Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 21. března 2013 v 11:15® lunimus
-
priatelia … mam technicku otazku. Moj najmensi moze lovit zatial len na bic. Chystame sa ist lovit na rieku, kde je mozny zaber „velkej ryby“.
Ma vyznam miesto prveho 1/2 metra vlasca pouzit feedrovu gumu, kvoli lepsiemu odpruzeniu vypadov ryby? - Neděle 17. března 2013 ve 21:05® jepice-zruseno
-
regulus> Nebyl. Smolim tu nějakou věc, kterou jsem měl přes net dneska do 23:59 odeslat a teďka zjišťuju, že podobnej nápad mělo asi víc lidí najednou a asi to spadlo, takže sem vlastně mohl klidně bejt celý odpoledne venku. Byl jsem ale před týdnem (s mušákem) a před tim párkrát se splávkem a vždycky se něco chytilo. S tima lakama je to tak, že vždycky popadnu co mám po ruce. Normální epoxid na parkety by taky držel líp, než to, co jsem na to tenkrát natřel. Ale u balzáků to je vcelku jedno, na balze to vždycky nějak drží, ten orobinec občas někde pozlobil.
- Neděle 17. března 2013 v 17:53® regulus
-
jepice> jo o tom ZOO jsem to už někde slyšel.
S tím lakováním, asi se budu opakovat, už jsem to tu někde psal a možná ne jednou, používám roky tohle na všechno dřevěný http://www.lodnilaky.cz/ a věřím tomu, že by se to neloupalo.
Byls na rybách??? Já jsem se konečně dostal nebo teda spíš byly relativně příznivý podmínky, protože jak se oteplilo, tak se na řeky nedalo, protože to teklo jako sviňa no a už se to tak nějak dostává do normálu a svítilo slunko, tak jsem se šel provětrat a pokřtít tu veletržní matchku. Žádná hitparáda to sice nebyla, ale hovnochyt jsem nebyl, ale ono to bylo taky trochu způsobený tím, že jsem jednak potřeboval něco nafotit, něco vyzkoušet, trochu experimentovat, no a v neposlední řadě hodně fučelo a i když svítilo sluníčko, tak byla docela dost kosa a mě se to v tý zimě nechtělo převazovat na sestavu na kterou by se dalo spíš něco ukecat. Vydržel jsem tam asi 3 hodiny, byl jsem zmrzlej jako sobolí howno a nakonec jsem těma zkřehlejma rukama pomalu nebyl schopnej složit prut. Ale co, aspoň jsem se trochu vyluftoval.
- Neděle 17. března 2013 v 16:47® jepice-zruseno
-
regulus> Orobincáky mám, jsou docela nosný a pevný, blbě se lakujou (i když je lehce brousím, někdy se to loupe), ale asi záleží i na laku a zacházení. Možná jsem to už někam psal, ale kamarád mi vysvětloval, že na dikobrazí ostny jsou potřeba tři lidi: jeden v ZOO leze přes tu zítku druhej kouká, jestli nejde někdo ze zaměstnanců ZOO a třetí kouká, jestli nejde dikobraz.
- Neděle 17. března 2013 v 16:02® regulus
-
jepice> no ono to s tou balzou bylo dřív takový vachrlatý. Špalíky byly minimálně, jakž takž se daly sehnat „desky“ tuším 3×cca 80×cca 500, cenu už ti neřeknu, ale levný to pro nás jako kluky nebylo. Proto jsme vzali zavděk tím polyuretanem nebo co to bylo, už ani nevím kdo to dotáhl, byla to izolace tuším z maringotek nebo vagónů, bylo to takový nažloutlý a ještě tvrdší než extrudovanej polystyrén, nadělali jsme z toho splávků na 10 let. Ještě nedávno jsem pár mohykánů našel zapalejch v šupleti.
Bezinky jsem nezkoušel, brka dřív ano, ale tak nějak jsem od nich upustil, já na ty stojáky moc nechodím a na řeku to moc není, už několikátej rok „dělám“ splávku z orobince, ale jen hubou, materiál jsem si donesl, ale nějak jsem se k tomu nedostal, ono mě to netíží, takže se do toho nehrnu, možná příští zimu. Chtěl bých zkusit dikobrazí osten, prej je to špica, ale žádnýho známýho dikobraza nemám, tak mám asi smůlu, protože vůbec netuším, kde k tomu přijít kromě mít známýho v ZOO a to nemám. - Neděle 17. března 2013 v 1:46® jepice-zruseno
-
regulus> K těm materiálům na výrobu bych doplnil ještě ten prostředek (duše) z bezinek. Na štíhlý splávky jenom vyloupnout, vytvarovat, nandat anténku a dřík a pořádně nalakovat, na středně silné splávky slepit několik duší k sobě. To používal tatínek když jsem byl ještě mrně a nějak nebyla balza. Ty splávky jsou pak dost křehký, ale jsou lehounký. Teď už balza zase je. Já preferuji normální kapku, když dám broček na návazec a ryba ho zvedne, kapku to povyleze a je to vidět, u opačný kapky se mi to povylezení nějak hůř pozoruje. Ale opačnou kapku používám také a to do většího proudu – prostě „kačena“. Splávky asi používám občas mnohem baculatější, než jsou ty pefy. V podstatě ale nejčastěji používám podobný tvary jako ty, možná o něco bachratější – podle proudu. Ale to je dáno hlavně tím, že se mi tak nějak nejlíp brousí a možná taky proto, že byly v knize S udicou na body. nevím, co mě tenkrát ovlivnilo. Nemám rád tvary, které nemají posunuté těžiště nahoru nebo dolu (tvůj 4 splávek u vyznačení hladiny), protože se mi vždycky omotávaj. Dělaj to i jiný, ale tyhlety nejvíc. No pak na rybník je celkem dobrý husí brko. Dneska je opomíjené, protože jaksi nejsou tolik husy).
Včera jsem dostal 200m vlasce platil 0,10. Podle mě to dotyčnýmu pár let leželo, ale bylo to ve tmě. Je to v takový pěkný balení dvou cívek v plastové krabičce. Myslíte, že to po té době nebude zpuchřelý?
- Sobota 16. března 2013 ve 23:54® regulus
-
jepice> já to jako fórek bral, jen by mě zajímalo, kdes to vygooglil, je to fakt mazec.
Vrátím se ale úvodní myšlence diskuse. Dotknu se i toho, co je a není buclatej splávek, protože tohle je fakt dost subjektivní pojem. Řekl bych že značná část z nás si splávky vybírá podle toho na co si buď zvykla a více méně mu to vyhovuje, ale určitě jsou i tací co rádi experimentují. Já se přiznám, že pokud pominu anglány, Surf a Bolo, tak si splávky vyrábím sám a to už od mala. Za tu dobu se změnilo spousta věcí, i materiál, původně to byla balza, pak nějaká pěnová hmota ke které jsme přišli jako kluci bůh ví kde, byl to patrně nějakej polyuretan, pak opět balza i materiál na anténky a dříky se posunul od špejlí, ve vrtačce točenýho dřeva k bambusu a uhlíkovým tyčkám, ale troufnu si říct, že tvar splávků jsem za ty roky výrazně nezměnil. I jsem vám to nafotil, to co je na prvním obrázku, je asi tak vše co mám v krabičce (ne, že bych tam měl jen 7 splávků). První a šestej je dárek tuším od některý z mých ratolestí, ale ve vodě ještě nebyly, ne že by byly nějaký špatný, ale mě tak nějak nevyhovují, anglán je jasnej a Surf a Bolo se mi nechtělo skládat a navíc jsou tak trochu mimo to co chci napsat. Mimochodem ani jeden z těchto splávků nepovažuji za buclatej. Na druhým obrázku je to na co vlastně chytám. První dva jsou kupovaný, je to PEFA 1 a 2g a ve svojí podstatě už se nedělá, ty současný mají kapinku jinej tvar http://www.pefa.cz/…bozi/158.jpg , já je kdysi koupil v trošinku větším množství, protože mi vyhovoval jejich tvar a nosnost, ve svojí podstatě to bylo to na co jsem chytával a využil jsem tedy možnosti je koupit něž se srát s výrobou. Třetí má nosnost asi 3,5g a tyhle tři používám na řeku. Čtvrtej je vyloženě stojákovej, toho mám ještě jednu delší variantu se zhruba dvojnásobným tělíčkem.
Teď nevím, jakej je tvůj subjektivní dojem, ale z mýho pohledu na buclatý splávky nechytám, jen stojákovej je štíhlej a ty ostatní normální, proto taky ta otázka co jsem ti včera položil.Když už jsem se rozkezal, tak ještě vyvážení a proč. Neberte to jako, že to je správně, já to tak dělám a nemám problém s chycením ryby a mám proto logický důvody. Pochopitelně je to taky daný tím kde chytám, někde na Labi bych chytal asi jinak, ale tady mám dvě řeky s šířkou 15–30m a hloubkou většinou méně jak metr. Na třetím obrázku je vyvažování, je to očíslovaný, ta barevná čára je zhruba hladina vody. Jednička, která platí především pro první dva splávky, je pro chytání v proudku, během roku kdy už ryby normálně žerou. Splávek je záměrně nedováženej, takže se většinou nepotopí menším vírem nebo když to brnkne o dno, používám lehkou sestavu, takže s odporem splávku nemají problém ani malý ryby. Dvojka je takový to správný vyvážení, z vody čučí celá anténka, používám v sezóně na klidnějších úsecích a když ryby berou opatrněji i na proudných úsecích, pravda, sem tam nějakej vírek nebo škrtnutí o dno vypadá jako záběr, ale není to tragický. No a třetí je splávek lehce převáženej, že je asi půlka anténky pod vodou. Tak tohle je vyloženě na klidný úseky a na stojáky, jednak když ryby berou opatrně a taky pokud máš vhodně rozloženou zátěž to dobře indilkuje, když to ryba jen pozvedne.
No a poslední obrázek tak trochu souvisí s tvarem splávku. Kapka a obrácená kapka je klasickej tvar splávku, jsou i jiný tvary. Já se tak nějak zasekl u normální kapky, tedy splávek tou prodáhlejší stranou dole. Na obrázku je to trochu přehnaný, ale v tomto případě platí, že polovina vztlaku (objemu) splávku je ve spodních asi 2/3 délky těla splávku a ta druhá v horní třetině, u splávku obrácená kapka je to přesně opačně. Takže pokud se ten první nedováží tak, že z vody vyčnívá řekněme 1/10 délky těla, tak pokud stejně vyvážíme ten druhej, bude nad hladinu vyčnívat daleko více. Pokud budeme obrácenou kapku chtít vyvážit tak, aby vyčnívala taky 1/10 délky, tak musíme splávek zatížit víc. Může to vést k domněnce, je splávky obrácená kapka jsou citlivější, je potřeba menší síla k jejímu potopení, ale ono to tak jednoduchý nebude. Jistý vliv bude mít i tvar, obrácená kapka bude mít možná nepatrně větší odpor ve vodě při záběru, ale řekl bych, že tohle všechno nebude tak horký, jsou to jen nepatrný rozdíly, myslím tím pro rybu, jestli nástrahu pustí nebo ne.
Proto si myslím, že to, jaký kdo používá splávky je více méně otázkou buď subjektivního pocitu, věří že to jeho rozhodnutí je nejlepší nebo se řídí radami z knih, internetu, kamarádů. No u závodníků je to třeba trochu jinak. - Sobota 16. března 2013 v 19:02® jepice-zruseno
-
hraji> Reagoval jsem na regula, měl to bejt fór narozdíl od těch návazců
Splávek 8 gramů je pro mě už docela raketa ať už je jakejkoliv. S anglánama jdu někdy i třeba na 12 a to už je asi můj strop. Ale pravdou je, že vrcholem plavačkovýho závodění je u mě poslední kolo Sázavského 4-boje. Tam vždycky akorát obdivuju ty lidi, který tahaj lešení, bedny a rolny, aby mohli chytat na děličku a jsem štěstím bez sebe, že mě to závodění v plavaný nepostihlo
Abych jenom neplkal, hodím vám sem fotku mých rybářských hodin, kam jsem si jako kluk dával splávky (většina Milo), které jsem dostával k narozeninám, vánocům a podobně a které jsem většinou nikdy nepoužil (ve sklepě bylo vždycky balzy dost pro výrobu kopií).
- Sobota 16. března 2013 v 17:37® hraji
-
jepice> když jsem tu psal o tom, že závodníci řeší setiny milimetru u návazců, aby řeč nestála, hluboce jsem podcenil teorii výběru tvaru splávku, vidím. Hezké pojednání, to uznávám, ale praxe je krásnější a odlišná. Neber to prosím osobně, ale jsou to plky, aby řeč nestála. Je to názor jednoho autora, který zapadá do obecného povědomí. Ale mě baví takové teorie vyvracet a popírat. Můj trenér naprosto v rozporu se všemi teoriemi o použití splávků na proudící vodě již opakovaně místo baculatého splávku použil dlouhý a štíhlý. Jen pro tvoji představu, v místě, kde ostatní chytali buclaté splávky 15 až 18 gramů, on nalovil se splávkem štíhlým a dlouhým o nosnosti pouhých 8 gramů dvojnásobek ryb. Takže ve splávku to kouzlo není, a nebylo. Ale zase, je to můj názor, nikomu jej nechci vnucovat. Jen jsem s ním seznámil. Každý ať používá splávky tvarem a velikostí mu milé.
Tento příspěvek byl editován 16.3.2013 16:43:17 uživatelem hraji. - Sobota 16. března 2013 v 16:18® Tomik
-
jepice> No doprdele..
Ze srdce jsem se zasmál..
- Sobota 16. března 2013 v 15:55® regulus
-
jepice>
No dobře jdeš na to vědecky, ale vysvětli mi jak si mám představit podíl výšky a šířky tělíčka vyjádřený čísly který jsi udal, kdybys napsal něco ku něčemu, např. 2:3 nebo podobně, tak snad jo, ale takhle fakt na mě mluvíš řečí jinýho kmene.
- Sobota 16. března 2013 ve 14:57® gavlos
-
jepice> dobre ty!!
- Sobota 16. března 2013 ve 14:15® jepice-zruseno
-
regulus> Za splávky baculaté považuji ty, které mají podíl šířky a výšky tělíčka (bez antének) větší než 0,36. Splávky střední mají tento podíl mezi 0,15 – 0,36. Splávky štíhlé mají tento podíl nižší, než 0,15. Proudná a pomalá voda jsou neodborné termíny, dané spíše naším subjektivním dojmem z proudění. Pro různé účely se proudění dělí na bytřinné, kritické a říční (jednoduše lze zjistit pomocí Froudova čísla, nebo složitějí pomocí výpočtu mechanické energie proudu), kdy záleží především na poměru rychlosti a hloubky koryta. Při bystřinném proudění a zvláště pokud je kombinováno s makro-drsností dna použiji jednoznačně splávek baculatý, neb má větší hydrodynamický odpor a případné lehčí působení turbulencí vody a překážek na dně na části udice se neprojeví tolik na nechtěném pohybu splávku vůči jej obklopující vodě. Nevýhodou většího hydrodynamického odporu je nutná větší síla ryby působící na háček vedoucí k viditelnému záběru. Při prodění říčním je situace složitější. Pokud lovím ve větší vzdálenosti od břehu, použiju splávek baculatější, aby jeho zvýšený odpor zmírnil vliv větru nebo pohybu vodní hladiny na vlasec mezi prutem a splávkem. V obou předchozích případech je dobrá dostatečně těžká montáž, která má dostatečnou setrvačnost. Pokud potřebujeme naopak rozpoznat jemné záběry a výše zmíněné vlivy jsou zanedbatelné, použijeme splávek co nejlehčí a s co nejmenším hydrodynamickým odporem, čímž se tento stane citlivější pro indikaci záběru (setrvačnost sestavy je zde nežádoucí). Lehké sesavy a štíhlé splávky se proto používají na tzv. stojatých vodách (jezara, vzdutí přehrad, jezů nebo překážek přírodního charakteru), pokud nefouká vítr. Speciální balzové štíhlé splávky s krátkou anténkou se používají při lovu v řekách při spouštění těsně podle břehu (metaoda „kosit trávu“ dle B. Rushnera). Těžší sestavy se štíhlými nosnými splávky jsou vhodné pro delší hody a pro lov ve větru s vlascem pod hladinou vody na tzv. stojatých vodách. Nosné splávky nám umožní daleký odhoz, ale díky štíhlosti nekladou rybě při záběru takový odpor, jako splávky baculaté o stejné nosnosti. Výhodou štíhlých splávků je i dobrá detekce stoupavých záběrů při správném rozmístění zátěží vhodných velikostí. Pokud bych se zabýval i anténkami splávků, bylo by to zralé spíše na odborný článek.
Tento příspěvek byl editován 16.3.2013 13:20:49 uživatelem jepice-zruseno. - Sobota 16. března 2013 v 9:55® hraji
-
jepice> nijak ti nechci nabourat tvoji víru ve volbu splávku. Ono to pravidlo je v podstatě správné, ale … Vždy se najde nějaká výjimka.
- Pátek 15. března 2013 ve 23:43® regulus
-
jepice> co je to baculatej splávek, respektive co ještě je baculatej a co už štíhlej??? Abych ti to ještě zkomplikoval, kde je hranice mezi proudnou a pomalou vodou???
- Pátek 15. března 2013 ve 23:37® gavlos
-
jepice> mam zato ze ty baculaty jdou v proudne vode mene videt nez na stojaku.tam spise ty tenke…verim tomu stejne jako ty a nikdo me nepresvedci o opaku
- Pátek 15. března 2013 ve 23:36® gavlos
-
jepice> je sory.spatne sem to precetl..mame to na stejno.
- Pátek 15. března 2013 ve 23:34® gavlos
-
jepice> ja to zkousim opacne.ze v proudne vode davam baculaty…neni tak napadny..na stojatou spise tenoucky..kazdy to ma rad jinak…
- Pátek 15. března 2013 ve 23:26® jepice-zruseno
-
hraji> Já teda tvar splávku docela řeším, možná zbytečně, ale sám pro sebe trvám na tom, že tvar splávku je zásadní věc. Možná je to jen moje víra ve štíhlý splávky na pomalou vodu a stoják a baculatý na řeku
- Pátek 15. března 2013 ve 23:16® gavlos
-
regulus> verim tomu…amerika to neni…ale myslel jsem ze vlacka je best off..plavana je akorat odpocinkova.byl jsem tak max 10× za letosni rok..A zalibilo se mi to..moooc.
- Pátek 15. března 2013 ve 23:07® regulus
-
gavlos> tos teda objevil Ameriku …
A počkej, až to začne pořádně brát a přijde nějakej kloudnej úlovek.
- Pátek 15. března 2013 ve 22:34® gavlos
-
hraji> no myslel jsem ze plavanou budu resit jen cekani na dravci sezonu..ale chytlo me to mozna vic jak vlacka…hoodne povedeny zpusob lovu..hoodne prijemne sedet a cucet na splavek jestli se aspon minimalne nepohnul..neco jeste vypilovat a hura do toho naplno
- Pátek 15. března 2013 v 8:22® hraji
-
jepice> tvar splávku je celkem podružný problém, chytat se dá i se štíhlým splávkem, pokud bude mít dostatečnou nosnost, například těch 8 gramů.
- Čtvrtek 14. března 2013 ve 23:37® jepice-zruseno
-
lunimus> Tvary splávků na řeku: http://www.chytej.cz/…vky-na-reku/
Na vyvažování jsem trochu svéráz, ale na řeku dávám hlavní zátěž nad návazec nebo prostě třeba 20 – 40 cm nad háček, pod to dám jeden malý broček tak cca 10 cm nad ten háček (toto a háček občas zakopne o dno). Pak splávek dovážím po „rysku“ menšími broky nad hlavní zátěží. Hlavní zátěž je jeden nebo více větších broků nebo průběžná torpila zaražená menším brokem. Není to univerzální návod, ale spolu s baculatějším splávkem to můžeš zkusit.
- Čtvrtek 14. března 2013 ve 23:28® jepice-zruseno
-
Nevím, zda na to kolegové zapoměli, nebo jsem jen slepý (před chvílí jsem přišel z pivka), ale : " … ze treba pouzit co najtensi plavak, aby nekladol velky odpor vode…"
Neumím to moc dobře vysvětlit, ale v proudu používám spíše baculatější splávky, míň se dle mne samovolně stápí. Tenké splávky používám na stojáka.
- Čtvrtek 14. března 2013 ve 21:49® hraji
-
lunimus> no, těžké podmínky, vem splávek tak odhadem 6 až 8 gramů, na kmenový vlasec dej torpilu a dovaž to celé bročky tak, aby z vody koukal ajen celá anténka. Ta anténka by měla být docela tlustá a nosná, klidně 3 mm. S matchkou to chytání na vzdálenost 20 metrů bude problém, ten prut to moc neuvodí. Osobně si myslím, že by bylo lepší použít buď boloňku a nebo splávek Cralusso Surf 8 gramů.
- Čtvrtek 14. března 2013 ve 21:47® regulus
-
lunimus> Pokud to teče tak rychle, tak bych docela uvažoval o používání splávků Cralusso Surf a Bolo. Surf ti umožní chytat prakticky na jednom místě a Bolo splavávat pomaleji než je rychlost proudu. Koukni sem http://www.youtube.com/results?… a sem http://www.youtube.com/results?…
- Čtvrtek 14. března 2013 ve 21:43® hraji
-
gavlos> problém nemusí být ve větším splávku, problém může být v tom, že dál a ve větší hloubce nemusí ty ryby momentálně být. Chlapi, radit takto online je strašně těžké. Plavaná je tak široká disciplína a těch věcí, které se mohly „pokazit“ je tolik. Je potřeba zkoušet. Jde ti to blízko břehu? OK, lov blízko břehu, až to budeš zvládat, zkus to dál od břehu, zvětši splávek. Ono někdy ani není třeba použít větší splávek. S takovým dvougramovým nahodím s boloňkou slušných pár metrů
- Čtvrtek 14. března 2013 v 19:32® lunimus
-
hraji> mas pravdu … ospravedlnujem sa za nepresnost udajov
tento problem mam viac menej ako principialny. Chytat by som chcel na riekach ako Hron, Vah a Maly Dunaj.
Rychlost prudu v miestach, kde chcem chytat je cca 3–6km/hod. Hlbka je cca 2–3m a k dispozicii mam match prut 4,2m
Vzdialenost na ktorej by som chcel chytat je rozna podla rieky na ktorej budem lovit ale vezmime priklad 15–20m
su tieto parametre zlucitelne, alebo musim nieco skorigovat?
Dakujem - Čtvrtek 14. března 2013 v 18:52® casper
-
gavlos> měl jsem uplně stejný problém, s malinkým splávkem to šlo v podstatě na hod, s větším splávkem jsem sotva rozpoznal záběr a ryb bylo průměrně o hodně míň…asi to che ještě počkat a zatím používat menší brka