Vyhledávání
Přívlač a dravci
V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 29. dubna 2009 ve 12:02® HaD
-
Filip00> Po pravdě je to fuk. Obvykle začínám tak, že ho dám hřbetem nahoru. Jakmile jej ryby poškodí natolik, že už na háčku nedrží, přepíchnu ho za bříško. A když je poškozené i to, zkusil jsem naposledy nastražení za bok a … ryby to braly taky. Rozdíly být mohou (hlavně při lovu u dna a u hladiny), ale nikterak zásadní.
- Středa 29. dubna 2009 ve 12:00® HaD
-
Alzo> trochu jo, ale to nevadí. Musíš experimentovat a najít to optimum. Já např. po závodech v Jestřabicích chytal s kamarádem (moc ryby nechytá) v místech, kde se shromáždili u hráze siveni. Chytali jsme na stejnou nástrahu. Já jich vyndal za hodinu asi 30 a on měl jen pár kontaktů. Rozdíl byl ve vedení, identifikaci záběrů a váze hlavičky. Stačilo změnit jigovku a trochu jiné vedení a ryby se dostavily. Ale i když mi koukal na ruce, stejně to nešlo tak, jak by mělo. Hrozně těžko se to vysvětluje, co dělám, co cítím v ruce, jak točím navijákem, proč jsem zrovna teď klepnul prutem o trošku víc…
- Středa 29. dubna 2009 v 11:40® Alzo
-
HaD> teď mě tak napadá když bych ten háček posunul dozadu nanaruším tu ohebnost a výslednou funkčnost toho smáčku?
- Středa 29. dubna 2009 v 11:36® Alzo
-
HaD> jj včera to bylo teda poprvý, ale hned 2×. Záběr, ryba spadne a smáček v tahu..ani kousek mě tam z něho nenechali
- Středa 29. dubna 2009 v 11:35® Alzo
-
Filip00> co sem slyšel tak je to prej jedno..
- Středa 29. dubna 2009 v 11:27® Filip00
-
teď se zeptám asi hloupě,ale nemá ten smáček být napíchnutý obráceně, tou rovnou stranou nahoru? nebo je to jedno?
- Středa 29. dubna 2009 v 11:21® HaD
-
když tak ještě koukám na to Tvé nastražení, máš na pstruhy poměrně dost dlouhého smáčka vůči háčku. Buď ukousni kus smáčka aby se dostal háček více dozadu (alespoň do poloviny), nebo použij jinou jigovku.
- Středa 29. dubna 2009 v 11:20® HaD
-
Alzo> vytáhneš háček bez smáčka?
Smáčkovat lze i ve velkém proudu, jen je potřeba větší zátěž. Pokud máš takové záběry, je to zřejmě od malých ryb, tak by to chtělo smáčka zmenšit. Anebo taháš moc rychle a ryby nedobírají. Zkus něco změnit a dej vědět.
- Středa 29. dubna 2009 v 7:14® Alzo
-
HaD> jde mě především o pstroušky. Jde smáčkovat i v proudnějších vodách ne bo je to lepší v klidnější (hlubší) vodě? Včera sme byl zkoušet a sežrali mě dva smáčky.Doufám že je uplně nepozřeli to by jim mohlo být celkem šoufl.). Záběry celkem byli ale ryb sem moc nevytáhl. jemný zacukání ohlý prut a vytáhnu jen háček:D
- Úterý 28. dubna 2009 ve 23:50® HaD
-
Přesně tak. A dodal bych jen to, že se vzdáleností se pohyb nástrahy oproti pohybu u břehu mění (je méně agresivní). Způsobuje to pružnost vlasce a i průvěs. Proto osobně začínám agresivnějším pohybem prutu a postupně ubírám na intenzitě.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 23:45® toro
-
Osobně si pokaždé smáčky (ale i jiné umělé nástrahy) před lovem vyzkouším ve vodě. Různě si s nimi „zacvičím“ a který pohyb se mi nejvíc zamlová, ten potom provozuji při rybolovu. Bohužel nejde přesně popsat jak co vodit. Existuje moc faktorů, které chod ovlivňují (počínaje cajkem, konkrétními podmínkami v dné lokalitě, složením a velikostí rybých druhů). Vedení je hodně o intuici a předchozích zkušenostech z revíru. Při cvičení s nástrahou se na ni snaž dívat „očima dravce“ (je to notoricky omletá pravda, ale kupodivu furt platná).
- Úterý 28. dubna 2009 ve 23:21® HaD
-
Alzo> Spíše se zeptám, o jaké ryby jde. Prut může být problém, ale podle mě se dá smáčkovat s lecčíms, jen je potřeba si to vychytat a vědět jak. Na každém prutu je jiné vedení, jiná signalizace záběru atd…
- Úterý 28. dubna 2009 ve 22:26® Alzo
-
HaD> mam namotanou 16ku vlasec to me prijde na řeku akorat. Smaček je myslím napíchnutej dobře (viz. foto) no a prut…tak tam by mohl být problém to mám už tak 10let starý proutek a jěště je na něm jiná špička protože orig. sem zlomil.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 22:16® sus1
-
HaD> Jasně,rozumim.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 22:06® HaD
-
sus1> to záleží na konkrétních podmínkách. Obecně to říct nejde.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 22:04® proutnik
-
Char> jj se zadni
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:56® Char
-
proutnik> to asi bude se zadní brzdou, s prední jduo tak okolo 5000.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:47® Char
-
Sander> nekoupíš pětidílný mivardi feeder(asi ho rošlapu), ale mám fotky třoucích se cendátů, v sobotu jsem místo na špičku čuměl do vody na candoše
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:40® proutnik
-
Char> no ja jsem si chtel obednat ze stranek gammarus kde je sleva ±400kc tak by me stal 2540kc to asik nebude ono ze ??
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:37® Sander
-
Char > ahoj, tak co ten zakletý prut z Brna? Už se ohnul?
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:32® Char
-
proutnik> používám stredika Fa na vláčku již pár sezon a naprostá spokojenost, znova je dělaj japonci jenže jsou trošku dražší, ta cena dost odrazuje.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:29® proutnik
-
skwor> ten vysokej prevod je spatnej na ul vlacku na rece ??
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:23® sus1
-
HaD> Na řece pouštíš po proudu asi tak do jaké vzdálenosti?abys byl v kontaktu,jak píšeš?
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:07® HaD
-
sus1> 14ka vlasec je fajn na smáčky menších velikostí. Na mikrosmáčky spíše volím 12ku. Na větší (např. na štiky apod), může být vlasec i silnější (0,18mm). Vše ale také záleží na konkrétních podmínkách – když je vítr, proud, chytá se na velkou vzdálenost – je potřeba průměr vlasce zmenšovat, jinak je kontakt s nástrahou horší, hůře funguje atd.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 21:01® sus1
-
HaD> Nečum pořád na tu ordinaci a piš.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 20:43® skwor
-
proutnik> Stráďu bych nechtěl kvůli vysokému převodu. Sám jsem teď přičichnul k Daiwě a od té doby mě k nákupu shimana nic neláká.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 20:41® sus1
-
HaD> 14tka silon je akorát?
- Úterý 28. dubna 2009 ve 20:36® HaD
-
Další problém může být smáček z tvrdého pvc a neohne se. Stejně tak tvrdá špička prutu v kombinaci se silným vlscem a nebo šňůrou, která neumožní dobrání nástrahy až na háček. Těch důvodů vč. blbého braní ryb může být celá řada.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 20:33® HaD
-
Alzo> Problém může být i v tom, že napichuješ smáčka hodně hlouboce do tělíčka. Na fotce máš příklad špatného „padacího“ nastražení (nahoře) a dobrého (dole), kde háček sedí lépe a hlouběji. Bohužel jsem teď nenašel vhodné jigovky, na kterých by to bylo více patrné (tyto mají poměrně velké háčky), přesto si myslím, že je to jasné, o co jde.
- Úterý 28. dubna 2009 ve 20:24® proutnik
-
skwor> hmmm no a stradic gtm asik nic ze?? protoze ta mlaysie me trochu odrazuje ale kdyz mam uz exage 1000 ra a exage 3000 mra a super zadnej problem hromada peknejch ryb