Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 26. dubna 2011 ve 14:05® ladamaj
ladamaj

kerob>takhle by to mělo být ale pravdou je opak bohužel a není žalobce není soudce.To samé je prokazování ryb na tyto vody,znám spoustu podvodnímů kteří ryby kupují přímo na svazové vodě a myslíš že se touto otázkou někdo zabívá ani rybářům to nevadí.Takto to chodí na severu a myslím že i jinde, dříve skupovali jen větší kusy dnes skoupí skoro vše jenom co já vím tak zde operuje takto 10 rybářů ostatní chodí a jen mě upozorňujou ale nafotit se to bojí dost smutné.Takže nějaký zákon unás asi moc neplatí je děravej jak cedník na nudle a stím jedinec nic neudělá už sem se o to pokoušel i s fotem ale marně tak kde žijem.

Tento příspěvek byl editován 26.4.2011 14:07:42 uživatelem ladamaj.
Úterý 26. dubna 2011 ve 12:40® kerob
kerob

ladamaj> ten zakon nerozlysuje vody celosvazove, nesvazove nebo soukrome. Je to zakon, neni to jakysi interni predpis vydany treba rybarskym svazem. A stejne jako v jakymkoliv jinym podnikani bys ho mel dodrzovat – kdyz budes provozovat pilu, musis dodrzovat treba hlukovy limity, kdyz budes provozovat reznictvi, musis dodrzovat hygienicky podminky… a pres to nejede vlak a uplne stejny je to s nekterejma zakonama vs. soukromy reviry – takovy chytani na dirkach je zarnej priklad – vsude se provozuje, ale podle zakona se provozovat nesmi, musis si obstarat vyjimku (kterou 99% reviru nema). Stejne tak i na soukromaku (ciste teoreticky i v jezirku na vlastni zahrade) bys mel mit rybarskej listek vydanej statem…bez nej bys nemel vubec s prutem k jakykoliv vode…atd. A predstava, ze to je tvuj rybnik a ze je na tvym pozemku a ze si tim padem muzes delat co chces, je naivni a usmevna.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 21:35® osprey
osprey

Char> Celkem dobrou. Akorát jsem jednou nakoupil nějaký ležák a praskalo to mnohem snáz než jsem byl zvyklý z minulosti.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 21:07® Char
Char

Jakou máte zkušenost s vlascem Colmic Fendreel na vláčku?

Pondělí 25. dubna 2011 v 17:52® Scanix
Scanix

Doudleban> jasne, ze nedelas, spis slo o tu poznamku, ze obcas kazdy jedname trosku sobecky, uz jen to chytani ryb pro zabavu ;-)

Pondělí 25. dubna 2011 ve 14:36® ladamaj
ladamaj

Doudleban>každej máme na to jiný náhled a to je řeč oničem.Ty mantinely jsou nastaveny pro vody celosvazové a v tom je ten zakopanej pes nebudu nikoho přesvědčovat kde co platí,před 3 týtny jsem dostal nabídku jet na sumíky a to na soukromou vodu v ČR.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 14:06® osprey
osprey

Doudleban> Opravdu primární je to, aby v revírech byly zdravé ryby v rozumném počtu a věkové skladbě, přičemž by měl být umožněn jejich přírodní výtěr.

Pokud je toto zajištěno, je jedno, kdy se ty ryby budou lovit. Na svazových vodách je plno předpisů, ale toho primárně nejdůležitějšího cíle se dosáhnout nedaří, zatímco na některých (zdůrazňuji – některých) soukromácích ano.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 13:32® Ftmči
Ftmči

Ladamj: To teda koukám. Já že chci zavádět svazová pravidla na soukromých revírech? Jen jsem upozornil, že jsou dány jisté mantinely (zákony dobré i špatné) a ty bývají porušovány. Když na svém pozemku někoho zabiješ, tak ti to taky neprojde, přestože pozemek byl tvůj. Pokud jsou součástí podnikání živý tvorové, jsou omezení nutná, za tím si stojím. Nelze nadřadit zisk všemu ostatnímu.

Scanix: Já taky z Ospreye nedělám žádného vraha :-) . Právě kvůli jeho kladnému vztahu k přírodě, mě zajímalo, jak se k té problematice staví.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 13:03® osprey
osprey

ladamaj> V tom se shodnem.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:31® ladamaj
ladamaj

osprey>souhlasím ale nemohu v dnešní době někomu přeci poroučet co by měl nebo né.Jde přeci o soukromou věc či podnikání ať je to jaké koliv řemeslo.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:23® osprey
osprey

ladamaj> Doudleban přemýšlí nad tím, jak by věci měly být. Mě to trvalo dvacet let a pořád si nejsem jistý, že to vím:-)

To přemýšlení a hledání je důležité. Jednou třeba dojde dál než já.

Pondělí 25. dubna 2011 ve 12:20® ladamaj
ladamaj

osprey>souhlasím stvím názorem.To jenom že Doudleban by chtěl nastavit řád stejný jako na celosvazu.Tak ať si pořídí takovou živnost a sem zvědav jestli si nechá poroučet jaké či oné předpisy tam budou,to žije někde za komančů!

Pondělí 25. dubna 2011 v 11:19® osprey
osprey

ladamaj> A proč to řešit? Jestli má někdo soukromou vodu a každý rok ji vypustí a ryby prodá nebo jestli tam za nějakých podmínek provozuje lov na udici, to nám může být jedno.

Podívej se na celý slavný lov na dírkách – je to jen prodej ryb trochu svéráznější formou, nic víc. Ale proč tomu bránit? Je snad někdo nespokojen? Producent prodá ryby, majitel revíru povolenky a návštěvník si odnese za patřičný peníz svou igelitku.

Sport to není, ale jednou za zimu si tam s tou igelitkou dojdu taky.

Pondělí 25. dubna 2011 v 11:14® osprey
osprey

Scanix> Díky za komentář.

Zvířata v přírodě se normálně žerou, vyhánějí z teritorií, umírají na nemoci apod. A dělají to 12 měsíců v roce.

Celkově je u ryb důležité, aby ve vodě byly.

Víš, co se teď děje na nejmenovaném místě. Roky jsme chytali, ale chovali se tak, aby tam ty ryby pořád byly. Teď se to hroutí neskutečným fofrem. A naprosto v rámci pravidel.

Nevyjadřuj se k téhle poslední poznámce (bude to lepší) – ber ji jen jako důkaz, že pravidla musejí mít jediný cíl – aby ve vodě byly ryby. Jinak jsou na hovno. Což se v tomto případě nádherně ukazuje.

Pondělí 25. dubna 2011 v 11:10® ladamaj
ladamaj

Scanix>v jisté míře s tebou naprosto souhlasím.Jinak v tom podnikání soukromáků nic nenaděláme ať se nám to líbí nebo ne to zde opravdu je neřešitelné.

Pondělí 25. dubna 2011 v 10:44® Scanix
Scanix

Doudleban> Vis, pokud jde o Miru, osobne neznam cloveka s kladnejsim vztahem k prirode a to se zname malo. Jen z toho mala vim, ze kdyby se vetsina lidi chovala z poloviny jako on k rybam a k prirode obecne, tak je to prirodni raj tady a to bez smajliku. Nekdy proste kazdy resime tu svou potrebu vs. to co je spravne, pokud bychom totiz chteli byt maximalisticti v chovani k prirode a k jeji ochrane, pak bychom k vode meli chodit max s fotakem a i tak muzes cestou neco rozslapnout apod.

Pondělí 25. dubna 2011 v 10:41® Scanix
Scanix

ladamaj> nejde o rybarsky rad, to co ma Honza na mysli je zakon, ktery mimo jine urcuje jiste limity pro provozovatele rybarskeho reviru. Problem je skutecne ten, ze mnohdy provozovatel tento zakon vubec nezna a ma pocit, ze si muze delat, co chce, coz neni pravda. Na druhou stranu tento zakon by jiste vyzadoval notne reformy. Rybarsky rad je jen urcity vyklad tohoto zakona doplnen o dalsi pravidla dane rybarskym svazem jako organizaci. Rybarsky rad na soukromem reviru muze byt ve skutecnosti uplne jiny, ale mel by urcite sledovat zakon ve smyslu ochrany vodnich zivocichu apod. Je to hodne kontroverzni tema a asi to tu nevyriseme, chtelo by to, aby nekdo prisel s lepsim navrhem zakona, ale na takove „pitomosti“ nemaji poslanci cas :-)

Pondělí 25. dubna 2011 v 10:40® Ftmči
Ftmči

Osorey: Chápu, vnímám to podobně.

Ladamaj: Myslím si, že nemáš tak docela pravdu. Já osobně nejsem něják extra zběhlý v zákonech, ale proběhlo tady (a vedle) několik diskuzí na toto téma a vyplynulo z nich, že majitel soukromé vody (záměrně nepíšu revíru!) si tam nemůže dělat co chce. Viz třeba lov ryb pod ledem, na který by měla být výjimka z ministerstva. Pokud se pletu, tak mě snad někdo opraví.

Pondělí 25. dubna 2011 v 10:17® ladamaj
ladamaj

Doudleban>tak skus soukromému podnikateli na jeho vodě poručit dodržování RŘ. akorát se ti vysmeje nikdo ho nedonutí.Vodu obhospodařuje soukromě a také si určuje i pravidla stím nic neuděláš jde o jeho živnost,i když ty to posuzuješ odle celosvazu.

Pondělí 25. dubna 2011 v 10:15® osprey
osprey

Doudleban> A jak bys to stavěl? Zajímá tě přece, jestli je to dobré nebo špatné.

Dobré by bylo, kdybys měl hlad a při zdravých smyslech si chytil rybu k večeři (tak šedesátku, větší bys asi nesnědl). V reálu je všechno jinak – lovíme pro zábavu, honíme se za trofejemi, ryb je málo a tak vymýšlíme pravidla. Pak špekulujeme nad těmi pravidly.

Pro mě je metou chytit rybu, která je velká a opatrná. Takovou nepotřebuju sežrat, stačí mi k tomu ta šedesátka. Ale na druhou stranu lov není bez rizika – tu rybu můžu vždycky poranit a budu si ji muset vzít.

Ostatně teď řešíme, zda je etické zaházet si na MP strímrem a za dva měsíce poteče pod jezy krvavá voda. Pod úhlem tohoto pohledu řešíme zbytečnosti.

Pondělí 25. dubna 2011 v 10:06® Ftmči
Ftmči

Osprey: Rozhodně bych to nestavěl jako otázku dobra a zla :-) . Zajímal mě jen názor. Prostě mi to celkově připadá divné. Na pstruhovce má člověk štiky vybíjet hlava nehlava. Na mimopstruhovce o ně má dbát. Do toho strímrující muškaři před 16.6. Na soukromácích klidně celoročně na rybku. A přitom pořád jde o jednoho živočicha.

Neděle 24. dubna 2011 ve 23:42® osprey
osprey

Doudleban> A co je podle tebe férový lov? Jedné štice, co chytil David, ještě čouhalo z huby lanko ze zimních dírek.

V květnu jedu na štiky na sever. Budou tam asi tak dlouho vytřené jako jsou u nás dnes.

Znám jediný férový přístup – dívat se a nechytat. Dělám to častěji než by se zdálo.

Nedávno jsem chytal cejny a cejnky. Byli ještě nevytření. Bylo to fér?

Ještě před pár lety byla řeka touhle dobou komplet hájená. Proč dnes není? A je to dobře nebo je to špatně?

Lidi se odnepaměti snaží oddělit dobro a zlo, ale dodnes to nedokázali. Proč bych právě já měl znát odpověď? Nevím, jestli je dobře chytat štiky koncem dubna, i když se pustí.

Neděle 24. dubna 2011 ve 22:25® Scanix
Scanix

Doudleban> Vsak jo, vim, ze to myslis dobre, to i ja :-)

Neděle 24. dubna 2011 ve 22:24® Ftmči
Ftmči

V pořádku, proto jsem to sem psal, abych zjistil názor ostatních.

Neděle 24. dubna 2011 ve 21:10® Scanix
Scanix

Doudleban> Dle fotek moc zubozene nebudou, dnes jsem si povidil peknou cca 80–85 na P, valec jak prase, jak chudinka taky nevypadala…nebal bych se toho, hajeni do cervna je krapet nesmysl a v mnoha zemich sveta takovy prepych ryby nemaji…nerikam, ze to je zrovna dobre, ale nehrotil bych to…jen muj nazor

Neděle 24. dubna 2011 ve 21:06® Ftmči
Ftmči

ladamaj: Dobře vím, že majitelé soukromých vod povolují vláčení už teď. A vše na majiteli nezáleží, kolikrát jsou pravidla lovu na soukromácích v rozporu se zákonem, jen to nikdo neřeší.

Scanix: Jasně, že na pstruhovkách po nich jít můžu, ale mě až tak nejde, o to co můžu, ale o to co je etické. Ryby po tření jsou oslabené – vyhládlé a tím pádem snazší cíl. Netvrdím, že je to nějaká hrůza, jen mě zajímal názor Ospreye.

Neděle 24. dubna 2011 v 19:52® ladamaj
ladamaj

Doudleban>na nesvazové vodě jsou uplně jiná pravidla záleží vše na majiteli.Osobně jsem už byl vláčet s vasekmaj.

Neděle 24. dubna 2011 v 19:50® Scanix
Scanix

Doudleban> ostatne na stojakach jsou stiky uz davno vytrene ;-)

Neděle 24. dubna 2011 v 19:49® Scanix
Scanix

Doudleban> Honzo, co je na tom divne, kdyz na to prijde, i na pstruhovce muzes rozbali jerkac a jit po stikach vesel, staci zamackat protihroty a nechat jen jeden trojhak na nastraze :-)

Neděle 24. dubna 2011 v 19:44® Ftmči
Ftmči

osprey: Mám dotaz ke tvému příspěvku v diskuzi Z Lovu. Mám tě za propagátor férového lovu ryb, ale něják mi to nejde dohromady s jerkováním koncem dubna, byť to bylo na soukromém revíru. Možná jen zbytečně řeším něco, co není třeba řešit.