Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 15. prosince 2003 ve 22:52® BigMike

Lerak: ještě jsem to tam u Plané nepruboval, byť tam kámoš jezdí někam ke skále a doluje candoše v létě na woblírky. No, doluje, sem tam nějakého. Ono je takových míst, kam bych rád mrknul, ale ne jednu vycházku nelze činit závěry. Letos jsem vydoloval hodně candátků na Doubí pod bývalým pionýrákem. Jak je na druhé straně ta poslední chata a ve vodě taková ponořená kláda. A betonové schody vpravo. Ale pěkného jsem také zmrvil a šli jen podměreční. Chce to teď na hloubku, ale já k Palubě moc rád nechodím. Pořád někdo courá, auta, cvrkot – já spíš někam mimo, kde zas nejsou ryby. Tuhle jsem tam kontroloval chlapa – důchodce a má od P. letos asi 15 štik od 70 do 90. Na rybky. Kamarád tuhle metrovku upálil, když jí v ruce zvedal z vody. Má jen muškařský podběrák………………………­……………………………………………A­ll: chci vyměnit mechovou rukojeť u prutu za korkovou, nemáte někdo zkušenosti, jak na to? Něco jsem zaslechl o špuntech od šampáňa.

Pondělí 15. prosince 2003 ve 22:52@ Big Mike

Tak jsem dodělal a dobarvil nově udělané krabičky na miniwoblírky a malé třpytičky. Ještě pár miniwoblírků udělat a zaplnit to. Marodím a místo abych psal řeči do práce, články o rybách, léčím nervy u papíru a lepidla a barviček………………………­……………………………………A teď k tématu. Tuhle jsem o lovu candátu vedl diskusi s kámošem. Má jich za rok dost a hlavně na gumy. Především mi kladl na srdce, že nemám agresivně přicukávat špičkou, což je dobrej recept na ty pruhovaný ježatce a štiky, ale spíš ploužit zvolna u dna, nechat odpočinout, lehce přizvednout, zase nechat na dně a tak pořád v klídku. Ale na to prý, jako cholerik bohužel nemám nervy. To už mohu vzít rovnou židličku a sednout si u toho. Ale výsledky má. Chytá hodně jemně, s mojí 16tkou (vlastně 17tkou) jsem proti němu barbar. Ale když já nemám ani ty nervy trhat to jak pápěří!!! Zlatá fajrlajna – s tou člověk narovná háček a jede dál. Mám tedy dilema. Asi tam při zakalené Lužnici dám 12tku šedou fajr a nechám proutek do 15g. Ono spíš jde o to, abych měl nějaký záběry a pak nějaký zužitkoval. Počasí nějak nepřeje, ale snad ještě letos vyrazím. Nutno dodat, že jsem spíš woblerář a hlavní sezónu mám přes léto. S gumama se snažím také čarovat, ale asi nemám ještě ten správný abstinenční třas.

Pondělí 15. prosince 2003 ve 22:50@ Big Mike

Tak nevím, jak to tu vypadalo minulou zimu, ale myslím, že za nečetnost příspěvků asi také může roční doba, nemyslíte? Osobně mi to vyhovuje:-) Co se týče článků, asi má nyní každý na pilno pro časopisy a ne aby psal sem. Tedy mluvím za sebe. Osobně radši něco prubnu udat za nějakou korunu a abych smolil něco navíc na net, na to už mi nezbývá čas. třeba se mýlím, mluvím sám za sebe. Stáhnul jsem si tady články jak na okouny a ještě jsem neměl ani čas si to v klidu přečíst, kor něco smysluplného napsat. Ještě v tkové profesionální společnosti. Jak se k tomu stavíte vy? Jak pomoci Davidovi?

Pondělí 15. prosince 2003 ve 22:36® Láďa

DaH:pseudonymy určitě NE!!!!! Měl jsem hlavně na mysli vyprovokovat lidi k větší aktivitě a to by mělo přicházet hlavně od Tebe,ale již toho nechme. Jinak to PF je dobré,to je vlastní výroba?

Pondělí 15. prosince 2003 ve 22:06® Vaclav

DaH: Nejvetsiho mam ze zahajeni, rovnych 70 cm. Pak uz byli jenom mensi a obavam se, ze do konce roku uz se toho prilis nezmeni. Jinak ta fotka je dobra, originalni.

Pondělí 15. prosince 2003 v 18:56® HaD
HaD

Václav: jak se Ti líbí ta „PF-ková“ fotka??

Pondělí 15. prosince 2003 v 18:54® jirka

Prosím ví někdo o výrobci forem na olůvka? Předem děkuji a přeji hezké svátky. Jirka

Pondělí 15. prosince 2003 v 18:54® HaD
HaD

Václav: tak to jsi mě upřímě rozesmál :-)) ) no, ale je to tak. dostal jsi nějakýho pěknýho?

Pondělí 15. prosince 2003 v 18:06® Vaclav

DaH: Presne tak. Ja se letos hodne soustreądil na candaty a vysledek se dostavil: zacal jsem chytat mene stik.

Pondělí 15. prosince 2003 ve 12:46® HaD
HaD

Václav+ALL: naprostý souhlas, já vždycky nachytal přívlačí spoustu štik a okounů. Candáti se mi obvykle vyhýbali. No a jak říkáš, chce to prostě trošku něco jinýho. Nejlíp je to vidět, když chytá víc rybářů vedle sebe a někomu to jde a někomu ne. Prostě ten úspěšný to dělá jinak, i když ten rozdíl může být téměř nepatrný…

Pondělí 15. prosince 2003 ve 12:36® Vaclav

BASS: Urcite je to tim – ja uz jsem tady jednou rikal, ze ti, kdo umeji na privlac stiky a okouny, obvykle jsou na tom hur s candaty, a obracene. Tak to podle mych zkusenosti funguje. Rozhoduji pritom kolikrat malickosti – napr. deset centimetru vysky, o malinko delsi prodlevy apod.

Pondělí 15. prosince 2003 v 11:13

jo jo, je to v rukách

Pondělí 15. prosince 2003 v 10:53® Bass
Bass

Lerek: Je vidět, že víš o čem mluvíš a tak jsem si jistej, že oslovuji toho pravého. Můj problém je jinde. Každoročně nachytám stovky okounů, ale candát je ryba která se mi vyhýbá. Mám podezření na to, že to bude stylem vláčení. Třeba tuhle sobotu jsem byl s kolegou trochu mrskat vodu. Máme absolutně stejné nářadí. Pruty, navyláky, vlasec i nástrahy, ale já chtim 30 okounů a on candáta 63 cm, ale okounů jenom pár. Myslíš že to fakt bude tim že vláčíme každej jinak, nebo mám prostě jenom smůlu ? Přitom ale to, jak on vláčí, se vlastně naučil odemne, tak že je celkem jasné, že vláčíme hodně podobně. Přesto efekt je jiný.

Pondělí 15. prosince 2003 v 8:47® Lerak

BIG MIKE : Lovím candoše každoročně s blížící se zimou jen několik km po proudu níže v Plané. Ten pocit při ztrátě většího kusu znám velmi důvěrně a věř, že je to jen důsledek toho, že vůbec nezasekneš, nebo jen zatáhneš v domnění, že to není záběr, ale větvička, či kus hadru. Ty záběry jsou fakt „flanelový“. Pak, když se Ti ryba objeví na dohled (nechá se mnohdy volně táhnout až ke břehu), jseš tak vyvalenej, že přestaneš přemýšlet, a přitom by v tu chvíli stačilo jemně přiseknout – tedy, pokud má candoš zavřenou mordu…Ale on dost často vytrvale „zívá“ a lomcuje hlavou ze strany na stranu a snaží se nástrahy zbavit. Kdybys jen věděl, kolik jsem jich takhle pohřbil já. Moje letité zkušenosti velí (hlavně v této zimní době), po jakémkoli kontaktu s čímkoli u dna rázně zaseknout. Má to i svá negativa. Jednak podsekneš spoustu jiných ryb a o ztrátovosti nástrah ani nemluvě ! V tuto dobu chytám na běžný cajk, spíše ostřejšího ražení : prut 2,40m, 20–40gr a Byron Stratos 0,23. Ostřejším prutem se snažím vyrovnat průtažnost vlasce. A nástrahy : jedině twistery v žluté a bílé barvy 6–10 cm s hlavičkou do 7 gr. Chytám v podobných místech, jako je to u „Paluby“. Prostě, hluboký oblouk s proudící vodou = kyslík To jsou místa, která candoši a vlastně většina ryb při zimování vyhledávají.

Neděle 14. prosince 2003 ve 22:56@ Big Mike

Anketa: já když už tedy na rybku, tak malej jednoháček za tlamku (Lipno – přívlač), nebo živou malou rybku (na těžko) za ocásek trošku k hřbítku.(na candátka a okouny). Jinak jsem kdysi dával na banja na kevr. lanko trojháčíček k zadečku. Osvědčilo se, ale nějak jsem zpohodněl. dávám jen hlavičku a na větší banjo (9cm) je to moc vepředu. Mám prut 7–15 g, na tom 16tku. Mám i šedou fajrlajnu:-) 12tku, ale je dost vidět! . Za víkend 2 štičky do 40, asi 10 okounků do 20, candátek a tloušť okolo 35. Ale ten vítr!!! Ještě se na Lužnici motá listí!!! A těch utrhanejch gum – síla! Asi fakt návrat k pletence 0.12.

Neděle 14. prosince 2003 ve 20:55® HaD
HaD

mirmen: díky za tip

Sobota 13. prosince 2003 ve 22:50® mirmen

bib mike: vyplivnul, protože háček v tvrdým neseděl. Přitvrdit na sestavě, aby snesla razantnější zásek. Možná by to chtělo míň průtažnější kmen, třebas fireline 0,10 ( zcela neprůtažné) nebo silnější monofil. Jestli chytáš na kmen cca 2–3 kg nosnosti, tak rozhodně trojháček NEDÁVEJ, protože v případě úniku ryby při utržení ji pravděpodobně odsoudíš i k několikamě­síčnímu umírání se sešitou tlamou. To už je šetrnější chytat na mrtvou na jednoháčku. Zase na druhou stranu v takhle čisté vodě jakékoli zesílení kmene může snížit pravděpodobnopst záběru. Ale ( podle mne ) trojhák jen na naddimenzovanou sestavu.

Sobota 13. prosince 2003 ve 22:43® mirmen

tip na anketu: při chytání štik na rybku chytáte: a) systémek( 2 trojháčky) b) trojháček c) dvojháček d) jednoháček

Pátek 12. prosince 2003 ve 21:19

Dnes mi utekl candát jako poleno. Na Lužnici u „Paluby“. Na twistra- světle zalený, stříbrný flitr, 8 cm. Ta mrcha ho měla v hubě, nechal se jako vázka přitáhnout ke břehu, zvedl jsem ho z hloubky, otevřel na mě hubu, plivnul ho na mně, zasmál se a byl pryč!! Odhadem k 90 cm. To jsem ještě u nás neviděl. Byl jsem na omytí a vzteky bez sebe, jen se rozbrečet. Přijel známej candátobijec a povídal, že takhle ho školej už asi 14 dní. Do 60cm jich má pár a když to veme velkej, vždy se mu vypne! Dávám zítra přídavnej trojháček! Nebo poradíte něco jiného? Možná dát pletenku a víc přiseknout? Zdar

Pátek 12. prosince 2003 v 11:26® MAF
MAF

Tomas:Já fakt nevážu nemámna to vlohy,takže „Vox Populi“je to vázaný z 70%na rovných háčcích,samo že blešákový můžeš taky použít bude to mít zase jinej tvar což někdy může rohodnout,velikost záleží na lovené rybě,pstruh 12–16,lipan 18–22,jelec parma tam můžeš klidně nasadit i „osmy“,důležité jsou ty konečky jak ti psal Mr. Ruda,to je fakt jediný ošemetný a klíčový místo.

Pátek 12. prosince 2003 v 11:22® MAF
MAF

Tak co říkáte tomu že „méďu“zvolili lidi jak plejera roku to je bomba ne?Zvítězit v anketě World Soccer to je něco nepředstavitelného.

Pátek 12. prosince 2003 v 11:21® MAF
MAF

Láďa:Jo Juve bych taky bral a k tomu Real a Lyon(mám slabost pro Elbera:-))

Pátek 12. prosince 2003 v 11:18® MAF
MAF

Karlos:Vidím to buď na pátek 19 nebo na pondělí 22.12. chtěl bych kouknout k Horkýmu a pak do Spin and Fly tam jsem ještě nebyl.

Pátek 12. prosince 2003 v 11:18® MAF
MAF

Mr. Václav and Mr. Ruda:Pišta je úplně mimo,vůbec ho není vidět ani slyšet,prostě hormony jsou neřádi,snad se s toho brzo dostane,nebo nebudu mít za chvilku na co chytat. Pokaždé když se vidíme tak ty vaše-naše objednávky urguju,ale ten chlap momemtálně nemyslí hlavou,ale prodlouženou míchou.-))

Pátek 12. prosince 2003 v 8:46® Vaclav

Ruda: Jo, to mas pravdu, Hübschman bude druhy spartansky Novotny, je velmi dobry, celkem se mi zamlouva, ale nejsem si zcela jist, jestli v te Lize mistru dosahl potrebne vykonnostni urovne. Je mlady, potrebuje jeste dva roky zkusenosti…

Pátek 12. prosince 2003 v 8:35® Ruda

Já jsem je měl od stejného vazače jako MAF a vypadá to na blěšák č. 16 nebo 14, ale může to být i něco rovného hlavně bacha na ty pohyblivý konce, nesmí být ani moc dlouhý aby Ti za ně lípci jenom netahali, přesně jak dlouhý Ti neřeknu neboť je momentálně nemám a Pišta mi novou dodávku ještě od září nedodal.

Pátek 12. prosince 2003 v 1:15@ Karlos

MAF:Kdy že to jedeš do Prahy?

Čtvrtek 11. prosince 2003 ve 23:42® Láďa

MAF:Real Madrid,nebo Manchester Utd. by nebyl špatný,či ty dva teoreticky slabší Lyon,Monako,ale vůbec nejlepší by byl Juventus s Nedvědem.

Čtvrtek 11. prosince 2003 v 19:32® Láďa

Václav:Promiň,ale musím ti oponovat s tím nejslabším mančaftem. Já si myslím,že nejslabší bylo právě Lazio. Doma byli rádi za plichtu a tady si vyhrát taky nezasloužili. Je pravda,že Sparta nic zázračného nepředvedla,ale ostudu určitě nedělala. Nu a za krásu se ještě melouny nerozdávají,viz. Slávia.

Čtvrtek 11. prosince 2003 v 17:41® tkrizak

Ruda – tak ať odpoví lidi :-)