Vyhledávání
Přívlač a dravci
V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 22. dubna 2004 ve 12:41® HaD
-
Příklad 1: chytal jsem s kamarádem na jezu na plavačku. Já měl solidní matchový prut (vlasec 0,14, gramový splávek) a on „bídnej“ teleskop 3,6m 30–60g (vlasec 0,20, dvougramový splávek). Když bylo asi po půl hodině skóre 10:0 pro mě (chytali jsme ve stejných místech se stejnou nástrahou), tak jsem mu dal můj prut a vzal si jeho. „Druhé kolo“ dopadlo asi 8:4. S mým prutem byl schopen jakž takž splávek ovládat a vodit slibnými místy. Já to dokázal i s jeho prutem, ale dost jsem se s tím „bidlem“ nadřel (nahazování, držení atd. atd.), a moc mě to nebavilo a byl jsem rád že si pruty zase měníme. S mojí „mačkou“ klidně budu stát u vody 4 hodiny a bude to v pohodě, ale s nevhodným prutem bych to po pár desítkách minut „zapíchl“. Příklad 2: Jednou při chytání okounů s jiným kámošem jsem měl jemný winkelpicker a on vláčák 20–40g. Já lupal jednoho okouna za druhým a on mraky záběrů, ale úlovek žádný. Ten jeho tvrdý prut okounům nedovolil nástrahu dobrat a tak se prostě k háčku nedostali. Špička na mém prutu je v pohodě nechala k háčku „došplhat“ a klidně jsem si mohl dovolit udělat chybu. Pak jsem zkusil nachytat s jeho prutem. Vždy po jemném ťuknutí jsem vždycky špičkou šel okounovi naproti a pak zkusmo po cca dvou vtěřinách zasekával. Ryby jsem taky nachytal, ale opět s úsilím, bez požitku vychutnání si okouního šplhání. takže si myslím, že ta investice určitě za to stojí. Budeš-li chtít hodně chytat plavačku, kup si jí. Jestli jemnou přívlač, kup si jemnej vláčák. Bude Tě to bavit a úspěchy budou snadněji dosažitelné. HOWK. Fuj to jsem se rozepsal
)
- Čtvrtek 22. dubna 2004 ve 12:40® HaD
-
Roman: já myslím, že vyloženě speciální náčiní potřeba není, ale na druhou stranu je hodně těžký s prutem na kapra i vláčet a provozovat plavačku. A myslím, že právě u lidí, který začínají, nebo např. plavačku (nebo třeba přívlač) moc neovládají, tak to vybavení je hodně rychle zlepší. Kdo už umí, tak svým způsobem dokáže nachytat stejně i se špatným náčiním, i když myslím, že je k tomu zapotřebí o hodně větší úsilí a chybí požitek z lovu.
- Čtvrtek 22. dubna 2004 v 8:00® Roman
-
mirmen: nebo třeba kdy a kde bude lovit někdo kdo o tom něco ví jako ty abych se na něj přijel kouknout v akci a viděl jak se to má dělat . o)
- Čtvrtek 22. dubna 2004 v 7:56® Roman
-
mirmen: Jsem z Pardubic a tady je nejtypyčtější prostředí písníky a potom Labe. Jenže Labe tu má vydlabaný korito s kamenným dnem u krajů a uprostřed už nějaký nánosy bahna. A hlavně je na měm obrovskej proud a já nevím jak v tom chytat… takže na Labi chytám většinou na lehko těsně u břehu v mezerách mezi rákosím kde proud není. Už půl metru od přehu bývá hloubka kolem 2 metrů tak to jde. Ani na těžko nevím jak vyřešit ten proud, protože těžkej policajt se mi zdá nevhod a i ten většinou takovej proud strhne. Takže i na těžko chytám ne moc daleko od břehu… a jak s vnaděním v takovém proudu? A na stojatých vodách na písnících se mi to zdá přes léto opravdu jen koupání nástrah… Myslím že ryb je tu spousta boleni-přítok opatovického kanálu do a v loni i chudimka a labe, tloušti a okouni na chrudimce(tam je taky proud mezi kamenim a je mělká – taky nevim jak tam lovit…) kapři, sumci – písníky a štiky,cejni,sumečci tak nějak všude trochu.. Ryb je to spousta ale jak na ně… Neviš o někom kdo tady kolem Pardubic rybaří a ví jak na to. Myslím že by mi stačilo jen něco málo ukázat abych aspoň trochu viděl jak na to a pak bych to už dopiloval sám.
- Čtvrtek 22. dubna 2004 v 7:42® Roman
-
DaH: já jsem rád u vody i bez úlovků. to bych ten loňský rok u vody jen těžko přečkal. a to jsem tam chodil často. Jenže já snad nikoho neznám kdo by v našich vodách byl úspěšnější. Rybáři okolo mě na tom byli většinou stejně. A zas na druhou stranu jak se tu píše o tom spec. vybavení na každou rybolovnou techniku tak se mi ani nechce tolik peněz do toho dávat když mám takovýhle úspěchy . o) A přitom vod je tu dost(Labe,Chrudimka,Loučná, písníky.....) ale asi i rybářů…
- Čtvrtek 22. dubna 2004 v 6:19® mirmen
-
Roman: naučit se dá ledasco. Ze začátku by postačila procházka kolem řeky s dlouhým prutem, splávkem a závažím a měřit a měřit a měřit . Najdeš-li na dlouhém úseku s rovným dnem dolík ( třebas 20–50 cm větší hloubku, to postačí), máš zčásti vyhráno. Pak vnadění a technika lovu. Řekl bych, že přijít, sednout a nahodit ( bez rozmyšlení) je jedna ze závažných příčin nižší úspěšnosti. Občas ale selže všechno, místo, návnady i způsob nabízení a může se Ti stát, že Tě přechytá desítileté děcko nebo děda bobkař. Včera jsem na feedra chytil jen dva cejny a dva záběry pro… . Za 3 hodiny u vody v nádherný podvečer s rybama dost velká bída.
- Středa 21. dubna 2004 v 19:06® HaD
-
Roman: já myslím, že zase takové úlovky tady nemáme, tedy většinou
Moje rada je být hodně u vody, umět tam být rád i bez úlovku a nebo i bez záběru a to ostatní přijde samo…
- Středa 21. dubna 2004 v 19:03® HaD
-
jiris: jsem tu pracovně na veletrhu, s Tomem a Jožkou to proberu v Poličce
- Středa 21. dubna 2004 ve 14:02® Roman
-
Ahoj: jak to tu tak čtu tak je to tu samej rybář profík. Jsem z Pardubic a rybám jsem se začal trochu víc věnovat vloni ale o takových úlovcích jako vy si můžu nechat jen zdát. Ryby nechytám na jídlo, protože rybí maso ani nejím, ale přecejen mě moc nebaví koukat na nehýbající se splávek nebo policajta třeba pět vycházek po sobě. Za loňský rok mám 1 úhoře, pár červenopeřic a cejnů a to je vše… Jak to prosímvás děláte? Nebo kde se to dá naučit? díky!
- Středa 21. dubna 2004 v 7:05@ Grub
-
Václav: Koukal jsem na tu knížku, těšim se jak bude.
- Úterý 20. dubna 2004 ve 20:22® jiris
-
Promiň, že otravuje, ale pokud budeš mít freechvíli tak sesmol něco o tom jak to bylo s Jožkou a zeptej se toma na tu vrhačku Diafleshe (teda jestli TR uvidíš) Čauvec a užij si to tam :o)
- Úterý 20. dubna 2004 v 18:31® jiris
-
DaH – co děláš v Brně?
- Úterý 20. dubna 2004 v 17:02® HaD
-
jiris: vždycky budou lidi, kteří rybu umí pustit a pak ti, kteří sejmou všechno. Nevěřím, že budou umět pustit rybu někdy všichni. Já bych si potočáka 40 klidně vzal, ale vůbec bych neměl problém ho i pustit. Je to o přístupu. Člověk se musí naučit koukat na rybu jako na rybu, která se může nechat žít a nebo i zkonzumovat, ale ne ji chápat jenom jako maso. To je špatný. Jinak teď jsem hůř dostupnej, jsem do pátku v Brně, v sobotu na Poličce a v úterý na týden „olé španělsko“.
- Pondělí 19. dubna 2004 ve 23:18@ Karlos
-
MAF:Ta naše povaha česká…
- Pondělí 19. dubna 2004 ve 20:45® jiris
-
Mirek – tuto teorii jsem měl na mysli. Bohužel – třeba se toho dožijem, že rybář po boji pustí nádherného čtyřiceticentimetrového potočmáka.
- Pondělí 19. dubna 2004 ve 20:10® Mirek
-
Jiris: Já myslím, že nynější rybáři tuto teorii docela určitě nevyznávají. Problém je v tom, že spousta rybářů vyznává teorii – od 25 cm je prostě každý pstruh berný.
- Pondělí 19. dubna 2004 v 18:16® jiris
-
Nejhorší na tom je, že nynější pstruhaři vyznávají tuto teorii. Od 26 domů. Někde i od 25. Už se těším až bude potočmen v červené knize.
- Pondělí 19. dubna 2004 v 11:08® Mirek
-
Václav: Právě jsme se vrátili z prvního lovu na mouchu. Počasí otřesné. První rybu přes 30 cm jsem chytil dnes na nymfu. Maf: Jsou zastánci teorie, že je mnohem lepší brát pstruhy od míry do 30cm a pouštět ryby mezi 30 – 40 cm. Nad 40 cm brát jako trofejní. Možná, že z hlediska přírody je na tom také kus pravdy, nevím. Mně osobně by přesto bylo hloupé vzít potočáka 26 cm.
- Pondělí 19. dubna 2004 v 9:30® Vaclav
-
MAF: Jo, zazil jsem to vloni, nekteri taky kolegove se chovaji jako zvirata utrzena ze retezu, berou, zabiji, co jim prijde pod ruku, jako kdyby druuhy den mela prijit valka!!! Otresne!!!! Tady v Karlovarskem kraji existuje napriklad majitel rybarskych potreb, ktery vloni timto zpusobem (samozrejme vice nez dvojnasobne prekrocil povoleny denni limit kusu, alespon o tom hovorili svedci, ja u toho nebyl) zahajil na Svatave. Myslim, ze uz jsme to zde vloni s Mirkem nakousli.
- Pondělí 19. dubna 2004 v 9:23® MAF
-
Václav:Kamaráde bylo to zvláštní zahájení,ryb spoustu to se musí nechat vše duháci a potočáci a lipani od 15 do 34 cm,největšího „potoka“chytil syn Milana Januse 48 cm na mouchu ve Volyni pod jezem,ale z čeho jsem totálně„out“je chování některých pstruhařů,i když tohle „priezvisko“už jim nepatří,jak může někdo(a bylo jich mraky)masakrovat pstroužky kolem 26 cm,to vážně nepochopím,pak sedí v hospodě u piva a rozčilujou se že nechytnou větší rybu…
- Pondělí 19. dubna 2004 v 7:43® Vaclav
-
MAFioso: Jak se tobe zaradilo, priteli ve zbrani? A co ten kamos s novym kramem, myslis, ze ten Antares sezene?
- Pondělí 19. dubna 2004 v 7:10® Vaclav
-
Mirek, Ruda: Ja si v patek poridil novy medium feeder Shimano Nexave a v sobotu jsem ho premieroval na Skalce – ale jen perliny kolem 20 cm a nekolik cejnu, no cejnu, takova zrcadelka do 25 cm. V nedeli se na Jesenici chytil duhak 44 cm na rohlik, ja tam jedu zitra feederovat. Jinak to mnozstvi ryb je paradni, bylo tam neco pres 30 cm?
- Neděle 18. dubna 2004 v 18:37® HaD
-
Mirek: tak alespoň něco-viz. Lužnice 4
- Neděle 18. dubna 2004 v 15:31® Mirek
-
DaH: Dnes jsme byli s Rudolfem na Teplé nad přehradou Březová. Totální výbuch. Po přesunu na Svatavu jsme si vylepšili náladu. Dohromady 24 pstruhů. Bylo to poetické odpoledne, jak by řekl klasik.
- Sobota 17. dubna 2004 ve 22:07® esox
-
tak jak ste zahajili? ja sem si dneska celkem slusne zachytal s feedrem-nekolik kapru okolo dvou kil
- Sobota 17. dubna 2004 ve 14:52® HaD
-
Mirek, Ruda: tak to gratuluju k tak bohatému lovu, jen tak dál
- Sobota 17. dubna 2004 ve 14:40® Mirek
-
Václav: Jo, Návštěvníci mne dostali. Jinak na zahájení jak už jsem Ti psal jsme byli s Rudou opravdu na Svatavě. Bylo to móóóc hezké, i když pro mé tělo těžce devastující. Chytili jsme dohromady asi 65 ryb. Vše, až na jednoho Rudovo duháka jsme vrátili zpět. Chytali jsme rotačky, samozřejmě Emtéčka a na závěr Ruda vyzkoušel svůj dvojkový mušák. Povodili jsme si na něm pstruha na nymfu a bylo to opravdu okouzlující.
- Sobota 17. dubna 2004 v 10:40® HaD
-
jaryn: máš to v mailu
- Pátek 16. dubna 2004 ve 22:45® jaryn
-
DaH: do neděle
- Pátek 16. dubna 2004 ve 21:58® HaD
-
jaryn: do kdy to potřebuješ?