Vyhledávání
Přívlač a dravci
V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pátek 26. září 2008 v 19:57® skwor
-
JiříH> Popřemýšlím o tom, díky za nabídku.
- Pátek 26. září 2008 v 19:30® JiříH
-
skwor:Jestli chceš závodit, tak ve Stř.Č to zastřešuje Josef Možkovký a kontakt na něj najdeš na www.rybsvaz.cz , tam odd. dětí a sportu, tam přívlač a tam krajští zástupci. Kdyžtak se u něj odvolej na mě a zeptej se na možnosti. Když bude problém, jakože nebude,můžeš přejít k nám a chytat za nás. Silumarkus: Zatím ti nikdo neodpovídá, možná že by to chtělo zpřesnit otázku. Hlavně kde, jakým prutem… Tobě by měl nejlépe odpovědět DAM, neb to u vás zná. Možná se tedy zeptat přímo jeho. Osprey: Prý točíš další feeder. Kdy to bude ke zkouknutí?
- Pátek 26. září 2008 v 17:47® JiříH
-
skwor: To je super, o tlouštích toho nikdy nebude dost. Prckové ne, ale větší a velcí moc těžcí. Každý poznatek dobrý. mart: Ahoj, jsme u vás od 15. do neděle. Dám vědět. U nás dobrý, v pondělí 70 a něco přes půl metru.Zkoušel jsem 5" lamino Kopyto. Oběma koukalo jen olovo. Martin v neděli přes metr. A nějak ho pustil. Nemám slov.Už mne s tím unavuje. Jo a mluvím o candátech. Heč. Prichy: Jenom k tomu – „takže s těma radama opatrně“ – to nám opravdu radíš?
A už to neřeš, těžko něco přínosného přidáme. - Pátek 26. září 2008 v 11:04® Prichy
-
Osprey, JiriH: vychazel jsem z tohoto:
út 23. září ve 20:44:03@ mig61 Ahoj všem vláčkařům, někde jsem četl, že lanko lze nahradit vlascem 0.40 a více, že to prý štika nepřekousne. Má s tím někdo zkušenosti?
cili pro me neni vlasec 0.40 nahrada lanka
mozna jste dostali jine informace nez ja a mozna se opravdu pletu, ale jestli ne, musim vychazet z nejhorsich moznych podminek:
- clovek s malo zkusenostmi (mozna zadnymi)
- mizerny cajk (teleskop do 120gr + navijak s „lepivou“ brzdou
- mensi otrojhackovana nastraha
- a treba i zminovany lov na povrchovou nastrahu.
tohle vse muze znamenat, ze stiku uz nikdo nikdy neulovi..... takze s tema radama opatrne
(vim, ze je to velmi tezke a ma to nekolik rovin, ale pokud si nevymezime o cem se vlastne bavime muzeme debatovat stale do kola, jeden o voze druhy o koze)
- Pátek 26. září 2008 v 10:34® Silumarkus
-
zdravím všechny vláčkaře. Kdyby tu byl nekdo tak hodný a poradil mi s výběrem nějakých gum, tak bych byl moc rad. Chtel bych trosku ozivit svoji vybavu, ale je takovej vyber, ze nevim co driv. Chci to hlavne na okouny a candaty, tak bych byl rad jaky velikosti mate ozkouseny a barvy. Vlacim bud na prehrade a nebo rece. a jeste jaky hlavicky do nich, co mam starsi twistry doma, tak ty hlavicky jsou strasny, sam se zarazim jak jsem mohl koupit takovy gumový háčky
diky za kazdou radu…jo a jestli jsou dobry nadipovany twistry a nebo jestli to je jedno
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 21:51® mart
-
ahoj Jirko.....Martin Chomutov – Nechranky…jak to u vás jde?..u nás slabý..nechranky v sobotu pořád ještě měli 16 stupňů tak snad až se ochladí.....
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 20:38® skwor
-
JiříH> V tom časopisu kam píšeš mám svůj první článek taky (o tlouštích). Závody jsou pro mě španělská dědina, ale někdy v budoucnu bych to zkusil rád.
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 20:36® JiříH
-
Osprey: Vidíš, kecám a na tebe zapomenu. Rád tě „slyším“ a Martinovi vyřídím. Ano, ze začátku bývají diskuze často koplikované, ale víš sám, že se časem oddělí zrno.. Myslím, že si stále máme co předávat a čerpat ze svých zkušeností. Tedy ti, co chtějí. Na každé vodě se loví stejně a přitom jinak. To „stejně“ známe celkem všichni. Ale to „jinak“ už je problém. A ten by tady mohl probíhat. Uvidíme. skwor: Taky zdravím a dík. Už zase píšu, teď momentálně seriál o w.pickeru a začínám klasickou přívlač v norských fjordech. A dokonce jsem dostal chuť zase závodit. Tedy v přívlači. Pro zajímavost-příští rok se chystáme uspořádat Mi ve čtyřboji. Kdysi jsem to chytal a bylo to bezvadné. Člověk hned věděl, jak na tom je.
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 20:20® skwor
-
JiříH> Zdravím, jsem rád, že se tu potkávám s člověkem, který mě cca před šesti lety svými články přivedl k vláčce.
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 20:17® JiříH
-
Tak teď si tady budeme všichni děkovat, takže: Kazan:Díky za nostalgii. Máš pravdu, že šlo všechno dopředu. Asi něco bude na tvrdých vysokopevnostních vlascích a fluokarbonech. Nevím, cíleně jsem nezkoušel. Zatím, když lovím na něco drahého a rychlého (myslím tím něco, co si ryba nemá čas dobře prohlédnout), tedy wobler a pod., tak dávám ocelové lanko. Wolfram jen na pár hodů, neb se poměrně rychle ve styku s karabinou odíráním zeslabí. Na rotačku používám kus struny. Ale na normální lov s gumou vážu hlavu přímo na vlasec. A pokud chytám se šňůrou, tak dávám návazec z vlasce. V Praze na Kopyta 2,5" – 5" tvrdý o průměru 0,35. Flip: Regulovat zásek taky neumím. To jen mohu doufat, že při záběru štiky se to při záseku neuřízne. Asi na tohle budeme krátcí stále. mig61: Tady se nemusíš strachovat. Ani zeptat se na cokoliv. Buď ti někdo odpoví, nebo ne. Pokud bude někdo v odpovědi „trapnej“, tak ho třeba ignoruj. Třeba ho usadí jiní… Jak vidíš z odpovědí, nikdo si nejsme jisti. Ryby to ani nedovolí. A tak budem zkoušet… mart:Ta štika to ukousla nebo urazila? Jo a do tvojí největší té mojí dost schází. Musím se víc snažit.
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 20:15® misi6
-
ja príští rok zacnu jezdit na privlac ale nwm co tam mam dat za umelou nastrahu
- Čtvrtek 25. září 2008 v 19:59® misi6
-
kdyz delate rapala uzel tak to delate z čeho ?
- Čtvrtek 25. září 2008 v 19:54® mart
-
ani lanko není absolutní jistota že to štika neukousne.........bohužel vlastní špatná zkušennost…na woblera 15cm a lanko na 20kg jsem přišel o štiku hódně přes metr…bylo to nakrátko z lodě při jejím výpadu ďo hloubky po tom co se mi ukázala…větší jsem nikdy už neviděl… :-/...........mojí nej 112cm mám zrovna bez lanka na woba nastrženého na sumáka…
- Čtvrtek 25. září 2008 v 19:46@ ???
-
JiříH:díky za zamyšleníhodné letité zkušenosti, kterých se mně nedostává. ad jitření emocí-bál jsem se, že něco vznikne, když jsem jenom zauvažoval nad tím jít na štiky cíleně bez lanka.
- Čtvrtek 25. září 2008 v 16:56profil byl smazán
-
JiříH-bohužel se při gumování až příliš často setkává se situací,kdy nemáš příliš možností vyzkoušet metodu tahu silonu na oboustranný nůž-ten nůž totiž někdy řeže i při tom záseku,kde ten potřebný destruktivní tah vyvineš.Neznám způsob jak tyhle situace eliminovat a žehlím to taky skoro půl století-ale s tím ostatním s tebou souhlasím.
- Čtvrtek 25. září 2008 v 16:22® Kazan
-
osprey, JiřiH> dá se tedy říci že doporučuje experimentovat s používáním vlasců místo lanka? Přeci jen vývoj ve vlascích šel dost kupředu za posledních 20let, zvyšuje se pevnost a odolnost vůči oděru, zvláště vlasce vyvíjené pro kapraře kvůli škeblím. Na obrázku trochu nostalgie
- Čtvrtek 25. září 2008 v 16:12® EDYS
-
inspo> pak dej vedet
- Čtvrtek 25. září 2008 v 15:20® osprey
-
JiříH: Jsem rád, že se potkáváme i na síti. Ony všechny ty diskuze jsou komplikované, když se člověk má dvěma větami vyjádřit k něčemu, co má více rovin, z nichž se na to dá nahlížet. A pak se rozjíždějí diskuze na celý večer. Sám vidíš, jak vypadají naše příspěvky, když jsme se pokusili trochu něco upřesnit
Pozdravuj, prosím tě, Martina.
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 12:19@ ???
-
Osprey: Ahoj. Jo, „trefils“, pouze s tím předtitulem jsi ulétl. Vždyť to znáš – doma člověk zná, na cizí nové vodě… Ale zpět k tématu. Jak píše Prichy se svými 100% (pokud lze při úspěšném rybaření s něčím podobným počítat), jsme prý oba mimo mísu. Nejsme, neb tato debata začala tím,že jsem několika oponoval, že to není blbost. Stále tvrdím že není. Je jasné, že dnes při široké nabídce různých druhů lanek půjde člověk cíleně na štiku s pro něj dostupným lankem. Ale pokud jde na okouny či candáty v hodně prochytávané čisté vodě, tedy třeba pražská Vltava na podzim a bude lovit pomalu třeba na gumy, tak asi vhodné lanko nenajde. Snad ještě tak wolfram na 2,5 kg. Ale ty jsou dost „křehké“ a při razantnějším záseku potřebném na candáta často prasknou. I zde se ozvou oponenti, že používají lanko a jde to – ano jde, ale dá se diskutovat o množství záběrů… Takže z čeho jsem při své odpovědi vycházel: Ryby chytám od doby, kdy tady ještě nebyli dočasně Rusové. A tehdy dlouho a dlouho i přes období „husí normalizace“ bylo k dostání jen lanko ocelové jedno až třídílné. Krásně stříbrné a tlusté. Nebo v metráži, ale na něm se spíše pouštěly modely benzínových tryskáčů, co se hustily pumpičkou. Takže já, od patnácti ortodoxní rybičkový jednoháčkový štikař, jsem to krásné lanko natíral hnědou barvou… Na Lipně bylo hodně ryb a fungovalo to, ale candáta ani okouna to jaksi neinteresovalo. Jenom si to prohlíželi. Rybička „lítala“ po hladině a oni pod ní… Chtěli to jen na vlasci a já používal 0,20 silon, také k dostání jen od jediného českého výrobce. To samé pražská Vltava, později Hracholusky. No a na vlasci to štiky braly samozřejmě také. Ze začátku to krásně uřezávaly, ale postupem času se dalo zjistit, že pokud je člověk „nedřel“ a zdolával je jemně, tak to pojednou často vyšlo. Tím jemně myslím, že když štika chce odjet, tak se jí nechá úplně volná brzda a pokud zvolní či zpomalí (a to zpomalí, neb tramvaj také nehoníme 300 metrů), lze ji nenásilně přidržovat, přitahovat… Štika zkrátka vyvádí, když ji rybář rve z vody, přitáhne ji neunavenou na mělčinu… Většina z vás ví, jak štiku donutit krásně skočit a opačně to lze též. Určitě jste už viděli štiku, když jede okolo vás, jak se snaží vydávit nástrahu a tedy hlavou poklepe při doširoka otevřené tlamě. A tady někteří budou přemýšlet o tom, jestli vlasec třeba nesklouzne do štičího koutku… Štičí zuby jsou oboustranně nabroušený nůž a stojí za pokus si na opravdovém noži vyzkoušet, při jakém tahu se používaný vlasec či šňůra přeřízne a jestli při sklouznutí po ostří je k přeříznutí potřeba stejného tahu než když má štika zavřenou tlamu… Proto si dovolím tvrdit, že po povedeném záseku vlasec 0,40 lépe v tvrdším provedení je schopen při troše štěstí a … štice odolat. Mig61: S tvými závěry nelze než souhlasit. A je příjemné, když je závěr podložen logickým argumentem než jen pocitem. Nesouhlasím ale s těmi emocemi – tady myslím nebyly a myslím že ani nebudou. Emoce v diskuzi většinou projevují lidé nejistí si sami sebou, tedy slušně řečeno a takoví by sem určitě nepsali. Takže opakuji, něco takového tady nehrozí. I když je fakt, že v různých sloupcích nebo dotazech se místy kdosi kohosi snaží urazit, ale to je potom trapárna – takoví jsou silní třeba tady, ovšem z očí do očí volí jinak slova. Ale spíše zařezaně mlčí…
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 12:06® inspo
-
EDYS> a pokud dnes dobře zachytám, tak mi to ani vadit nebude
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 12:05® inspo
-
EDYS> no podle předpovědi už bych zítra snad mohl
- Čtvrtek 25. září 2008 ve 12:02® EDYS
-
inspo> No a asi dalsi dva tydny ho ani neuvidis
HaD> Co kniha,?Jeste na ni delas nebo uz je hotova??
- Čtvrtek 25. září 2008 v 11:10® inspo
-
HaD> chladné je slabé slovo…já už tak dva týdny neviděl Slunce
- Čtvrtek 25. září 2008 v 10:56® HaD
-
Prichy> se zimou ano, ale je ještě pořád září. I když chladné…
- Čtvrtek 25. září 2008 v 10:54® HaD
-
toti: jasně, i pstruzi. Jsem to ale hlava. Nechytám, jsem zavřenej téměř trvale v kanclu
- Čtvrtek 25. září 2008 v 7:49® osprey
-
Příchy: Já reagoval jen na osobu JiříH. Domněnka, že jde o J. Horkého se opírá o vyjádření jmenovaného, že je obchodník. Ověřit jsem to nedokázal, vyhledávač ten nick nenašel. V tomto ohledu asi mimo mísu opravdu jsem. Dál tam hledáš souvislosti, o kterých já nic nevím.
Jiris: O tom, že bych chytal na popa bez lanka, jsem v životě nenapsal ani řádku. Naopak ho tam vždycky mám a dělá potíže tím, že se pořád houpe nahoru a dolů. Občas ho pak nahrazuju 50 liberním Hardmonem.
- Středa 24. září 2008 ve 23:14® Prichy
-
jarryn21: HardMono pouzivam na popy, jeste se mi to nestalo…i kdyz vse je jednou poprve
, za to se mi stalo, ze jsem urval lanko primo u obratliku (ve vazce)......
uz to nehodnotim
- Středa 24. září 2008 ve 22:47® jarryn21
-
Prichy> Ano štika překousne i Hard mono speciální vlasec pro lov štik v mrazu i horku a to je tuším 0,50 , možná ještě tlustší
Hard mono ,vlasec ani pletenku cíleně na štiku NEBRAT.
- Středa 24. září 2008 ve 22:36@ ???
-
Díky všem za zkušenosti, štiky cíleně nechytám, proto jsem se zeptal, protože jsem o tom fakt někde četl. Myslím si, že štika ten vlasec ani neukousne, spíš jak jí přejede přes zuby při tahání, kdy jednou jede vlevo, pak vpravo a i když je chycená za koutek, tak se stane, že ten vlasec jí jde v některém momentě skrz hubu a tam se o nějaký zub řízne jako přes nůž. Ale někde musí být hranice tloušťky vlasce, kdy se ten vlasec už neřízne. A i kdybych tam dal 0.60, tak třeba je to furt méně nápadné než dávat lanko(o ceně ani nemluvím). Ale nechci tady jitřit emoce, to byla jen moje úvaha, jestli takto někdo chytá. Jo, a stále mluvím o vláčení.
- Středa 24. září 2008 ve 20:57® Prichy
-
osprey: no jo, tvoje hodnoceni co se tyce navazce nebo lanka je i s jiri horkym mimo misu, puvodne se autor ptal jestli stika neprekousne vlaces 0.40…pokud bychom rekli ano, muselo by to platit ve 100%… cili ano stika prekousne i 0.40 vlasec
.....ovsem ve pri nejsme protoze vsichni vime, jak to je…
jiris: jasan, stiky se zimou na popa mene..... jinak mas pravdu