Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 18. července 2012 v 9:06® hraji
hraji

Mrakoš> volba délky prutu je samozřejmě navýsost soukromá záležitost, o tom není sporu. Každý si může vybrat prut, jaký chce, ať už jsou ty důvody proč zrovna tento výběr sebebizarnější. Plavačkáři ve všech zemích, kde se tento způsob lovu praktikuje řekněme jako většinový způsob lovu, ale dodržují určité zásady pro volbu délky prutu. Oni i sami výrobci na základě doporučení špičkových lovců navrhují pruty s určitými rozměry. A tak je určitě možné lovit na plavanou s vláčecím prutem s délkou 2,4 metru a stejně tak je možné lovit na plavanou s muškařským prutem dlouhým 7 stop. Ale v nabídce firem, které jsou považovány za špičku v oboru vybavení na plavanou, nic podobného nenajdeš. A není to protože by oni svému obchodu nerozuměli. Je možné sehnat pruty na plavanou v délce 3 metry, v extrémech dokonce 2,70 metru a jsou to plnohodnotné pruty pro lov na odhoz. Je možné sehnat boloňky od 4 metrů. Každý způsob plavané si však žádá svoje.

Tento příspěvek byl editován 18.7.2012 09:06:58 uživatelem hraji.
Středa 18. července 2012 v 8:28® Mrakoš

Fryw> Ono asi jak kde. Někdy si při vláčce říkám že teď zrovna by se mi hodil dlouhý prut. Pak zalezu někam kde jednou rukou visím na olši a druhou házím někam za roh a libuju si že mám kraťasa. Na feedr mám 3,30 a delší bych nechtěl. A to jsem ho včera ještě zkrátil – viz diskuze feedr.
Mě se taky líbí dlouhý pruty, a zdolávačka s nima. Jenže to abych pak jezdil chytat někam jinam než teď. A chytání na hluboký vodě? Chtěl jsem si to vyzkoušet, ale nenašel jsem větší hloubku než cca 3m.

Úterý 17. července 2012 ve 20:47® Fryw
Fryw

Mrakoš> ahoj. byl jsem zvyklý na krátké pruty. Do 3 metrů. Pak jsem si na plavanou pořídil 4m bolo. Měl jsem z toho celkem „hrůzu“ ale jak jsem se dostal k vodě tak v pohodě. Člověk si zvykne, naučí se. Teď bych ji klidně metr přidal.

Pondělí 16. července 2012 v 17:01® olda
olda

mvincik> Holky jsou to pěkné o tom žádná,je vidět že nedělají kraviny a navíc ještě umí plavanou což já ne.:-)

Pondělí 16. července 2012 v 16:27® mvincik
mvincik

olda> Snad by jsi nechtěl mezi rybářkami nějaké vyzáblice. Jsou to děvčata jak se patří! :-)

Pondělí 16. července 2012 ve 14:37® olda
olda

hraji> Ale ženy, krev a mléko.

Pondělí 16. července 2012 ve 14:00® hraji
hraji

O víkendu se konalo Mistrovství ČR žen v plavané na řece Ohři v Terezíně. Na prvním místě se umístila Markéta Nováčková, na druhém místě se umístila Barbora Bačinová a na třetím místě se umístila Nikola Grulichová.

foto/diskuze/plavana/2012/th-img48940.jpg
Pondělí 16. července 2012 v 11:09® Džon

Errata: předchozí příspěvek nepsal džon, ale brčkař… (zapomněl jsem se odhlásit od syna)

Pondělí 16. července 2012 v 11:04® Džon

Knížku „1000+1 rada pro rybáře“ mám zasutou v knihovničce na chalupě. Když ji jednou za uherský rok vytáhnu, opráším a zalistuju, rozehrají se ve mně struny melancholické, nostalgické. Takový ten „krásný smutek“ nad dobou dávnou, nenávratně uplynulou – kdy jsem jako mládě hltal ony stránky…

Neděle 15. července 2012 ve 21:39® ladamaj
ladamaj

Mrakoš>máš vněčem pravdu já tybařím od útlého dětství bude mě 50 a musel sem přejít na moderní rybaření.Jinak to ani nejde je pravda že mám pruty které jsem použil jen taky 1 v roce dnes je o penězích vše ale pokud chceš něčeho dosáhnout musíš jít z dobou teleskopi se dělaj dnes ve velice slušné kvalitě ale nevěř tomu že stím zdoláš vše mám i plné lamináty ale za uplně jinou rybařinou jinak toho vlastním ohromnou spoustu a kolik to stálo raději nepočítám otom rybařina není to skrátka počítat nejde to potom raději neber rybařinu ale vevšem musí člověk počítat že bude muset nějakou korunu pustit sám sem na vrcholu a jezdit na mistrovství světa sem vzdal kvuli penězům sem důchodce syna mám rybáře taky vim očem mluvím.

Neděle 15. července 2012 ve 21:26® old monkey

Mrakoš> Máš pravdu,ale při chytání drobných rybek jsem z toho byl tak trochu na větvi a panika udělala svoje.Malý háček a tenký vlas udělal svoje.K tomu krátký proutek a je vymalováno.S delším prutem to mohlo dopadnout jinak, aspoň myslím že jo.Ale to jsou pouze dohady.Teleskop používám taky a jsu spokojený, nejsu profik.

Neděle 15. července 2012 ve 20:59® Mrakoš

Jo, až budu chytat 22 let, to už asi budu mít ve spoustě věcech jasno :-) Zatím musím dumat jak nevyhodit peníze za něco co pak bude stát v koutě. Mačka kolem 3 metrů se špatně schání, ale něco už jsem vygůglil. Na osahání dýlky mi zatím musí postačit levný teleskop, dá se koupit i za 300,– a to mi za to stojí. 1000+1 je dobrá knížka, půjčil jsem si jí předevčírem a už jí mám přečtenou. Něco už je mimo, ale na druhou stranu na některý dobrý věci se pozapomělo. Je to docela inspirující procházet starý rybářský knížky.

Old monkey – když můžeš na vláčák zdolat velkou štiku, proč ne kapra? Třeba by se ti utrh i na dlouhým prutu.

Neděle 15. července 2012 v 16:19® osprey
osprey

Mrakoš> Pokud budu lovit na řece, potřebuju delší prut, abych si mohl rovnat „pytel“ na vlasci, nadržovat splávek apod. Za těch 22 let, co chytám, jsem to dělal s pruty od 180 cm do cca 5 m. Stále více se přikláním k delším prutům.

Někde na stojáku při lovu na pár metrů a pokud tam navíc není hluboko, na té délce zas tolik nezáleží, ale delší prut usnadňuje i zdolání ryby, dovoluje nenápadně nahazovat apod.

S čím se ale každý nakonec rozhodne chytat, to je zcela jeho věc.

Knížka 1000+1 rada pro rybáře vychází z technologií dostupných na našem českém trhu v 70. – 80. letech. Doporučované síly vlasců, gramáže a někdy i délky prutů (od délky se odvíjí hmotnost) a řada dalších věcí už v podstatě neodpovídá realitě.

Neděle 15. července 2012 ve 14:39® old monkey

Mrakoš> Vtomhle s Tebou mohu souhlasit.každý používá takový prut jaký mu vyhovuje. Já používám 3,9m prut na lehčí plavanou a jsem zcela spokojený. Minulý týden jsem náhodou použil kratší proutek vláčák,zavěsil se mi kapr odhadem 85cm a po tříčtvrtě hodině se mi utrh.Litoval jsem, ale otom to je. Proto je to na každém, jaký cajk použije.Tu knihu mám také a taky do ni občas nahlídnu.

Neděle 15. července 2012 v 11:12® regulus
regulus

Mrakoš> ono je to spíš o vkusu toho či onoho soudruha, nic není dogma. Na plavanou se prostě ve valné většině používají delší pruty, je k tomu několik důvodů, ale ty nemá cenu pitvat. Pokud máš pocit, že pro tebe by byl ideální plavačkovej prut okolo 3 m tak si ho v klidu kup. Já třeba obecně raděj delší pruty, mám třímetrový vláčáky, přestože valná většina vláčkařů preferuje pruty 2,1m maximálně 2,4m. Osobně by mi plavačkovej prut 3m připadl krátkej, ale chytat se s tím dá, pokud chytáš v místech kde jak jsi psal by se blbě nahazovalo kvůli větvím apod., tak je to možná docela dobrej kompromis.
Pokud se týká toho sáhnutí vedle, tak to je složitý, každýmu vyhovuje něco jinýho, záleží na tom co a kde s tím budeš chytat. Co jsem se tak díval, tak vhodnej prut okolo 3 m jsem nenašel, buď to byl kapřák nebo to bylo dlouhý, asi nebude nijak zvlášní výběr. S klasickým teleskopem nevím jestli to bude dobrá volba a telematchky jsou zase většinou od 3,6m, ale třeba najdeš i 3,3m, pokud teda těch 30 cm navíc budeš akceptovat.

Neděle 15. července 2012 v 8:11® ladamaj
ladamaj

Mrakoš>Tam se jedná o biče,boloňky ikdyž mám na plavajdu děličku a takykolem 4+m i tu knížku mám ale pamatuje snad ještě žižku:-D jak je stará ale taky do ni občas juknu nikdo není dokonalí pořád se budem učit stěma potvorama šupinatýma a o slizounech nemlivě.

Neděle 15. července 2012 v 7:58® Mrakoš

Proč všichni trvají na tom že prut na plavačku má mít aspoň 4 m? Nikdy jsem tak dlouhej klacek v ruce neměl a neumím si představit že bych s tím měl někde nahazovat – to kvůli větvím.
V knížce 1000+1 rada pro rybáře se píše: Krátký prut na plavanou 180 – 200 centimetrů, delší typ pak 250 – 300 centimetrů, dlouhý typ 450–700cm. To už dneska neplatí? Dneska se ryby chytají jinak? Já zatím chytám na feedrový prut 3,3m. Anebo na teleskop 2,4m. Splávek si dám napevno nebo průběžně, nahazuju jen tak daleko kam z ruky dohodím kukuřicí. Včera ale třeba jen 1m od konce mola. Proč se ptám? Protože bych si rád koupil prut na plavanou, ale nechci sáhnout vedle. A dýlka by se mi líbila tak 3m. Nejspíš zvolím zkraje nějaký teleskop abych si to osahal. takový ten „na lov nástražních rybek“

Středa 11. července 2012 v 19:52® CeP
CeP

osprey> To ja zase anglana muzu. Naadhernej pohled na anglana kdyz se poklada na hladinu.

Středa 11. července 2012 v 18:34® CeP
CeP

dantex> s tim nemam problem a drive jsem chytal prakticky vyhradne na klouzaka. v poslednich trech letech jsem ale nejak prisel na chut pevne montazi zejmena kvuli vetsi citlivosti. na volno uz chytam jen dal od brehu na hloubkach kolem 10 metru.

Pondělí 9. července 2012 ve 12:10® osprey
osprey

CeP> Moje zkušenost s matchovými klacky delšími než 4.5 m je nulová.

Hodně lovím s boloňkou 5 m, ale nepoužívám angličáky. U nás na řece netřeba a na přehradě feederuju. Na anglána nikdy nedošlo, i když asi dva doma mám.

Pondělí 9. července 2012 v 11:20® dantex

CeP> a co místo pevného anglána použít klouzavého?

Pondělí 2. července 2012 ve 14:42® CeP
CeP

hraji> super. to jsem potreboval vedet. sestimetrovou bolonku mam a s petimetrovou, pujcenou jsem vlastne toho anglana pred lety zacal mastit. akorat si pamatuju ze se obcas neprijemne lepil vlasec k blanku. mezi poslednimi tremi ocky.
ale tahle technika bolonka + anglan bude spis jen jako zpestreni. myslim ze bude ucelnejsí vytahnout 10.5m bic. brehy orlika jdou zhusta strme dolu a hloubka prez 5 metru s nim neni zadnej problem.

Pondělí 2. července 2012 ve 14:01® hraji
hraji

CeP> místo dlouhé matchky, kterou použiješ občas, si pořiď boloňku 6 metrů a můžeš chytat s pevným anglánek naprosto pohodlně do hloubky 5,5 metru. Dělají to tak i někteří ligoví závodníci a jak jim to funguje

Pondělí 2. července 2012 ve 13:23® Bigpista
Bigpista

skwor> No, uvidíme. U mě se to neřídí počasím, ale tím, jestli dostanu opušťák od rodiny :-D

Pondělí 2. července 2012 v 11:47® skwor
skwor

Bigpista> Nejlepší je na tlouště klasická šoulačka s pevným splávkem – proč vymýšlet něco složitého, když to jde jednoduše :-) Vyrazil bych taky, ale po těch nočních deštích si umím řeku docela představit.

Pondělí 2. července 2012 v 11:36® regulus
regulus

CeP> osprey tu není, dovoluje se, bude až tuším příští tejden, doporučuju dotaz zopakovat, páč všechno číst nejspíš nebude.
Pokud se týká toho klacku, tak mám feeder se dvěma délkama (vkládací díl) a žádnej problém v tom není. U té matchky bych ho asi taky nehledal snad jen těch 5,5m délky je už kapinu víc, ale asi půjde jen o zvyk.

Pondělí 2. července 2012 v 10:49® Bigpista
Bigpista

Fryw> Chci jít pod jeden jez. Tloušti tam vidět jsou a je jich tam dost nad 40cm. Je tam ale dost proud, tak uvidím, co bude nejlepší.

Pondělí 2. července 2012 v 10:29® Fryw
Fryw

Bigpista> ahoj. Záleží kolik tam máte tlouštu. Tady jich je celkem dost a nema smysl davat prut do vidličky. Tak dam klasickou pruběžnou s malym oluvkem aby to popotahoval proud a chytám na cit. Většinou hned po náhozu přichází záběr. Přijde mi dobré když nástraha trochu putuje s proudem.

Pondělí 2. července 2012 v 10:04® Bigpista
Bigpista

CeP> Díky, někdy si to asi dělám zbytečně složité. Takže vyzkoušíme a uvidíme. Vezmu si matchku a spláveček.

Pondělí 2. července 2012 v 10:04® CeP
CeP

hraji, osprey> Chlapi máte nějaké zkušenosti s matchovými klacky delšími jak 4,5m? Přemejšlel jsem jestli by na ty moje taškařice s pevným anglánem na orlasu nebyl dobrej delší cajk. Našel jsem třeba Milo Proxon multi match jen nevím jak by fungoval, otázkou je i jak často bych ho využival atd.. Spíš mi tedy jde o jakýsi nestranný názor zkušenějších.

Tento příspěvek byl editován 2.7.2012 10:04:29 uživatelem CeP.