Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 9. března 2010 v 17:42® Stroft
Stroft

hraji> Ale jo,my ti to věříme:-)

Úterý 9. března 2010 v 15:54® hraji
hraji

Myslím, že obě výstavy budou srovnatelné, a tudíž je jedno, zda do Prahy na FF a nebo do Brna na BVV. Každý podle svého gusta a možností. Já z pochopitelných důvodů výstavu v Brně navštívím.

Úterý 9. března 2010 ve 14:24® spike
spike

BlueShark> jj to máš pravdu štreka to je:) já mám prahu něco kolem 270km, zatím co brno jen 70:)

Úterý 9. března 2010 ve 12:51® BlueShark
BlueShark

Já nejedu, takže nejsem, mám jiné plány a z Ústí nad Labem je to štreka, mě stačilo FF :-)

Tento příspěvek byl editován 9.3.2010 11:51:59 uživatelem BlueShark.
Sobota 6. března 2010 v 16:05® Stroft
Stroft

spike> Jasně,kdo nejede do Brna,jako by nebyl!

Sobota 6. března 2010 v 15:54® spike
spike

Stroft> taky jedeš do Brna:)

Pátek 5. března 2010 ve 22:10® osprey
osprey

Stroft> A co si to nechat postavit?

O té domácí silně pochybuju:-) Možná má David nějaké kontakty, ale u nás doma bych to viděl tak na domácí karotku a cibuli:-)

Ale v Praze jsem viděl dost zajímavé věci, třeba ti tam něco padne do ruky.

Pátek 5. března 2010 v 18:52® Stroft
Stroft

osprey> děkuji,ale obávám se, že bych musel být ve vedeni vyvojářské skupiny abych si můj vysněný proutek sám navrhl.Něco podobného co sháním jsem viděl u Daiwy ale jen pro americký trh a to poštovné z USA se mi nechce platit. U stánku chytej se zastavím,prý letos budete nalévat domací:-)

Pátek 5. března 2010 v 16:02® osprey
osprey

Stroft> Na veletrhu je z čeho vybírat. Akorát mám občas pocit, že dominují pruty vyznačující se jistou „tuctovitostí“. Takové ty, co „mají duši“ – tj. jsou osobité, nezaměnitelné a člověk si je pamatuje nebo po nich zfleku začne mocně toužit, těch zas tolik není.

Každopádně přeju, ať padneš na ten pravý. A kdybys míjel stánek Chytej a viděl tam moji maličkost, zastav se na chvilku.

Pátek 5. března 2010 v 0:19® Stroft
Stroft

hraji> tak to musel být upný trouba.Jasně že dobře vyladěná sestava=více záběrů.

Pátek 5. března 2010 v 0:07® hraji
hraji

Stroft> budu oponovat, sedím na břehu řeky, chytám jednu rybu za druhou. Na protějším břehu sedí rybář, který po dvaceti minutách zcela bezostyšně nahazuje do mého místa a stejně nechytí rybu. Ta ryba tam je nahusto, protože ji chytám na proplavání. Je to v rukách. Pozor, nepíšu o kapři.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 23:51® Stroft
Stroft

hraji> dovednost to už je jemné ladění.Nejdůle­žitější je najít rybu,pak to jde i s 3librový prutem s krmelcem:)

Čtvrtek 4. března 2010 ve 23:47® Stroft
Stroft

osprey> Loni jsem chtěl koupit speciálek vláčak na loď.Představu jsem měl, ale nabídka na trhu mě nechtěla pochopit.Tak jsem dělal komromisy,tak dlouho až se mi doma sešly tři kousky.No a jak to dopadlo......23­.3 jedu do Brna na veletrh a kdyby ho tam měli vyrobit, tak bez něj domů nejedu!

Tento příspěvek byl editován 4.3.2010 22:49:28 uživatelem Stroft.
Čtvrtek 4. března 2010 ve 23:39® osprey
osprey

Stroft> Odzkoušení u vody je konečná, tam už si je člověk jistý, co má. To je bez debat. Ale já vidím největší problém v těch rozdílech mezi lidmi – někdo miluje pruty s delší akcí, někdo rychlejší, každý chytá na jiných vodách,…

Ideální je, když si tazatel něco osahá a přijde s tím, že se mu líbí konkrétní model. K tomu už se dá něco říct.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 23:36® hraji
hraji

Stroft> dneska jsem napsal, že mnoho rybářů věnuje víc pozornosti vybavení, místo aby se věnovali svým dovednostem. Ani nejlepší prut sám nic nenachytá. A možná je teď někomu jasném proč když najdu dobrý prut, koupím si dva až tři stejné.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 23:32® Stroft
Stroft

hraji> No, kluci já si opravdu nemohu pomoci, pokud proutek nevyzkouším u vody tak si koupi nejsem jist.Na otázku typu, poraďte prut na plavanou do 1500.-kč bych tazateli odpověděl: projdi si diskuzi a najdi si v tvé cenové relaci, nejlépe vychvalované proutky a ty si pak na prodejně prohlídni a osahej.Je zbytečné začínajícímu rybáři vysvětlovat,že si ma raději připlatit.Každý se musí spálit aby to pochopil ale pro jakýkoli druh rybolovu(mimo odkl.děliček) lze do 3000,–kč najít vhodý klacek a stejně to platí i u kolovrátku.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 22:34® hraji
hraji

dav> určitě nejsou zbytečná, stačí se podívat na rybářské servery. Znova a znova s ubíjející pravidelností se objevují dotazy: jaký si mám vybrat prut a naviják, mám na to 1500 korun? Je zvláštní, že takové dotazy zadávají často mladíci, kteří by si neoblékli tričko bez nášivky renomované firmy, které stojí relativně hodně peněz a neobuli horší tenisky než Nike, ale u rybářského vybavení by nejraději nakupovali v bazaru a nebo u Vietnamců. Přece již dávno se obecně ví, že nejhorší volba je kupovat levné věci (rozuměj nejlevnější šunty).

Čtvrtek 4. března 2010 ve 22:20® osprey
osprey

Stroft> Ne, nevzal jsem si to osobně. Ale jedna z mých aktivit je smysluplně oživovat diskuze, kdykoli se najde vhodná příležitost.

Teď se tu vyměnilo pár názorů na celkem užitečné téma a to je dobře. Jsem rád, že to tu běží a klidně pokračuj.

Navíc mi občas trošku vadí, jak spousta lidí spoléhá na cizí rady místo na sebe a svůj úsudek. Tady to ten případ nebyl. Ale jediné místo, kde jsem měl pocit, že dokážu lidem poradit, bylo na veletrhu – vzal jsem je někam, dal jim něco do ruky, chvíli jsme to řešili, pak jsme zašli jinam a asi pět lidí fakt odcházelo s pocitem, že vědí, co si mají koupit.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 22:04® dav

hraji> líp to napsat nešlo, pod tohle bych se podepsal, teď už fóra o prutech sou zbytečný :->

Čtvrtek 4. března 2010 ve 21:56® hraji
hraji

Stroft> kolik prutů v životě jsi mohl vyzkoušet tebou popsaným způsobem, než jsi je koupil?

Čtvrtek 4. března 2010 ve 21:55® hraji
hraji

Stroft> i mezi závodníky je běžné, že každý má svou představu o tom, jak vlastně vypadá ideální prut. Někdo upřednostňuje rychlé a tvrdé pruty, jiný dává přednost měkším a pomalejším. A teď si představ začátečníka, který nic neví o odhozu a já mu začnu vysvětlovat, jak má poznat kvalitní prut. Když mu doporučím to, co používám já, okamžitě mi napíše, že jsem se zbláznil, protože 5000 až 10000 za jeden prut nedá. A tak co jim chceš radit? Nemám přehled přes lowendové pruty pro odhoz. Ale třeba pruty na přívlač si kupuji tak, že jej vezmu a na prodejně jej potěžkám, zkusím jej ohnout, zkusím jak rychle reaguje na zásek a pak jej vezmu a nebo ne. Pokud se pamatuji dobře, že 13 přívlačových prutů jsem blbě koupil jen jednou. Blbě z mého pohledu. Když jsem ten mě nevyhovující prut věnoval jednomu začínajícímu rybáři, nosil jej k vodě jako poklad a používá jej dodnes. U prvního odhozového prutu platí jednoduché pravidlo. Líbí se ti? Vyhovuje ti cena? Ber ho. Buď tě odhoz nezaujme, potom je dobře, že sis nekoupil prut za mnoho tisíc. Zaujme tě to, časem rychle sám přijdeš na to, jak má vypadat dobrý matchový prut a další si již vybereš sám a podle svých představ.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 21:32® Stroft
Stroft

osprey> Vidím, že jsi to vzal osobně, ale tak jsem to nemyslel.Jen mi při přide názor, který převládá, jak tady tak i u sousedů, jako vyhybavá odpověď bez realného základu.Vzít do ruky proutek dvakrát švihnout,chytit za špičku, zapérovat a skontrolovat spoje, očka je totálně k ničemu, pokud na něj nedám sestavu a tu pak nahodím a posléze zabojuji s rybou.To platí i prutů řady 5000,–kč a více.Pokud ovšem někdo kompetentní poradí několik osvědčených a vyskoušených modelů, potom je to o něčem jiném, tam se pod tvrzení(kup ten co ti sedí v ruce)podepíšu.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 20:58® dav

Stroft> máš recht, škoda že se nedá z kamennýho obchodu vzít celý stojan na určitou ‚půjčku‘ a řekněme po týdnu nebo měsíci chytání se všemi modely se rozhodnout, který půjde do chalupy :-)

Čtvrtek 4. března 2010 ve 20:57® osprey
osprey

Stroft> Včera jsme se s kolegou v obchodě dohadovali nad jedním prutem. Oba chytáme dlouhá léta. On mi ho dal do ruky jako svým způsobem ideál pro určitý styl lovu, já to vzal a prohlásil, že bych tu hadici nechtěl ani zadarmo.

Od koho z nás by sis nechal poradit? Jediné logické řešení je, že bys ten prut vzal do ruky sám a udělal si vlastní názor.

Z mého pohledu je výběr prutu strašně individuální věc. Celkový dojem z prutu se opravdu zjistí až při lovu, ale to, co sedí mě, nemusí sedět někomu jinému. Pruty, které jsou mimořádně povedené a sedí většině lidí, jsou obvykle z těch dražších a tady se sháněl levnější model.

Čtvrtek 4. března 2010 v 19:21® timbab
timbab

Stroft> chytat se dá se vším ale ještě jsem vedle nesáhl,jsou lidi co maj prut jen na danej revír a na daný místo ale já jsem spíš univerzal takže se poperu s čímkoliv

Čtvrtek 4. března 2010 v 19:09® Stroft
Stroft

Každá druhá diskuze na téma jaký prut vybrat, končí odpovědí, kup si ten co ti v krámě sedne do ruky a ten bude pro tebe ten nejlepší!Začinám pochybovat jestli jsem normální a zda bych se neměl nechat vyšetřit.Já jsem to totiž nikdy v ruce nepoznal.„Klacek“ od prutu pozná každý, ale až samotný lov, jak s waglerem, twistrem či strýmrem, ukáže jak se prut chová.Opravdu vy všichni „rádci“ máte ten 6tý smysl, co mi evidentně chybí?:)

Čtvrtek 4. března 2010 v 15:01® spike
spike

hraji>škoda, že nemám druhý feeder ale asi nakonec budu chytat na jeden prut na 100%.

Tento příspěvek byl editován 4.3.2010 14:02:45 uživatelem spike.
Čtvrtek 4. března 2010 ve 14:28® hraji
hraji

spike> je to těžké. Proč? Protože jeden prut ti bude signalizovat záběry špičkou, tedy asi 3,5 metru od tebe, druhý tam, co budeš mít nahozený splávek, takže třeba 15 až 20 metrů daleko. To nutně povede k nutnosti sledovat buď jeden nebo druhý prut. A to povede k promeškání záběrů. Konečný výsledek může být nakonec horší, než kdyby jsi pořádně chytal na jeden. Ale samozřejmě nemusí.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 14:25® hraji
hraji

macino ambrossiny> délka a gramáž nehraje pro občasné používání pro rekreační chytání tak velkou rolil, jak se jí přisuzuje. Ostatně rozdíl 30 cm mezi 3,90 a 4,2 je zanedbatelný. A jestli je na prutu napsáno 10–20 nebo 5–25, je také skoro jedno, většinou nejsou dva blanky s přibližně shodnou uvedenou hodnotou zátěže téměř srovnatelné. Takže neteoretizovat a koupit to, co se ti hodí. Pokud se začneš věnovat lovu s matchkou víc, časem asi sám zjistíš, co by to chtělo. Obecně rybáři mnohem víc důrazu kladou na to, jaké mají vybavení, a přitom by se měli víc věnovat tomu, co s tím vybavením umí.

Čtvrtek 4. března 2010 ve 12:34® spike
spike

Ciffik> je tam opravdu málo ryb, ale záleží přímo na úseku, pokud vybere MO dobrý úsek bude to vypadat nadějně. Stejně si myslím, že většina závodících se bude soustředit na kapra. Tak mě napadá, že budu chytat na feeder a když náhodou utrhnu,hodil bych tam splávek než bych navázal.