Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 7. prosince 2009 ve 13:34@ Pulec007

DAM: Ještě k tomu rvaní tlamek a váze. Nejde jen o podběráky a mokrý ruce. Souvisí s tím i místo lovu. Já osobně, pokud nemám podběrák s dlouhou rukojetí, což na vláčku/mouchu nemám, tak nechytám na místě, který není u břehu. To si raději odpustím šanci, že rybu chytím, než ji před vyháknutím muset zvedat 2 metry do výšky na skalku nebo přes kopřivový háj.

Pondělí 7. prosince 2009 v 10:56® Jagged
Jagged

dam> uplny suhlas. ja som tiez za haciky bez protihrotu a prakticky inak uz ani nechytam. skodi to menej rybe, musim s nou menej manipulovat aby som ju vyhakol, je to rychlejsie a v neposlednom rade mi to uz par krat usetrilo navstevu chirurgie kedy som sa miesto ryby chytil ja.

Pondělí 7. prosince 2009 v 10:28® dam
dam

Večer to vypadalo, že už všichni spí:-D rozjezd až kolem 11.

BlueShark> myslím si, že pár okounů za rok chytím, blíží se konec roku, tak budu mít přesný záznam. Je nutné se bavit o vyprošťování nástrahy, která není v koutku tlamy, ale uvnitř. Pak je poškozena každá ryba.Navíc okouní okraj tlamky je velmi křehký a jemný, ten se opravdu protrne hned. Je jedno, jestli je háček silný nebo slabý, prostě protihrot ho poškodí pořádně. Ryby prakticky nesekám, maximálně přitočím navijákem, není to totiž skoro nutné. (Pokud nechytám opravdu větší kusy s větší nástrahou.) Takže rybě neudělám žádný průřez masem. Ten totiž ani nezpůsobí tak zásek, jako vyzvednutí nad hladinu. Ryba nad hladinou má najednou váhu a jakmile se začne mrskat, tak pak se devastuje. Moc dobře si pamatuji, jak vypadají ranky po použití protihrotů. Těch okounků určitě pár nepřežilo. Stejný scénář je u všech ryb, čím vetší a těžší, tím se poraní více. Ještě jeden poznatek ze pstruhovky. Pstruh taky poměrně vyrží, ale jakmile se zvedne z vody, tak si mrskáním způsobí strašná zranění. Pokud to jde, tak je dobré rybu chytit do ruky ve vodě, nebo ji přímo vyháčkuji ve vodě. Podběrák je stokrát šetrnější než vyzvednutí, byť do mokré ruky.

Pondělí 7. prosince 2009 v 0:57® Scanix
Scanix

osprey> jasny, tomu nezabranis a podle zaberu to rozhodne nepoznas ;-)

Pondělí 7. prosince 2009 v 0:33® osprey
osprey

Scanix> Když jsou menší, jdu dál – ale tak jako tak, nějací skončí na břehu.

Pondělí 7. prosince 2009 v 0:16® Scanix
Scanix

osprey> je to tak, k hledani je to asi dobre, ale uplne nejsem presvedcen o tom, ze tam kde jsou ty mensi okysi musi nutne byt i ti vetsi, casto se mi stava, ze najdu dve uplne oddelena hejna a prumerna velikost se tam vyrazne lisi, ale na mensi vode to asi muze byt zase uplne jinak…

Pondělí 7. prosince 2009 v 0:13@ pulec007

Ciao, když jsme u těch neháčků a pstruhovek. Kde se u nás dá sehnat rotačka/pladavka s jednoháčkem? Neřeším teď, že to jde vyměnit. Konkrétně např. Mepps Spin Fly. Jsem drn, na našem netu nemůžu sehnat:(

Pondělí 7. prosince 2009 v 0:08® osprey
osprey

Scanix: Pidiguma není základní munice. Ale když za tím jezdí nebo tahají a nevypadá to, že si do večera sáhnu na lepší rybu, tak tam něco malého dám.

A na Flipovišči jsi viděl, že když už to udělám, přibývají mi úlovky celkem rychle.

Já v tom lehkém chytání vidím ten smysl, že hledám ryby, ověřuju si, jak se místa během času mění apod. Taky se šlověk učí vodit nástrahy, vyprovokovat netečnou rybu atd. Nikdy to nedělám, abych těch ryb pochytal hodně. Za poslední čas mě nejvíc těší ten tloušťák 53 cm, co jsem nedávno dával do rubriky Z lovu.

Pondělí 7. prosince 2009 v 0:00® Scanix
Scanix

osprey> tenhle problem resi asi kazdej, no ja letos zkousim taktiku nedat tam to nejmensi, ale zase se to casto odhrava jen nesekatelnych zabererch a jedne ci dvou ci zadne rybe schopne tu 8+ gumu pozrit. Je to pak vicemene frustrujici, kdyz kolega na pidigumky porad neco zdolava, i kdyz cilove velikosti to nejsou ;-)

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:57® osprey
osprey

BlueShark> Ono je to asi tak – malé ryby nechytám skoro celé léto s výjimkou pstruhovky. Když přijde pozdní podzim a ryby už berou vlažně, chodím si hrát s gumami. Pak není problém nachytat menších okounů dost. Tak aspoň mačkám ty protihroty.

Prutos: To máš těžké. Když jedeš na celodenní výpravu a nic jiného nebere, nakonec nabiješ smáka nebo nějakou pidigumu a když to jde, do večera jich dvacet třicet máš. A to to těm malým beru z huby, protože cíl jsou ryby tak 25 – 28 cm, což je u nás poslední normálně se vyskytující velikost. Ale zakaž těm malým to brát.

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:56® Scanix
Scanix

BlueShark> takze tim padem to mam spocitany uz davno, tak to je :-D

Tento příspěvek byl editován 6.12.2009 22:56:19 uživatelem Scanix.
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:54® Scanix
Scanix

BlueShark> ja celou dobu jedu jen v rybach, ty ne :-P

Tento příspěvek byl editován 6.12.2009 22:54:56 uživatelem Scanix.
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:53® BlueShark
BlueShark

Scanix: Jestli se ještě bavíš o rybách, tak souhlas :-))

Jenže Tebe sem znal ještě dřív než z chytej chachá ;-) ještě přes kamaráda z VŠ :-)

Tento příspěvek byl editován 6.12.2009 22:54:34 uživatelem BlueShark.
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:53® Scanix
Scanix

Prutos> mam s nim stejnej problem, je to strasnej spamer :-))

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:52® Scanix
Scanix

BlueShark> ale jo, ten spadlej byva vetsinou dost velkej na to, abys o tom basnil a mel nad cim dumat, proc a jak :-)

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:51® BlueShark
BlueShark

Prutos: Ale já se Ti nedivím, ono mě je dost na ICQ a ještě tady viď :-))

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:51® Prutos
Prutos

BlueShark> máš recht

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:49® BlueShark
BlueShark

Prutos: Počkej, já psal právě to, že je to nastejno, to si nic nového nenapsal :-))

Scanix: Nikdy není dost velkej, znáš to ;-)

Tento příspěvek byl editován 6.12.2009 22:51:08 uživatelem BlueShark.
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:46® Scanix
Scanix

BlueShark> no tak pakud seknes okyse do harmoniky, tak jej casto ztratis (to byva u tech vetsich), ale vetsnou prave u tech mensich ho napalis, ze to ma az zkrz skrele nebo predo-horni cast hlavy (ma to nasaty hloubeji a hacek je na nej dost velky).

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:46® Prutos
Prutos

BlueShark> Ono o ten zásek ani tak nejde. Ten vyjde skoro nastejno.

Drsná? Ne, jen trochu ze života :-)

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:43® BlueShark
BlueShark

Scanix: No ono když napálíš okouna (ani nemusíš vlastně nějak ostře) tak vyjde vniveč bez protihrotu, prostě díra v tenké blance, čemuž se samozřejmě Osprey vyhybá, že odejde od těch prťat, teda odejde, utíkáááá :-D :-P

Tento příspěvek byl editován 6.12.2009 22:44:08 uživatelem BlueShark.
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:40® BlueShark
BlueShark

Víceméně jde hlavně o pocit, člověka musí to šetrné zacházení hnát dopředu a jednou se mu to vrátí, věřím v to ;-)

Prutos: Aj ta krajta, drsná fotka, ale co, kocour má taky radost :-))

Scanix: Jasně pane profesore :-)

Tento příspěvek byl editován 6.12.2009 22:41:44 uživatelem BlueShark.
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:39® Scanix
Scanix

BlueShark> ono bacha s tou euforii a ocekavanim nadchazejici sezony, dost casto se totiz stava, ze „objevene“ veci nejak nefunguji a ryby se chovaji zase nejak divne, ale treba ti to vyjde podle predstav, ja se naucil nic neocekavat, ale tesim se vzdy znovu a znovu, takze je to ok ;-)

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:37® Scanix
Scanix

Prutos> jj, zvlast kdyz to napalis pletenkou v domeni, ze sekas sumatru…nastesti to letosni boleni ze sumcobrani rozdychali vsichni…

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:37® Prutos
Prutos

osprey> Několik set? Stydím se, seš větší mikromrdkař než já! Nebo by ses měl stydět ty? :-))

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:36® BlueShark
BlueShark

Prutos: Jasanec, ale já psal už předtím o tom, že my to žádný nešlukl :-) Vlastně jeden, pravda a hned měl Hubertusa brusle, škoda ho, trápilo mě to celý den i když byl malý, vyplaval po chvíli :-((

Příští rok bude hodně novinek a zážitků, už teď se těším na ty teplé dny, kde můžete v klidu zkoušet a nemyslet na tu kosu :-))

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:36® Scanix
Scanix

osprey> paradoxne jsem letos vytahl vetsinu svych lepsich ryb na zamackle protihroty, 3 duhaky 50+, sitku 108 a dalsi fisky, hodne zalezi, kam je ryba sekla a kolikrat ti ani protihrot nepomuze ztrate ryby zabranit…ale je fakt, ze treba u pstruhu te klasicke velikosti je procento popadanych ryb s jigovou hlacikou vyssi, aspon, co se mi zda…

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:35® Prutos
Prutos

Scanix> Stane se i s háčky bez. Ne že bych z toho měl radost,ale moc se tím netrápím. Letos co si tak pamatuju jsem musel zkožkovat asi jen jednoho bolena…sebral mi woba při sumcovláčce a crčelo z něj jak z když otočíš kohoutkem. Největší radost z toh měl nepochybně náš kocour.

foto/diskuze/privlac/2009/th-img29415.jpg
Neděle 6. prosince 2009 ve 23:33® osprey
osprey

BlueShark> Okounů jsem letos vyháčkoval několik set. A jak jsem psal, je to velký rozdíl. Když to zapomenu zamačknout, při první chycené rybě si vzpomenu.

Ale chytám tak asi rok, a kde mi fakt záleží, abych o rybu nepřišel, tam to nezamačkávám – abych zas ze sebe nedělal něco co nejsem.

Zato na pstruhovce nebo když chytám UL vláčku, tam už chytám z velké části bezprotihrotově a fakt z toho mám dobrý pocit.

Neděle 6. prosince 2009 ve 23:30® Scanix
Scanix

Prutos> to jo, jen se zpravidla zasekne hloubeji, letos se mi stalo u bolena, ze to mlasknul a dostal hakem nejspis na cevu od srdce, protoze byl do pul minuty KO, defacto mi zdechnul na prute, coz je nemile vzdycky…