Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 14. března 2013 v 18:15® gavlos
gavlos

hraji> porad tez :-D v nedeli jsem byl na reviru..zabery co 3 min..a par ulovku.vcera jsem dal tezsi splavek a vetsi zatez ze to prochytam i dale od brehu..tri zabery. a krasna nula..stejne misto i cas..cim to??mam s velkym splavkem jeste pockat..

Čtvrtek 14. března 2013 v 16:20® hraji
hraji

lunimus> kolik to je „na větší vzdálenost“? 10, 20, 30 metrů? Kolik je tam hloubka na lovišti? Jakým prutem tu sestavu vodíš? Těžko radit, když nemám potřebné informace.

Čtvrtek 14. března 2013 v 15:50® lunimus

hraji> o.k … dakujem za tuto informaciu … a co mam robit, ak by som chcel lovit na väcsiu vzdialenost? predpokladam, ze treba pouzit co najtensi plavak, aby nekladol velky odpor vode, ale mam pouzit radsej este tazsi plavak?

Čtvrtek 14. března 2013 ve 14:53® hraji
hraji

lunimus> vyvážením s tím nic neuděláš, maximálně můžeš splávem nedovážit, aby se potápěl hůř, ale bude to na úkor citlivosti sestavy. Prostě je potřeba se smířit s tím, že na splávek, zejména malý, se chytá na řece jen v omezené vzdálenosti. Proto na proudící vody používám splávky klidně i 6 gramů, nejsou na to potápění tak náchylné

Čtvrtek 14. března 2013 ve 14:35® lunimus

priatelia … mam zaciatocnicku otazocku ohladom vyvazenia plavaku.
Na stojaku je to asi relativne jedno … hlavne, ze trci z vody len antenka a hacik je na dne.
Lenze moj problem je rieka. Hlbku nastavit nie je problem … tam dam v kritickom pripade kotvu, ze to udrzi aj ropny tanker … ale ako mam idealne rozlozit zavazie po kmenovom vlasci?

moj problem je nasledovny. Chytam na rieke s rychlostou prudu cca 5km/h
plavak vyvazim aby mi trcala len antenka.
Nahodim a necham splavovat. Plavak ide relativne v pohode az do okamihu, kedy sa dostava do uhla, kde kmenovy vlasec zacne vytvarat tah proti prudu a vtedy mi ide plavak pod hladinu … je to OK? a vtedy mam celu zostavu prehodit, alebo sa da proti tomu nieco urobit lepsim vyvazenim?

Středa 13. března 2013 v 19:18® jepice-zruseno

skwor> Nikoho takového ve svém okolí neznám, pouze jsem o tom četl na netu, byly to ale vlasce o průměru 0,60, tam bych tomu snad i věřil. Možná příliš humbuku pro nic – běžný rybář chytající čudly (okouny, pstruhy, tlouště) tam lanko nedá s tím, že ví, že mu to štika může rafnout a když de na štiku, tak ho tam flákne, pár lidí to nahradilo FC a náležitě to popsali v diskuzích, kde se to rozmazalo. Je to sice plkárna, ale jsme v plavané, tak toho asi necháme.

Úterý 12. března 2013 v 17:55® skwor
skwor

jepice> To by ses divil, kolik vláčkařů cpe na konec vlasce FC s tím, že to štika neukousne a ryby to neplaší.

Úterý 12. března 2013 ve 12:36® jepice-zruseno

regulus> Ten FC návazec tam není kvůli štikám, ten tam je aby to byl vlasec a ne neprůhledná šňůra. Používá se to ana okouny, tlouště, případně na to veme candoš, neříkám, že štika to neveme, ale na štiku s tím nikdo takto u nás cíleně ani nechodí, to je lepší dát na šňůru rovnou lanko a na to nějakou větší nástrahu. Ten vlasec na konci je kvůli tomu, aby to nebylo vidět (klasická šňůra bývá barevná), je to tenký vlasec (např. 0,14, je jedno jestli fc nebo ne, ale je „papírově“ tlustší, než šňůra). Většinou se ten konec dává na karabinku, z níž se sundá když se jde např na štiku a místo návazce s tvistříkem nebo smáčkem se tam prdne do tý karabinky lanko s woblerem nebo velkou gumou a je to. Jak říkám, já šňůru mám na jedné cívce, ale spíš silnější, používám jen občas na tvrdej prut na velký hlavy a woblery, tedy poměrně vzácně. Ostantí znám od kolegů. To už zabíháme ale zbytečně do přívlače. Prostě nanofil ani šňůra a návazce z nich dle mne zatím nejsou pro běžnou plavanou příliš výhodné.

Tento příspěvek byl editován 12.3.2013 11:37:40 uživatelem jepice-zruseno.
Úterý 12. března 2013 ve 2:31® regulus
regulus

jepice> bezuzlové vázání je ve svojí podstatě zamosvorné namotání nanofilu okolo tyčky, lze tak navázat i háček s očkem.
Jsem vcelku nepřítel vláčení s FC místo lanka a to i hodně tlustýho, ale nikomu to nevnucuju. Argumentace neviditelností je dle mýho blbost, kdyby především dravci byli schopni rozeznat flignu v tom, že je něco tažený na lanku nebo FC, tak by museli být schopni rozeznat i to, že ten kus „žrádla“ má háčky. Jiná věc je ovlivňování chodu nástrahy.

Úterý 12. března 2013 v 0:48® jepice-zruseno

regulus> Výhody jsou jasné – Je to tenký a drží to při použití oné „zázračné“ spojky. To zanamená velkou pevnost, menší průtažnost (lepší kontakt), ale také menší odpor ve vodě díky přeci jen menšímu průřezu (než vlasec odpovídající pevnosti). Na přívlač se používá někdy poměrně tenká šňůra a na konci dlouhý návazec z fluokarbonu (kvůli menší viditelnosti). Ten vlasec je tak někdy tlustší, než šňůra, ale problémy s tím asi moc nejsou (já s touto sestavou chytal jen párkrát, např. tatínek a jiní na to ale tak chytají. Proto mě napadlo to použití na feeder, protože to používá na dlouhý vláčák s měkčí špičkou na malé gumy, smáčky na přívěsu a tak, což je tomu fídru vzdáleně podobné. Na návazec samotný se to asi nehodí, leda že by háček měl na sobě místo lopatky nebo očka rovnou tu kravinku na bezuzlové vázání, což zatím asi žádný nemá.

Tento příspěvek byl editován 11.3.2013 23:49:35 uživatelem jepice-zruseno.
Pondělí 11. března 2013 ve 22:41® regulus
regulus

jepice> je taky otázka, proč dávat tenkej nanofilovej kmen a pak tlustčí návazec. Nejsem si jistej ani výhod při UL přívlači.

Pondělí 11. března 2013 ve 22:37® regulus
regulus

hraji> no pokud jsem tady ve fóru pochytil, tak je nanofil na vázání uzlem na pikaču, má malou pevnost v uzlu. Mě to popravdě taky nijak neoslovilo a to ani na přívlač, ale pokud jsem si všimnul, jsou jedinci co se do toho zamilovali. Je tedy otázka jak na to vázat háčky. To mě při tom dotazu nedobrnklo.

Pondělí 11. března 2013 ve 21:58® hraji
hraji

jepice> bezuzlová spojka nevadí při přívlači, jak správně píšeš, na plavačkové sestavě by byla jak pěst na oko.

Tento příspěvek byl editován 11.3.2013 21:08:12 uživatelem hraji.
Pondělí 11. března 2013 ve 21:12® jepice-zruseno

hraji> Ono to možná má 0,02, ale až když se to pořádně do toho mikrometru zasvěrákuje a řádně zplacatí :-D Jestli to řešíte z důvodu návazců, je to kravina. V uzlu to nedrží vůbec, jediná možnost je to použít jako kmen na přívlač (možná ještě na fídr) a použít „bezuzlovou“ kovovou spojku. Při této kombinaci to může mít slušnou výkonnost a nejsou s tím problémy. Sám ho nevlastním, ale několikrát jsem se s tímto nejtenčím nanofilem setkal a veskrze nezaujatí lidé na něj mají různé názory. Každopádně můžu říct, že při bezuzlovém vázání to drží jak bejk a při uzlu to ulítne ajncvaj a potvrdit, že to v praxi nevypadá o nic méně nápadně, než vlasec 0,10.

Pondělí 11. března 2013 ve 20:19® hraji
hraji

regulus> nezkoušel, protože jsou na něj negativní ohlasy, zejména pevnost v uzlu není nic moc. Navíc já těm uváděným rozměrům nevěřím, vím jak vypadá vlasec flourocarbon 0,049 a ten nanofil 0,02 mi proti tomu vlasci připadal jako lano

Pondělí 11. března 2013 v 19:16® regulus
regulus

hraji> když už jsme u těch návazců o tloušťce nula nula ho.no, zkoušel jsi nanofil v nějakým šíleným průměru, třeba 0,02 mm ?

Pondělí 11. března 2013 ve 12:56® Fryw
Fryw

hraji> Díky za info. Tak to si ještě nějakej týden na ten výlet na D7 počkám. Hlavně když se to má podle meterologů na pár dní zase pokazit.

Pondělí 11. března 2013 ve 12:54® hraji
hraji

Kein problem. Já to chápu a psal jsem, že závodníci musí mít o čem prndat.

Pondělí 11. března 2013 v 11:14® regulus
regulus

hraji> Jiříku, neber si to osobně :-) je mi jasný, že v tuhle dobu nachytáš na tenčí vlasce nejspíš víc, rozdíl 0,01 beru ale 5 tisícin, to už se mi ani nechce věřit, že to je výrobce schopen dodržet v nějaký rozumný toleranci. Zase pravda každej typ vlasce může mít trochu jiný vlastnosti, barvu, je měkčí nebo tužší … . Ale jo, vy to prostě berete víc vážně než já. Nejdu pod 0,10, ale to ne kvůli tomu, že bych proti tomu byl nějak zaujatej, nějak jsem neměl potřebu něco tenčího používat, tak takovej návazec nemám.

Pondělí 11. března 2013 v 9:01® hraji
hraji

Chlapi, o čem by se závodníci bavili, kdyby nemohli měnit návazce po pěti setinách? Když to bere, je jedno, zd aje tam 0,13 a nebo 0,12, když to nebere, závodník hledá, co změnit, aby rybu přiměl k záběru. A nevěřili byste, jak často právě zjemnění vede k úspěchu. A není to jen otázka prosté tlušťky vlasce a velikosti háčku, je to dáno způsobem předložení nástrahy rybě. A na tom jemnějším vlasci je to prostě přirozenější.

Pondělí 11. března 2013 v 1:46® regulus
regulus

jepice> s vlascema na tom jsem podobně, teda už jsem zaregistroval, že to není jen 0,10 , 0,15 , 0,20 …, ale 0,10 , 0,12 , 0,14 , 0,16 , 0,18 , 0,20 …, ale takový extrémy, jako měnit silony o pět tisícin mm to teda fakt na mě trochu silný kafe. Ale já nejsu závodník … :-93;

Neděle 10. března 2013 ve 23:17® hraji
hraji

Fryw> ryby braly, je cítit, že jsou ještě pomalé a opatrné. Kapra jsme nechytili, cejny, skaláky, plotice a perlíny ani. Nevím zda těch ryb bylo deset nebo dvanáct nebo 8, to není důležité. Chytil jsem pěkné ryby a užil si den.

Neděle 10. března 2013 ve 23:16® hraji
hraji

jepice> kupuji vlasce Kreptom, Ghost a další od firmy MILO. A ty rozdíly tam skutečně jsou.

Neděle 10. března 2013 ve 20:23® jepice-zruseno

hraji> Kam chdíš na vlasce 0,096 a 0,101? Pro mě to znamená, že si vyměnil desítku za desítku, akorát z jiný špulky. Buď mi něco uteklo a nebo chodíme do jiného obchodu. Když si koupim vlasec, na kterým je 0,125, nebo 0,105,tak z těch tisícin máme bžundu :-D Kde sou ty časy, kdy bylo 0,10, 0,15, 0,20 a nic jinýho jsem vlastně ani nepotřeboval? Ještě že chodím na ten net, jinak bych byl sto let za opicema…

Neděle 10. března 2013 v 17:56® Fryw
Fryw

hraji> Díky. Přemýšlel jsem že se zeptám na to jak to aktuálně na té vodě vypadá…

Neděle 10. března 2013 v 15:37® hraji
hraji

jepice> rozhodně chráním všechna pouzdra s návazci před sluníčkem a teplem. Hlavně to slunce je ničitel číslo 1.

Neděle 10. března 2013 v 15:36® hraji
hraji

Dnes jsem s kolegou vyrazil vyzkoušet, jak jsou na tom ryby s aktivitou v našem jihomoravském moři – Dyje 7. Hned ze startu jsem chytil plotici, ale pak bylo potřeba na ryby chvíli čekat. Chytal jsem na anglána 14 gramů, na kmeni jen pár bročků. Návazce 30 cm 0,096 a háček 18. Poté, co mi dva větší placáci utrhli háček, jsem zesílil na 0,101 a bylo to u hodně lepší, už jsem neutrhl ani jednoho. Dost ryb padalo, protože ještě berou opatrně, některé. Hlavně cejni. Plotice jsou již zdravě hltavé. Kolega zpočátku chytal hlavně červenky, potom mu taky najely placky.

Sobota 9. března 2013 ve 23:57® regulus
regulus

jepice> mám fischcimru jako původně zamýšlenou fotokomoru, tudíž se tam sluníčko nedostane, maximálně v součtu pár dní v roce umělý světlo když vážu muchy nebo něco fotím, vlastně mi to nikdy nepřišlo, že tím tomu vybavení vlastně dělám dobrou službu, je tam stabilní teplota a většinou tma, i poměrně srarý věci jsou v super kondici, nejspíš to hraje svoji roli.

Sobota 9. března 2013 ve 21:32® jepice-zruseno

hraji> No napadá mě, že je to možná i o těch krabicích, já návazce míval na desce, ale nebylo to zavírací. Každopádně kdybych je více používal, nestalo by se to, jenomže já sem se bez nich jaksi začal obcházet a když jsem je pak chtěl použít, začly praskat, zejména ty 0,10 a 0,08. Od té doby nějak nemám v ty vlasce důvěru, třeba nemám důvěru ve dříve navázané pastičky na bič. Co samozřejmě převažuje je lenost to doma připravovat, to už radši vážu třeba mouchy. Navazovat doma háčky je stejně zábavný asi jako luxování :-D Ale teď kamarád pracuje na vrátnici, tak mě napadá ho zaúkolovat :-D

Sobota 9. března 2013 v 18:51® hraji
hraji

jepice> něco je špatně. Mám návzace uložené v krabicích třeba 5 let a jsou pořád v pořádku.