Vyhledávání
Přívlač a dravci
V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pátek 18. října 2002 v 18:30® Vaclav
-
Ierak a Mirek: Ohledně těch prutů je to skutečně individuální, což je pochopitelné. Nějaká inspirace tu ale je, nicméně asi vám opravdu nezbyde, než si to v praxi vyzkoušet na vlastní kůži. Ierak: S takovou přesnou gramáží teď asi neporadím, nicméně Five Fibre Senso Spin od Byronu má 3 – 15 gramů a dělá se i v délkách 2,7 a 3,0 m. Je velmi citlivý, naprosto lehoučký a doslova předurčen k lovu s malými nástrahami. Vím, že ho používají i někteří závodníci v přívlači. Jinak záleží na penězích, které do něj hodláš pustit. Kvalitní pruty se zajímavými gramážemi určitě budou Berkley, Abu či Sportex, který postaví třeba i ultra light na zakázku. Ale i mezi dalšími značkami (Jaxon, D. A. M., Shimano apod.) se určitě něco najde.
- Pátek 18. října 2002 ve 13:41® MAF
-
For All:Tak zítra prubnu ty Hracholusky a v pondělí a úterý zkusím prohnat lipany. ve středu jsem tady s raportem,zatím se mějte královsky!
- Pátek 18. října 2002 ve 13:40® MAF
-
Karlos:Tak to je Ok to se určitě někde potkáme,máme společnou lásku. lipany
- Pátek 18. října 2002 ve 12:02@ Libor
-
Já té propagaci Jaxona chvějivé špice podlehl a zatím nelituji. Vláčím s Phantomem 2,70, 5 .- 25 g , vlasec používám raději 0,16. Letos se celkem dařilo a na tento prut jsem bez problému zdolal téměř desítku půlmetrových duháků a největší radost mě udělalo zdolání štiky 82 při zabrození do pasu a podebrání do pstruhového podběráku. Neměl jsem v ruce moc dražších prutů ale s tím to jsem spokojený.
- Pátek 18. října 2002 v 7:41® Lerak
-
Tak se probírám Vaší diskusí o prutech na lehčí až jemnou přívlač… Jsem také před rozhodnutím, co si pořídit a zjistil jsem, že co rybář či závodník – přívlač, to jiný názor… Sleduji též kampaň J. Horkého ohledně JAXON, obíhám prodejny a beru do ruky kus po kuse a jsem stále někde " mimo mísu „. Možnost zapůjčení prutu na 1–2 dny a vyzkoušení v praxi je jaksi nemožná… -nakonec se obchodníkům nedivím ! Takže, pošle někdo tip na "klacek“ 2.70–3.00m, lehká gramáž 5–25 na přívlač s 0,12–0,20 a citlivé vláčení mini twisterů a rotaček velikosti 00 až 1. Už to slyším, jak požaduji nějaký „Universál“.....
(
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 21:11@ Karlos
-
BASS:Porad nám,pomoz,pochlap se a pošli článek o šnůrách!!!Mám zkušenosti jen s Fireline. Není to halířová záležitost,nechci si naběhnout tak koukej psát. Od toho tady plkáme,ne?
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 21:04@ Karlos
-
MAF:Určitě si chci vzít celosvazovku. Lipani mě rajcují víc než pstruzi,byla to moje první ryba v životě,když nepočítám vranky,střevle apod. Od té doby jsem toho krasavce neměl v ruce natož na prutu.
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 20:59@ Karlos
-
Mirek,Václav:Chvějivá špice je v podstatě vláčák s vlepenou laminátovou špičkou,válí se mě v autě podobný teleskop. Pan Horký mě svojí mediální kampaní docela nakrkl. Jak jsem pochopil tak chvějivá špice je jediná správná věc na gumy. Samozřejmě jsem si ty pruty pozorně prohlédl a usoudil jsem že zas takovej zázrak to není. Jsou relativně levné ale. nejsem tak bohatý abych musel kupovat levné věci. Takže po mých(níže popsaných)zkušenostech poputuje Jaxon do bazaru pod cenou. Mirku úplně tě chápu že nechceš skočit do něčeho z čeho bys byl u vody otrávenej,nezbývá než hledat. Ne všechnyy pikry jsou pomalé a měkké. Myslím že než nosit k vodě dva pruty je lepší tahat tři špičky. Mimochodem,to hledání má taky svoje kouzlo,nemyslíš?
- Čtvrtek 17. října 2002 v 16:43® Vaclav
-
Mirek: Co se chvějivé špice týče, fakt nemohu sloužit. Jestli spolehlivě berou i rotačky, nevím. Já před třemi lety přešel z kalsického vláčáku do 12 gr. rovnou na ten 3 m feeder, vlastně winklepicker, a neměl jsem zatím důvod přecházet. řeším to pak tak, že buď beru prut na rotačky a wobblery, nebo picker na gumy a marmyšky. Podle toho, kam a na co zrovna jdu. Mimochodem, včera večer jsem si byl na hodinku (17.00–18.00) zavláčet právě s tím pickerem a na malé banja jsem vytáhl jednu zubatou šedesátku a o druhou – cca 70 cm – jsem přišel, když mi překousla dvanáctku vlasec.
- Čtvrtek 17. října 2002 v 16:41® Mirek
-
Karlos: Vidíš, že ani o těch pikerkách nepanuje shoda. Bude to asi dost osobní záležitost. Nejspíš mi nezbude, než vyzkoušet obojí. Možná to dělám zbytečně složitý.
- Čtvrtek 17. října 2002 v 16:29® Mirek
-
Václav: Připadám si už jako stupid, ale ještě jednou se k romu vrátím. Jak je Ti asi jasné, jsem nemocnej přes rotačky. Pan Horký, který předpokládám ví co říká, tvrdí, že chvějka od Jaxona je univerzál na gumy, marmyšky, ale i na malé třpytky. To je přesně to co hledám, proto o tom pořád melu. Nerad bych tahal k vodě dva pruty. To bych asi s pikrem musel. Na druhou stranu mám takový pocit, že univerzály všeobecně jsou většinou na všechno a na nic. Informace, které o Jaxonech mám jsou zcela protichůdné i když, kdo má dnes s nimi alespoň roční zkušenost že?
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 13:24® MAF
-
Václav:To bych ti byl moc vděčný kdybys ses ho optal protože fakt vypadají dobře. Jinak The Revenge Ride je solidní deska ale osobně mám raději In Blood We Trust ,ale to je věc názoru. Možná že už víš ,že Hypnos budou v televizi společně s Dementor bude to záznam z jejich koncertu v Ostravě a vysílá to ČT1 2.12. ve 23:30 v pořadu Ladí neladí,repríza je druhý den na ČT v 1:30,budou tam i diskuze a komentáře zasvěcených čili by tě to mohlo možná zajímat.
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 12:19® Vaclav
-
MAF: S Black Dynamic osobní zkušenost nemám, ale dva pruty této série používá můj kamarád Jirka a většinou směrem k nim volí jen hezká slůvka. Ale já se ho přímo zeptám – o víkendu. Jinak mne teď velmi zaujalo nové album Hypnos.
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 12:16® Vaclav
-
Mirek: Ta pomalost a měkkost není na závadu, naopak – alespoň já to vidím jako výhodu (mluvím o těch gumách a marmyškách, u třpytek by to byl problém). Zasekávat totiž skoro vůbec nemusíš, okoun či jiná ryba to dobere naprosto s důvěrou tak, že už ji jenom zvedneš. Zdůrazňuji přitom, že mi žádná ryba nespadne, což se dříve běžně stávalo, a to třeba i s jigovým speciálem Hypercast od Zebca. A odhozy a očka… Na dálky to není, ale do 10 metrů od břehu bez jakýchkoliv problémů, ale dosáhneš i dál. Používám vlasce 0,08 až 0,12 mm a nástrahy maximálně do 5 gramů, spíš ale menší.
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 12:08® Vaclav
-
Jiří Laštůvka: Nelpím jen na prutech značky Byron, i když půjdu více méně po nich. Pokud však cestou potkám něco „eňo něno“, a těch dobrých a výborných značek je samozřejmě celá řada, tak o tom zauvažuji.
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 12:04® MAF
-
Mirek:Jejdanánku to si řekl moc hezky:„pohádka o suché mušce a duhových praporcích“…úplně to vidím já si snad tu dovču vezmu už zítra
- Čtvrtek 17. října 2002 ve 12:02® MAF
-
BASS:Zkus to uvidíš že se najde spousta vděčných rybářů co si tvé články rádi přečtou já budu mezi nima. Nemáš se čeho bát u počítače jsi v bezpečí
. ne dělám si legraci.
- Čtvrtek 17. října 2002 v 11:57® MAF
-
Václav:Máš pravdu ty Five Fibre jsou v gramáži 7–35 a 25–65g což je zrovna rozpětí který mi moc nesedí. Ale ta cena je fakt dobrá 16 respektivě 17 stovek za prut je pohádka. Koukal jsem na Black Dynamic Spinn 270cm a 20–40gramů není špatnej (i cenově)neměl jsi ho náhodou v ruce?Apropo rybky mezi „Harlekýnkami“to je docela zajímavá představa
. Včera mi přišlo od Čurbyho z Obscene prod. nový CD Impaled a musím říct že je naprosto fantastický fakt bombová záležitost. Impaled jsou moje srdíčková záležitost tak to hodnocení asi nebude objektivní ale prostě je to tam!
)
- Čtvrtek 17. října 2002 v 10:25® Mirek
-
Václav, Karlos: Vláčení s fídrem jsem samozřejmě zkoušel a jak už jsem tady psal, dost hrůza. Karlos to napsal naprosto přesně. Proto jsem se ptal na zkušenosti Vaška. Podle mých zkušeností 3m fídr opravdu nebude fídr, ale pikr. Ta pikrová pomalost a měkost- není na závadu při záseku? Taky mám strach z malých oček- co odhoz? Na články o marmyši se těším. Jistě budou přínosné, jako ostatně všechny Tvé články. Ještě k lipanům. Nádherný lov v nádherné krajině pod Loktem. Minulý týden sbíraly kusy mezi 30–37cm. Pohádka o suché mušce a duhových praporcích.
- Čtvrtek 17. října 2002 v 10:02® Bass
-
Všem: Pánové, nepřemlouvejte mně, já jsem na něco takovýho moc velkej srab. Bude – li zájem, rád poradim a pomůžu, ale ty moje fantazmagorie asi nikdo nikdy číst nebude.
- Čtvrtek 17. října 2002 v 8:52® MAF
-
Karlos:Budeš si brát celosvazovku?Na Střelu se chystám v pondělí a v úterý vezmu dovolenou a vyrazím,nebyl jsem na lipanech skoro 3 týdny což je těžkej hřích
- Čtvrtek 17. října 2002 v 8:44® MAF
-
BASS:Já na marmyšky nikdy nechytal ani jsem to nezkusil,podle mě je poměr mezi správným"voděním"nástrahy a správnou volbou nástrahy tak 3:2(60%technika vláčení a 40% nástrahy)jinak ty tvé články bych taky přivítal,takže prosím,prosím smutně koukám…
- Čtvrtek 17. října 2002 v 6:22® Vaclav
-
Karlos: Díky za vysvětlení. Chvějivou špici jsem nechytal, pouze jsem ji držel v ruce na výstavě, proto nikdy nesrovnávám tyto pruty s winklepickerem. Kolegové ze závodů říkají, že oproti pickeru má chvějivá špice rychlejší akci. A mně právě vyhovuje ta pomalá, líná akce pickeru, která si v případě gumy na toho okouna doslova počká, a to i když ta ryba není příliš aktivní. To samé je i u marmyšek či u strímrů. Já používám výhradně nejtenčí špičku, a to na rotačku není ono. U rotaček to chce jiné pruty – citlivé, a zároveň s parabolickou akcí.
- Čtvrtek 17. října 2002 v 6:16® Vaclav
-
BASS: Karlos má pravdu, tak to pošli, dáme to na Chytej. cz. Každý z nás, rybářů, má své cenné zkušenosti a v něčem vyniká více než ti druzí. Uvítali bychom to.
- Středa 16. října 2002 ve 23:33@ Karlos
-
MAF:No za rohem to zrovna není ale je to blíž než moje rodná Bečva. Už jsem ji chtěl letos(povolenku)ale nějak to neklaplo. Kamarád mě láká na Jizeru,dost mě to vyčítá a říkal mě právě o lipanech na Střele. Tak uvidíme.
- Středa 16. října 2002 ve 23:26@ Karlos
-
Mirek:Winklepicker je v podstatě lehčí,kratší a jemnější fídr na krátké vzdálenosti. Odhoz do 30g. Měl jsem jich v ruce moc a každý je jiný. Mé nebohé Trabucco s nejtvrdší špičkou zvládne v pohodě malé woblery a rotačky do č.3. Se špičkou 2oz. je(teda byl) dobrej na malé gumy. Chodím obdivovat Shimano Sensalite,ten má nejjemnější špičku tak citlivou že jak se ti třese ruka tak ta špice hraje. Ideal na malé marmyšky. Nevidím velký rozdíl mezi „chvějivou špicí“ a pikrem.
- Středa 16. října 2002 ve 23:12@ Karlos
-
BASS:Tak až tu odvahu najdeš tak to sem šoupni,moc mě to zajímá.
- Středa 16. října 2002 ve 21:54® Bass
-
Václav:Ten článek by mně rozhodně zajímal. Já si taky myslim, že důležitější než barva a typ nástrahy, je rozhodně styl vláčení. Na tohle téma jse už napsal taky pár článků. Naposledy, jsem ve dvoudílném seriálu rozebral několik vláčecích šňůr. Jejich výhody a nevýhody oproti vlasci a naopak. Sám jsem jich už otestoval dobře 15 druhů, tak že je co porovnávat. Nikdy jsem však nenašel dostatek odvahy je zveřejnít.
- Středa 16. října 2002 ve 21:39® Bass
-
MAF:Věř tomu, že vodou jsem už protáhnul lecos. Cár z rybičky jsem ale vždycky dával jenom na marmyšku. To bylo právě v tý době kdy jsem se rozhodoval co vlastně budu lovit. Vzala mi to v jednom tejdnu dvakrát metrová štika.( Pokaždý jiná ) S osmnáctkou vlascem bez návazce si dovedeš představit jak to dopadlo. Ani jedna tam nebyla dýl jak 5 vteřin. K těm okounum mám prostě tak nějak blíž. Mám rád tu jejich náladovost, ale i tu žravost. Je to prostě ono. Můj problém ale bude spíš než v druhu nástrahy, ve stylu vláčení. Ale nástraha hraje určitě takynemalou roli. Je to prostě těžký, ale já jsem spoklenej.
- Středa 16. října 2002 v 19:53® Vaclav
-
MAF: Jestli budeš mít problém sehnat Krokodýla, tak mi dej vědět, nějaké výtisky mám pro ten případ doma. Ale to ABO by to do 14 dnů mělo rozvést na novinové stánky. Bude to tam hned vedle Harlequinů, cha, cha… Pokud jde o ten Byron, nová série Five Fibre, která navazuje a vylepšuje mou zamilovanou řadu Equipe, nenabízí nic v gramáži 20–40. Dělají 7–35 gr. od 180 do 300 cm (Light Spin), pak až vyšší.