Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Neděle 17. listopadu 2013 v 18:23® PetrZ

jepice> Bydlíš tam někde okolo? Já jsem byl dneska na hoďku v Majdaleně na řece a vláčákem, ale jen pár okounků. Jeden se mi povedl na poppera, první ryba na tuhle nástrahu…

Neděle 17. listopadu 2013 ve 12:06® jepice-zruseno

PetrZ> Tak to mohl být nějaký povýlovní kapřík, nebo prej tam jsou malý sumci, ale ty většinou bojujou trošku jináč. Kolem Vánoc se tam letos zase asi párkrát s plavačkou na cyklošoulačce vyskytnu, tak uvidíme, jak to půjde letos. V loni v zimě jsem chytil dva jeseny a místama šly celkem vypasené plotice.

Sobota 16. listopadu 2013 ve 22:34® PetrZ

jepice> Pod Rožmberkem to trochu znám, vyrostl jsem tam a bylo by to fajn chytit tam parmu, ale nikdy jsem tady o ní neslyšel

Sobota 16. listopadu 2013 v 19:09® jepice-zruseno

David H.> Mě by zajímalo, jak je to s tima parmama na Lužnici o něco výše, než u vás – na starý řece mezi rožberkem a veselím. Loni v zimě mi tam cosi slušně roztočilo centrpína, ale nakonec jsem nezjistil, o co jde. Parma je ale podezřelá, byť jsem jí tam zatím nikdy nechytl. Na normální ryby když spouštím tak nějak humpulárnu mít nemusím, ale je fakt, že to nejsou žádný hrčáky kde chytám. Používám delší návazec (nebo prostě vzdálenost hlavní zátěže od háčku), když se trochu poladí brok na tom návazci, tak při bržděním se to trochu zvedne proudem nad kameny, nechám project a pomalu to zase nechám unášet, čímž to klesne. Takový ty velký hrčáky už moc na plavku nemusím – leda nadržovat na bič nebo to tam švihnu na fídra.

Pátek 15. listopadu 2013 v 10:40® regulus
regulus

David H.> jak už psal předtím Jirka, pokud člověk nezná místní prostředí, tak od komplu něco hodnotit a možná i o tom diskutovat je možná i zbytečný. Každá řeka má svoje specifika. No asi jsme si nerozumněli v tom, co myslíš humpoláckou sestavou.

Tento příspěvek byl editován 15.11.2013 09:42:47 uživatelem regulus.
Čtvrtek 14. listopadu 2013 ve 13:02® hraji
hraji

Je to jak píše David, po letech rybaření neznám kontroverznější radu, než je doporučení chytat v zimních měsících v místech, kde je hluboká a klidná voda, že jsou tam ryby soustředěné k zimnímu „spánku“. Nic není víc vzdáleno od reality na řece, aspoň nazíráno z pohledu mých zkušností.

Středa 13. listopadu 2013 v 11:33® HaD
HaD

regulus> já jsem to nedovysvětlil – chytám je v peřejích, kde voda letí jak na řece pro rafty. Sice vyhledávám klidovější zóny, ale i tak je to mazec – proto to musí být humpolácké – prochytávám třeba 10m úsek a lehká sestava by jen prolétla a vůbec se nedostala ke dnu.

Středa 13. listopadu 2013 v 10:28® hraji
hraji

regulus> nad jezem by sis krásně zachytal. A nejen ouklejky. Ale ono je to jedno, ryby jsi chytil a o to šlo.

Středa 13. listopadu 2013 v 10:14® regulus
regulus

hraji> já tam byl naposledy snad jako kluk a potřeboval jsem být v obřanech někde kde to budu mít auto kousek. Byl jsem jak jsem psal jen na chvíli, takže se mi už nechtělo nikam přejíždět. No co, hovnochyt jsem nebyl. 9-)

Středa 13. listopadu 2013 v 8:38® hraji
hraji

regulus> Jirko, ze všech míst, kam se dalo jít, jsi vybral to úplně nejhorší. Tam už ani nechodím.

Středa 13. listopadu 2013 v 0:33® regulus
regulus

David H.> neznám Lužnici, ale Svratka taky nemá zrovna rovný dno ani v Brně a kus nad Brnem už vůbec ne. Nemyslím si, že by na kamenitý dno musela být nějaká humpolácká sestava (teda jestli si pod tím pojmem představujeme oba to samý). Vím o jednom místě kus nad Brnem, kde to je doslova samej velkej šutr, je sice fakt, že tam jsou ztráty kapku větší, ale zato rybám se tam evidentně líbí, takže to zklamání z materiálních ztrát vyváží pěkný fišky.

Středa 13. listopadu 2013 v 0:25® regulus
regulus

hraji> no těch bonusů bylo dneska víc. Jednak se to nepovedlo jak jsem myslel, protáhla se mi práce, takže jen na chviku v Obřanech pod splavem a jak jsi psal samá bonusová ryba, Ouklejka pruhovaná, nevím jestli 30, 40 nebo 50, spletl se jenom jeden tloušť no a sem tam nějaká větev. Migrovat jinam jsem před nimi nemohl. No a jako další bonus kontrola od jednoho ze tvých kolegů, což netvrdím že je špatně, já s tím problém nemám, naopak jsem rád, že si nemůže u vody dělat kdo chce co chce.

Jestli se zadaří, tak zejtra juknu na svoji domovskou řeku.

Úterý 12. listopadu 2013 ve 12:09® HaD
HaD

hraji> Jsi zván! :-) Mimochodem – podobně je chytám u nás i na jaře za velké vody.

Úterý 12. listopadu 2013 v 11:57® hraji
hraji

David H.> chtělo by to vyzkoušet. Od počítače se to těžko hodnotí. I u nás v zimě chytíš parmu jen na opravdu těžkou sestavu, klidně 5 gramů olivka těsně nade dnem.

Úterý 12. listopadu 2013 v 10:58® HaD
HaD

hraji> Je fajn, že jsou vody, kde to jde. Tady u nás to bývalo lepší. Ale na plavanou vždy celkem složité. Dno lužnice má nepravidelnou hloubku a spoustu kamenů – tzn. mimořádně časté váznutí a trhání. Sám jsem jich na obyčejnou plavačku chytil hodně. Ale byla to humpolácká sestava, mimořádně přetížená. Docela by mě zajímalo, jak by si s tím mistři plavačky poradili. Je to fakt dost těžké.

Úterý 12. listopadu 2013 v 10:52® hraji
hraji

David H.> chytit se dají, jestli dobře, to neumím posoudit. Pokud půjdeš cíleně na parmy, téměř stoprocentně chytíš. Ale tam je důležité spíš vybrat dobré místo

Úterý 12. listopadu 2013 v 10:49® HaD
HaD

hraji> parmy ještě teď berou dobře?

Úterý 12. listopadu 2013 v 10:10® hraji
hraji

regulus> kamkoliv půjdeš, všude chytíš podoustev, ostroretku, parmu, plotici a tlouště,sem tam nějakou bonusovou jinou rybu. Jo, letos je taky strašně moc malých jesenů, asi se dobře vytřeli

Pondělí 11. listopadu 2013 ve 23:16® regulus
regulus

hraji> no nemám křišťálovou kouli, co chytím netuším, nechám se překvapit, teda pokud se zase něco nezvrtne a dostanu se tam.

Pondělí 11. listopadu 2013 ve 23:04® regulus
regulus

David H.> snad …

Pondělí 11. listopadu 2013 ve 21:58® hraji
hraji

regulus> napsal bych ti co chytíš, ale to ty dobře víš i sám. Hlavně nechej doma jakýkoliv splávek lehčí jak 2 gramy. Je to úplně zbytečné.

Pondělí 11. listopadu 2013 ve 21:55® HaD
HaD

regulus> uz máš volněji?

Pondělí 11. listopadu 2013 v 19:56® regulus
regulus

hraji> půjdu ti to tam zítra zkontrolovat jestli nekecáš … :-P

Pondělí 11. listopadu 2013 v 18:02® HaD
HaD

hraji> jasný…

Pondělí 11. listopadu 2013 v 15:42® hraji
hraji

David H.> ano, nějakých šedesát deka to bude, ale to je pevnost při zkoušce, v reálu se na to dá zdolat ryba podstatně větší, jen se musí zdolávat pomalu a opatrně. Boloňka je na to fajn, má dlouhou a jemnou špičku a hodně toho odpruží.

Pondělí 11. listopadu 2013 ve 14:18® HaD
HaD

jepice> osmička je na přívlači už dost málo. Chytal sem to snad jen dvakrát.

Pondělí 11. listopadu 2013 ve 14:17® HaD
HaD

hraji> 0,08 FC je kolik nosnost? To je tak lehce přes pul kila?

Pondělí 11. listopadu 2013 v 10:23® hraji
hraji

David H.> někdy ano Davide. Zatím je voda pořád podkalená, vypouští se rybníky a tak se mírně zašpiní, ale jak zůstane křišťálově čistá, nezbyde než přejít na slabší vlasce. Jako plotice chytíš i na silnější, ale velké ryby chtějí zjemnit, zvláště tam, kde to teče málo. V proudech můžu chytat celou zimu na 0,12 a háčky 12 na rohlíček bez problémů a berou to všechny ryby. Ale klidná voda chce zjemnit. Aspoň na 0,10, používám 0,08 flourocarbon (údajně, je to napsáno na cívce) a jsem s ním velmi spokojen.

Pondělí 11. listopadu 2013 v 0:54® jepice-zruseno

David H.> Jsou situace, kdy to fakt udělá rozdíl. Nemusí to dle mne být ani tou nenápadností, jako spíš menším vlivem na pohyb nástrahy. To jsou pak situace, kdy „nic nebere“ a pak se dá tenkej vlasec, malej háček, červík se navlíkne na ramínko aby v podstatě koukala jenom špička a člověk se nestačí divit, co je tam ryb. Chytal jsem jednou s tátou na mušák cejny na průzračným přítoku do Lipna a to si měl vidět, co dělali, když jenom zahlídli silnější vlasec. Konec konců sám víš, že na závodech v přívlači maj lidi osmičku i jako kmen na rotačku, což je mnohem větší pakárna.

Neděle 10. listopadu 2013 ve 23:41® HaD
HaD

hraji> jinak je 0,08 nutná?