Vyhledávání
Přívlač a dravci
V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 23. září 2009 v 11:05® xycht
-
Scanix> Hledání mezer proto, že to co provádíš prostě není muškaření. Na první pohled je to zřejmé – nemáš muškařský prut (máš vláčecí), nemáš muškařský naviják (máš smekací) atd.
Ale jak už jsem psal, na druhou stranu podle definice v RŘ je to jinak
A takový větší strýmr na MP tahaný muškařem před 16.6. byl posuzoval také jako přestupek.
- Středa 23. září 2009 v 10:59® Scanix
-
BlueShark> ty bambulo, kdo te obalamutil, jen jsem ti ukazal a vysvetlil, ze se u vody da chytat jinak nez na bobku u feederu ci na houpacku s plavkou, tak jsi se hort zazral do vlacky, to je jen dobre, je to prijemne, rychle a ciste rybareni
Tento příspěvek byl editován 23.9.2009 10:59:39 uživatelem Scanix. - Středa 23. září 2009 v 10:56® Scanix
-
xycht> Martine, ja preci lovim stejne jako ty, nebo nekdo jiny na P vode, kam chodim rad. Lovim na streamer, jako ty s musakem, jaky je to rozdil a proc by to melo byt hledani mezer v RR? Jinak k tve poznamce, vymezit druh a hlavne velikost nastrahy je urcite rozumne, ovsem proc nepovolit vodit nymfu, nebo klidne 3 pod sebou na vlacaku nebo musaku, ryba pozna prdlajs…
- Středa 23. září 2009 v 10:48® Kazan
-
xycht> Asi bych se přikláněl k tvé verzi omezit to velikostí, protože by se pak předešlo hádkám, někdo by viděl v nástraze velký hmyz druhý by zas tvrdil že v tom vidí že je to rybka.
- Středa 23. září 2009 v 10:46® BlueShark
-
Já bych k tomu chtěl také něco říci. Nikdy jsem nemušil a vím o to prdlačku
Ale Scanix určitě ví co dělá a věřím mu, dokáže totiž a dokázal obalamutit i mě
- Středa 23. září 2009 v 10:44® xycht
-
Robur> Přesně tak.
- Středa 23. září 2009 v 10:43® Robur
-
tak tak, do 16. 6. bych na MP povolil jen takový lov, kdy je nástraha imitace hmyzu, ne tedy to, co imituje pulce, rybku nebo snad mne napadá ještě myšku. A klidně bych nechal na každém rybáři, jak to dostane do vody, zda kulovým plovátkem, vláčákem či muškařskou šňůrou.
Tento příspěvek byl editován 23.9.2009 10:45:25 uživatelem Robur. - Středa 23. září 2009 v 10:42® xycht
-
Scanix> Petře, já se divím, že ty takový úspěšný rybář (chytáš pořád pěkný ryby) jako ty, má zapotřebí hledat díry v Rybářským řádu a využívat jich. Domnívám se, že to zapotřebí nemáš.
Na druhou stranu na vině je definice v RŘ, která je úplně na hovno. Takových definic je ale v českých zákonech milion. Takže pokud je zákon špatný, nedává mi to ještě právo ho porušovat. Lov na umělou mušku a muškaření – to jsou paskvily šílený.
Ad. strýmry na MP před 16.4. – Úplně by stačilo vymezit max. velikost strýmrů a nebo konkrétně vymezit nástrahy na které se chytat nesmí – definice existují a nebo je dát do přílohy vč. obrázků a pod.
Závěr: Takže zakazovat/povolovat konkrétní nástrahy a jejich velikosti, nikoliv techniky lovu. Při muškaření totiž nástrahu také stahuji (strýmr, mokrá). V podstatě dnes je zakázáno vláčení na P revíru, ale muškař tahat strýmr může. Přijde mi to schizofrenní.
- Středa 23. září 2009 v 10:35® jižan
-
Taky jsem si bedlivě přečetl diskuzi Scanixe a spol. a na jeho obhajobu, musím npsat, že když se řekne A, dost často je ještě B. Už to tu malinko nastínil Kazana a z jeho příspěvkem se ztotožňuji a pro doplnění ještě uvádím a ptám se, může pure muškař z jara, po rozmrznutí přehrady, v měsíci březnu,dubnu a květnu, lovit klasickou muškařskou výbavou, kde má navázány až 3 streamery, či boby nymfy cíleně okouny, candáty a štiky. Odpovím si může, RŘ mu to dovoluje a taky se tak děje. On přeci muškaří, že aktivně vede nástrahu to přece nikoho nezajímá, má přeci muškařský prut, mušk. naviják atd. Další otázka, jaký je v tento moment rozdíl mezi Scanixem, lovícím vysazené duháky na duhákodromu a výše popsanou muškařskou technikou. Ještě doplním, že píšu z vlastní zkušenosti a i já jsem tak chytal ( stydím se za to ) a že se tak chyták chytá dál, tak to mi věřte.
- Středa 23. září 2009 v 9:37® Kazan
-
Také souhlasím se Scanixem, chytá naprosto legálně dle RŘ. Pokud by tam nebylo ono slůvko vlasec nebylo by co řešit. Myslím že to není jediný případ kdy se jednotlivé ryb. disciplíny navzájem prolínají. Otázka je ale jinde, Scanixovi se zde vyčítá že vláčí se streamerem v době kdy je to zakázáno, (i když na druhou stranu muškař za použití muš. šňůry dělá evidentně to samé) co muškaři co honí za pomoci muškařské šňůry streamery na MP před 16.6. evidentně v rozměrech na štiky. Myslím že tohle je právě prasárna, a ne to jestli streamera na pstruhovce do vody dopravím vlascem a nebo šňůrou. Udivuje mě že se nehledí v první řadě na to jaký to má vliv na rybu. Rybě je naprosto jedno jestli držím v prackách mušák nebo vláčák. Ještě malá poznámka, tuším že v Anglii se před lety vedla bouřlivá diskuse na téma suchá versus mokrá moucha, kdy zastánci suché mouchy nepovažovali mokrou za muškaření právě z toho důvodu že už se tam oživuje. Dnes už to nikdo nikde neřeší a oboje je považováno za rovnocenné způsoby lovu. Pokud ještě k tomu připočtu streamera působí to na mě, že muškaření vláčka výrazně ovlivnila. Takže asi by se v první řadě mělo hledět jaký vliv má rybolov na samotnou rybu, a pak se dohadovat o tom co držet v ruce za prut.
- Středa 23. září 2009 v 6:42® jonnylord
-
díky
- Středa 23. září 2009 v 0:34® hecht
-
Ještě něco k debatě vláčko muškové. ,,Dále je při lovu na umělou mušku zakázáno lovit na jakékoliv gumové nástrahy typu twister, riper, banjo apod. Lov na tyto nástrahy je považován za přívlač při použití jakékoliv výbavy'' Mám dotaz.Pokud je zde názor že streamer je povolená věc, patří sem i nástraha tuším od Berkley kde v gumovém tělíčku cca 2 cm je vlepeno marabu peří ??? Navléká se to na jigovou hlavičku. Gumové tělíčko dělá pouze objem a fixuje peří, pracuje zde pouze část z peří.
- Úterý 22. září 2009 ve 22:57® osprey
-
jonnylord> Já je chytám na všechno. Není až důležité, co jim dáš, ale kdy a jak. Samozřejmě, s velikostí nástrahy roste velikost dravce, ale zároveň i šance, že dravec nástrahu pozná. A pak tam ten větší dravec musí být.
- Úterý 22. září 2009 ve 21:23® kubas
-
jonnylord> záleží jaká štika, třeba jikrnačka je určitě na větší a gumu kdo ví
Tento příspěvek byl editován 22.9.2009 21:23:58 uživatelem kubas. - Úterý 22. září 2009 ve 21:19® jonnylord
-
Ahoj je tady někdo z Ostravy jestli ano pisněte prosím do osobky pak dále prosím na co jsou štiky na mensí nebo větší třpitki ? nebo gumy ?předem děkuji
- Úterý 22. září 2009 ve 20:38profil byl smazán
-
osprey> jj spousta toho v rybářském řádu jde proti logice.
- Úterý 22. září 2009 ve 20:33® osprey
-
petrikveprik> Však taky jsou ty definice rybolovných způsobů pěkně nešťastné. Nadává se na to už léta.
Když vláčím dvaceticentimetrovou plotici a po záběru neseknu a nechám štice minutu na polknutí ryby, je to ještě přívlač?
Tento příspěvek byl editován 22.9.2009 20:33:23 uživatelem osprey. - Úterý 22. září 2009 ve 20:21profil byl smazán
-
Scanix, Inspo, pepa-č.. chlapi díky za reakce. No nečekal jsem, že streamer tu probudí takovou přestřelku..
to inspo: Streamer je podle mě vláčecí nástraha jsem tak naučený ještě ze starého rybářského řádu. Chytání se streamerem osobně považuji za přívlač.
Ve všem ostatním ale souhlasím se scanixem – nevidím na tom nic špatného – pokud jsem schopný vláčákem nahodit třeba suchou muchu, proč na ni nechytat.. jestli je to muškaření nebo jen lov na mušku je mi jedno. Nevím proč bych kvůli tomu měl mít jiný prut, když takhle jdu chytat jednou za rok..
BTW Podle definice přívlače která je v rybářském řádu viz níže by se za přívlač dalo považovat klidně i muškaření třeba s mokrou muchou – muškaři také nástrahu aktivně vedou sloupcem vody a stáčí a zásek následuje bezprostředně po záběru..
definice přívlače dle RŘ:
Se smí provádět jednak umělými vláčecími nástrahami (třpytky, devony, wobblery, twistry, marmišky, umělé rybky a umělé mušky navázané na jednoháčku, dvojháčku nebo trojháčku) nebo i mrtvou rybkou. Za přívlač se považuje vedení nástrahy ve všech vrstvách vody, jednak stáčením vlasce na cívku navijáku nebo i pohybem prutu a zásek je proveden bezprostředně po záběru.
Během přívlače se mohou dělat i kratší přestávky, při nichž se nechá nástraha klesat.
Při lovu přívlačí smí být používán jen jeden prut, který musí být trvale držen v ruce, jiný prut nesmí být nastražen. - Úterý 22. září 2009 v 19:42® osprey
-
Dnes jsem muškařil na P vodě. Měl jsem muškařský prut, naviják, lajnu a jakési ludry. Nikdo, kdo mě viděl, nemohl pochybovat o tom, jakou technikou lovím. Chytil jsem jednoho duháka plus nějaké nesalmonidní bonusy.
Vzít vláčák, asi bych nachytal víc. Vláčku mám radši. Skoro celou ji na P odchytám s jednoháčkovými nástrahami. Uznávám, že pokud použije muškař trochu větší nástrahu, ryba je popíchaná úplně stejně, navíc chytím méně malých ryb. Byl bych pro, aby se přívlač s jednoháčkem bez protihrotu provozovala i po 30. 8. Lovil jsem (na MP) na nymfy se splávkem, na suchou s plovátkem, na suchou na třepanou, na mokré s tyrolským dřívkem, na Hitlera s matchkou a vláčel strímry.
Ale pokud někdy budu MUŠKAŘIT, bude kolem mě lítat šňůra. Toto je můj názor na věc, nic víc.
Diskutující, nenechte se nikterak rušit.
- Úterý 22. září 2009 v 19:10® Pike007
-
Vono by bohate stacilo, kdyby se na P vode povolil jen Lov na umelou musku prostrednictvim muskarskeho prutu, muskarskeho navijaku, snury a umele musky.
Pri lovu na na umelou musku v dobe od 1.1. do 15.6.vcetne by nastraha na MP vode nemela byt vetsi nez 3 (4 ci 5…) cm.
- Úterý 22. září 2009 v 17:47® iceman
-
No scanix rozhodně nemuškařil, ale lovil s umělou muškou. Muškařením bych to já nenazýval, neb na P vodě se smí chytat jen umělou muškou. Ale pokud on sám píše že muškařil, měl by odevzdat papíry a přiznat se k nepovolenému způsobu lovu
- Úterý 22. září 2009 v 17:14® Sander
-
Libor > den poté jsem tam byl, nevzala, týden poté už bude v mrazáku nějakého svazozmrda. Takže zvolím kompromis a sjedu tam ve čtvrtek.
- Úterý 22. září 2009 v 17:13® Libor
-
Sander> mám několik zkušenotí že druhý den zabrala. Jestli je popíchaná více, dal bych ji týden na zapomění. Po týdnu bych jí to připoměl znovu
- Úterý 22. září 2009 v 17:08® Sander
-
Za jak dlouho má cenu jít žehlit popíchanou štiku? Neni blbá ani malá.
- Úterý 22. září 2009 v 16:43® Robur
-
Libor, myslím nějakou tu rozbušku či jak se to jmenuje.
- Úterý 22. září 2009 v 16:26® Libor
-
Robur> Patrony tam házej neukáznění myslivci když jdou na kachny, ale prázdné, plné je tam házet je škoda. Safra, jakým směrem se ta diskuze vydala?
- Úterý 22. září 2009 v 16:22® Robur
-
Scanix, to je přece jasné. Mucháci se považuji za elitu rybářů a musí mít něco extra. Nebojte, to si dělám srandu
. Ale v případě strýmru to tak vyznívá. Teoreticky by mne zajímalo, zda když hodím do vody nějakou patronu jako nerybář. Patona jen udělá tlakovou vlnu, prostě bum. Je to zakázané? Nebo zda to je vlastně zakázné jen rybářům, kteří se musí řídit řádem.
- Úterý 22. září 2009 v 16:02® Scanix
-
Robur> jasne, jednoznacne napsat, ale ja se ptam, kde je ten duvod, proc nevlacet (i treba v omezene skale nastrah). Zajimave je, ze tohle nikdo neobjasni
- Úterý 22. září 2009 v 15:59® Scanix
-
Buko> diky, ale rekneme, nez ostatni opet pristoupi k memi lincovani, sdeli mi nekdo ten duvod, proc privlac v tomto smyslu zakazat a musku nechat, ano, neumim muskarit a nemam v nejblizsim obodobi v planu se to ucit a zkouset, ale z logiky vlastniho rybolovu a vysledku tohoto snazeni se proste neubranim presvedceni, ze je to v mnoha ohledech to same.
- Úterý 22. září 2009 v 15:59® Libor
-
Robur> Měl bys začít psát nový seriál: Obechcávky v rybařině, aneb rybáři proti sobě