Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 8. března 2013 ve 20:03® jepice-zruseno

hraji> Určitě víc, než vyměnění návazce na smyčkách. Jenže ono to chystání návazců v domácích podmínkách mě nikdy nebavilo, když jsem se alespoň dvakrát ročně vyskytoval na nějakých dětských nebo amatérských závodech v plavané, tak se to vyplatilo. Jenže pak mi začali návazce puchřet v zásobníku a výsledkem byl hafl navázanejch háčků na návazcích různých dýlek a průměrů, z nichž jsem vypotřeboval třeba jednu variantu a zbytek mi zpuchřel. Teď, když použiju návazec, musím si ho udělat u vody celej, a ten časový rozdíl už není tak významný. V podstatě se ten čas dá dohnat tím, že na kole cestou z ryb více šlapu, nebo přijedu domů později, takže už mi nezbyde čas na dělání návazců napříště. Jsem na tom podobně jako regulus: není to tak zcela správné, ale vyhovuje mi to.

Pátek 8. března 2013 v 16:17® hraji
hraji

jepice> hm, jak dlouho to trvá, vybrnkat ze vzdálenosti 12 metrů od břehu? Já to utrhnu a vyměním během půl minuty, výsledek je stejný, oba přijdeme o háček, ale já to napravuji chvliku a ty? Než vyvážíš, naměříš hloubku atd.

Pátek 8. března 2013 v 15:31® jepice-zruseno

hraji>

regulus>

Když zaváznu háčkem na dně, tak o splávek téměř nikdy nepřijdu, pokud se jedná o pevný splávek s bužírkou. Vybrnkám ho pěkně po vlasci až k sobě, někdy za ním vylezou i broky. Nevím, jestli je „vybrnkávání“ splávku obecně známo (?), ale mě to naučil tatínek a funguje to skvěle. Jiná věc je ovšem ta, že po onom vybrnkání splávku občas přijdu o broky a taky musím nastavit znovu nastavit hloubku, takže si musím cca pamatovat, jak to bylo. Jiná situce je při lovu na bič bez navijáku, tam se někdy stane, že při vázce nedosáhnu na vlasec a vybrnkání je tím znemožněno.

Pátek 8. března 2013 v 11:35® regulus
regulus

hraji> jasný, systém silnější kmen, tenčí návazec jednoznačně vede k úsporám splávků a zátěží, pokud to tedy celý člověk netransportuje při náhozu na strom. Systém předchystanejch návazců je pochopitelně taky dobrej, jinak by to závodníci nepoužívali, u mě ovšem suveréně vítězí v prvé řadě lenost si to doma předchystat (nazývejme věci pravými jmény), nutnost tahat něco navíc (zásobník na návazce) no a protože zase až tak moc netrhám, tak to první furt vede. K návazcům mě vlastně donutil až centerpin, protože jsem tam namotal tu 0,14, byl jsem nucen používat i splávky o vyšších gramážích než mý oblíbený 1 a 2g a používání mikrokroužku tak nějak vyplynulo ze situace, pro mě je to alternativa, která mi vyhovuje. Prostě můj způsob plavané zcela určitě není učebnicovým příkladem, úplně blbě to asi nedělám, protože ryby vcelku chytám i když kdybych víc experimentoval jak píšeš ty, tak by ty výsledky byly patrně ještě lepší, ale protože se nehoním za rekordy v počtu a velikosti ryb, ke spokojenosti mi stačí že něco chytím téměř vždy, tak nějak zůstávám u svých léty ověřených praktik a více méně až na vyjímky za poslední XX let můj způsob lovu na plavanou neprošel téměř žádnou změnou.

Pátek 8. března 2013 v 9:11® hraji
hraji

Já tedy už vůbec nechytám bez návazců. Jedna mi to šetří splávky a sestavy, jednak mi to dovoluje velmi rychle změnit zásadním způsobem prezentaci nástrahy, místo navazce 25 cm dám jen 10 cm a chydí to úplně jinak, místo háčku 12 dám háček 18 a chodí to jinak a ryby to berou jinak. Ale je to zjevně dáno mým závodním zatížením.

Pátek 8. března 2013 v 0:19® regulus
regulus

hraji> pokud nemuší, tak asi ne, ale zmínit jsem to musel. Mimochodem během sezóny taky moc nebo spíš skoro vůbec návazce nepoužívám. Vlastně by se dalo říct, že je používám skoro jen u centrepinu, ne že by to bylo jiná plavačka, ale mám tam namotanou 0,14 zatím co normálně používám 0,12.

Konec konců o čem bysme tady plkali.

Čtvrtek 7. března 2013 ve 22:15® jepice-zruseno

Návazce používám minimálně, tedy na obyčejné chytání. Většinou je důvod ten, že váznu na dno a nechci to celý utrhnout. Na závody je to naopak výborná věc. Nejčastěji používám smyčky. Někdy používám i obratlík. Ten je dobrej třeba při chytání na kukuřičky nebo na cokoliv, co mě rotuje při vytahování nebo je taky dobrej na to, aby se o něj zarazila torpila.

Čtvrtek 7. března 2013 ve 22:13® hraji
hraji

regulus> máš pravdu, otázka je, zda má doma mikrokroužky.

Čtvrtek 7. března 2013 ve 22:11® gavlos
gavlos

regulus> zbrkly jsem uz odmala…:-D pak to tak u te vody vypada.uzly nedrzi,cervy padaji z hacku a obcas se spicka zaplanta do stromu ci krovi..hehe..misto abych u vody spocnul zavodim sam se sebou :-D proste maaslo

Čtvrtek 7. března 2013 ve 21:57® regulus
regulus

gavlos> ale prd, zbrklej. Je to otázka zvyku, po navázání určitého množství háčků, to už budeš dělat poloautomaticky. No dělej to tak jak ti to bude vyhovovat, každýmu sedí něco jinýho.

Čtvrtek 7. března 2013 ve 21:38® gavlos
gavlos

regulus> jj vidim dobre :-D ale ten cvik mi chybi…nejak jsem zjistil ze snura neni muj kamarad..a hlavne jsem doost zbrkly..coz je u rybareni docela průser :-D

Čtvrtek 7. března 2013 ve 21:30® regulus
regulus

hraji> no je fakt, že do mikrokroužku se docela blbě trefuje, ale já mám cvik, trefím skoro poslepu.
Nechci se s tebou přít, kdo z nás dvou vidí větší ho.no :-)) , mimochodem jsem to nepsal proto, že bych chtěl zpochybnit jednoduchost výměny návazců ze smyčkou, ale spíš proto, že ne každej to tak dělá. No a kolega je narozdíl od nás mladej kluk, takže třeba vidí velice dobře a nedělá mu problémy to co nám. :-P

Čtvrtek 7. března 2013 ve 21:02® gavlos
gavlos

se rozjela debata :-D jakozto amater sem vdecny za jakoukoliv moznost.vse si musi vyzkouset a pak se k necemu priklonim…navazce sem nikdy online nevidel natoz ho pouzivat :-) az neco chytnu se teprve uvidi jestli sem to udelal spravne :-D ..diky

Čtvrtek 7. března 2013 ve 20:56® hraji
hraji

regulus> Jirko, do čeho se já, s šedým zákalem a nezvladatelným třesem rukou trefím snáz? Do smyčky dlouhé 15 mm a nebo do mikrokroužku libovolné mikro velikosti? Co myslíš? ;-)

Čtvrtek 7. března 2013 ve 20:53® regulus
regulus

gavlos> závodníci dělají smyčky, protože je tlačí čas a je to nejrychleji vyměnitelný spojení. Normální rybáři (nechci tím naznačit, že by závodníci nebyli normální :-)) ), to prostě spojí vhodným uzlem. Já to třeba řeším tak, protože blbě vidím (stařecká slepota), že mám na konci kmene pod brčkem a zátěží mikrokroužek na který navazuji kus návazce a háček. Karabinku nebo obratlík bych tam fakt nedával.

Čtvrtek 7. března 2013 ve 20:52® gavlos
gavlos

hraji> jasne uz to je ok.malo utazene jsem to mel..drzi fest.diky

Čtvrtek 7. března 2013 ve 20:20® hraji
hraji

gavlos> promiň, ale na takto položenou otázku nedovedu odpovědět. Předpokládám, že zvládneš uvázat na konci vlasce smyčku podle obrázku z encyklopedie, který jsem ti poslal. Provlečení smyčky smyčkou je již jednoduché. Dělá se takto: smyčkou uvázanou na konci kmenového vlasce prostrčíš smyčku uvázanou na návazci. Potom vezmeš háček (druhý konec návazce) a prostrčíš jej smyčkou na konci návazce a utáhneš. Vznikne pevné ale rozebíratelné spojení kmene a návzace. Závodníci to tak dělají. Obratlík se tam na běžné chytání nedává.

Čtvrtek 7. března 2013 ve 20:14® gavlos
gavlos

hraji> mi to tam udelalo 3ocka..tak to ma byt??jinak ten krvavy drzi docela dobre…

Čtvrtek 7. března 2013 v 19:59® hraji
hraji

regulus> no, občas se vyskytnou háčky, které se hodně rychle tupí. Vyloženě špatné háčky jsem neviděl roky. U těch známých značek, tady jsem doporučoval OWNER, se nedá šlápnout vedle. Spíš jde o volbu tvaru a velikosti.

Čtvrtek 7. března 2013 v 19:08® regulus
regulus

hraji> když už jsme u těch háčků. Píšeš že se v tom kšeftě dají koupit kvalitní háčky. Je asi jasný, že třeba u sumcařiny se hlavně na pevnost klade docela velkej důraz. Ale u plavačky, myslím tím tu normální, ne závodní, to je možná docela jedno. Nemyslím tím, jakejkoliv háček, on se každej hodí na něco trochu jinýho, myslím tu kvalitu. Řekl bych, že to co je na trhu má pro normálního rybáře dostačující parametry, já se alespoň za posledních několik let nesetkal s malejma háčkama co by byly úplnej aušus. Ty jo???

Čtvrtek 7. března 2013 ve 12:54® gavlos
gavlos

hraji> ok.diky moc valim pro ty 16ky..

Čtvrtek 7. března 2013 v 11:30® hraji
hraji

gavlos> tak si tam kup tyhle, jsou již navázané na návazcích, velikosti mají taky správné http://www.rybarskepotreby-shop.cz/…54-1359.html

Čtvrtek 7. března 2013 v 10:46® gavlos
gavlos

hraji> z ruky ani ne.15 min autem..az toho budu potrebovat vice tak se zajedu juknout..mrkni na rybarskepotreby-shop.cz. tam nakupuju ja..hacku tam je mrak..ale velikost a tvar nevim jaky je nejlepsi…

Čtvrtek 7. března 2013 v 9:11® hraji
hraji

gavlos> vložím ti stránky obchodu, kde se dají určitě koupit i kvalitní háčky na plavanou. Majitel je závodník a osobně se známe. Akorát to k němu máš asi trochu z ruky. http://www.rybarske-potreby.cz/zaznam.php?…

Čtvrtek 7. března 2013 v 9:03® gavlos
gavlos

hraji>uciteli.zas tak to nehrotme.jde jen o hacky..kdyz kopim blbe,kupim jine a spatne vyuziju na neco jineho..i tak dik za tvou ohromnou ochotu!!!!

Čtvrtek 7. března 2013 v 9:01® gavlos
gavlos

regulus> vsak jo.zatim sem nic vylozene spatneho nekoupil.proto jsem se vcera ptal..uz vim tak pujdu nakoupit..dik

Čtvrtek 7. března 2013 v 8:43® hraji
hraji

gavlos> napiš mi do SZ svoji adresu domů, nebo do práce, prostě adresu, na kterou ti pošta doručí obyčejný dopis.

Čtvrtek 7. března 2013 v 0:53® Fryw
Fryw

a jakou nástrahu chceš na háček píchnout

Čtvrtek 7. března 2013 v 0:03® regulus
regulus

gavlos> nic proti šetření, ale musíš vědět co kupuješ o nic jinýho nejde.

Středa 6. března 2013 ve 23:38® gavlos
gavlos

regulus> abys pochopil nehledam na netu hacky abych usetril 10kc!!!!mam blizko domu 2 obchody..nez tam otravovat hodku a vybirat,tak v klidu domova u kavy napisu co potrebuji a pak to jen vyzvednu..a ze tam je sleva vuubec mi to nevadi :-)