Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 7. srpna 2009 ve 14:44® Piranha
Piranha

Hany> ja vim neni to takovy mekky a zeleny a strasne sladky?

Tento příspěvek byl editován 7.8.2009 14:44:51 uživatelem Piranha.
Pátek 7. srpna 2009 ve 14:15® Kubah

Piranha> Jsme dostali nějaký blumy nebo co, tak je zítra zkusím :-)

Pátek 7. srpna 2009 ve 14:13® Piranha
Piranha

Hany> jj chytej, taky to jde.

Pátek 7. srpna 2009 ve 13:53® Kubah

Piranha> I s višní nebo třešní chytám s jednoháčkem

Čtvrtek 6. srpna 2009 ve 21:40® osprey
osprey

BlueShark: Berou to normálně, ochotně a klidně i bez předchozího vnadění, v pohybu i ze dna..

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 19:01® Piranha
Piranha

BlueShark> ja.Chodim po prvnich tresnich na belu.Delam to malinko jinak, i kdyz na soulacku chytm obcas na labi na tresne ale radeji mam jinej zpusob. Natocim si na vlasec akprovou snuru, nejlepe zelene barvy kvuli viditelnosti cca 15m, na snuru navazu obratlik s karabinkou a do ni zacvknu navazec 0,16 cca 40cm dlouhej zakoncenej malinkym dvojhackem. Lehce nariznu tresen, vymacknu pecku a prosiju boilies jehlou.Navleknu tresen na dvojhak tak, aby nebyl hacek videt.Bez oluvka to hazu do rychlejsi vody, nebo nejlepe do čeřeniště tak, ze po dopadu nez preklopim radic navijaku zvednu prut rychle nad hlavu, abych vytahl hodne te snury nebo uz vlasce a pak teprve preklopim. Vratim prut niz tak, abych udelal pruves ze snury a sleduju cukani, nebo narovnani snury.Zabery jsou vetsinou velice agresivni, nebo silne skubave.Pak nasleduje zasek a je tam krasnej jelec. Paradni chytacka, muzeme vyzkouset na bele, ale tresne uz asi nesezenu. Muzeme zkusit jahody, nebo broskev se slupkou, tam muzem dat i jednohacek.

Tento příspěvek byl editován 6.8.2009 19:04:12 uživatelem Piranha.
Čtvrtek 6. srpna 2009 v 18:54® BlueShark
BlueShark

Zkoušel někdo na šoulačku chytat tlouště na třešně? Já chytám jedině na rohlík. Jen se ptám jestli důvěřujou a jdou po tom nebo ne :-)

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 8:38® Rade

Piranha> tak jak píše hraji, na velkou hloubju použiješ klouzavou montáž. Zarážku z bavlnky máš na požadované hloubce třeba 8m. Nad forpasem takovou zátěž, aby ti dobře klouzal splávek po vlasci ( bez zátěže – na propad – ti samotný háček nestáhne vlasec skrz průchodku na téčku ).

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 7:54® hraji
hraji

Piranha> ne, právě na velké hloubky se ideálně hodí klouzavý anglán, zejména u hloubek 8 metrů a víc. Abys tam nahodit sestavu s pevným splávkem, musel bys mít prut nejméně 8 metrů, spíš delší. S klouzavým anglánem nahodíš lehce, jen to chce mít dole pár gramů (tak 4 až 6) umístěných cca 80 až 100 cm od forpasu a u forpasu jeden až dva záběrové broky (2×0,1), které cejn zvedne a signalizuje ti zvedavý záběr.

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 7:51® Piranha
Piranha

hraji> ok, ale jak mam dostat nastrahu dolu treba na 7m kde jsou cejni.Jedine s bolonkou 8m a to je hruza

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 7:34® hraji
hraji

Piranha> na propad se s klouzavým splávkem chytat nedá, aby klouzák fungoval, je potřeba mít na vlasci zátěž, poměrně velkou

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 7:19® Piranha
Piranha

Rade> meto na propad je vlastne to ze ti nastraha pomalinku pada loupce az treba na dno.U toho musi bejt splavek na téčku pevne, nebo muze bejt klouzavej. Nedavno jsem byl na piskovne a chytal jsem na miste de je od brehu cc 2,5–3m melcina a pk strma hrana az na nejakejch 8–9m.Poslal jsem ta anglicaka s trema cervama, nad nima jsem mel brocek a po nahozeni a po potopeni vlasce jsem preklopil řadíč navijaku a nechala to cele pomalu padat a na dno.Zaber prisel jeden az na dne.Poznal jsem to ze se splavek prestal kymacet a vylezl vic z vody.Potom jsem chytal ve sloupci napevno a bylo to paradni, kapri velci cejni.Houbka cca 1,5m napevno s teckem. Musim si s tim malinko vyhrat, porad mi jeste dela problem zamotvani ale mihy mi sem dal takovej malej navod tak ho mam skopcenej ve slozce.

Čtvrtek 6. srpna 2009 v 6:36® Rade

Piranha>

1. můžeš chytat na dně i ve sloupci, záleží na tobě. Další výhoda je, když fouká vítr, tak můžeš vlasec „schovat“ pod vodu. Pak můžeš chytat na propad, což by s pevným splávkem ve velké vzdálenosti a hloubce šlo špatně.
  2. angličáky jsou buď předvážený přesně na svoji gramáš, nebo je nutné dovážit ( označení 4+2 )

Výhoda plně dováženého angličáku je, že můžeš chytat na propad – kdy pod splávkem je jen háček ( někdy s mikro olůvkem proti zamotání sestavy ) a ten vlastní hmotností volně padá ke dnu. To je často velmi účinné. Naopak s dovážením používám tehdy, kdy se chci vyhnout povrchové rybě – ouklejím, a dostat to co nejrychleji ke dnu, kde jsou větší ryby.

Přidáváním broků na vlasec buď dovažuješ, nebo převážíš a pak je potřeba odpovídající hmotnost podložek či bročku ve splávku vyjmout.

3. na tekoucí vodě používám pevný splávek, s angličákem nemám zkušenosti. Obecně dáváš větší hlouku a pak nadržuješ, zvedáš návazec do proudu a zase necháváš klesnout.

Určitě to chce vyzkoušet a zjistit co ti nejlépe vyhovuje.

Středa 5. srpna 2009 v 15:42® CeP
CeP

Piranha> Ja vidim hlavni vyhodu napr proti feederu, daleko lepsi detekovani zaberu na vetsi vzdalenost, pokud zrovna nepouzivas pletenku. Taky moznost zakrmit si flek doslova velikosti dlane a trefovat se presne do nej. Vzdalenost si muzes poznacit primo na vlasci znackovacem, nebo zaklipujes, natvrdo, nebo gumickou, smer si urcujes zachytnym bodem protejsiho brehu. Zbavis se planych poplachu pri prejezdu. Dalsi + je treba kdyz chytas v parezovce. Vlasec jde od splavku kolmo dolu, u feederu muze kopirovat dno a mas daleko vetsi nebezpeci vaznuti a trhani. tak.. a ted mizim z prace dom..

Středa 5. srpna 2009 v 15:20® Piranha
Piranha

Nejlepsi by bylo to videt na vlastni oci, nebo alespon na nejakym dost dobre viditelnym videu.Proste vsechno jak se vaze ta a ta metoda pres nahozeni a potopeni vlasce po krmeni a zdolavani na jemny matchky, protoze je to opravdu slast.Mam matchku od colmicu 2–20g Light a uz jsem na nej udelal nejaky kapriky do miry a nejaky platejze a musim rict ze je to proste parada zdolavat s takovou žvejkou.Proste mne to bavi a nic mne neodradi.

Tento příspěvek byl editován 5.8.2009 15:20:47 uživatelem Piranha.
Středa 5. srpna 2009 v 15:15® Piranha
Piranha

Dobra, tak si to ujasneme.Opravdu v plavany nejsem nejak dokonale zbehlej a metodu s anglicaky jsem zacal teprve letos. Mnoho neznam a potrebuju zaklad.Cetl jsem nejaky clanky ale nejak jsem se nedochapal toho, co jsem chtel.

1. proc se chyta s anglicakem kdyz to lezi na dne.Myslel jsem za to, ze se prave anglicak pouziva proto, kdyz je ryba ve sloupci a daleko.Diky tezkym splavkum se dobre odhazujou bez problemu i 40–50m daleko.

2.splavky maji zavazicka, pokud je tam necham vsechny, maji asi tu gramaz jakou maji psanou.Ale pokud tam nacvaknu nejaky broky, jde mi pod hladinu.Musim nejaky nebo vsechny zavazicka vyndat a pak teprve doladit brokama, aby to slaplo jak ma a nemotalo se to.

3. tekouci voda byva vetsinou se clenitym dnem.Pokud bych tedy mel nechat tahat po dne cast montaze s nastrahou, budu dost trhat a mel bych si zaridit hypoteku na sminky.

Středa 5. srpna 2009 ve 14:57® hraji
hraji

CeP> ale vůbec ne, to je přece logické, radíš to, co znáš a co používají všichni (skoro) plavačkáři, tedy je jasné, že v článku se objeví něco podobného.

Středa 5. srpna 2009 ve 14:43® CeP
CeP

fňuk.. to vypada, jako bych nejmin pulku opsal..

Středa 5. srpna 2009 ve 14:39profil byl smazán

hraji> ano je to ten článek. dík. nějak se mi ten odkaz zamotal ve spleti internetových sí­tí:D

Středa 5. srpna 2009 ve 14:32® hraji
hraji

inspo> podle čísla článku to vypadá, že chtěl vložit tento link http://www.fish-pro.cz/articles.aspx?…

Středa 5. srpna 2009 ve 14:29® inspo

pepos.93> Nevím jak ostatním, ale mi ten tvůj odkaz nefunguje.

Středa 5. srpna 2009 ve 14:28® inspo

hraji> Super články.

Středa 5. srpna 2009 ve 14:25profil byl smazán

Piranha> http://www.mivardi.cz/(X(1)S(cu2gucrrvnhx5l55k­sujl13q))/arti­cles.aspx?art=175 doporučuju druhou polovinu článku

Středa 5. srpna 2009 ve 13:52® CeP
CeP

Piranha> slovo amatera.. zalezi na tom, jak citlivej mas splavek a jak citlive vyvazenou sestavu. pokud mas splavek hodne sensitivni a dobre vyladenou sestavu, muze navazec lezet klidne celej na dne, zaberovej brok mas tesne nade dnem, musis videt zvedavej zaber jako hrom. ale pozor.. je to specifikum vyhradne cejna a zadne jine ryby. kapr to veme nekompromisne bez pripravy a splavek leti uprkem pod vodu, karas neco podobneho. plotice ho potopi take, ale ne tak razantne a da o sobe predem vedet poskakovanim splavku, nebo popojizdenim. lin se splavkem vrti, mirne popojede, zase vrti. pokud mas na fleku cejny a krmis tak, aby se ti ryba nezvedla do sloupce, urcite nech nastrahu na dne. tam ji najde kapr i pootice. pokud to nepujde, zkusim to zvednou jen mirne nade dno. tak do 10cm. to uz je lepsi pro plotice a kdyz mas ryby ve sloupci, pak je neco spatne s krmenim.

Středa 5. srpna 2009 ve 13:52® hraji
hraji

Piranha> no po pravdě řečeno, lovit s anglánem na hloubce 4,5 metru s háčkem nade dnem jsem ještě neviděl. Hloubku nastavujeme tak, aby se háček a často i velký kus forpasu sunul po dně. Tedy chytáme s takzvaným přehloubením. Nevylučuji, že by se s udicí nastavenou do sloupce daly nachytat ryby, ale bude se jednat o náhodné kousky. Uvědom si, že krmení i lepení červi padnou na dno a budou lákat rybu ke dnu. Snad to nebude bráno jako zločin, ale dám ti sem link na pár článků o lovu na odhoz http://www.hgbrno.cz/odhoz.php

Středa 5. srpna 2009 ve 13:39® Fugas

hraji> ono to jde i bez bolo a jen v příbřežních partiích:-93;

Středa 5. srpna 2009 ve 13:36® Fugas

hraji> díky, zkusím. Mě se něco podobného stává i na přehradě, občas voda táhne jako blázen a splávek neudržím na krmném místě. Řeším to většinou na úkor citlivosti přehloubením sestavy a soustředím většinu zátěže poblíž háčku. Jenže pak dochází k tomu že splávek vlivem tahu vody zajíždí pod hladinu, občas se utrhne, povyskočí a pořád dokola.je to celkem na nervy:-| .Všechno to zpusobuje pytel na vlasci pod hladinou. nevím jak je to možný, ale ten tah vody je asi jen u hladiny. Řešením by asi bylo použití tenčího vlasce nebo nabít těžší splávek. Ale to už je pak snad lepší fídr…

Středa 5. srpna 2009 ve 13:35® hraji
hraji

Fugas> děláš to dobře, ale to co popisuješ je vhodné pro lov s boloňkou. S odhozovým prutem (matchkou) to tak nejde. Navíc s anglánem se i na řece vlasec zařízne pod hladinu, tedy se sako moc netvoří.

Středa 5. srpna 2009 ve 13:27® Piranha
Piranha

hraji> kdyz budu chytat na hloubce kde je 4,5m nastrilim si tam par kouli a slepeny cervy, jak nadednem bych mel mit hacek.Pokud ma lezet na dne to uz muzu feederovat.Budu chytat na klouzavej anglicak se zarazkou z bavlnky.Postaci mit hacek tak od 30 do 50 cm nadednem? Je to spis takova strategicka otazka.Jde mi o to ze jsem treba mival nastrahu na dne s anglickou metodou a zabery byly spatne videt, protoze se splavek ani nejak nepokladal, ale pomalinku se rozjizdel.Vim, asi budu muset zkouset hloubku dokud nezjistim kde se hejno drzi.

Středa 5. srpna 2009 ve 13:23® Fugas

inspo> já chytám taky 90% s anglánem, ale na stojáku. Na řeku se tak často nedostanu, tam chytám hlavně s pevným splávkem a vlasec se snažím mít stále nad hladinou (mezi splávkem a prutem). Pokud fouká vítr proti proudu a bere vlasec je to jedině dobře. jsem ale amatér, možná to dělám špatně.