Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 1. listopadu 2011 v 19:28® mvincik
mvincik

Vendelín> Nejsem žádný veliký znalec, ale myslím, že střední vláčku zvládne v pohodě. Tzn., že jak gumy tak i woblery, pokud nebudou zrovna obří. A záleží také na jaké vodě, v silném proudu už to asi nebude ono, v tišinách to problém určitě nebude. S hloubkou bych to viděl obdobně.

Úterý 1. listopadu 2011 v 19:23® Vendelín
Vendelín

Chtěl bych vás poprosit o radu. S přívlačí začínám, na začátek jsem pořídil prut s -gramáží 7–28gr. Podle toho co jsem četl je to tak akorát na gumování. Kdybych tam ale chtěl pověsit jinou nástrahu např.woblery,ro­tačky do jaké max gramáže je používáte vy? Vím že teoreticky do 28gr. Ale chtěl bych vědět názory zkušenějších s touto technikou. Co se vám osvědčilo v praxi do jaké max gramáže jít,aby to dobře „chodilo“ Díky za odpovědi:)

Úterý 1. listopadu 2011 v 17:13® osprey
osprey

vodar> Ano, je tu otázka, jestli to bude možné. Odpověď na ni budu vědět zítra. Pokud to možné bude, zařídím to.

Úterý 1. listopadu 2011 v 17:13® Bigpista
Bigpista

Poradíte mi s výběrem navijáku? Chtěl bych ho na střední vláčku k prutu 24–55g a předběžně jsem šilhal po Ryobi Zauber 4000. Máte s ním někdo zkušenosti? Menšího brášku jsem našel v duelu, ale spíš mě zajímá, jestli s tím někdo neodvláčel pár sezón a jak to ten naviják přežil… Díky

Úterý 1. listopadu 2011 v 17:12® osprey
osprey

jirik> Mám něco podobného, ještě delšího. Klidně si ho kup, pokud se ti líbí. Chytat s tím rozhodně půjde. Samozřejmě kratší prut je pocitově jiný.

Úterý 1. listopadu 2011 v 17:10® osprey
osprey

RuSaKsRo> Oba použitelné, ale měl by sis je osahat. Nikdo neví kde co a na co s tím budeš chytat.

A nikdo neví, jaké máš osobní preference. Třeba já a David Havlíček máme naprosto odlišnou představu o prutech na lehkou vláčku. On radši krátké a já radši delší. No a co? Každý si chytáme s čím chceme.

A jestli ty nevíš, co ti sedí, tak si nějaký prut za sedm stovek kup a po pár vycházkách dostaneš informaci, jakou ti tady nikdo nedá. Budeš vědět, co vlastně chceš.

Úterý 1. listopadu 2011 ve 13:32® Shrek
Shrek

jirik> můžeš smáčkovat i s 12ti metrovou děličkou, když tě to bude bavit, záleží jen na tobě, co ti sedne......

Úterý 1. listopadu 2011 ve 12:31® jirik

Je dostačující tento prut na UL zejména na smáčkování??, a nebo je příliš dlouhý? DRAGON Millenium HD Senso Jig 2,60m 1–7g

Pondělí 31. října 2011 ve 22:26profil byl smazán

osprey> Ahoj když to bude možné 3kg.Dík

Pondělí 31. října 2011 ve 21:50® Prichy
Prichy

mirmen: Ahoj Miro…osprey ma pravdu, leta jsem te tu necetl

Pondělí 31. října 2011 ve 21:36® RuSaKsRo

a co tento?? http://www.tropicliberec.cz/…-2-6m-3-15gr

Pondělí 31. října 2011 ve 21:12® RuSaKsRo

co si myslite o tomto prutě http://rybar.braunstar.cz/…outable-bass

Pondělí 31. října 2011 v 18:54® osprey
osprey

RuSaKsRo> Ono mělké podjezí je na lov s gumami trošku náročnější. Začni na klidnější vodě. Zvlášť teď v závěru sezóny.

Pondělí 31. října 2011 v 18:52® osprey
osprey

RuSaKsRo> Jak kdy, jak kde, jak kterou rybu. Ptáš se na věci, na které nejde odpovědět. Taky každý smáček chodí jinak.

Umění lovu na umělé nástrahy je uměním založeným na schopnosti tu nástrahu „prodat“. Já vláčím už dvacet let, ale kdykoli můžu, dívám se, jak vláčejí jiní. Nevláčíme všichni stejně a někdy i ty různé cesty vedou k úspěchu.

Pondělí 31. října 2011 v 18:49® RuSaKsRo

Kazan> díky nedávno jsem totiž byl v Zádní třeboni a chytal jsem pod jezen na gumi a nic pak jsem nahodil malé woby a nic a pak jsem tam hodil rotačku a vytáhnul jsem několik menších okounů a jendoho candoše kolem 30cm. A tak právě nevím co dělám stěmi gumami a woby špatně když mi nakonec pokaždé zaberou na tu rotačku

Pondělí 31. října 2011 v 18:41® Kazan

RuSaKsRo> zkoušej, nelze obecně říci že zrovna ten a ten pohyb bude dobrý, u ryb nikdy nevíš s čím se zavděčíš

Pondělí 31. října 2011 v 18:38® RuSaKsRo

vim že jsem otravnej ale chci v tom mít jasno. Má se vodit pomalu nebo rychle nečekaně sním škubnout nebo pomalu vyjet k hladine??

Pondělí 31. října 2011 v 18:15® osprey
osprey

RuSaKsRo> Smáčka musíš vodit tam, kde ho něco sežere. Teď je to ve většině případů u dna. Ale rozhodně bych na to ani teď vždy a všude slepě nespoléhal. Poslední záběr na smáka jsem měl téměř z hladiny, ale to je teď už málo časté.

Pondělí 31. října 2011 v 17:47® RuSaKsRo

díky všem jo a ještě jedna věc smáčka mam vodit u hladiny nebo u dna????

Pondělí 31. října 2011 v 17:14® osprey
osprey

RuSaKsRo> Tak 2 – 14 g (těch 14 vyzniklo tak, že je to půl unce a pruty kdysi vyvíjeli Angláni). Reálně to může být 12 nebo 15, ono je to jedno.

A není to akce, je to odhozová hmotnost. Akce je tvar křivky, podle které se prut ohýbá. Vláčáky by měly mít obecně špičkovější akci, tj. tužší klacek s ohebnou špicí, který se teprve při zatížení ohýbá postupně víc a víc.

Pondělí 31. října 2011 v 17:03® RuSaKsRo

díky a když bych chtěl chytat na malé rotacky pod 5g ale i na mensi gumy ta kten prut by měl mit akci od do kolika g?

Pondělí 31. října 2011 v 16:50® JohnFish
JohnFish

Ahoj, mám dotaz. Mám koupit Ryobi Arctica 4000 nebo Shimano Nexave 4000 ?? Nebo možná i něco od WFT ??

Tento příspěvek byl editován 31.10.2011 15:55:06 uživatelem JohnFish.
Pondělí 31. října 2011 ve 12:12® osprey
osprey

mirmen> Zdravím. Radost tě tu vidět.

S Byronem vláčím taky, akorát mám picker Brown, což je starší řada toho, co používáš ty. Poslední dobou si ale UL nechávám na prosinec, takže mě to teprve čeká.

Pondělí 31. října 2011 v 7:59® Butchi
Butchi

Prutos>

Zatím nejlepší prut na UL, co jsem viděl, držel, je bezesporu toto: http://www.norstream.ru/item.php?…

Neděle 30. října 2011 v 18:15® Prutos
Prutos

RuSaKsRo> Nemyslíš spíš 2,1m? Jsou a je jich plno v různých cenových relacích. Namátkou se podívej na pruty značek Cormoran, Pezon & Michel, Norstream, Mikado atd..

mirmen> XT12ka je pěkný prut na L a řekněme i UL vláčku. Sleketor bych ULkem nenazval. Byron five neznám, ale vzít si na UL třímetr s tuhým spodkem (tipuju) by mě musely donutit nějaké specifické podmínky. Jako univerzál bych ho určitě nedoporučil.

Neděle 30. října 2011 v 18:11® skwor
skwor

RuSaKsRo> K čemu takový párátko? I hodně malý potoky odchytáš se 180cm. A těch je na trhu dost. Třeba http://rybar.braunstar.cz/…uzdro-zdarma

Neděle 30. října 2011 v 17:57® RuSaKsRo

mirmen>díky jo a jsou na UL přívlač pruty o délce cca 1,2m?? myslím na malé a zarostlé vody???

Neděle 30. října 2011 v 15:51® mirmen

RuSaKsRo> ještě doplním .. občas vláčím na místě, kde mám zakrmeno na cejny … marmyška 1,5 gr. s červem .. sestava: feeder prut medium 360 cm, kmen cca 2 – 2,5 kg , marmyška od polské firmy Kostal ( tvar „žehlička“ ) .. návazec kalibrovaná 0,12 mm na cca 1,5 kg nosnosti .. hloubka do 2 – 2,5 m, vzdálenost do 15 m od břehu jako strop .. pro danou sestavu

Neděle 30. října 2011 v 15:47® mirmen

RuSaKsRo> za UL považuju přívlač s nástrahami do cca 3 gr. Vláčím s marmyškami, streamery a jigy, k přívlači používám prut winklepicker 250 a 300 cm ( byron five a byron x12t ) , v gramáži 3 – 12 gr. nebo prut berkley skeletor 300 cm, 2–12 gr. Kmenové vlasce v rozmezí 1,2 – 1,9 kg, návazce 0,8 – 1,5 kg. K UL přívlači v lokalitě, kde očekávám vysokou pravděpodobnost záběru štiky, nasazuju kevlarové lanko dlouhé cca 15–20 cm nebo wolfram na asi 5 kg . Při opatrném zdolávání se díky pružnosti a průtažnosti monofilu a akci prutu daří zdolávat štiky i na kevlar, jako příklad uvádím sestavu:

• berkley skeletor , monofil 0,14 mm na 1,9 kg, kevlar, jig. hlavička cca 2,5 – 3 gr., dvojocasý kontrastní twistřík v barvě žlutočervená.

Štika 80 cm , cca 4 kg, zdolávána na řece v tůni asi 8–10 minut, kevlar zeslabený – ale vydržel.

Tento příspěvek byl editován 30.10.2011 14:48:49 uživatelem mirmen.
Neděle 30. října 2011 v 15:11® RuSaKsRo

ahoj lidi jak dlouhé jsou většinou pruty na UL???