Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 5. prosince 2012 v 19:35® sus1

U nás se ve slově vymění za el písmenko ká a taky je to príma.:-/ :-D

Středa 5. prosince 2012 ve 13:06® Fryw
Fryw

Tak to mam zažity, pokud je nástraha nadlehčována splávkem a může se pohybovat (olovo ji pevně nekurtuje na jednom místě, olovo na dně neleží…), beru to jako plavanou.

V ostatních případech prostě a jen „chytání na splávek“.

Středa 5. prosince 2012 v 10:18® HaD
HaD

regulus> Šoulačka se u nás běžně používá – znamená to pomalou procházku kolem vody a zkoušení nadějných míst. Houpačka – to je u nás také běžný termín – to ale není plavaná. To je položená kdy místo předšpičkového policajta máš na vlasci brko.

No a po pravdě – já zase neznám výrazy na brko a na panáka. :-) Pro mě je plavaná cokoliv, kdy se použije jako signalizátor splávek, který plave a nástraha se přitom pohybuje, nebo může pohybovat, vodním sloupcem, nebo pod dně.

Středa 5. prosince 2012 v 0:01® regulus
regulus

David Havlíček> to pochopitelně je plavaná, když se to tak přímo jmenuje. :-D

Mě zase nejdou do palice názvy typu šoulačka, chytání na houpačku nebo teda spíš jsem se s tím názvoslovím nikdy nesetkal. Nechci tvrdit, že se to v Brně nebo na Moravě nepoužívá, jen já to asi 30 let před tím než jsem se zaregistroval na Chytej nikdy neslyšel. Dost možná jsme pro to měli jinej název, ale nic se mi nevybavuje.

Ještě zpátky k tý plavaný nebo spíš bych tomu říkal názvosloví. Na stojáku, ale i na řece splávek, těžný olůvko, nástraha i olůvko na dně, je jasně na panáka, jakýkoliv jiný rybolov se splávkem když to nesplavává s proudem, na brko, už zmiňovaný chytání že sestava splavává s proudem je plavačka nebo chceš-li plavaná.
To se ale moc nebavíme o správné definici plavané, jde spíš o to jak se tomu kde říká. Mimochodem o tom jestli chytání na panáka je nebo není plavaná ve smyslu správné terminologie bych se vůbec nepřel, i když plavaná bude od slova plavati, jenže co má vlastně plavat? Pokud splávek, tak je svým způsobem plavaná i chytání štik na kaču nebo sumců na bojku, pokud zátěž, tak kromě chytání na panáka vše včetně onoho lovu dravců a pokud nástraha, tak už je i ta plavačka když je tažena po dně nebí plavaná.

To jsem to krásně zamotal … :-D

Tento příspěvek byl editován 4.12.2012 23:02:14 uživatelem regulus.
Úterý 4. prosince 2012 v 10:21® HaD
HaD

regulus> Koukám, že to každý vnímá jinak. Ale přijde mi zajímavé vnímat lov se stejným prutem, stejnou nástrahou i montáží (nebo velmi podobnou) na řece jako plavanou a jinde už ne. Co třeba MiČR v plavané, které bylo na Nových Mlýnech a lovilo se „se splávky“ 40m od břehu. Tak to nebyla plavaná?

Nerejpu, jen tomu fakt nerozumím.

Úterý 4. prosince 2012 v 0:39® regulus
regulus

David Havlíček> no pro mě nebo v mém chápání je odjakživa plavaná to co popisoval hraji, chytání s brčkem na tekoucí vodě tak, že nástraha neleží na jednom místě, ale je unášena proudem a je jedno jestli se motá po dně, těsně nade dnem ve sloupci nebo kousek pod hladinou. Tento způsob lovu mám skoro nejraděj (moucha, především suchá, jasně vede) a provozuju ho od útlého dětství. Samozřejmě chytání na stojáku nade dnem nebo ve sloupci, na propad apod. nejspíš je také plavaná. Pravdou je, že to je aktivní způsob lovu, ale v některých partiích se i z toho sedátka dá tímto způsobem chytat, když je třeba pod splavem nějakej pěknej točák, tak si k tomu člověk může i sednout.
Nechci aby mě tu někdo chytal za slovíčka, proto jsem hned v úvodu napsal, že to je z mého pohledu, asi existuje nějaká definice plavané, ale popravdě je mi jedno, jak se způsob rybolovu kterým chytám podle správnýho jmenuje, zajímá mne to jen v případě, že bych se mohl dostat do rozporu s RŘ.

Pondělí 3. prosince 2012 ve 22:42® Ciffik
Ciffik

Plavaná je nádherná věc, mě se na ní líbí ta v uvozovkách složitost a rozmanitost, pořád je co zlepšovat a kam se posunovat. Mohu chytat aktivně/pasivně na dně nade dnem pod hladinou…široká disciplína hafo možností.

Osobně poslední dvě sezóny chytám (snažím se) na anglána. První vycházky jsem chytal nerva a že jsem velmi klidný člověk. Pořád se ta mrcha plantala, lítala kam chtěla a cestovala po hladině jak motorovej člun. Následně jsem jako správnej plavačkář pořídil prak. Asi bych lhal kdybych tvrdil, že jsem nepociťoval silné nutkání zahodit ho do nejblížšího rákosí. Dneska se nad tím musím pousmát, né že bych měl všechno v malíku ani zdaleka. Neb dneska už to líta o něco přesněji, putování jsem mu zarazil a prak už nenese status nepřítel, ikdyž menší rozepře spolu stále máme :-D

Pro mě je velkou výhodou, že při lovu na plavanou čučím na vodu. To u feedru občas nebylo možné. A co je nejdůležitější? Neznám lepšího způsobu záběru než na splávek – ať už se razantně potopí, rozjede do strany, začne tančit nebo povyjede z vody jak periskop ponorky.

Tento příspěvek byl editován 3.12.2012 21:43:36 uživatelem Ciffik.
Pondělí 3. prosince 2012 v 19:32® timbab
timbab

pepos.93> JJ to je ona.Chodíš tam?

Pondělí 3. prosince 2012 ve 13:36profil byl smazán

timbab> Doubrava pod Mladoticema? :-)

Pondělí 3. prosince 2012 ve 13:33® HaD
HaD

Bigpista> i dotaz je přínosem, protože přijde určitě přínosná informace.

Pondělí 3. prosince 2012 ve 13:27® Bigpista
Bigpista

David Havlíček> Není to až tak přínosné. Když už sem něco napíšu, je to dotaz.

Pondělí 3. prosince 2012 ve 12:10® HaD
HaD

Bigpista> to přeci ale nevadí, nebo jo?

Pondělí 3. prosince 2012 ve 12:09® HaD
HaD

hraji> no a v čem se mýlím? A v čem je feeder plavaná?

Pondělí 3. prosince 2012 v 11:55® Bigpista
Bigpista

hraji> Kouzlo plavané jsem objevil až letos. Nikdy dřív jsem tak nechytal. Čím dál častěji se mi stává, že při přípravách na vycházku potěžkám v ruce feeder a zase ho vrátím do kouta, abych ho vyměnil za matchku. Ať už to je na rybníku s angličákem nebo na řece s pevným splávkem, uchvátilo mě to. Nicméně se tu moc neodvažuji přispět, protože zatím jsem rád, když splávkem trefím vodu a občas vytáhnu nějakou tu čudlu.

Pondělí 3. prosince 2012 v 11:55® hraji
hraji

David Havlíček> zcela po pravdě jsem čekal, kdo se na to chytí. Ale že to budeš zrovna ty. Mimochodem, feeder, to je čistá plavaná, stačí se podívat do Anglie.

Pondělí 3. prosince 2012 v 11:19® HaD
HaD

hraji> takže na rybníce, když chytám se splávkem, je to feeder? Dělám si samozřejmě legraci, ale nesouhlasím s Tebou. Plavaná je podle mě primárně lov s plovákem -splávkem. Zda je aktivní či pasivní je už jen druh plavané.

Pondělí 3. prosince 2012 v 8:48® hraji
hraji

Závodníci jsou, řekněme, speciální kategorie. Ale vezměme si nezávodní plavanou. Plavaná není, že navléknu na vlasec splávek, pod něj dám olovo, které ho spolehlivě zakotví kdekoliv v proudu řeky a chytám na panáka. Rybářů, kteří skutečně chytají plavanou v tom pravém slova smyslu, tedy tak, že nástraha opravdu trvale plave proudem dolů, je i u Svitavy zatraceně málo. Hlavní problém je v tom, že plavaná v tomto provedení je výsostně aktivní způsob lovu, žádný prut ve vidličce a cigárko vsedě na židličce.

Pondělí 3. prosince 2012 v 1:56® HaD
HaD

regulus> závodníci prominou, ale oni si pod pojmem plavaná představují něco úplně jiného než běžný rybář. To jsou dnešní trendy. Stejně jako kapraři si představují něco jiného než třeba když kaprařím já.

Pondělí 3. prosince 2012 v 1:33® noba
noba

já jsem se naopak plavané letos celkem věnoval. Na pár Gulášových závodech celkem i uspěšně, ale přeci jen u mě vede feeder. Ikdyž dnes mě kámoš na plavanou těžce přechytal 4:0 vše kapři okolo 50cm a vše těsně po otevíračce po rozednění, ale teda dneska ráno to bylo jen pro otrlé:-)

Neděle 2. prosince 2012 ve 21:57® regulus
regulus

David Havlíček> a co by si pod tím měl představit jinýho než chtání se splávkem? Ona plavaná není jen o děličkách.

Neděle 2. prosince 2012 ve 21:36® HaD
HaD

chosebaits> :-)) )

Neděle 2. prosince 2012 ve 21:32® chosebaits
chosebaits

Prý sem plavačkáři nechoděj,ju??? Ale choděj.Jen nemají co psát. Co mi mladej ukradl splávek tak moc na plavanou nechodím-:)))

foto/diskuze/plavana/2012/th-img90045.jpg
Neděle 2. prosince 2012 ve 20:21® HaD
HaD

hraji> především jde přeci o to rybařit. A ve finále je úplně jedno jak. Důležité je, aby to člověka těšilo, ne?

Neděle 2. prosince 2012 v 19:50® timbab
timbab

hraji> Já byl včera s mouchou a taky ještě brali-nejvíc oukleje na suchou :-))

Neděle 2. prosince 2012 v 19:47® hraji
hraji

Já dnes vyzkoušel přívlač a feeder, obě disciplíny fungovaly. A to nejsem ani excelentní přívlačář ani feedrař. Ale prostě ještě ryby berou.

Neděle 2. prosince 2012 v 19:37® timbab
timbab

David Havlíček> Ten bude buď na břehu, nebo viset na stromě :-))

Neděle 2. prosince 2012 v 19:35® HaD
HaD

timbab> přesně, jen nevidím splávek :-)

Neděle 2. prosince 2012 v 19:28® timbab
timbab

David Havlíček> Myslíš něco takového?

foto/diskuze/plavana/2012/th-img89599.jpg
Neděle 2. prosince 2012 v 19:23® HaD
HaD

timbab> začni zimní šoulačkou. Já jí taky poslední roky flákám, ale ta klidná zimní krajina a spláveček na hladině mají neskutečné kouzlo. Ještě když lehce chumelí a okolo vody je do 10 cm sněhu… romantika jako prase :-)

Neděle 2. prosince 2012 v 19:15® timbab
timbab

Já se přiznám, že jsem letos plavku dost zanedbával.Doufám že to příští rok vylepším,když bude čas.Navíc chytám moc různejch metod na to, abych vše stíhal tak jak bych chtěl.