Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 16. ledna 2013 ve 21:17® Chorchus
-
jepice> tak teď jsi mě (laika) ve svém vysvětlení strašlivě ojel. Já čekal, že při tom hraje roli tlak, teplota, rosný bod, uhel nahazování, směr vln, směr větrů (i rybářův), úhel rozkroku či stáří manželky výrobce – a vono jde o úsporu matrošu?
. Jsem zklamán.
- Středa 16. ledna 2013 ve 21:11® Chorchus
-
Hora> Ahoj Jeníku, já jsem taky lehnul, schvátil mě hrozný morybundus. Ale se splávečky na mě nezapomeň.
- Středa 16. ledna 2013 ve 21:08® janaR
-
Tak první vycházka na zimní rybolov… No nedopadlo to nejhůř. Nevykoupala jsem se. Nezlomila jsem prut v žádném křoví, takže vycházku považuji za úspěšnou. Škoda jen, že šupináči nespolupracovali. Červíci nebyli (nedorazili do krámu) a rohlíkem šupináči zřejmě pohrdli. Nebo byli jinde než já. Každopádně vycházka to byla pěkná. Aspoň jsem si vyzkoušela zas něco nového. Děkuji všem za rady, které mě vyhecovaly k činu
Bylo tam fajně.
- Středa 16. ledna 2013 ve 20:33® Hora
-
Co jde dělat ze splávků vidíte na foto.Mám jeden a půl měsíce nemocenskou a tak se mi začínám nudit.
Ještě to přijde nabarvit a nalakovat.
- Úterý 15. ledna 2013 v 17:50® noba
-
jepice> druhý kouká jestli nejde dikobraz
- Úterý 15. ledna 2013 v 1:45® jepice-zruseno
-
regulus> No orobince znám, skvělý váglery, máme taky už léta. Já dikobrazáky nemám, ale nedávno jsem je viděl prodávat v rybářskejch potřebách a byly celkem drahý. Jako kluk jsem slyšel návod kamaráda, jeho bratra a otce, jak se ty ostny získávaj. Jsou k tomu potřeba tři lidé v ZOO. První leze přes plot do výběhu, druhý kouká, jestli nejde dikobraz a třetí kouká, jestli nejde někdo ze zaměstnanců ZOO. Ty ostny jsem mu vždycky záviděl, vypadaj hezky
Tento příspěvek byl editován 15.1.2013 00:46:22 uživatelem jepice-zruseno. - Úterý 15. ledna 2013 v 1:34® regulus
-
jepice> na stoják jsou ještě dobrý splávky z orobince, někde je tu o výrobě článek, už ti nevím kdo ho psal, myslím Hora, ale jistej si nejsu. Jinak s tím dikobrzím ostnem máš sice recht, ale kdo by si kvůli tomu pěstoval dikobraza, že, ta husa je přece jenom užitečnější zvíře, oškubeš na splávky a upečeš k obědu.
- Úterý 15. ledna 2013 v 1:21® jepice-zruseno
-
regulus> No tak já mám v zásadě nejčastěji splávky s drátem vespod (ocelová struna) a anténkou z bambusu. Ty anténky dělám buď z rozštípanýho obroušenýho bambusu nebo z bambusovejch párátek (jsou tenčí, než špejle na špízy). Ta struna dole je jednoduše proto, že je doma a že je pevná, neohejbá se a splávek je držák (oproti kupovanejm, který se po pár „vrbách“ rozpadnou). Ty splávky nahoře sou prostě atypy, nemám jich plnou krabici a jsou na určité případy. Jinak nejlepší splávek na klidnou vodu je dikobrazí osten a hned po něm husí brko – nic geniálnějšího už stejně vymyslet nejde. I když ??? Funesův plávek z filmu Nevídáno, neslýcháno je taky peckovej
- Úterý 15. ledna 2013 v 0:47® regulus
-
jepice> jo ty stromy a větve okolo vody znám, na mušky je to ještě magnetičtější než na splávky.
Odbočím k těm splávkům cos tu debatil s Chorchusem. Samozřejmě každej je zvyklej na něco jinýho, taky nevím co je správně, jestli se to správně dá nějak definovat. Já si dělám splávky s relativně dlouhou anténkou a tu mám barevně odlišenou na třetiny. Tělíčko dělám z balzy, dřík z uhlíkový tyčky z modelářství a tu anténku dělám z bambusovejch špejlí na grilování. Rozdíl ve vyvážení mezi tím, že je anténka celá nad vodou a čučí jen třetina, jsou dva nebo 3 bročky velikost bajvoko jako do vzduchovky, váhu nevím. Vcelku mě to funguje a poznám (někdy)
i velice opatrný záběry.
Popravdě mě by ty tvoje s těma krátkejma anténkama taky asi moc nevyhovovali, ale proti gustu žádnej dišputát. - Úterý 15. ledna 2013 v 0:00® jepice-zruseno
-
regulus> Já už jsem to možná někde říkal, nicméně já rozlišuji dobrý nához od špatného prostě tím, že po dobrém náhozu to šplouchne a udělá se vlnka ve vodě
Občas místo chytání lezu hodinu po vrbě. Né že by ty břehy byly všechny plný křoví, ale kolem vrbiček ty mrchy dycky sou. A pak taky ty větve mají asi jakýsi dosud nevysvětlitelný magnetismus. Takto jsme s kamarádem kdysi provozovali fídr na zarostlé říčce ještě v době, kdy jsem o této technice neměli ani potuchy. Prostě olůvko s žížalou šlo přez větev, pod kterou ty tloušti byli a když to s tou větví zamávalo, přicházel zásek
- Pondělí 14. ledna 2013 ve 23:52® jepice-zruseno
-
Chorchus> To co je tu má delší anténku, než to co jsem používal dosud, právě kvůli té viditelnosti
Delší jsem neudělal, nevím, proč? Šetřím balzu? Každopádně anténa je nosná a ryba i tak musí zabrat, aby jí stáhla pod vodu. Výhodou naopak je, že při lovu splaváváním často háček nebo brok škrtá o dno a díky nosné anténě se splávek nepotopí, ale ten brok na návazci prostě tahne kus po dně, než je zase hloubka. Toť mé osobní pocity
- Pondělí 14. ledna 2013 v 11:13® Chorchus
-
jepice> je nějaký důvod velmi krátké anténky u těch horních splávků? Já je vůbec nepoužívám, neboť jdou hůř vidět. (resp. já je nevidím vůbec)
- Pondělí 14. ledna 2013 v 0:57® jepice-zruseno
-
janaR> Také doporučuji vyzkoušet teď v zimě zejména přechod mezi tím proudem a ramenem. Pochlub se, co tam zabralo – využívám tě jako dálkovou sondu, jestli to tam ještě bere
- Neděle 13. ledna 2013 ve 23:08® regulus
-
janaR> tu moji radu neradu s tím soutokem ber prosím s rezervou, nikdy jsem tam nebyl, koukám se na satelitní mapu a nemám křišťálovou kouli, takže je docela možný, že to místo bude z nějakýho důvodu úplně blbě, ale doufám že ne.
Jinak ať se vydaří první seznámení s novou vodou, snad ti to nezamrzne. - Neděle 13. ledna 2013 ve 22:23® janaR
-
hraji> tady zatím zamrzají jen kaluže, ale kdo ví, co bude třeba za 2 dny…
Jinak děkuji všem pánům, kteří mi věnovali trochu svého času a podělili se se mnou o pár mouder. Doufám, že to teď v týdnu zvládnu prověřit v praxi.
- Neděle 13. ledna 2013 ve 20:53® hraji
-
janaR> já tedy neumím z mapy vyčíst nic o proudu, ale to rameno skutečně vypadá jako stojatá voda. V zimě se chytání na stojaté vodě většinou vyhýbám. Navíc mám obavy, že stojaté vody budou brzy pod ledem, u nás dnes zamrzala i tekoucí řeka. Já bych raději volil lov minimálně na rozhraní proudu a klidné vody a nebo přímo v proudu. Ta hranice mezi ramenem a proudem by mohla být dobré místo
Tento příspěvek byl editován 13.1.2013 19:55:11 uživatelem hraji. - Neděle 13. ledna 2013 ve 20:49® janaR
-
hraji> regulus sem dával odkaz na místo, kam se chystám: http://www.mapy.cz/s/62T3 Je to rameno Labe, to by mohlo být bráno jako stoják, ne? Tak snad by to šlo i bez hlíny. Zatím nejsem majitelkou žádného síta a pracovat s neprosátou hlínou by asi nebylo en ono.
- Neděle 13. ledna 2013 ve 20:41® janaR
-
regulus> Bez obav. Já jsem věčně zmrzlá, takže když jdu ven, jsem nabalená jako cibule
- Neděle 13. ledna 2013 ve 20:14® hraji
-
janaR> vnadit pomocí červů může mít v zimě svůj smysl, ale pouze tam, kde je šance, že se vůbec dostanou na dno. Takže buď úplně pomalý, ne příliš hluboký proud a nebo stojatá voda. Druhá šance je dopravit červy na dno pomocí návnady zatížené hlínou. Chytám v zimě převážně bez vnadění a chytám ryby.
- Neděle 13. ledna 2013 ve 20:04® regulus
-
janaR> no ono je to počasí sice pěkný, ale poněkud chladnější, takže se pořádně obleč. Já byl dneska v poledne asi na 3 hodiny a byl jsem zmrzlej jako sobolí h… .
Tento příspěvek byl editován 13.1.2013 19:04:56 uživatelem regulus. - Neděle 13. ledna 2013 v 19:56® janaR
-
regulus>jepice> Je skvělý, že jste se mi tu tak rozpovídali. Tak jestli vydrží tohle docela pěkné počasí, tak bych tam mohla příští týden vyrazit. Vycházka bude hodně nalehko. Jen prut, doklady, povinná výbava a něco na háček. Tedy rohlík a krabička červíků. Krmit teď nebudu, prohodit lehce červama by mohlo stačit, že?
- Neděle 13. ledna 2013 v 18:59® regulus
-
jepice> jasný, jen akademická debata. Já s plavačkou kde jsou stromy moc nechodím, ne že by nebylo kam, ale tak nějak spíš preferuju volnej prostor i když chodím na pár míst se stromama, ale žádná džungle to není, ono se s 4,2m dlouhou matchkou pod stromama blbě nahazuje. Popravdě mám v plavané vcelku malou úmrtnost (finanční), možná když moc tak za stovku háčků, to při vláčce to je úplně jiný kafe …
- Neděle 13. ledna 2013 v 18:23® jepice-zruseno
-
regulus> Splávů není nikdy dost. Něco skončí po stromech, něco se občas rozdá, něco je na pastičkách k biči. Na vyndávání splávků při vázce ve vodě používám tzv. vybrnkávání, takže splávek vyleze na bužírkách až ke mě. Ty modely nahoře chyci na ten můj novej centerpin na splavávání řekou a měl jsem podobnejch málo (asi 3).
- Neděle 13. ledna 2013 v 17:42® regulus
-
jepice> na jak dlouho ti to vydrží???
Já toho dycky udělám houf a mám to na několik let, mám docela malou úmrtnost splávků, většinou to rupne někde pod ním, zvlášť když mám tenčí návazce.
- Neděle 13. ledna 2013 v 16:02® Martin Mošna
-
jepice> smekám…mě se splávky nedaří… :/
- Neděle 13. ledna 2013 v 15:59® jepice-zruseno
-
Tak jsem se činil, abych měl s čím centrpinovat a také chytat na bič.
- Sobota 12. ledna 2013 ve 20:08® jepice-zruseno
-
regulus, janaR> kolem toho břehu, kde je to rameno, to jede jak magor a sám jsem přímo na hlavním toku moc nechytal. Hloubka tam ale je asi slušná. V tom ústí ramene je hloubka tak do dvou metrů a přechází to postupně v mělčinu (cca do 0,5m) veprostřed toho ramene, pak se to rameno zase trošku prohlubuje a na konci je hloubka řekněme do 1 metru. Celý to samozřejmě záleží na tom, kolik teče vody. Netvrdím, že na hlavním toku se nenachytá, ale osobně bych doporučil začít někde na přechodu proudu a toho ramene (kor teď v zimě). V tom rameni je chytání stejné, jako na malém rybníčku, na přechodu proudu a ramene bych snad doporučil baculatější splávek, naopak na druhý konec ramene štíhlý malý (tenkrát tam brali velmi opatrně líni, ale už je to spoustu let). Jinak obecně dle mě platí, že stulíky jsou v hloubce do dvou metrů, nejvíce jich je mezi 0,5 a 1,5 metrů. Takový poznatek se může hodit nejen u vody, ale i při „dálkovém studiu“ potenciálních lovišť z map. Samozřejmě kde to víc teče, tam asi taky stulíků moc nebude.
Tento příspěvek byl editován 12.1.2013 19:10:56 uživatelem jepice-zruseno. - Sobota 12. ledna 2013 v 19:53® regulus
-
jepice> když to tam znáš, tak jí poraď i s vercajkem, já jen odhaduju, Labe není Švarcava nebo Svitava (velikostí). V zimě bych ryby spíš typoval při kraji bokem hlavního proudu, pokud je správný předpoklad, že tam jsou tak 2–3 m vody a předpokládám podle satelitní mapy, že při krajích nějaký kór mělčiny nebudou, ale je to pouhá spekulace.
- Sobota 12. ledna 2013 v 19:47® jepice-zruseno
-
janaR> Jojo, myslel jsem v předchozím příspěvku to samé co ti tu regulus doporučil tou mapou. Tam to bude superi v zimě. Na léto doporučuji opačný konec toho ramene, mezi stulíkama se občas něco zajímavýho zdržuje. Ale je fakt, že pár let jsem tam na plavanou už nechatal. Ryby jsem tam ale viděl, když jsem v létě vláčel na tom velkým jezeru (mezi tima koupálistama) a šel okolo.
- Sobota 12. ledna 2013 v 19:39® jepice-zruseno
-
janaR> Je tam ryb dost. Zejména kaprů, plotic, perlínů. Také doporučuji vyzkoušet slepé rameno Labe hned vedle. Je jakoby zua tim kempem, je tam průtok mezi tím velkým jezerem a tím ramenem. veprostřed ramena je hrozná mělčina, ale na straně u Labe a na straně u toho jezera se na plavačku chytá slušně a vzhledem k blátíčku tam je menší provoz všech těch nepřátel rybolovu, ale je tam i míň rybářů.