Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 24. prosince 2003 v 16:49® Láďa

Mirek:Tobě taky příjemné prožití vánočních svátků a bohatého Ježíška. Tvůj e-mail domů je stejný jako byl,nebo je do zaměstnání?

Úterý 23. prosince 2003 ve 23:23® HaD
HaD

Ivo: děkuji za všechny, my Tobě taky a hlavně to zdraví!

Úterý 23. prosince 2003 ve 20:36® IVO
IVO

Přeji všem kolegům rybářům báječné vánoce, klid , pohodu a pevné zdraví.

Úterý 23. prosince 2003 ve 14:41® Láďa

Ruda:Já nic, já muzikant!!!!!Je ovšem pravda,že jsem tam byl jak doma,ale před měsícem jsem tam ukončil robotu. Nebylo to špatné,člověk se dostal tak blízko lidem které zná jenom z TV.

Úterý 23. prosince 2003 ve 13:33® HaD
HaD

doufám, že nám zamrzne dostatečně brzo Jordán a budeme se moci pokusit o úspěch na dírkách

Úterý 23. prosince 2003 v 9:08® Ruda

Láďa: Ten samopal schovanej u Vltavy kousek od úřadu vlády, je Tvoje práce. Pokud byl na Špidlíka škoda, že ho našli!!

Pondělí 22. prosince 2003 ve 13:05® Ruda

ALL: Přeji všem hodně rybářských potřeb pod stromkem a úspěšný nový rok jak v rybářském tak v osobním životě a revírům přeji hodně puštěných ryb a málo nebo vůbec žádného bordelu po rybářích.

Pondělí 22. prosince 2003 v 10:54® Láďa

ALL:Přeji příjemné prožití vánočních svátků a bohatého ježíška Vám všem.

Pondělí 22. prosince 2003 v 8:48® Lerak

ALL:tak včera asi rozloučení se sezonou na Lužnici. S kamarádem Ottou po 3 jalových hodinách twistrování to nakonec přišlo. Já tam „nechal“ 2 mírové štiky na příští rok. První to upráskla / uhryzla u břehu v poslední fázi u okraje ledu, druhá menší se v tom samém místě osvobodila při zamotání do kořenů a následným vyklepáním twistra. Lov završil Otta krásnou 73 cm dlouhou štikou. Takže nakonec naprostá spokojenost, byl i groček a kafíčko s téměř vánočním rozjímáním a kecáním o uplynulé a nadcházející sezoně. Prostě klídek. Taky Vám všem ho přeji !

Neděle 21. prosince 2003 ve 21:49@ Big Mike

DNES ŠTIČÍ REKORD!!!!!!! Lužnice 6, pod Čejnovským jezem, v 11.42. Na mikrotwistříka, žluto červené provedení. Odhoz tak 17 metrů a po jemném kodrcání po dně, asi 5 metrů ode mne přišla vázka. Po chvilce zápolení jsem napřužil, překlopil a rychle pustil, čímž jsem se z vázky dostal a přišel nenápadný záběr. Až skoro ke břehu jsem nevěděl, že mám na prutě rybu!!!! A pak jsem ji uviděl! Podběrák k ničemu, ještě vlastně v baťohu na zádech, tak jsem ji jen navedl bez boje na mělčinku a odháčkoval ve vodě. Chvilku stála ale pak se pozvolna ponořila do hlubin. Má životní štika, takovou jsem v životě ještě na prutě neměl. Ještě nyní se třesu a dle mého odhadu měla tak 12 cm!!!! Jo, kdo umí, ten umí!!! :-) Jinak za 2 hodky ani ťuk. Zdárek

Neděle 21. prosince 2003 ve 21:48@ Big Mike

DNES ŠTIČÍ REKORD!!!!!!! Lužnice 6, pod Čejnovským jezem, v 11.42. Na mikrotwistříka, žluto červené provedení. Odhoz tak 17 metrů a po jemném kodrcání po dně, asi 5 metrů ode mne přišla vázka. Po chvilce zápolení jsem napřužil, překlopil a rychle pustil, čímž jsem se z vázky dostal a přišel nenápadný záběr. Až skoro ke břehu jsem nevěděl, že mám na prutě rybu!!!! A pak jsem ji uviděl! Podběrák k ničemu, ještě vlastně v baťohu na zádech, tak jsem ji jen navedl bez boje na mělčinku a odháčkoval ve vodě. Chvilku stála ale pak se pozvolna ponořila do hlubin. Má životní štika, takovou jsem v životě ještě na prutě neměl. Ještě nyní se třesu a dle mého odhadu měla tak 12 cm!!!! Jo, kdo umí, ten umí!!! :-) Jinak za 2 hodky ani ťuk. Zdárek

Sobota 20. prosince 2003 v 19:52@ Big Mike

Tak dnes dopoledne na Lužnici ani ťuk. Ještě jsem málem sebral povolenku. Koukám přes řeku, kde měl nahozeno na těžko a druhým 2× dhodil a přitahoval, tak jsem na něj zařval, jestli chce přijít o povolenku, ať pokračuje. Prý jen přehazoval(měl jsem počkat déle), dal čihátko a byl v klidu. Po půl hodině jsem to zabalil a šel přes most k němu. Právě navazoval, tak prý, že nechytá a nemá prut připravenej k lovu, tudíž se mi nebude legitimovat!!!! Chlap tak přes 55let. !! Dokonce mi na druhou výzvu ukázal doklady v pouzdře a zase je zandal. Teprve na moji klidnou třetí výzvu je vyndal. Jestli si myslel, že by se mnou vyjebal, nevím. Zavolal bych policajty a i kdyby se potom hájil, sic nevím čím, že povolenku má, měl by rok po hehe. To jen tak naokraj, co i stří fotříci, když je nachytáte na hruškách, místo aby se zastyděli, dělají ofuky. Odpoledne asi hodku na potoce a také ani ťuk. Jednou jsem zahlédl kudličku, jak zoufale chytá mého zvolna se poloužícího tw. a ani to už neopakovala. Tak snad zítra zaboduji. A co ostatní? Bere to ještě někde?

Sobota 20. prosince 2003 v 18:34® Láďa

Karlos:Jo mi zocelení muži z Prahy jsme proti bacilům imunní,ale možná i ten bacil má problém v Praze přežít. Pokud vím tak Vašek se připojoval pouze z práce,protože neměl doma zatím internet,ale kdo ví proč nepíše. Co ty,chodíš v Praze na rybačku?

Čtvrtek 18. prosince 2003 v 19:27® jiris
jiris

Lada -s tím bych moc nesouhlasil, že letošní sezóna byla na candáty špatná, tím myslím jak léto tak i podzim (jen vláčka)!

Čtvrtek 18. prosince 2003 v 8:23® Lerak

Big Mike : ročník jsem prvorepublikový… :-)) ) Já zase ten úlovek Tvýho kámoše úplně chápu. Pod pravou polovinou jezu (byť se to nezdá) zůstává již několik let hluboká tůň (zkus tam vlízt někdy v plavkách). Když si představím uplynulé léto s malou vodou bez kyslíku, tak tohle místo je skoro učebnicové. Taky jsem si ho kdysi zamiloval, ale silný rybářský tlak mě poslední dobou odtud dost odrazuje.

Středa 17. prosince 2003 ve 21:40@ Big Mike

Část první, pokračování dole!!!
S tou trpělivostí má Lerak pravdu. Sám tedy vydržím hodně, často na jednom místě vydržím i hodinu, dvě, ale je to vyjimka. Třeba dnes. Vyrazil jsem na soutok Č. potoka s Lužnicí u E55. Řeka zkalená, potok čestej – bylo zajímavé pozorovat to míchání vody. Voda nehluboká, tak do 1m. No, asi po 2 výměnách tw. jsem šáhl pro minitw. žluté tělíčko, červený ocásek, úměrně k tomu malá hlavička. S tou mojí 17tkou jsem daleko nedohodil, tak odhaduji asi 20 m, ale děly se věci. Na první nához štika 58, šla do báglu. (Po vykuchání měla v sobě candátka odhadem 25 cm – jen ho pustit) Na druhý nához do stejných míst štika asi tak 55, šla do vody a kolemjdoucí dravcovydra s přísedícím dědouškem na druhém břehu(na těžko na rybky) jen čuměli. A na asi 5 nához po té druhé štice jsem vytáhl další, odhadem okolo 50. Okoun ani jeden – den na prdJPrima rybačka, ale proč to píši. Byť to šlo, přesunul jsem se jinam, co kdyby měla chuť i nějaké větší. Jenže neměla a v té podkalené vodě ani candošík. Co mě mrzí, při vylovování té druhé a spouštění se po kamenné regulaci k vodě jsem hodil záda, navijákem (Tica –Libra) jsem majznul o zem a jde mi teď nějak ztěžka. Nebo jestli je to jen sugesce? Ráno na to kouknu , ale je mi divně po těle. Taková mašinka a já jí za půl roku zneschopním.

Středa 17. prosince 2003 ve 21:40@ Big Mike

Osobně si myslím, že v nynějším počasí leží candoši a okouni u dna v jámách a na hloubce, velké štiky brouzdají na prostředku řeky, nebo leží u velkých překážek. Malé jsou ještě v mělké vodě. Láká mě Nežárka nad Krkavcem, tam se nechá nějaký candátek vydolovat, ale jak marodím, 2 hodky vycházky mi nestačí a po včerejší příhodě s kontrolorem nechci riskovat. Normálně jsem doma, akorát u tchýně v patře na obědě a toho vejra napadne zazvonit jen na ten s mým příjmením a ne už na druhý a hned nechá předvolání. Jedná se o rodinný domek s jedním vchodem! Myslel jsem, že mě omejou a byl schopnej ho někde najít a nakopat mu pr…Hned jsem volal na soc. a prý mám poslat vysvětlení, což jsem patřičně peprně vybarvil, tudíž mohu čekat kontroly ob den. To jsem to dnes semlel dohromady, co?………………………………. Lerak: mluvíš jak kniha, trošku se závanem prvorepublikového slohu a mluvy. Jaký jsi ročník? A co letos v Plané? Kluk od nás tam chytil v létě pod jezem candáta 93 na rybku, mezi koupajícími se dětmi. Nechápu a ani on. Nad jezem jsem nikdy nechytal, spíš výše, jak byl dřív camp pod silnicí. Někam tam pod Černou. Z jara jsme tam jezdili na plavačku, když u nás bylo ještě hájeno do 15.6.

Středa 17. prosince 2003 v 15:10® Bass
Bass

Lerek: Rozhodně, ten kdo chodí na štiky, tak nachytá i spoustu okounů, ale obráceně se to rozhodně říci nedá.

Středa 17. prosince 2003 ve 14:16® Lerak

BASS : Asi to srovnání okouna se štikou nebylo až tak košer, pravda, protože OK má přece jen druhově blíž k CA. Ale jsou to záběrově (OK + Št) vděčnější ryby…

Středa 17. prosince 2003 v 11:12® Bass
Bass

Lerek: Já okouny chytám jenom na stojatých vodách. Řeky jsem opustil zhruba tak před třemi roky, kdy jsem si koupil chatu na Hracholuskách a k velké vodě mám tedy mnohem blíže. Docela mě překvapuje, že přirovnáváš okouna se štikou a ostatními dravci.( tedy co se stylu obstarávání potravy týče ). Já okouny chytám hlavně ze dna. A to buď na šoulandu po dně, nebo nebo klasickým povyskakováním nástrahy. Pravdou je, že v létě se často ukazují na hladině, kde zbírají drobný potěr, ale teď v zimě je to otázka hlavně hloubky. Štiku chytím také spíše vyjímečně a proto bych si dovolil přirovnat okouna právě spíše k candátům.

Středa 17. prosince 2003 v 9:47® HaD
HaD

Lerak: buď vlož celý text do toho druhého (spodního okna) nebo mi to pošli na e-mail

Středa 17. prosince 2003 v 9:46® HaD
HaD

Láďa: jo to PFko jsem nafotil na rybách-tak by to moc často být nemělo (myslím tu pavučinu :-)) ))

Středa 17. prosince 2003 v 8:25® Lerak

. A tak ten, kdo se začne více věnovat candátům, se štičím záběrem se občas setká až při dotahování nástrahy ke břehu a rozdílné výsledky při lovu okoun versus candát mohou být právě v rozdílném prochytávání vrstev vodního sloupce a rychlosti vedení nástrah. Byť je to způsobeno třeba jen nepatrným rozdílem gramáží těchto nástrah. Candátí úspěchy tak slaví ten, kdo je trpělivý v dlouhotrvajícím a opakovávaném lovu v „horkých“ candátích místech, s velkým rizikem utržení nástrah a malou četností záběrů. Kdo tyto předpoklady nevydrží splňovat dlouhodobě,má malou šanci být úspěšným. Lov ostatních dravců (štika,okoun,tloušť apod.) přívlačí je v tomto ohledu trochu snažší a zábavnější. Rybář se lovem ve středních a horních vrstvách vody více pobaví četnějšími záběry, často nevázne a tím i krabička s nástrahami nezažívá tak velký „průvan“. Toto jsou nejen mé poznatky, ale i mých kamarádů, hlavně z lovu na řekách. A myslím, že jsou to pravidla dost obecná a známá.

Středa 17. prosince 2003 v 8:24® Lerak

BASS&ALL :To, že se v případě specializace na candáty méně setkáváme se záběry jiných dravců a to zejména štik, bych přisuzoval trochu rozdílným způsobem obživy obou druhů. Se štikou se setkáváme většinou ve středních vrstvách vodního sloupce, kde převážně kontroluje svým horním postavením očí pohyb potravy nad sebou.Řekl bych, že má podobná lovná teritoria jako okoun, který se zase velmi často pase za pomoci pruhovaných soukmenovců na drobném potěru blízko hladiny, kde se tyto malé rybky zdržují díky dostatku drobného planktonu a hmyzu. Dost často můžeme sledovat dlouhé pronásledování obětí těmito predátory. Tak nějak mám zafixováno, že štika a okoun jsou dravci „světla“. Jsou i pohybově jiní, především ve srovnání právě s candátem a nebo sumcem. Tito dravci „tmy“ jsou jaksi pohybově línější a v době jejich zdánlivého denního lenošení je může vyburcovat k záběru hlavně snadno dosažitelná kořist, pohybující se (spíše válející se) v jejich bezprostřední blízkosti. Tak má úspěch hlavně citlivé „bagrování“ dna. To dno bych dvakrát podtrhl ! Ať už je to pomalu taženým hlubinným woblerem nebo twisterem. Do horních vrstev vody tyto noční druhy vystupují zpravidla během dne pouze při specifických klimatických změnách. Pokračování následuje :

Úterý 16. prosince 2003 ve 14:01® Láďa

Ruda:Já bych si dal taky ovárek,jitrničky a samé jiné dobrůtky. Asi taky na Václaváku řachnu nějaké prase.

Úterý 16. prosince 2003 ve 13:28® Ruda

Václav: Nějak jsem se Tě v Tršnicích zapoměl zeptat jestli si našel Ty moje fotky? ALL: V sobotu místo rybaření zabíjíme prasátko to taky není špatně strávená sobota ne?

Úterý 16. prosince 2003 ve 13:18® Petr

Středoevropský pohár kaprařů „CECC 2004“ Ve dnech 3. – 8. 5. 2004 se uskuteční první pohár kaprařů v ČR s mezinárodní účastí kaprařů z celé Evropy. Bližší info na has. corp@volny. cz nebo 603 541 197

Úterý 16. prosince 2003 v 9:33® Láďa

ALL:Jak pozoruji, tak se candáti letos moc nechytají. Já osobně jsem se na ně těšil celou sezonu a nemohl jsem se dočkat podzimu a těch správných plískanic. Ovšem ty potvory jsou někde rozjeté oproti loňsku a já je ne a ne najít. Za celý podzim jsem netrefil ani jednoho. Na tutových místech ba přímo učebnicových jsou chyceny pouze štiky,sice pěkné,ale candát je candát. Ovšem s candochama zmizeli i okouni. Teď se jdu obléknout do overalu a jdu je opět zkusit. Počasí,že by psa nevyhnal,ale někde jsem četl:špatné počasí na ryby nexistuje,pouze špatně oblečený rybář,tak uvidíme jestli nezkončím se zápalem plic.

Úterý 16. prosince 2003 v 8:54® Vaclav

Big Mike: Nikde neni rybarska „sezonnost“ videt tak, jako na internetu. Vim to dobre – dokud se da rybarit, je mensi navstevnost a vsechno tak nejak vazne. To je logicke. Jakmile ale hlavni sezona skonci, lide sedi vice doma a v kancelarich na internetu, rozebiraji sezonu, pripravuji se na dalsi, diskutuji a debatuji. Proste momentalne nemaji nic jineho na praci.

Úterý 16. prosince 2003 v 8:32® Lerak

DaH : Nedaří se mi vložit příspěvek… Má nějaké omezení, co se týká počtu znaků? Je, pravda trochu delší…