Chytej.cz

Přívlač a dravci

V diskuzi je 77.095 příspěvků, z toho 77095 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 24. září 2008 ve 20:50® albin
albin

chytám s pletenkou a zrovna předevčírem mi jedna dvakrát drbla hlavou a odpochodovala i s velkym vobem,a to sem si ráno dělal lanka a samozřejmě sem ho tam zapoměl dát (na gumy chytám bez lanka víc záběrů a při ukousnutí si s tím jednohákem poradí) týdle je mi líto sem holt blbec

Středa 24. září 2008 v 17:32® EDYS
EDYS

osprey> no tak jako ja nemyslel v zime jako ze bude venku –20 a ja pudu s popem na ryby..:-D ale treba na rece kdyz je –5 tak to zamrzne z kraje a jinac ne

Středa 24. září 2008 v 16:08® shadys
shadys

ma zkusenost je klidne i bez lanka ale pouze z delsi nastrahou jako tandem nebo vetsi wob kdyz je nastraha mensi pouzivam 2–3 karabinky v rade za sebou mam dvacitku vlasec a lanka sem zavrhnul kvuli poctu zaberu

Středa 24. září 2008 v 15:37® jiris
jiris

osprey – pop, stika a bez lanka, sebevrazda :-)

S popy se da chytat klidne az do Silvestra, Bass by mohl vypravet…

Středa 24. září 2008 v 15:09® osprey
osprey

EDYS: Dokud s tím vyoráš v ledu brázdu, naděje neumírá. To s tím hladem je realita – jenže hladová ryba (= z hladového fleku) se na popa proškolí už v sezóně a nebude čekat do zimy. Ale je fakt, že jak chladne voda, chce se jim čím dál míň.

Středa 24. září 2008 ve 14:51® EDYS
EDYS

osprey> Tedka uz ryby prestavaj brat na popy??to je blbe ja zadnou rybu na to nechytnul ani v lete:-)) :-))

Středa 24. září 2008 ve 14:28® osprey
osprey

Příchy: Mám neurčitý dojem, že jsem byl vzýván coby osoba povolaná okomentovat záběry štik na popa v závěru sezóny. Jako samozvaný odborník k tomu pronesu krátký fundovaný komentář.

HLAD JE SVIŇA.

Já loni v listopadu chytil na popa dvě.

Středa 24. září 2008 ve 14:26® osprey
osprey

JiříH: (sám mistr Horký? nebo jen shoda jmen?)
K ukousnutí štiky dochází vlivem pohybu zubů po té části materiálu mezi nástrahou a navijákem, která se dostane na štičí zuby. Je třeba, aby byl tento materiál na zuby přitlačen a posunut. Celý problém je v tom jak moc přitlačen a posunut. Jestliže mám záběr na gumu na vlasci 0,16 mm zakončeném čtyřicítkou, nebudu se do štiky opírat a rvát ji k hladině, nechám ji jezdit v plynulých obloucích a seberu ji až se unaví – pak je velká šance, že ji bez problémů vyndám. Jestliže budu mít rotačku na pletence, prut do 50 g a zhltne to velká ryba až někam na žábry, pak je to v rukou Božích. Ale jestli to přežije první výbuch násilí po záseku, zase už se dá dělat výše uvedené. Většina těch, co ti oponují, se děsí téhle situace. Loni na podzim u nás braly štiky tak blbě, že jsem je chytal na gumy s 2 g hlavou na vlasec 0,12 mm bez lanka spolu s okouny – ale reálně jsem s jejich záběry počítal. Z 25 záběrů jsem jich 23 vyndal. Mít tam navíc kus třicítky na konci, šly ven i ty dvě zbylé. Ale byly to kudly, byl listopad, byl to měkký cajk atd. Rotačku na zahájení pod jezem pověsím na 10 kg lanko a nikdy jinak.

Středa 24. září 2008 v 11:59® farnas
farnas

mate nekdo pro strike salmo ja jo a uvidimjak bude fungovat

Středa 24. září 2008 v 8:28® sgt.mooody

Padis> jojo byla to velká náhoda,chytal jsem spolu s mím kamarádem na soukromáku u nás na vecnici,a já jsem měl nahozíno na průběžné olůvko s pár hnojákama na háčku.Po asi 5 minutách přišel záběr prut se mi sunul do vody a já jsem mezi tím vykonával sve přírodní potřeby:-) (chcal jsem) prut mi chytil kamarád a zasekl.Štika asi z metrový hloubky vyskočila jak delfín,až mě z toho uplně zamrazilo v zádech:-) tak jsem rychle přiběch a kamarád mi předal prut,mezi tim než jsem štiku přitáhl ke břehu tak si ještě asi 2 krát povyskočila,když byla u břehu tak jsem se svlékl do půlku těla vzal jsem podběrák a šel jsem po mělkém břehu až do dostatečné hloubky kde jsem moch štiku podebrat.Pak jsem ji vynesl ven kamarád mi pogratuloval a jelikož sme neměli foták ale jen mobilní telefon s nekvalitnim fotákem a kamerou,tak sme udělali pár fotek a jedno video,sice to bylo vše v nekvalitě ale aspon něco,pak dostala štika pusinku a byla vrácena vodě.Měla 87cm a něco okolo 5kg.Byla krásně chycená za koutek,byla to prostě náhoda,ale jinak na 0.40 vlasec tahám štiky normálně,stalo se mi že se mi vyvlíkla ale nikdy mi to neukousla.Ale i tak je lepší to lanko s tim souhlasim.Petrův zdar

Středa 24. září 2008 v 8:11® Padis
Padis

sgt.mooody>záleží hodně na to jak je chycená.Pokuď za koutek pak šance je.

Středa 24. září 2008 v 7:59® sgt.mooody

Padis> má skušenost je taková 0,28 vlasec a 1× štika 87 ven:-)

Středa 24. září 2008 v 7:54® Padis
Padis

má zkušenost je taková 0,45 vlasec a 2× štika 80+ fuč:-( :->

Středa 24. září 2008 v 7:51® Fugas

mig61: nemyslel si spíš hardmono návazce? Cíleně bych na štiku s obyč. silonem nešel, i když svou největší mám chycenou bez lanka, ale to byla celkově náhoda.

Středa 24. září 2008 v 7:24® sgt.mooody

Kazan> Mě nikdy štika 0,40 vlasec nepřekousla ani neutrhla,a to už mám za sebou pěkných pár kusů štik,moji nevětší štiku jsem vytáh na žížalu s vlascem 0,28 měla to pěkně v koutku a taky se pěkně naskákala.Měla 87cm,žádnej obr ale už je to hezká štika.Ale samozřejmě je lepší naně použít lanko nebo pletenku,ale jen chci říct že 0,40 naně stačí.

Středa 24. září 2008 v 6:46® Kazan

JiříH> Nezlob se, ale musím dát taky klukům za pravdu. Obávám se že právě ta praxe, ti jednou ukáže, že čtyřícítka vlasec je na štiky taky hloupost. Mluví ze mě vlastní zkušenost, kdy jsem před léty uvěřil podobné blbosti, a dost hravě se štika vypořádala s ,,padesátkou,, A to nemusela skákat.

Úterý 23. září 2008 ve 23:11@ ???

sander,uzzy,prutos: Štičí výskok nelze ovlivnit jen při záseku v mělké vodě a při zdolávání u vázek. Jinde to lze celkem jednoduše. Dá se na to přijít samozřejmě až praxí. Takže v globále se dá říci, že pokud štiku neurazíte při záseku, lze ji ve většině případu vylovit – ovšem platí to jen pro ryby do určité váhy – vždy je uříznutí vlasce přímo úměrné k jeho tloušťce a váze ryby. Určitě je správné, že obhajujete něco ze své praxe, ale je škoda, že nechcete připustit, že někdo může mít třeba zkušenost jinou. A pro mne jako pro prodejce je samozřejmě lepší, když mi půjdou lanka na odbyt..

Úterý 23. září 2008 ve 22:17® Prichy
Prichy

HaD: jeste doplnim, stici zabery mi mizi s prichazejici zimou vubec kazdy rok (mluvim samo o popu) za to nekdy prekvapi krasni okouni (jednou 8 30-tek prakticky na hod :-O )

Úterý 23. září 2008 ve 22:15® Prichy
Prichy

Prutos: tak tak, a nebo jen ma malo vzorku ve sve statistice.

HaD: nekdy to nejde, jednou jsem popal v zatoce 2 hodiny ( byl to tusim listopad), vedel jsem, ze protahujou okysi a na gumu sli jen prckove, po dvou hodinach zaber od stiky. Asi jsem trefil presne to misto, kam byla jeste schopna vest utok, aby na tom vydelala energeticky (vis o cem mluvim:-> ) jinak si to nevysvetluji......

mozna by se nam k tomu mohl vyjadrit osprey

Úterý 23. září 2008 ve 21:57® Prutos
Prutos

JiříH> Plky, kecy …neumí to nikdo. Komu to ještě neukousla měl zatím jen štěstí.

Úterý 23. září 2008 ve 21:55® laskut

JiříH> hloupost to je… už jsi někdy viděl metrovou štiku neskákat??? :-D by jsem tě chtěl vidět jak ji vodíš bez lanka :-D

Úterý 23. září 2008 ve 21:32® Sander
Sander

JiříH > jan tak dál, každého naváděj k tomu, aby odhodil lanka a žehlil štiky na silnější vlasec. Máme přece na štiky bohaté revíry…

Každopádně nesouhlasím, už kvůli tomu, že rybu je třeba zaseknout, a v těchto případech ten vlasec nejčastěji rupne.

Úterý 23. září 2008 ve 21:26@ ???

Není to hloupost, Pokud tedy štiku bude zdolávat tak, aby mu neskočila. Zkrátka aby pod velkým tahem netřepla či dokonce netřepala hlavou. Kdo to umí, nemá s tím problém.

Úterý 23. září 2008 ve 20:49® Sander
Sander

mig61 > to je hloupost, čtyřicítku vlasec hravě štika překousne.

Úterý 23. září 2008 ve 20:44@ ???

Ahoj všem vláčkařům, někde jsem četl, že lanko lze nahradit vlascem 0.40 a více, že to prý štika nepřekousne. Má s tím někdo zkušenosti?

Úterý 23. září 2008 ve 20:32® Alov
Alov

Tak dnešní vláčka na Hartě zcela luxus. Za 2 štíhlata cca 40 cm jsem docela zaplatil. 3 x kopyto, 1 x Mepska a Salmo exekutor vel. 5 a 7. Jak já miluju pařezovku :-D :-(

Úterý 23. září 2008 ve 20:10® skwor
skwor

moezzz> O tom by se možná dalo diskutovat :-) Ty UD docela dost převyšují všechny ostatní woblery do 4cm co mám. Ale to se může revír od revíru lišit..... Stejně toho Illexe budu muset zkusit, něco na nich bude.

foto/diskuze/privlac/2008/th-img20237.jpg
Úterý 23. září 2008 v 19:24® moezzz
moezzz

Ale není zaručeno, že bys měl víc ryb :-/:-D

Úterý 23. září 2008 v 19:03® skwor
skwor

moezzz> Kdybych jich bral víc, tak vezmu radši Ugly duckling a mám jich za stejnou cenu třikrát víc 9-) :-))

Úterý 23. září 2008 v 18:47® toti

HaD> Nazdárek, pardále, co chytáš? Nezapomněl jsi u Illexíka na pstruhy? Osobně mám vyzkoušeno, že je to jedna z nejlepších vláčecích věciček na jejich lov. Jinak k tomu tvýmu výčtu přidávám candíky, jeseny, cejny, karasy, lipany a další rybí veřejnost. Letos jsem jich ale dost pohřbil – cca 10 kousků, což dost zabolelo.