu!Dělá se s nim parádně,nemáš prsty od sekundáku a fachčí bez problému!

Pátek 30. března 2012 v 15:09® osprey
osprey

SURF> Je.

Pátek 30. března 2012 v 15:02® SURF

osprey> Pokud chytá ryby, tak je to vpořádku. Jestli je opravdu jiný, tak se domnívám, že je to výhoda. Máš pravdu, musím se naučit, toho využít.

Ještě mám matně v paměti, když jsem, asi před třiceti roky, začal vláčet mrtvou rybu a ostatní chytali „pouze“ na plavačku, nebo na těžko. To se děli věci. Je pravda, že asi ryb bylo víc. Ale tuto „metodu“ dravci neznali. Hlavně štiky. Myslím, že tahle metoda je určitě účinná i dnes.

Pátek 30. března 2012 ve 14:48® osprey
osprey

SURF> Není třeba řešit, jestli je to správné. Líbil se ti, koupil sis ho, ryby chytá (vyzkoušel jsem).

Ale jak jsem říkal, je hodně jiný než většina produkce. Místy to může být velká výhoda – když se to naučíš využívat.

Jak je těžký, tak jemné lanko celkem v pohodě dá.

Pátek 30. března 2012 ve 14:45® SURF

Pro tyto případy, je prý jednička, první varianta:

http://www.rsp-fishing.cz/…-made-2-5m-2

Pátek 30. března 2012 ve 14:40® SURF

osprey> Mě se tak líbil, že jsem o tom ani nepřemýšlel. Prostě jsem ho chtěl. Je to tak správné? No neni. Já říkám, že každej jsme nějakým směrem ujetej.

Znám horší případy, než jsem já. Prý jsou tací, kteří mají cca 500 wobů a nechytají na ně.

Myslím, že na okouny by šel. Na řece možná ještě tloušť. Pro jistotu, nepatrná karabinka a nepatrné lanko. A pouze jeden dvojháček, nebo jednoháček. Štičkám se asi bohužel nevyhnu. Jinak bych je v tomto případě rád vynechal.

Pátek 30. března 2012 ve 14:28® SURF

Taky jeden ze spůsobů, jak chytat sumce.

......a tento skok, se mu stal osudným.

foto/diskuze/privlac/2012/th-img48194.jpgfoto/diskuze/privlac/2012/th-img48195.jpg
Pátek 30. března 2012 ve 14:26® osprey
osprey

SURF> Těžký, rychle potápivý kousek. Dost odlišný od běžných wobblerů této velikosti (tuším 5 cm). Dobře lítá, dostaneš ho ke dnu i v proudu.

Co od něj čekáš?

Pátek 30. března 2012 ve 14:23® SURF

troutkiller> Tak nevím, jestli jsem se zbláznil, nebo jestli jsem udělal první krůček, správným směrem.

foto/diskuze/privlac/2012/th-img48193.jpg
Pátek 30. března 2012 ve 13:42® osprey
osprey

SURF> sethy> Tohle používám. Vyklepu dost. Takové ty „smrtící“ vázky, jsou obvykle toho druhu, kdy vlasec projde škvírou mezi kameny a wobbler se v ní zašprajcuje. Občas se pro to v létě potápím a někdy je problém vyndat to i rukama.

Ztrátovost nástrah mám celkem malou. Pokud jde o utrhané woby, tak tam mě kolega Scanix drtí na celé čáře:-)) Ale víc nachytá.

Pátek 30. března 2012 ve 12:56® SURF

sethy> Těch způsobů „vybrnkání“ nástrahy, je několik. Já používám již několik let úspěšně tento: vázka – překlopím oblouček navijáku – chytím prstem vlasec u navijáku (cívky) – prut pokud možno „dát“ do největšího tahu – a v nejvyšším tahu vlasec rychle pustit. Pokus o zpětné „vystřelení“ nástrahy. Většinou nutné několikrát opakovat. Pozor na přetížení prutu!

Jinak souhlas. Opravdu to funguje. Podle mě tahle finta lépe funguje s vlascem – díky pružnosti.

Tento příspěvek byl editován 30.3.2012 13:00:17 uživatelem SURF.
Pátek 30. března 2012 ve 12:48® SURF

Na kamenité dno, existuje speciální tvar jigové hlavičky. Zatím je nemám vyzkoušené. Mám je doporučené, jedním zkušeným vláčkařem.

Pátek 30. března 2012 v 11:37® sunet

V případě, že se jedná o kamenité dno, nosím s sebou jednu větší zátěž „raketu“. Při vázce je postup následující. Na vlasci udělám smyčku, provléknu ji zátěží a kolem ní udělám oko. Zátěž drži na vlasci na požadovaném místě a pak jí stačí lehkým hodem poslat směrem k vázce tak, aby přes ní přeletěla a ještě měla trochu energie na vycuknutí uvězněné nástrahy.

S hodem se to nesmí přehnat, jinak přijdete nejen o nástrahu. V případě, že je zde dost velký proud, snažte se co nejvíce vlasce dostat nad hladinu, jinak jeho síla zbrzdí zátěž a požadovaný efekt se nedostaví.

Pátek 30. března 2012 v 11:22® mvincik
mvincik

sethy> Jojo, slyšel jsem. Napnout vlaces a cvrnkat po něm což?? Je to tak nějak??

Pátek 30. března 2012 v 7:05® sethy
sethy

osprey> na gumu či woba uvázlého v kamenech je jedna finta, loni mi jí ukázal kámoš. Nejde to popsat, musel bys to vidět, ale zachrání mi to 90% uvázlých nástrah.
Je to takový specifický způsob „vybrnknutí“, který opravdu funguje.

Čtvrtek 29. března 2012 ve 23:43® SURF

osprey> Pokud bych si ji povodil jako kolega, (50min) tak by mi to tolik nevadilo. Ale rozhodně, by šla zpět do vody. Je to náhoda a tak je to třeba brát. Lipany jsem chytal na hnojáky. Na mimopstruhovém revíru. Nechtěně, ale rád na ně vzpomínám. Byli tam i 50cm kusy. Krásné souboje. Tak jako vzpominám na jelce, jeseny, ostroretky, podoustve...... a další bilou rybu., která zde u nás, prakticky vymizela.

Čtvrtek 29. března 2012 ve 23:24® osprey
osprey

SURF> Na kuku mi hupla jednou. Měla asi 60 čísel a nakonec mi spadla.

Já se dokopal k plavidlu, tak letos trochu změním styl lovu. Jestli to k něčemu bude, to se uvidí. Už si žádné monstrcíle nekladu.

Na kukuřici se pochytá plno dravců, ale já bych z toho asi velkou radost neměl. Ono je to o něčem jiném, když jdeš na štiku a chytneš ji.

Stejně tak nemám chuť chytit si ji na živou rybu. To je v mých očích podobné jako lovit lipany na kostňáky.

Čtvrtek 29. března 2012 ve 23:16® SURF

osprey> Prý jdou na ni kapitální štiky. Kousek ode mě, loni, na zahájení, štika 128cm a 14,8kg. Stahoval kukuřici. Je to tajný tip. Já se normálně picnu.:->

Čtvrtek 29. března 2012 ve 23:12® osprey
osprey

SURF> Kukuřice? Proč?

Čtvrtek 29. března 2012 ve 23:07® Segoves
Segoves

osprey> právě na ty sumce se letos párkrát chystám ikdyž ne na přívlač tak jí vyzkouším a candát to je pro mě španělská vesnice mám jich na kontě jen pár do 40cm uvláčenejch víceméně náhodně navíc malše neni candátama zrovna proslavená

Čtvrtek 29. března 2012 ve 23:03® SURF

osprey> Děláš si zásobu kukuřice?

Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:59® osprey
osprey

Segoves> Pletenka má spoustu využití, u mě je to sumec a candátová gumovačka. Ale má i svoje nevýhody.

Takže ji používám tam, kde mám pocit, že si pomůžu.

Existují lidi, co jsou striktně vlascoví nebo pletenkoví, já se snažím tak nějak plácat mezi tím a těžit z výhod jedné či druhé varianty.

Tento příspěvek byl editován 29.3.2012 23:13:07 uživatelem osprey.
Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:56® Segoves
Segoves

osprey> mě to k ní taky moc netáhne sice bych si jí taky rád ošahal ale zatim sem k tomu neměl důvod…

Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:49® osprey
osprey

Segoves> U nás se vázne v kamenech, pletenka mi většinou moc nepomohla. Spíš naopak. Předřela se a vyšlo to ještě dráž.

Takhle u gum, tam pletenka občas něco spasí. A vázky ve větvích a pařezech – buď se narovná háček nebo povolí dřevo, případně jde celá větev z vody.

Stejně ale chytám spíš na vlasce.

Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:45® Segoves
Segoves

mvincik> guma je jasná ale i ten plovoucí wobler se ti kolikrát někde šprajcne kdybych používal pletenku tak bych jich zachránil možná víc ale takhle by se ten vyprošťovač neztratil

Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:38® mvincik
mvincik

Segoves> Nezkoušel. Ze břehu chytám převážně plovoucí woby či gumy. A gumu holt občas utrhnu.

Čtvrtek 29. března 2012 ve 22:32® Segoves
Segoves

mvincik> já bych si ten vyprošťovač docela vyrobil ale používal bych ho z 99% ze břehu nezkoušel si přidat ke karabině pořádný olovo? aby to snadněji sjelo po vlasci