Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 10. ledna 2013 v 11:22® regulus
-
jepice> já popravdě s anglánama moc nechytám, preferuju řeky před stojákama, navíc ty naše brčálníky taky moc velkou hloubkou neoplývají, takže v naprosté většině používám normální splávek a když už více méně vyjímečně chytám s anglánem, tak na pevno s téčkem. Pod pojmem řeka ovšem není myšleno něco jako Vltava, Svratka a Svitava znamená v naprosté většině v průměru půl metru vody, sem tam nějakej hlubší úsek do řekněme 1,5–2m, šířka míň jak 30 m, takže alespoň mě ani nenapadne tam chytat s anglánem. Anglána tam dám jen na stojáku a to stejně jemom někdy. Klouzavej splávek jsem používal jenom na okouny pod skalama na přehradě, ale na to jsem měl přizpůsobenej normální splávek, ne anglána.
Aby to nevyznělo jinak než je to myšleno, anglán má svoje nezpochybnitelný výhody, ale nevím proč, nějak měně často ho používám, důvody sám nevím. I na tom rybníku tam kolikrát raději dám normální splávek než anglána. - Čtvrtek 10. ledna 2013 v 10:34® hraji
-
jepice> v Anglii při lovu s waglerem nepoužívají téčka skoro vůbec. Raději splávek zablokují broky nebo gumovými zarážkami
- Čtvrtek 10. ledna 2013 v 10:28® jepice-zruseno
-
regulus> No já, dokud neznal to „klasický“ téčko, jsem používal průběžnou montáž. Někdy jsem teda hned pod zarážku dával brok, takže jsem tím průběžnost omezil. Prostě jsem to klasický téčko nejen neznal, ale i se bez něj obešel a tudíž průběžnou montáž používal i na mělkém rybníce.
- Středa 9. ledna 2013 v 17:37® regulus
-
jepice> asi jsme se nepochopili, já nemyslel anglána jako takovýho, ale průběžnou montáž, proč to tam dávat na dvoumetrový hloubce, mě by to ani nenapadlo, klasicky téčko.
- Středa 9. ledna 2013 v 1:15® jepice-zruseno
-
regulus> No na rybníku často fouká, navíc těžšího anglána můžem nahodit i v podstatě nevhodným prutem na ideální vzdálenost a hloubku, při stažení vlasce pod vodu nemusíme vyrovnávat „pytel“ na hladině při větru (což by třeba krátkým prutem při větší vzdálenosti ani nešlo). Zásek pak taky může sedět díky absenci toho pytle líp. Jak se to musí hodit dál, plácnout špičku pod hladinu a vlasec rychle stáhnout, se těžko popisuje ale lze to snadno od někoho odkoukat. Za sebe mohu říct, že od té doby, co mám 4,2 metru mačovku, využívám anglána mnohem méně, než když jsem měl 3m teleskop. Ten však děti vydrží déle držet v ruce a ovládat, protože je lehčí(tím myslím i opravdu malé děti, ne 14ti letého výrostka).
- Středa 9. ledna 2013 v 1:01® jepice-zruseno
-
Janko> Nejprve řeknu, že chytat ryby v zimě je hrozná loterie. Pak dodám, že si narozdíl od hrajiho myslím, že ta obleva, teplejší počasí a přikalená voda mohla ryby trochu rozhýbat. No a teď přidám základní radu pro zimní chytání: Stačí jeden prut, rohlík (lépe napařený), případně žížalku nebo červíky. Můžeš si vzít židličku, ale já jí nedoporučuji, hrozí, že budeš hodně chodit. Kolem vody choď tak dlouho, dokud ty ryby prostě nenajdeš. Prochytávej nadějný místa, ale tak, aby si je poctivě projezdil tim splávkem celý a alespoň orientačně nastavuj správnou hloubku. Protože ta hloubka se při šoulačce nedá zjišťovat úplně přesně, obcházím to tím, že pod hlavní zátěží nechávám hodně dlouhý návazec (30cm a více) k háčku, na návazec dávám malý brok a celé se to tak nějak plemcá vždycky u dna. Výbornou nástrahou na kaprovité ryby v zimě je pečivo. Bylo doporučováno na zimu i p. Říhou v knize 1000+1 rada, žížalkou a červíkem by se ale také nemělo nic zkazit (vhodné je to střídat). No a teď ta místa, která já v zimě za přikalené zvedlé vody zkouším jako první: Pod jezem bývá často někde takový hluboký pomalý točák, či hluboká průtočná tůň nebo zátoka. Tam (přesně jak píš hraji) zkoušet ten přechod mezi hlavním proudem a tou pomalejší hlubokou částí. Vycházejme teoreticky z toho, že v tekoucí části jede největší množství potravy, ale ryby jsou líné a nechce se jim v proudu plavat. Proto jsou na přechodu proudu a tišiny. Někdy je dobré i zkoušet hluboká tažná místa (nevím, jak to popsat, není to vyloženě prudkej proud, ale přesto to tahá splávek a dělá to pytle na vlasci ve směru proudu řeky). Sama o sobě zajímavá tyto tažná místa asi nejsou, ale může v nich být nějaký díra či kámen u dna, za kterým jsou ty potvory zaparkovaný. Na závěr nutno podotknout, že tady vedu pouze akademický hovor. V praxi se často ukáže něco úplně jiného. Já tvrdím, že zimní rybolov je specifický tím, že se velmi často nechytne vůbec nic, přičemž občas se stane, že si zachytám mnohem lépe, než kdykoliv v létě, protože ryby jsou nasáčkovány na malém prostoru a když se do nich trefím a jsou při chuti, je to paráda.
- Středa 9. ledna 2013 v 0:10® ladamaj
-
sidla_napajedla>toje v pohodě ale nechápu co chce za radu odemne kokrétně jemu sem poslal spoustu vzorů montáží už nevím jestli sem to nedal i sem do recenze nebo eciklopedije nevím kecalbych musel bych se podívat.Jinak sem to posílal mejlem několika lidem nepočítám co komu pošlu za radu otom ví každý kdo ji dostal mám to uložené v pc jen to otevřu a posílám jetoho spousta ,jinak sám to vozím sebou k vodě i přesto že spoustu návazců mám už dopředu připravenou k použití nechápu co po mne chce vždyť tady toho je spousta co jak udělat použít a pořád tu plácá a plácá nebo dává takové rady že se to nedá ani číst nikdo není dokonalí a v rybařině je toho dnes tolik ale musí číst a né plácat nesmysle.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 22:27® Janko
-
No jasný to bylo záměrem se zeptat kde tyto ryby bych teď mohl chytat když je obleva. Jako kapry to je spíše jen tak ze zvědavosti jak se chytají plavanou na řece.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 22:19® hraji
-
Janko> kolego, na plavanou už mám odchytáno docela dost, ale tvůj záměr jít chytat kapry na řeku na plavanou vidím v těchto dnech jako velmi nešťastný. Zvlášť pokud nemáš zkušenosti.Kapry budeš nyní hledat těžko, je obleva, většina řek je více či méně zvednutých a kapři asi nezůstali na svých zimních stanovištích. Takže to bude takové hledání kapra v kupce vody. Osobně bych ti poradil, zkus na rozhraní proudů a tišin hledat bílou rybu, pobavíš se, a něco se naučíš. A určitě je větší šance, že chytíš tlouště, plotici nebo jinou rybu než kapra. Jako nástrahu použij bílé červy a nebo pařenou housku
Tento příspěvek byl editován 8.1.2013 21:20:35 uživatelem hraji. - Úterý 8. ledna 2013 ve 22:00® regulus
-
Janko> tak to ti neporadím, ne že bych nechtěl, ale na kapry nechodím ani s plavačkou ani jinak a konec konců i pro ostatní ryby nelze jen tak od pasu říct kde jsou. Kapry bych asi předpokládal spíš v mírnějších částech řeky, ale pravda to být nemusí.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 21:30® sidla
-
olda>
ladamaj> ano ano, já mu psal že to je na chytýní se splávkem na pevno, a že používá zarážkový uzel na projítí očky
- Úterý 8. ledna 2013 ve 20:50® Janko
-
Ahoj prosím vás chtěl bych se vás zeptat když teď půjdu na řeku na plavanou tak spíše do proudů nebo někam do tišin nebo zátočin. A ještě kam nahazovat na kapry ještě nikdy jsem nebyl na kapry na plavanou děkuji
- Úterý 8. ledna 2013 ve 20:21® ladamaj
-
Martin Mošna>teď ti nerozumím Martine co chceš abych tam dal
- Úterý 8. ledna 2013 v 19:52® regulus
-
jepice> ono je ho třeba trochu setřít když to přehání, taky mu poradit a i tu snahu s tím psaním je třeba trochu ocenit, ale jen trochu aby se na to zase nevysral.
Můj osobní pocit je takovej, že je nejspíš jedinej ve familce kdo chytá, takže mu asi nemá kdo poradit, psal tu cosi, že chodí chytat s nějakým starším chlapem, ale víš jak to je, lidi jsou různí, jsou borci co poradí, jiní neporadí proto, že sami ví prd a další z principu, takže kdo ví co všechno pochytal za rozumy a od koho. Když to vezmu odkud je, tak v Tišnově je jeden, možná dva kšefty s rybařinou, do Brna je to sice relativně kousek, vlaky jezdí co půl hodiny, ale pro 14-ti letýho kluka z vesnice nebo malýho městečka na Vysočině je to jednak moc daleko a taky by ty kšefty půl dne hledal. Asi je to přesně jak jsi psal o sobě.
On objevil na internetu Chytej, našel tu spoustu věcí o kterých asi neměl páru a snaží získat těch informací co nejvíc, jenže je nejspíš zbrklej, možná má pocit, že je potřeba taky něco napsat a to jsou ty jeho rady, nad kterejma mnohým vstávají vlasy na hlavě. Osobně si myslím, že ten průbežnej splávek mu bude na prd. Chodí chytat na rybník co má 8 km od baráku kousek od Tišnova, tam nejspíš víc jak 2 – 2,5 m vody budou docela těžko, v obecním rybníku taky a ve Svratce možná bude 1,5m hluboká tůň, jinak je to na broďáky. Hodil sem fotky z Brněnský přehrady, tam by to využil, ale je otázka, jak často tam jezdí a hlavně kam. To ale nic nemění na faktu, že je mu třeba poradit, což jsi udělal, ty téčka využije, ale ty zarážky nevím. - Úterý 8. ledna 2013 v 19:52® Martin Mošna
-
ladamaj> Dej sem prosím link já tam nic od tebe nevidím :/
- Úterý 8. ledna 2013 v 19:06® ladamaj
-
jepice>v pohodě v té enciklopediji by to mělo být ale já se potom kouknu mámtu poštu
- Úterý 8. ledna 2013 v 19:02® jepice-zruseno
-
džigit> Když mě bylo tolik, co jemu, znal jsem dva malé rybářské obchody a jeden společný s papírnictvím. Co nebylo v nich nebo pod stromečkem, jako by nebylo. Teda ještě jsem tenkrát hltal několik rybářských knížek a časopisy Kajman a Rybářství. Splávky jsme dělali s tatínkem doma, zarážky na trubičkách jsme nějakým záhadným způsobem znali i bez internetu, téčka jsme neznali vůbec. Nemít v rodině dva rybáře, asi bych měl podobné otázky i já a ještě dnes, tedy za předpokladu, že bych začal chytat. Mladí lidé se rychle učí a podle všeho Martina chytání ryb baví. Dokonce se začal i úspěšně pokoušet o pravopisnou češtinu kvůli nám, takže bych ho motivoval spíše pochvalou. To, co teď zakouší on s těmi gumovými zarážkami, mám za sebou také. Že kloužou po vlasci, když jsou větší, je jasné, ale že by neprocházely očky se tak úplně říct nedá – ty nejmenší očky od teleskopu projdou, ale rozhodně bych to nikomu po vlastních zkušenostech nedoporučil na angličák používat.
- Úterý 8. ledna 2013 v 18:34® džigit
-
jepice> jen jestli nezná jen zboží.cz, dle toho,co tu dává
- Úterý 8. ledna 2013 v 18:28® jepice-zruseno
-
ladamaj> aha, no já jsem tento návod znal již dlouho, tak jsem nemusel ani moc hledat
džigit> v encyklopedii uzlů to není s trubičkou.
Jestli se na to Martin koukl, tak už je to jedno, jestli to zmizí dřív, než sem přijde, tak po zadání do gůglu na něj dost možná vypadne to samý.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 13:50® ladamaj
-
jepice>Osobně sem sem pouštěl obrázek jak téčko jednoduše udělat nikdy sem takovou věc nekupovak a používám to i u fídru koukněte do enciklopedie tam by to mělo být dával sem tam to ho spoustu.
- Úterý 8. ledna 2013 ve 13:08® džigit
-
jepice> aproč doufáš? Ani bych se nedivil,když tu máme vlastní encyklopedii uzlů…
Tento příspěvek byl editován 8.1.2013 12:11:34 uživatelem džigit.
Kdyby Martin uměl využít možnosti tohoto webu a navíc nebyl lenivý hledat,jistě by našel - Úterý 8. ledna 2013 ve 12:35® jepice-zruseno
-
Martin Mošna> Na klouzavé splávky používám buďto ten zarážkový uzel z vlasce nebo bavlnky. Jak se to váže už tu někdo popsal. Jde o to, že se tomu musí nechat vhodně dlouhý konce, třebas 1,5 cm. Pak se musí navléci korálek, který musí být tak malý, aby jím zarážka neprolezla a tak velký, aby přez něj nepřelezl obratlík nebo očko klouzavého splávku. Výhodou je to, že můžeš chytat na hloubkách větších, než je délka prutu, protože tu zarážku namotáš klidně až do navijáků, nahodíš standartně a zarážka prolítne očkama. Pokud chytáš na mělčích místech, tedy nepotřebuješ mít hloubku větší, než je délka prutu, můžeš použít také tzv. Téčko. Splávek bude uchycen napevno, ale pouze za dolní konec. Společná výhoda obou způsobů oproti chytání s pevným splávkem uchyceným nahoře i dole je, že stáhneš vlasec pod hladinu a nebude ti ho brát vítr (nedělá se pytel na vlasci). Jak se dají vyrobit Téčka je zde: http://plavana.cz/…yceni-wagler , zarážkový uzel je dobře znázorněn zde v části Zarážkový uzel: http://www.mujlov.cz/clanek.php?…(doufám, že odkaz zase David nesmaže, když jsou to jiné rybářské stránky).
- Úterý 8. ledna 2013 v 11:14® olda
-
sidla_napajedla> Omlouvám se na klouzák ta zarážka fakt není,stopro to u prutu očkami neprojde.
- Úterý 8. ledna 2013 v 1:40® ladamaj
-
džigit>to samé mám stále sebou
- Úterý 8. ledna 2013 v 0:52® džigit
-
nejlíp si udělat tohle
- Pondělí 7. ledna 2013 ve 23:37® ladamaj
-
sidla_napajedla>že se vám dotoho pletu já ten vlasec nebo bavlnku používám léta i na závodech sem tak chytával to se váže stejně jako háček akorát že to vážeš na vlasec a nedotahuje se to na krev ale tak aby se neposouvala haji to bude znát ty gumoví sou nanic tohle krásně projde očkem jinak jde udělat více spusobů ale jeto pracnější.
- Pondělí 7. ledna 2013 ve 23:33® hraji
-
Martin Mošna> smysl zarážky u klouzavého splávku za standardních okolností je za prvé, projít bezpečně a bez velkého odporu očky na prutu, za druhé, bezpečně udržet na vlasci a tím zablokovat splávek na stanovené hloubce. To co jsi koupil je dobré k různým věcem, ale k blokaci klouzavého splávku jen velmi obtížně. Tečka.
- Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:41® Martin Mošna
-
sidla_napajedla>To sem nepochopil.Mohl by si to napsat nějak jinak?
- Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:37® sidla
-
Martin Mošna> já s nima chytám na pevno se splávkem, nevím jak ti to projde očkama, pochybuju že to bude fungovat
- Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:37® Martin Mošna
-
olda> maj hezčí tvar
jo já se na tu značku zeptám v rybářskejch…