Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 11. června 2009 v 6:50® crazykapr
crazykapr

mihy.san> Nerozlišuji…ani newim jestli v tom vůbec nějakej rozdíl je…napsal sem oboje protože newim pod jakým názvem to ten dotyčný zná, když už tady dává takový otázky.

Středa 10. června 2009 ve 23:25® mihy.san
mihy.san

crazykapr: jak rozlisujes anglicak a wagler? zajimalo by me to …

Středa 10. června 2009 ve 23:23® mihy.san
mihy.san

Než položíš opravdu základní (přihlouplý) dotaz, co tak se podívat na články na ryb. webech? A nemusíš chodit daleko: http://chytej.cz/…rie/plavana/ Pokud na to nestačíš, tak to je jiná. Jistě ti někdo „rád“ odpoví.

Středa 10. června 2009 v 15:32® crazykapr
crazykapr

tom1981> Jakej splávek?Pevnej?An­gličák?Waggler?

Středa 10. června 2009 ve 13:59® tom1981

dobrý den potřeboval bych radu nevím jak se navazuje splávek poradí mi někdo ? i třeba s fotkami děkuji

Sobota 6. června 2009 ve 12:09® VODA
VODA

:-D :-D :-D :-D 1Mara Pane vachmajstr vy ste hlava

Čtvrtek 4. června 2009 v 15:40® HaD
HaD

NOVÁ SOUTĚŽ! http://www.chytej.cz/…-tip-a-trik/

Neděle 31. května 2009 ve 22:29® 1Mara
1Mara

standas> To jsi celí ty :-D 9-)

Neděle 31. května 2009 ve 13:24® standas
standas

:-D ;-) Piranha>

Neděle 31. května 2009 ve 13:18® Piranha
Piranha

standas> se nevytahuj :-)) )

Neděle 31. května 2009 ve 12:46® standas
standas

Chtěl jsem vám ukázat ceny za dnešní 3.místo na gulášovkách na Zbraslav ale nejde to poslat.9-) :-> :-P

Neděle 31. května 2009 ve 12:39® standas
standas

GULAGE MATCH:

Tento příspěvek byl editován 31.5.2009 12:43:25 uživatelem standas.
Sobota 30. května 2009 v 0:42® regulus
regulus

CeP> tak takhle ty mluvíš o kamarádovi, prej schmejd, to jsem si myslím nezasloužil. :-)) )

Pátek 29. května 2009 ve 21:00® 1Mara
1Mara

mckvak8> To není z mé hlavy , ale on se někdo určitě přihlásí aby mi vynadal že jsem použil jeho článek :-)) ) , ale já to unesu :-)

Pátek 29. května 2009 v 18:56® ART
ART

1Mara> Dík za tvůj příspěvek hned zítra to zkusím

Pátek 29. května 2009 v 15:16® CeP
CeP

regulus> pche! protoze vim co si za smejda a ze nevynechas jedinou prilezitost abys mi to nedal sezrat.

Pátek 29. května 2009 v 15:15® CeP
CeP

1Mara> no jasne, bez zabky ani ranu. ale to posunovani zarazky skrze ocka by mne stejne nebavilo. je to moc zdlouhave, pracne. ja chci jen rict, ze zarazku navazu +/- presne, protoze mam mista zmapovana a jenom doladim. na fleku kde to neznam je vymereni hloubky pochopitelne o malicko delsi.

Pátek 29. května 2009 ve 12:00® regulus
regulus

CeP> jak jsi mohl tak přesně odhadnout, co mě při předposlední větě tvýho příspěvku napadne. :-)) )

Pátek 29. května 2009 v 11:37® 1Mara
1Mara

CeP> :-D , ale jak píšeš na veliké hloubky , tak to já chytám taky a skoro pořád , ale nemusím vymotávat těch 9m jak píšeš to je přeci hloupost . Záleží na uzlíku z čeho je dělanej a jak drží , mně z té bavlnky drží krásně a taky chytám na 9 m a přes matchový prut mi lítá krásně , jenom si vždycky nastavím hloubku a jeto,ale tu si nastavuji tak že přidávám a posunuji uzlík mezi očkama prutu a na háček dávám plavačkovou olověnou žabičku abych lepší tu hloubku trefil, a pak už to jde samo :-)

Pátek 29. května 2009 v 11:18® CeP
CeP

Taky jsem uvažoval o poredpripravenych zarazkach na trubicce od uchostouru, ale nakonec jsem od zameru upustil. Chytam totiz z valne vetsiny na hloubkach vetsich jak rekneme 4,5m, bezne i na 9m. Kdyz jsem pomyslil, ze budu muset vymotat cca 9m vlasce z prutu, navleknout a protahnout trubicku, sundat zarazku, zatahnout a zase tech 9m vlastce protahnut zpatky, tak mne to preslo. Dnes si zarazku vazu primo na prutu, zhruba v predpokladane hloubce a pak uz jen doladim. Na zarazku pouzivam reznou nit pro prumyslove uziti. Je daleko pevnejsi, nez bezna, nebo vlasec 0,20 a nechavam dost dlouhe fousy 5 az 7 cm. Vypozoroval jsem totiz, ze kdyz je necham rekneme do 3cm, ma zarazka tendenci se zarazet o ocka pri nahozu, proti tomu dlouhe fousy jsou jakoby poddajnejsi a snaz se do ocka stoci a projdou jim. Protoze jak jsem psal, chytam i na vetsich hloubkach, mam matchovy prut 4,5m, zarazka tedy prochazi komplet vsemi ocky. Jeste k tomu musim hazet i dost daleko, takze nahazuju s velkou razanci ve svihu. Ani si neprejte vedet co je to za zvuky pro prochazeni zarazky ockama. Ale nebojim se toho a jeste jsem nic neznicil. Regulus ted bude drzet kusnu.. nebyl to jitrocel, ale maskovana antena UFOnautu.

Pátek 29. května 2009 v 9:44® 1Mara
1Mara

inspo> No to je ono , ale ten Martin tam mněl ještě lepší článek , no snad to nevadí HaDovi né ?

Pátek 29. května 2009 v 9:28® inspo

1Mara> Já věděl, že jsem už to četl někde jinde :-)http://www.mrk.cz/clanek.php3?…

Pátek 29. května 2009 v 8:45® 1Mara
1Mara

regulus> V pohodě , no já jsem četl článek od Martina Maťáka a ten to mněl též krásně napsaný a i z obrázkama , ale taky jsem ho nemohl najít , tak jsem aspoň mckvak8 mu dal todle jsem taky to není špatný a pomůžeto dosti rybářům . :-)

Pátek 29. května 2009 v 1:44® regulus
regulus

1Mara> dovolil jsem si ti předchozí text kapinku upravit, celý text jsi tam měl 2× za sebou, nejspíš sis toho nevšiml.

Ještě k těm průběžným splávkům a zarážkám, byl tu možná tak před dvěma až třemi lety článek (možná to bylo jen fórum), řekl bych, že autorem byl Hora, bylo to velmi pěkně zpracovaný, za boha to nemůžu najít.

Pátek 29. května 2009 v 0:46® 1Mara
1Mara

K napsání tohoto malého návodu mně vedlo zjištění, že otázky a následné diskuse o zarážkách na vlasci pro lov s klouzavým (průběžným) splávkem“ jsou opakovaně stále aktuální. Co je zarážka, kdy, jak a proč se používá je uvedeno několikrát už jinde (např. v článku S plavanou na kapry I). Proto přidám pouze několik postřehů.
Při mých rybářských začátcích s klouzavým splávkem jsem vyzkoušel několik uzlů a několik různých materiálů. V drtivé většině se vše pro samotnou zarážku osvědčilo. Stejně jako asi více jiných rybářů, i já jsem však měl problém s její průchodností přes drobná očka match prutu. Dle mého názoru je proto úplně jedno, z jakého materiálu je vyrobena, nebo jaký má uzel. Někdo používá pletenou šňůru, někdo dentální nit, nebo různé bavlnky. Samozřejmě jde spíše o velikost samotné zarážky. Čím menší zarážka, tím lépe prochází při nahazování přes očka match prutu. Tím ale musí být samozřejmě i menší průměr dírky korálku, bez něhož by očko obratlíku s klouzavým splávkem přešlo skrz zarážku.
Systém, který používám já, jsem poprvé viděl před několika lety v obchodě s rybářskými potřebami. Byl to vlastně balíček se čtyřmi korálky a trubičkou, na níž byly namotány čtyři zarážky. Cena 20, – Kč za kousek namotané nitě mi ale připadala přímo hanebná. Nehledě na to, že korálky mi po pár hodinách lovu díky větší dírce začaly procházet skrz zarážkou. Začal jsem si proto vyrábět podobné zarážky sám.
Pro výrobu používám nit na úplet za cca 15, -Kč, balíček korálků, taktéž za cca 15, -Kč (dle množství) a tenkou trubičku. Nit je z nějakého umělého vlákna, jen o málo silnější než nit obyčejná krejčovská. Velikost korálků je srovnatelná se špendlíkovou hlavičkou, protože jen u takových jsem našel ten nejmenší průměr dírky, tak akorát pro vlasec. Obojí se dá běžně koupit v prodejně textilní galanterie. Jeden takový nákup vystačí snad do konce života. Trubičku jsem získal z tyčinky na čištění uší, kdy stačilo odstřihnout konce s vatou. Dá se ale použít prakticky jakákoliv tenká trubička např. z lízátek nebo z krmítka pro lov na položenou.
Na trubičku navážu zarážky dle postupu na obrázku a nechám delší oba konce nitě pro pozdější utažení už přímo na vlasci. Trubička tak slouží jednak jako pomůcka pro vázání zarážek, kdy vlastně nahrazuje vlasec, jednak jako pomůcka pro navlékání zarážky na vlasec a taky jako zásobník zarážek předem navázaných.
Při montáži zarážky provleču vlasec tubičkou s připravenými zarážkami a krajní z nich přetáhnu z trubičky na vlasec.
Potom vyjmu vlasec z trubičky a zarážku utáhnu dle potřeby.
Nakonec zkrátím konce zarážky na cca 1 cm, kdybych později přece jen potřeboval zarážku utáhnout více.
Pak navléknu korálek, obratlík s karabinkou pro připnutí splávku a ostatní montáž.
Protože z výše uvedených důvodů používám opravdu malé korálky, musím většinou očko obratlíku, ještě trošku zmáčknout (například peanem), aby jím korálek neprošel.
Jedinou nevýhodou je nutnost takto připravenou zarážku navléci na prázdný vlasec jako první. Nedá se použít dodatečně kdy již máme na vlasci celou montáž hotovou. Přesto mi tento systém pro svou jednoduchost a rychlost montáže velmi vyhovuje.No ktomu není co dodat :-) ještě ti dám radu taky jsem koukal a fungujeto bezvadně zarážkový uzlík dělám výhradně z bavlnky , drží mi a je pevný a hlavně nenarušuje mi vlasec , jako mi to dělalo uzlík z vlasce a občas se to i povolilo :-)

Tento příspěvek byl editován 29.5.2009 01:19:30 uživatelem 1Mara.
Důvod editace: Změna části textu
foto/diskuze/plavana/2009/th-img24247.jpgfoto/diskuze/plavana/2009/th-img24248.jpgfoto/diskuze/plavana/2009/th-img24249.jpg
Pátek 29. května 2009 v 0:35® 1Mara
1Mara

No ktomu není co dodat :-) ještě ti dám radu taky jsem koukal a fungujeto bezvadně zarážkový uzlík dělám výhradně z bavlnky , drží mi a je pevný a hlavně nenarušuje mi vlasec , jako mi to dělalo uzlík z vlasce a občas se to i povolilo :-)

Tento příspěvek byl editován 29.5.2009 00:39:54 uživatelem 1Mara.
foto/diskuze/plavana/2009/th-img24246.jpg
Čtvrtek 28. května 2009 ve 20:11® inspo

mckvak8> zkus si přečíst toto: http://www.fish-pro.cz/articles.aspx?…

Čtvrtek 28. května 2009 ve 20:01® ART
ART

Zdravim potřebuju poradit jak se chytá na klouzavý splávek. Potřebuju poradit jakou montáž jak poznám záběr atd. Doufám že mě hned neohodnotíte za nějvětšího idiota. Budu rád za všechny rady. p.s. s klouzákem začínám proto tady otravuju

Čtvrtek 28. května 2009 v 9:39® 1Mara
1Mara

Piranha> tak tak já jí koupil tu Trianu 13m. za 7500kč a jsou kní tři topsety :-)

Čtvrtek 28. května 2009 v 7:26® Piranha
Piranha

Kubajs> hele za 1500,– to nekoupis ale deset se da na cajk usterit a za to sezenes 11m mozna i 13m kompletni a jeste zbyde neco na kalisky a rolnu + nejaky gumy a blbiny.Na komercnich zavodech kdyz to vytahnes, tak sice lidi budou kroutit hlavou, ale mas listek do prvni řady.U nas se na to u vody kouka jeste vyjevene, ale v anglii treba na rybnickch se takhle chyta jako u nas s feederem.