Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 26. prosince 2012 v 18:16® regulus
-
jepice> nevím jestli jsem tě dobře pochopil, ale dle obrázku vlevo normálně vpravo obráceně???
Co tě k tomu vede???
- Středa 26. prosince 2012 v 15:59® jepice-zruseno
-
Od Ježíška jsem dostal centrepin, prostě to kolečko s ložiskem. Potřebuju poradit jak namotat vlasec, než s tím začnu chytat. Logika říká, že jsem zvyklý navíjet dopředu a tak že by bylo dobré vlasec namotat „normálně“. Ale první uchopení prutu s navijákem do ruky a v podstatě i jedna „chytrá“ knížka říká, že je lepší mít vlasec namotaný obráceně. Dalo by se to pak snadno ovládat palcem ruky držící prut, což se mi zdá být logické. (Ta chytrá knížka doporučuje i sundat kličky, což by se mi při chycení větší ryby asi nehodilo). Nahazování začnu řešit asi až po prvních praktických zkušenostech, ostatně mnou vyvinutá základní nahazovací věta „Nahození úspěšné narozdíl od náhození neúspěšného zakončeno slyšitelným a nebo viditelným žblunknutím jest, čímž se stvrzuje umístění koncové části udice v prostředí vodním, v kterémžto ryby se obvykle nacházejí a tedy i zabrati mohou.“ bude snad naplněna.
- Pondělí 24. prosince 2012 ve 13:37® hraji
-
Hezké svátky vánoční a v novém roce ať jste zdraví a daří se vám. hraji
- Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 13:05® hraji
-
timbab> na řece ti stačí najít hlubší místo, volných 20 metrů hladiny, většinou pod jezy se nyní ještě dá chytat, dlouhé úseky pod přehradami jsou taky volné. Labe od soutoku s Voltavou by nemuselo být taky zamrzlé
- Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 12:58® timbab
-
hraji> To je jasné.Tady jsou dost zamrzlé i řeky,nebo aspoň posledně byly.Uvidím jestli někam vyrazím ale splávky už mám připravené.
- Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 12:52® hraji
-
timbab> samozřejmě mluvím o nezamrzlých revírech. TO budou většinou řeky a nebo největší nádrže s dostatečnou tepelnou kapacitou.
- Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 12:51® timbab
-
hraji> Tady je moc zamrzlo.Jedině že bych šel zkusit Labe.
- Čtvrtek 13. prosince 2012 ve 12:44® hraji
-
No a zpátky k plavané. V této části roku, s počasím, které vládne, je plavaná překvapivě účinná metoda lovu, pokud ji umíme. A to platí nejen na techniku lovu, ale i na výběr vhodného místa lovu, vhodnou nástrahu a návnadu. A ačkoliv se to zdá nesmyslné, nebodují žádné super jemné sestavy. Spíš naopak. Tak vám přeji při experimentování o nastávajícím víkendu hodně úspěchů. Ať vám berou.
- Neděle 9. prosince 2012 ve 21:39® HaD
-
regulus> Tím jsem celkem překvapen. Myslel jsem si, že je to běžné všude.
- Neděle 9. prosince 2012 ve 20:20profil byl smazán
-
timbab> dořešíme po op
- Neděle 9. prosince 2012 v 19:21® timbab
-
pepos.93> Já tam byl letos asi třikrát a pokaždý paráda.
- Neděle 9. prosince 2012 v 19:15profil byl smazán
-
timbab> tam se mi nedaří, ale vubec… asi to mám zakleté
a nebo to neumim (obojí bude asi pravda)
- Neděle 9. prosince 2012 v 19:07® timbab
-
pepos.93> Nahoru to je taky dobrý.
- Neděle 9. prosince 2012 v 15:30profil byl smazán
-
timbab> Je to moje domovská voda
Jsem z Ronova a v ml mám babičku:) od ronova do ml to mám prochozené nesčetněkrát:) výš k Pařížovu už moc ne, tam se mi to nelíbí, je to pro mě cizí prostředí.
- Pátek 7. prosince 2012 ve 23:31® PetrZ
-
regulus> Když jsem před nějakými 30 lety začínal chytat na Lužnici (Lužnice 8) tak houpačka byla v rukou některých rybářů velice úspěšná především na bílou rybu… Ne v mém podání
- Pátek 7. prosince 2012 ve 22:10® regulus
-
timbab> já si z toho nic nedělám, je to jenom akademická debata, která se sem vetřela v rámci diskuse, co je to vlastně plavaná nebo jak ji definovat, co si pod tím kdo představuje.
- Pátek 7. prosince 2012 ve 21:12® timbab
-
regulus> Z toho si nic nedělej.Já to taky nikdy neviděl.
- Pátek 7. prosince 2012 ve 21:09® regulus
-
David Havlíček> já nevím, asi jinej kraj, jiný zvyky, fakt jsem to v reálu nikdy neviděl nebo si nevšimnul. Možná hraji moji domněnku vyvrátí, přece jen, chodí kontrolovat, tak asi kouká jak kdo chytá, já když vidím rybářa, tak jdu raděj jinam, teda jestli bude chtít.
- Pátek 7. prosince 2012 v 17:48® HaD
-
regulus> tady na to chytá na řece 90% dědulů
- Pátek 7. prosince 2012 ve 14:03® regulus
-
David Havlíček> s těma příspěvkama to byla trocha ironie …
Jo houpačku jsem pochopil, popravdě nepamatuju si, že bych takhle někdy někoho viděl chytat já tak pochopitelně taky nechytal, ale to je spíš tím, že k tý sedavý rybařině moc vztah nemám. Období kdy byli moji kluci malí a nejrozumnější bylo jít si s nima sednout k rybníku je už dávno pryč a pruty na těžko leží už několik let netknuty v „koutě“.
- Pátek 7. prosince 2012 ve 13:21® HaD
-
MP-E65mm> se nedivím. Zdenda chodí na kapry s těmahle prutama pořád. A když dostane něco okolo 10 kg, to je mazec…
- Pátek 7. prosince 2012 ve 13:20® HaD
-
regulus> ???
Apropo – houpačku jsi pochopil?
- Čtvrtek 6. prosince 2012 ve 20:56® MP-E65mm
-
David Havlíček> No můžu ti říct když jsem letos zapřáhnul kapra 54cm na sedmičkovou boloňku, tak jsem si to kua užíval. Je to nádnerný pocit.
- Čtvrtek 6. prosince 2012 v 18:58® regulus
-
Ty brďo, tady je dneska zase příspěvků …
- Čtvrtek 6. prosince 2012 v 0:25® HaD
-
inspirující
http://www.youtube.com/watch?…
- Středa 5. prosince 2012 ve 21:08® HaD
-
skwor> jo, to má. Já se jí nikdy moc nevěnoval, ale když, bylo to zábavné. A oproti feederu je to lepší v tom, že víc civíš na vodu. A ta citlivost – těžko se jí něco vyrovná.
- Středa 5. prosince 2012 ve 21:05® skwor
-
David Havlíček> Na houpačku jsem toho odchytal… A poslední dva roky jsem se k ní nějak nedostal. Budu to muset napravit, svoje kouzlo to má.
- Středa 5. prosince 2012 ve 21:02® HaD
-
Z lodi je to asi nejčastější – máš ji navalenou na břehu a jsi s prutem o tři metry dál a tudíž chytáš řekněme 4–6m od břehu. A velmi často se i zakotví uprostřed řeky, krmení hážou pod záď lodi a pruty mají přesně v lajně s krmením.
Tento příspěvek byl editován 5.12.2012 20:03:35 uživatelem HaD. - Středa 5. prosince 2012 ve 20:59® HaD
-
regulus> Nene, houpačka je lov s delším prutem, kdy nahazuješ jen na délku prutu a splávek (brko) máš cca 50–100 cm od špičky. Defacto netřeba ani smekací naviják. Po došponování je brko ve vzduchu a nástraha na dně (olovo může být klidně 10× těžší, než je nosnost splávku). Záběr poznáš logicky pohybem brka ve vzduchu. Vesměs se používají splávky o tvaru dikobrazího ostnu, husího brka apod.. Ono se vlastně vůbec nejedná o plavanou, ale položenou. A tím, že je vzdálenost pevně nastavena a je velmi malá, je to podobné účinností feederu, ne-li vyšší – důvody jsou zřejmé – krmíš velmi přesně rukou, chytáš stále ve stejném místě a montáž je extrémně citlivá. Tady dědulové skoro jinak ani nechytají (ouplávky, nebo z lodi)- a jsou úspěšní až běda
Tento příspěvek byl editován 5.12.2012 20:01:59 uživatelem HaD.Tedy na řece. Na Mlýnech by člověk asi jen smutně koukal, kdyby chytal jen tři metry od břehu.
- Středa 5. prosince 2012 ve 20:29® regulus
-
David Havlíček> tak to jsem šoulačku vůbec nepochopil, tohle by mě ani ve snu nenapadlo, že je to jen courání okolo vody, mylně jsem se domníval, že to je chytání se splávkem kdy se nástraha šoulá po dně. Houpačku mi tu před lety někdo už vysvětloval, myslím, že Alivio, ale nevím jestli jsem to tehdy dobře pochopil.
Pokud se týká těch mých termínů, tak brko=splávek, nejspíš z dob, kdy se jako splávek používaly patrně husí brka, takže chytání na brko je blíže neurčené chytání s menším splávkem, přeloženo do češtiny.
Tento příspěvek byl editován 5.12.2012 19:30:55 uživatelem regulus.
Mám takovej dojem, že chytání na panáka je to samý co u vás ta houpačka. Je to metoda chytání se plávkem, kdy je jako zátěž průběžné olovo o hmotnosti větší než je nosnost splávku. Zátěž leží na dně a svým způsobem kotví splávek, nástraha se povaluje někde okolo. Lze chytat tak, že se „ponor“ nastaví na skutečnou hloubku vody (A na obrázku), potom je splávek nad zátěží (dá se říct klasické chytání na brko/splávek), vlasec mezi prutem a splávkem nemusí být nutně napnutý nebo větší než je hlouba vody (B na obrázku), potom je splávek šikmo od zátěže směrem k prutu, vlasec mezi splávkem a prutem musí být napnutý a tomuto způsobu lovu se u nás říká na panáka a u vás patrně na houpačku, pokud jsem to dobře pochopil.