Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 9. června 2004 v 15:25® jarv

Láďa: Jak to myslíš? Vždyť ČRS je občanské sdružení, jehož posláním je..... mimo jiné – spolupracovat s českými a zahraničními organizacemi a institucemi, jejichž činnost se dotýká rybářství a životního prostředí. To je daný, ale v čem by měly spočívat ty ochranná křídla?

Středa 9. června 2004 v 15:16® HaD
HaD

Láďa: mám fantazii velkou, ale netuším. naznač!

Středa 9. června 2004 v 15:08® Láďa

All:Pánové a to jsem se dozvěděl další věc!Je to sice zatím jenom ÚVAHA,ale…údajně by měl ČRS a MRS přejít pod ochraná křídla minesterstva životního prostředí!!!!!!Co by asi tak potom následovalo?

Středa 9. června 2004 ve 14:27® HaD
HaD

Zubar: to je pravda, ale pak, pokud budeme chtít být k rybám co nejohleduplnější, tak si můžeme opravdu místo háčku s nástrahou navazovat foťáčky a kamerky… To asi ale dělat nebudeme, co? :-))

Středa 9. června 2004 ve 14:22@ Zubar

Ruda + All: Moc se mi líbila jedna část DaHova příspěvku se kterou se ztotožnňuji a na kterou byste pánové neměli zapomínat. Už jenom zaseknutí ryby do tlamy je pro ni až až … (chyť a pusť???)

Středa 9. června 2004 ve 13:52® HaD
HaD

Ruda: No, sice mám sumce hodně rád, ale pokud by se takhle zásadně sumec chránil, tak by taky časem mohli být ve vodách jen sumci a všechno ostatní by sežrali…:-)) )

Středa 9. června 2004 ve 13:13® Ruda

Dah: Tak to nevím co na to říct, jak víš jsem odpůrcem lovu na rybky (jak živé tak mrtvé) a hmyzáky, přestože jsou mi protivný si radši si je vážu ve svěráčku. Ale abych nebyl jenom tak zaujatej, povolil bych za určitých podmínek na lov sumců (živou rybu) zakoupenou a nebo chycenou a označenou, ovšem vydal bych pouze omezený počet dražších povolenek na omezený počet nástražních ryb. A ještě bych to vylepšil o podmínků ulovenou rybu vrátit (ponechat by si bylo možno pouze 1 ks ročně. To jsem vám to dal co!!!

Středa 9. června 2004 v 11:17® HaD
HaD

Ruda: myslel jsem tady v diskuzi :-)

Středa 9. června 2004 v 10:04® Ruda

DaH: obrazky žádné nemám!!!

Středa 9. června 2004 v 9:24® HaD
HaD

pikoš: tak co, kdy se potkáme u vody?

Středa 9. června 2004 v 9:23® HaD
HaD

Milky: já už se stím pomalu smiřuju, protože s tím asi stejně nic neńaděláme

Středa 9. června 2004 v 9:23® HaD
HaD

Ruda: myslíš ta dovča, nebo ty obrázky?

Středa 9. června 2004 v 8:57® Milky
Milky

Včera jsem byl u vody a tolik hvězd co bylo, to jsem už dlouho neviděl! U každé je pár planet, občas nějaká ta civilizace, ale zamyslel jsem se na dík, jestli taky někde maj tak debilní dikci zákona o rybářství ?! :-))

Středa 9. června 2004 v 6:56® Ruda

DaH: díky, moc mi to pomohlo!!

Úterý 8. června 2004 ve 20:41® Milky
Milky

Ještě ohledně funkcionářů. Myslím, že svatí nejsou – měli se aktivněji podílet na návrzích, ale jinak je to parlamentní smetí!!!!

Úterý 8. června 2004 ve 20:40® Milky
Milky

Já si myslím, že za chvilku by mohli rybáři být i obžalování z poškozování cizích práv. Pokud někdo něco vydává za něco jiného … poškozuje tím cizí práva. Jestliže vydáváte kus gumy za „jako rybičku“ poškozujete vlastně práva ryb! :-)) Mylím, že Vatikán bude proti nám kacířská velmoc s cejchem ďábla.

Úterý 8. června 2004 v 17:09® HaD
HaD

Láďa: tak tady jsou jen některé skeny z té knihy. Podobných „vychytávek“ jsou tam snad desítky

Úterý 8. června 2004 v 15:27® HaD
HaD

zubar: je to možný, tohle úplně přesně nevím, ale pochybuju, že většina lidí bude rybám úzkostlivě měnit vodu, používat vzduchování apod., takže mrtvolek přibude. Navíc, když nebudu moct chytat na živou, tak proč bych se tahal s 30 kilovým sudem, vezírkem, vzduchováním atd?

Úterý 8. června 2004 ve 13:05@ Zubar

DaH: Pokud nejde o ušlechtilou rybu tak ji přeci píšu až po konci lovu na daném revíru. A nikde není napsáno, že i když ji mám ve vezírku tak ji na konci lovu nemůžu pustit zpět. Něco jiného je pokud s rybičkami měním revír to si je napsat musím, ale i tak je v dalším revíru mohu pustit…

Úterý 8. června 2004 v 6:53® mirmen

Láďa: ještě k možnostem zákazu lovu na mrtvou. To by znamenalo omezit i pravděpodobnost ulovení širokohlavých úhořů, mníků apod.
A zanedlouho by se objevila další kampaň , např. kampaň am. firmy Berkley ,celosvětová kampaň na ochranu nižších živočichů, např. červů a žížal. Vždyť jejich napodobeniny vyrábí a žížaly a červi velice nekale konkurují jejich výrobkům. Kampaň a manipulace , kterou naši zákonodárci sežrali i s navijákem, vedla k tomu, že výrobci gum , woblerů apod. mají o něco menší konkurenci.

Úterý 8. června 2004 v 6:42® mirmen

Láďa: přichytání na mrtvou rybku nebo její část se bohužel nechává ryba s nástrahou jet často déle než když se chytá na živou řekněme od 12–15 cm výš. Nikdy nevíš, co na mrtvou přijde ( úhoř, candát, štika,tloušť, mník nebo malý sumec). Většinou se chytá na rybky 4–8 cm, štíhlé nebo po seříznutí části trupu. Pravděpodobnost chycení dravce za jícen při chytání na malou mrtvou je podle mne větší než při chytání na živou, kde jsi v kontaktu se splávkem a dokážeš už podle jeho chování se odhadnout ,kdy zaseknout ( pokud se to trochu umí). Slyšel jsem , že celou záležitost ve stylu „čisté přívlače“ rozpoutala v sedmdesátých letech lobby výrobců přívlačových nástrah a náčiní. Ochránci přírody byli vždy velice snadno zmanipulovatelní. Stačí jim před očima zamávat pseudoproblémem a reagují jako býk na rudý hadr.

Pondělí 7. června 2004 ve 22:44® HaD
HaD

Láďa: jestli chceš, tak to zítra, nebo pozítří (zítra celý den zedničím-omítám a štukuji) hodím do skenu (to s tou rybičkou na pstruhy)

Pondělí 7. června 2004 ve 22:28® Láďa

DaH:Máš pravdu,že sumci jsou opravdu velký problém,taky pochopitelně vím že ve Švédsku se chytá na živou,ale tam to nikdo ,teda téměř nikdo nepreferuje. Ovšem s těma pstruhama jsi mě dostal. To je něco hroznýho. Jinak se mi dostala do rukou taková malá brožůra"NAŠE RYBY"z roku 1965 a tam se píše cituji:některé organizace mají zavedenou min. míru nástražní rybky na štiku 15cm,takže tady něco už takového existovalo,tak proč to neuplatnit u sumců,ale zákon je zákon,takže se obávám že Vas sumcaře asi nikdo nevyslyší. Jinak úpřímně řečeno,kdybych se mohl jenom já osobně vyjádřit k mrtvé nástražní rybce,tak tam bych to taky zamáznul. Protože nevidím žádný rozdíl mezi živou a mrtvou,ale je to jenom z pohledu lovené ryby.

Pondělí 7. června 2004 ve 21:53® HaD
HaD

Láďa: a jak jsi psal, že se nemají funkcionáři bát, tak taky zcela soulasím. Pokud to tak je, tak nechápu, proč v zakázaných způsobech lovu není jasně napsáno, že se na živou nesmí. Ten zákon byl novelizován již v lednu, tak ať se nikdo nevymlouvá, že nebyl čas apod. Mám informace z více organizací a RS má většinou instrukce, aby jela podle starých řádů a tedy aby i živou rybku tolerovala. Pokud je však zákaz skutečně platný, měli by být tedy RS i organizace stíhány za porušení či zneužití pravomoci veř. činitele. No situaci nám i jim nezávidím.

Pondělí 7. června 2004 ve 21:48® HaD
HaD

Láďa: v tom s Tebou souhlasím, že štiky a candáti hodně trpí a spoustu jich zbytečně zemře, ale to stejný je i u mrtvé rybky-v tom rozdíl nevidím. Jinak už mi je hloupý opakovat, že se sumcema je to prostě jiný, ale o tom já především mluvím, že tam prostě jiný efektivní způsob, který funguje obecně všude není. A když mluvíš o tý Angli, právě prohlížím knížku od anglických autorů, která letos vyšla v češtině a mimo jiné je zde popisován lov pstruhů na živou rybičku. Větší prasárna snad není. Jo a v severských zemích se na rybičku běžně chytá, sám jsem to viděl na vlastní oči, takže to jako argument taky neberu, i když jak jsem dříve psal, souhlasím, že pro lov štik a candátů a spol. mi zákaz rybičky absolutně nevadí a souhlasím s tím.

Pondělí 7. června 2004 v 19:33® Láďa

DaH:Tak předně Ti musím říci že už mi funguje forum,tak ještě jednou díky. Na Moravě taky!Ale vůbec nechápu proč se všichni tak čertěj,už vůbec nechápu proč bych se měl bát jít na ryby. Sakra,já si myslím že to je pozitivum takový krok. Můj osobní názor je,že se funkcionáři nemají schovávat za týrání zvířete,ale měli jasně říci,že to je na ochranu té lovené ryby. Proč má někdo nastražovat 5až7cm rybky na štiky,boleny,can­daty atd. Jenom si vem kolik štíhlat tahkle po zahájení zdechne?,jejich dost!A pokud se ty ryby dají lovit na umělou,tak zákaz živejch nástrah je na místě. Na PR taky nesmíš lovit na živé nástrahy a je přeci jedno jestli chytáš pstruha PR či štiku s candátem na MP. Proč lidi asi tak jezdí na pstruhy do Slovinska,štiky do severských států či Irska nebo Anglie?Jejich tam asi více a větší a opět proč?-asi si jich tam více váží.

Pondělí 7. června 2004 v 19:23® jaryn

DaH: deme do ráje na žejdlík mirmen: to si musím zapamatovat, to je hezké.

Pondělí 7. června 2004 v 19:13® HaD
HaD

Láďa: a pokud to tedy tak je, tak na Moravě zákony téhle republiky neplatí?

Pondělí 7. června 2004 v 18:39® mirmen

to all. vzpomínám si na jeden SKUTEĆNÝ PŘÍBĚH , který se odehrál v Izraeli. Komise složená z ortodoxních židů se vydala do zoologické zahrady a TRVALA na tom, aby ve dnech půstu i zvířata dostávala košer stravu !!! Byl-li bezmasý den, znamenalo to, že krajta nesmí žrát myši, nýbrž mrkev atd.

Pondělí 7. června 2004 v 18:27® HaD
HaD

Zubar: mám pocit, že ryba, kterou si dám do vezírku je podle RŘ považována za ponechanou, takže jí zapsat musím. A když jí pak pustím, není to náhodou přestupek, když už jí mám zapsanou?